14 ok, amiért állandóan fázol

Állandóan fázik – még akkor is, ha be van kapcsolva a központi fűtés?

Állandóan úgy érzi a kezét és a lábát, mintha jégtömbök lennének?

Frusztráltan ülsz ott dideregve, miközben a párod panaszkodik, hogy milyen meleg van?

A valóság az, hogy rengeteg olyan probléma van, amely a folyamatos hidegérzethez vezethet, és ebben az útmutatóban ezek közül néhányat tekintünk át a leggyakoribbak közül. Megvizsgálunk néhány olyan megoldást is, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban elviselje a hideget, és ennek eredményeképpen jobban érezze magát.

Hogyan szabályozható a testhőmérséklet?

A megfelelő testhőmérséklet fenntartása kritikus fontosságú az ember számára. A különböző kémiai reakciók, amelyekre testünk támaszkodik, akkor működnek a legjobban, ha melegen tartjuk őket. Ezért becslések szerint az elfogyasztott kalóriák akár 40%-át is elégeti a szervezet üzemanyagként, hogy melegen tartson minket.

Számos különböző folyamat működik annak érdekében, hogy testhőmérsékletünket ésszerű határokon belül tartsuk. Ezt a folyamatot a tudósok „hőszabályozásnak” nevezik. A legegyszerűbben két különböző rendszerre gondolhatunk; az első az, hogy mennyi hőt termelünk, a második pedig az, hogy milyen gyorsan távozik a hő a testből.

A testhőmérsékletünk azonban nem egyenletes, egyes területek sokkal melegebbek maradnak, mint mások. Tanulmányok azt mutatják, hogy míg a maghőmérséklet csupán 3 °C-kal változik, addig az ujjak és a lábujjak hőmérséklete akár 30 °C-ot is elérheti. Ezért a hideg kezek nem csak a képzeletedben vannak; valóban sokkal hidegebbek lehetnek, mint a tested más részei.

Testhőmérsékletünket az agy egy hipotalamusz nevű területe szabályozza, amely termosztátként működik. Ha túl melegünk van, a hipotalamusz kitágítja a bőr felszínéhez közeli ereket, hogy hőt adjon le, amitől a bőrünk kipirul és izzadtnak tűnik. Ha fázol, a hipotalamusz összehúzza ezeket az ereket, hogy megőrizze a hőt, így a kezeid és a lábaid hidegnek tűnnek.

Ha túl sok hő vész el, akkor az izmok görcsbe rándulnak (remegnek), hogy hőt termeljenek. A hipotalamusz irányítja a pajzsmirigyet is, amely nagymértékben felelős az anyagcsere folyamatáért – és így azért, hogy mennyi hőt termel a szervezeted. Ha vagy a pajzsmirigy kevésbé hatékonyan működik, vagy ha a keringés károsodik, állandóan fázhat.

Ha azon kapja magát, hogy állandóan pulóver vagy takaró után nyúl, íme néhány gyakori tényező, ami megzavarhatja a belső hőmérsékletét…

Alacsony vasszint

A vas a vér kritikus fontosságú része. Segít a vörösvérsejteknek az oxigén szállítására a szervezetben, biztosítva, hogy minden sejt megfelelően működhessen. Ugyanígy a vashiány is befolyásolhatja ezt a folyamatot, és úgy gondolják, hogy ez vezethet ahhoz, hogy állandóan fázol.

A tanulmányok szerint a vashiány kétféle módon befolyásolja a hőszabályozást. Először is, a vashiány hatással van a pajzsmirigyre, így az kevésbé hatékonyan termeli a szervezet számára szükséges hőt. Ezzel együtt azonban a keringésre is hatással van. Ha a vér nem tartalmaz elegendő vasat, akkor a sejtek nehezebben jutnak hozzá a szükséges oxigénhez. A véráramlás ezért fokozódhat, hogy ellensúlyozza ezt a problémát, de ezáltal több meleg veszik el, mivel több forró vér áramlik a bőrfelszín közelében.

Egy tudományos vizsgálat célja az volt, hogy feltárja a vasszint és a testhőmérséklet közötti kapcsolatot. Vérszegénységben szenvedő nőket vettek fel, majd figyelték a testmaghőmérsékletüket, amikor hideg fürdőben ültek. Ezután a résztvevőknek vaskiegészítőt adtak, hogy enyhítsék vérszegénységüket, majd a kísérletet újra elvégezték.

A nők a kiegészítés után jelentős javulást tapasztaltak a testhőmérsékletükben a vérszegény állapothoz képest. Mint összegezték; „ez a kísérlet a vashiányos vérszegénység funkcionális következményét mutatja be a hőtermelés és -veszteség egyensúlyában”.

A szülőképes korú nők a havi menstruációs ciklus miatt különösen hajlamosak a vashiányra, és a vérveszteséggel együtt minden hónapban fokozódhat a hidegérzetük. További tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni, a sápadt bőr, a szédülés, a rendkívüli fáradtság és a szabálytalan szívverés.

A teendő lépések

A vasbevitel növelése talán az egyik legegyszerűbb lehetséges gyógymód a hidegérzetre. A vaspótlás egyszerű megoldás, míg a vasban gazdag élelmiszerek, például a sovány húsok, a tojás és a leveles zöldségek, például a spenót és a kelkáposzta fogyasztása szintén előnyös. Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, vizsgáltassa meg a vasszintjét orvosával.

B12-vitamin hiány

A vas mellett a B12-vitamin is döntő szerepet játszik a vörösvértestek előállításában. Éppen ezért a hiány tartós hidegérzethez vezethet.

A teendő lépések

A B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekben, például sovány húsokban, halakban és tejtermékekben található. A legtöbb ember önmagában a táplálkozásból is be tudja szerezni a szükséges mennyiséget, de ha kerüli a hús- vagy tejtermékeket, akkor előnyös lehet a napi B12-vitamin-kiegészítés. Hiányt okozhat felszívódási zavar is, ami azt jelenti, hogy nehezen szívódik fel az élelmiszerekből. Ha az étrend megváltoztatása nem segít a hidegrázás érzésének enyhítésében, forduljon orvosához.

Rossz keringés

Ha csak a kezét és a lábát (a végtagokat) érzi hidegnek, akkor lehet, hogy rossz a keringése, ami nem feltétlenül jelent aggodalomra okot. Ha azonban a hidegség általában a testének egyik oldalára korlátozódik, akkor a szívbetegség egy formája, az úgynevezett érelmeszesedés állhat fenn.

Ez akkor következik be, amikor az artériák falát eltömítik a zsíros anyagok, ami azt eredményezi, hogy kevesebb vér jut el a test bizonyos területeire.

A rossz keringés másik oka a Raynaud-kór, amely az Egyesült Királyságban mintegy 10 millió embert érint, akiknek többsége nő. A Raynaud-kór miatt az ujjak, lábujjak, fülek és orr vérerei hidegben beszűkülnek, és ennek következtében elkékülnek. Az érfalakban lévő izmok is görcsbe rándulhatnak, ami fájdalmat és zsibbadást okozhat.

A teendő lépések

Fontos, hogy felkeresse orvosát, hogy megállapítsa a rossz keringés okát. Bár gyakran teljesen ártalmatlan, a szívbetegség vagy a Raynaud-kór orvosi ellátást igényel, és gyógyszeresen kezelhető.

Tanulmányok szerint az omega-3 olajok is javíthatják a keringést, és így csökkenthetik a hidegérzetet. Egy vizsgálatban például a Raynaud-kórban szenvedő egyének 12 héten keresztül halolajkapszulákat kaptak. A folyamat során az önkénteseket hideg körülmények között teszteknek vetették alá, hogy mérjék, mennyi idő alatt jelentkeztek a betegség tünetei. Azt találták, hogy a teszt végére a halolajokat szedő résztvevőknél a hideg körülmények között a tünetek megjelenéséhez szükséges idő 31 percről átlagosan 46 percre nőtt. Ezért arra a következtetésre jutottak, hogy „a halolaj fogyasztása javítja a hideggel szembeni toleranciát”.

Szezonális affektív zavar (SAD)

Becslések szerint akár 20%-unk is szenvedhet a szezonális affektív zavar bizonyos fokától. Ez egy olyan állapot, amely a téli hónapokban depresszió, unalom vagy fáradtság érzésével jár. A tudósok megállapították, hogy a SAD-ban szenvedők szervezetében általában alacsonyabb a dopaminszint, és ez összefügg a téli időszakban csökkent fényintenzitással.

Érdekes módon a hőszabályozás is erősen dopaminfüggő, ezért felvetették, hogy a szezonális affektív zavarban szenvedők érzékenyebbek lehetnek a hideg időjárásra, mivel szervezetük kevésbé hatékonyan tudja mérsékelni a belső hőmérsékletet.

Ezt kísérletileg tesztelték önkéntesek egy csoportján, akiknek a felénél SAD-ot diagnosztizáltak, míg a többieknél normális dopaminszintet mutattak ki. A vizsgálatban résztvevők nyáron és télen is végeztek edzéseket, a tudósok pedig figyelték testhőmérsékletük változását.

Érdekes módon a nyári hónapokban nem tapasztaltak különbséget a testmozgásra adott válaszreakciókban. Ezzel szemben a tél előrehaladtával a különbségek egyre hangsúlyosabbá váltak, és a SAD-érzékenyek nem tudták olyan jól szabályozni a testhőmérsékletüket.

A teendők

Ha úgy érzi, hogy szezonális affektív zavarban szenved, akkor feltétlenül kérjen tanácsot orvosától. Az NHS is hasznos tanácsokat ad itt.

A mai napig a legreményteljesebb kezelések közé tartozik a napsugarakat utánzó teljes spektrumú fényekhez való hozzáférés, valamint a D-vitamin pótlása. Úgy tűnik, hogy ezek a kezelések együttesen sok embernél javítják a SAD tüneteit, és ennek eredményeképpen segíthetnek abban, hogy melegebbnek érezd magad.

Alváshiány

Tanulmányok megállapították, hogy a testhőmérséklet csökken azoknál, akik nem alszanak rendesen. Ennek oka, hogy az alváshiány hatással van az idegrendszerre és az agyban lévő, a hőt szabályozó szabályozó mechanizmusokra. Az agy hipotalamusz területének csökkent aktivitása visszahat a szervezet anyagcseréjére, ami miatt az lelassul.

Egy vizsgálatban arra kérték a résztvevőket, hogy tegyék a kezüket hideg vízfürdőbe, miközben figyelték a testhőmérsékletüket. Ezután 29 órán át ébren tartották őket, és ugyanennek a kísérletnek vetették alá őket. Megállapították, hogy alváshiányos állapotban az önkéntesek nehezen tudták fenntartani a megfelelő testhőmérsékletet, és „olyan érrendszeri változásokat figyeltek meg a kézben, amelyek rontják a helyi hidegtűrést”.

A teendők

Hősiesen próbál minden éjjel mindössze néhány óra alvással boldogulni? Ha igen, akkor lehet, hogy ezzel csak hozzájárulsz ahhoz, hogy állandóan fázol. Ehelyett örüljön annak, hogy elérheti az ajánlott 7-9 óra alvást éjszakánként. Az olyan természetes alvássegítők, mint a valeriána vagy a magnézium szintén segíthetnek ellazítani a szervezetet és elősegíthetik a pihentető alvást.

Emellett, ha naphosszat a számítógép előtt ülve töltöd a napjaidat, valóban szükséged van a keringésed serkentésére. Az izmok használata hőt termel, ezért napi rendszerességgel mozogjon, hogy a vér pumpáljon, és javítsa az éjszakai alvást.

Pajzsmirigyproblémák

A tudósok már régóta megfigyelték, hogy azokban az esetekben, amikor a pajzsmirigy károsodik vagy el kell távolítani, az érintett beteg kivétel nélkül csökkent hidegtűrésben szenved. Ebből következik, hogy a pajzsmirigy alulműködése tartós hidegérzethez vezethet – de hogyan?

A hipotalamusz utasítja a pajzsmirigyet, hogy gyorsítsa fel vagy lassítsa le az anyagcserét. Ennek eredményeként a pajzsmirigy felelős a kalóriaégetésért, hogy hőt és üzemanyagot termeljen. A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) nem termel elegendő mennyiségű tiroxin hormont, ami az anyagcsere lelassulását okozza, és gyakran mindenütt hideg érzést hagy maga után. A nők különösen ki vannak téve a pajzsmirigy-alulműködés kockázatának.

A teendő lépések

Ha a pajzsmirigy-alulműködés egyéb tüneteit észleli, mint például a haj elvékonyodása, törékeny körmök, rendkívüli fáradtság, rendszertelen menstruáció vagy megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, fontos, hogy orvoshoz forduljon. A pajzsmirigy-alulműködés gyakran könnyen kezelhető a megfelelő gyógyszeres kezeléssel, de fontos, hogy időben észrevegyük.

Enyhébb esetekben az olyan táplálékkiegészítők, mint a szelén, sokak szerint pozitívan hatnak.

Ön nő

A tudósok hőérzékelő kamerákkal pillanatképeket készítettek a testhőmérsékletről férfiak és nők esetében egyaránt. Elemzésük azt mutatta, hogy a nők átlagosan 3’C-kal hidegebbek, mint a férfiak.

Ez még nem minden. Egy másik tanulmány megállapította, hogy míg a nők általában jobban bírják a forróságot, mint a férfiak, a hideget kevésbé képesek elviselni. Megállapították, hogy a nők általában kevésbé képesek hőt termelni a reszketés révén, kisebb testméretük miatt gyorsabban veszítik el a hőt, és a keringési rendszerük kissé másképp reagál a hideg körülményekre.

Úgy vélik, hogy ez az ösztrogénnek köszönhető, amely szabályozza a perifériás erek véráramlását. A hormon magas szintje miatt az erek már minimális hideg hatására is beszűkülhetnek. Ennek következtében a bőr, a kezek és a lábak vérellátása hamarabb és intenzívebben leáll, mint a férfiaknál. Bár a tudósok nem tudják, hogy miért következik be ez a természetes folyamat, elképzelhető, hogy a nők jobban be vannak programozva a terhesség támogatása érdekében a létfontosságú szerveik vérellátásának fenntartására.

Végül fontos kiemelni, hogy a nők testhőmérséklete a menstruációs ciklusra reagálva változik. Peteéréskor a hőmérséklet megemelkedik, és a menstruációig ott is marad, amikor a nők testmaghőmérséklete visszaesik az eredeti szintre. Ez azt jelenti, hogy egyes nők bizonyos időszakokban hidegebbnek érezhetik magukat, mint mások.

A teendő lépések

A B-vitaminszint, különösen a B6-vitamin szintjének emelése segíthet az ösztrogénszintek kiegyensúlyozásában a hónap folyamán, és csökkentheti a menstruációs ciklus alatti szélsőséges hidegérzékenységet. A jó élelmiszerforrások közé tartozik a sovány hús, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a tojás.

Sokan abbahagyják a testmozgást a hidegebb téli hónapokban, de fontos, hogy fizikailag aktívak maradjunk, hogy a vér áramlásának fenntartása érdekében. Szóval öltözzön rétegesen, vegyen fel sapkát és kesztyűt, és mozogjon.

Vékony vagy

Ha alacsony a BMI-je, 18,5 vagy az alatti, akkor valószínűleg kevés a testzsír, amely szigeteli a hőt és melegen tartja. Az alultáplált embereknél gyakran hiányzik az izomtömeg is, ami fontos a testhőmérséklet fenntartásához, az anyagcsere felgyorsításához és a hőtermeléshez. Mozgás nélkül az izmok a test természetes hőmérsékletének akár 25%-át is termelik, így minél több izmot építesz, annál több hőt termel a tested nyugalmi állapotban.

Lépések

Fokozatosan növelje a testsúlyát egészséges, fehérjében, jó zsírokban és összetett szénhidrátokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, és kezdjen el erőnléti gyakorlatokat végezni az izomépítés érdekében. Az alacsony testsúlynak különböző okai lehetnek, ezért fontos, hogy egészségügyi szakember megfelelően diagnosztizálja, aki biztosítja a megfelelő ellátást.

Túlsúlyos vagy

Ha az alulsúlyosság miatt állandóan fázol, akkor a túlsúlyosság biztosan segít a melegen tartásban. Végül is logikus, hogy a testzsír szigetelőanyagként működhet, segítve a testhő megtartását. Érdekes módon azonban számos tanulmány szerint ez nem feltétlenül van így…

A tanulmányok szerint például a túlsúly valóban csökkenti a hőveszteséget a has körül, ezzel szemben azonban a kezeken és lábakon keresztül történő hőveszteség a testzsírszinttel együtt növekszik.

Máshol túlsúlyos férfiak egy csoportját hasonlították össze normális testzsírszinttel rendelkező férfiakkal. Mindannyiukat hideg levegőnek tették ki egy órán keresztül, majd hagyták, hogy visszamelegedjenek. A testhőmérsékletet mindvégig figyelték, és az eredmények azt mutatták, hogy a túlsúlyos férfiak kevésbé hatékonyan reagáltak a hidegre.

Végezetül a vizsgálatok szerint az elhízott betegek testmaghőmérséklete általában alacsonyabb, mint a soványabb egyéneké, ami arra utal, hogy a testzsírszint növekedésével jelentős anyagcsere-változások következnek be.

Röviden, ne feltételezze, hogy csak azért, mert valaki túlsúlyos, kevésbé fázik, mint karcsúbb társai.

A teendő lépések

A túlsúly nem csak a folyamatos fázáshoz járul hozzá, hanem mindenféle más egészségügyi állapothoz is vezethet. Az egészséges testtömegindex (BMI) elérése ezért nagyon fontos. A kalóriaszabályozott étrend rendszeres testmozgással kombinálva segít a nem kívánt súly eltüntetésében.

Néhány táplálékkiegészítő is hasznos lehet; a koffein segíthet „felpörgetni” az anyagcserét, míg a psylliumhéj segít abban, hogy tovább érezze jóllakottnak magát, így folyamatos éhségérzet nélkül fogyhat.

Sérülés

Az orvosok megfigyelték, hogy azok az emberek, akik jelentős sérülést szenvedtek a kezükben, hajlamosak fokozott hidegérzetben szenvedni. Például egy felmérés során megkérdezték az ujj- vagy kéztörést elszenvedett betegeket, hogy vannak-e problémáik a hidegtűréssel. Kiderült, hogy a betegek 38%-a számolt be súlyos problémákról. Állítólag közel 100%-os a tapasztalat azoknál, akiknek sérülés után sikeresen visszavarrták az ujjait.

Hogy ez miért van így, az egyelőre nem világos. Az viszont sajnos világos, hogy ezek a tünetek általában hosszú távúak. Lehet, hogy a végtagok sérülése valamilyen módon befolyásolja a keringési rendszert, megakadályozva a szervezetet az optimális hőmérséklet megfelelő fenntartásában.

A teendő lépések

Sajnos, még nem áll rendelkezésre bizonyított kezelés. Egy, a jelenséggel foglalkozó tudományos tanulmány azt állítja, hogy „a probléma pontos oka homályos, nincs specifikus kezelés, és a hosszú távú prognózisról is keveset tudunk”. Ha az elmúlt években láb- vagy kéztörést szenvedett, és most folyamatosan fázik, az egyetlen valódi megoldás az, ha betartja a melegen tartásra vonatkozó általános irányelveket, például ha bebugyolálja magát, amikor kimegy a szabadba, és egész nap aktív marad.

Mozgásszegény életmód

Az izmok hőt termelnek, amikor kitágulnak és összehúzódnak. Ez az alapja a remegésnek; az apró izomgörcsök segítenek meleget termelni. Minél nagyobbak az izmok és minél gyakoribbak az akciók, annál nagyobb hatással vannak a testhőmérsékletre. Ez azt jelenti, hogy a sportolás segíthet felmelegíteni a testet, míg a mozdulatlan ülés inkább az ellenkező hatást váltja ki. Az otthoni kanapén való pihenés vagy az olyan munka, amely órákon át tartó mozdulatlan üléssel jár az íróasztalnál, tehát hozzájárulhat a folyamatos hidegérzethez.

Van azonban még más is. Úgy tűnik, hogy a testmozgás hosszabb távú hatással lehet a hidegérzetre, mint a tevékenység közben és közvetlenül utána keletkező érzés. Tanulmányok szerint az aktív életmódot folytató emberek – például a sportolók – általában jobban képesek fenntartani a megfelelő testhőmérsékletet. Egy tanulmány az életmódnak az anyagcserére gyakorolt hatását vizsgálta, és megállapította, hogy „bizonyos életmódbeli tényezők befolyásolják a hidegtűrést; különösen a napi aktivitás javíthatja a képességünket a… hőtermelés szabályozására”.

Lépések

Ha nem emlékszik arra, mikor járt utoljára edzőteremben vagy izzadt meg a kertben, akkor lehet, hogy ülő életmódja csökkenti az anyagcserét, és emiatt állandóan fázik. Ha ezt a helyzetet rendszeres testmozgással orvosolja, az segíthet megfordítani a tendenciát.

Gondolja át, hogyan tudná elérni, hogy növelje heti aktivitási szintjét. Bizonyára az intenzív testmozgás, például az edzésórák vagy az ellenállásos edzés segíthet. A többiek számára azonban már az is hosszú távú előnyökkel járhat, ha egyszerűen csak bebugyoláljuk magunkat és elindulunk egy élénk sétára vagy kerékpározásra, ha a téli hónapokban is melegen akarunk maradni.

Nem eszik eleget

A testünk által termelt hő, amely melegen tart minket, közvetlenül a táplálkozásunkból származik. Mint korábban említettük, a legtöbbünk által elfogyasztott kalóriák közel fele hozzájárul ehhez a folyamathoz. Ebből logikusan következik, hogy ha diétázunk, az hatással lehet a hőszabályozásra, mivel éheztetjük a szervezetünket a szükséges kalóriákból, és ezért végig fázunk. De mit mond a tudomány?

Egy tanulmányban két kategóriába sorolták a résztvevőket. Az egyik csoport legalább hat évig kalóriaszegény diétán volt, míg a másik csoport normál nyugati étrendet fogyasztott. Ezeknek a személyeknek a testhőmérsékletét 24 órán keresztül percenként figyelték, hogy lássák, hogyan reagálnak a különböző körülményekre.

Ahogyan azt feltételezték, a tudósok azt találták, hogy a kalóriaszegény csoportban valóban alacsonyabb volt az átlaghőmérséklet mind nappal, mind éjszaka a kontrollcsoporthoz képest.

Lépések

A fogyókúra csökkentheti a testmaghőmérsékletet, ami hozzájárulhat a nap folyamán jelentkező hidegérzethez. Erre azonban többféle megoldás is létezik. A legkézenfekvőbb megoldás az, hogy kezdjünk el naponta többet enni, hogy „felpörgetjük” az anyagcserét.

Ezzel együtt azonban úgy tűnik, hogy az, hogy mit és mikor eszünk, szintén hatással van arra, hogy mennyire érezzük magunkat melegen. Tanulmányok kimutatták például, hogy ha ugyanazt a kalóriamennyiséget nagyobb számú külön étkezésre elosztva fogyasztjuk el, az jobban megnöveli a testhőmérsékletet, mintha egyszerre fogyasztanánk el az összes kalóriát.

A szervezet jelentős energiát használ fel az emésztés előtt elfogyasztott étel felmelegítésére is. A hideg ételekről a meleg ételekre való áttérés nemcsak felszabadítja azt az energiát, amelyet egyébként a felmelegítésre fordítottunk volna, hanem segít belülről is felmelegedni.

Dohányzik

Minden alkalommal, amikor dohányzol, a cigarettából származó méreganyagok kerülnek a véráramba. Ezek közül a legkárosabb a szén-monoxid, amely irritálja és károsítja az érfalak belső rétegét, lehetővé téve a zsírok és a lepedék megtapadását. A nikotin szintén károsodást okoz. Ez az erős stimuláns körülbelül húsz ütéssel gyorsítja fel a szívverést percenként, emeli a vérnyomást, és összehúzza az ereket, csökkentve a testben keringő vér és oxigén mennyiségét. Mindez növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát, és azt jelenti, hogy a szívnek sokkal, de sokkal keményebben kell dolgoznia.

A teendő lépések

Tegyen lépéseket a dohányzásról való leszokás érdekében. Rengeteg információ áll rendelkezésre a leszokáshoz, és az NHS weboldalán ingyenes támogatást találhat. A jó hír az, hogy ha egyszer abbahagyja, az egészsége és a keringése javulni fog.

Cukorbetegség

A cukorbetegség keringési problémákat, magas vérnyomást és pajzsmirigyproblémákat okozhat, amelyek mind növelik a hideg kezek és lábak kockázatát. Az emelkedett vércukorszintnek való állandó kitettség károsíthatja az erek falát is, növelve a zsíros plakkok kialakulásának kockázatát. Idővel a cukorbetegség idegkárosodáshoz (perifériás nefropátia) vezethet, ami zsibbadást és fájdalmat okoz a kezekben és lábakban.

A teendők

A rossz vérkeringés mellett egyéb tünetekre is érdemes odafigyelni: fokozott szomjúság, hányinger és hányás, étvágytalanság, légszomj, valamint duzzanat az arcon, a lábakon vagy a kezeken. Ha ezeket a tüneteket észleli, keresse fel orvosát. Ha már diagnosztizálták Önnél a cukorbetegséget, győződjön meg róla, hogy évente elvégezteti a lábvizsgálatot, hogy megvizsgálják a lábai keringését.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Ha a jeges kezek és lábak már régóta problémát jelentenek, akkor valószínűleg nincs miért aggódnia. Melegítse fel magát azzal, hogy fizikailag aktív marad, és szedjen keringésjavító étrend-kiegészítőket. Ha azonban a hideg iránti érzékenység csak nemrég kezdte el érinteni, akkor érdemes lehet orvoshoz fordulni, különösen, ha bizsergést is tapasztal a kezében és a lábában, hideg ujjakat és lábujjakat, vagy lassú sebgyógyulást.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük