A B12-vitamin egészségügyi előnyei

Ha gyakran fáradt és energiahiányos, akkor lehet, hogy a B12-vitamin szintjének növelésére van szüksége. Ez az alapvető fontosságú B-vitamin segít fenntartani az egészséges idegrendszert, és csökkenti a fáradtság és a kimerültség érzését.

Mi az a B12-vitamin?

A B12-vitamin, más néven kobalamin a B-vitaminok családjába tartozik, így fontos szerepet játszik a szervezet energiatermelésében és az idegrendszer fenntartásában. A B12 a vörösvértestek, az idegsejtek, valamint a DNS és RNS neurotranszmitterek megfelelő fejlődéséhez és működéséhez is elengedhetetlen. Vannak ígéretes bizonyítékok arra, hogy a B12 segíthet csökkenteni a szívbetegségek és a demencia kockázatát, különösen, ha B6-vitaminnal és folsavval együtt fogyasztják.

A B12-vitamin előnyei

A B12-vitamin a potenciális egészségügyi előnyök széles listáját tartalmazza, többek között:

 • Energia: A B12 fontos szerepet játszik a szénhidrátok glükózzá történő átalakításában, amely a szervezet fő üzemanyagforrása. Úgy gondolják, hogy a B12 a többi B-vitaminnal együtt segít fenntartani a tartós energiaszintet, és még a sportteljesítményt és az állóképességet is fokozhatja.
 • Egészséges vörösvértestek: Az alacsony B12-szint befolyásolja a vörösvértestek normális osztódását és a DNS replikációját, ami kórosan nagy sejtek (makrocitózis) termelődését eredményezheti.
 • Idegrendszer: A B12 elősegíti a normál neurológiai tevékenységet, a mentális tisztánlátást és az érzelmi stabilitást. Egyre több bizonyíték támasztja alá a B12 alkalmazását az időskori agyzsugorodás csökkentésében.
 • Homociszteinszint és a szív egészsége: A szívvel kapcsolatos állapotok hosszú listája kapcsolódik a túlzott homociszteinszinthez, beleértve a magas vérnyomást, a szívrohamot és a stroke-ot. Úgy gondolják, hogy a B12-vitamin segít normalizálni a homociszteinszintet, így csökkentve ezen állapotok kockázatát.
 • Memória: A magas homociszteinszint szorosan összefügg a demencia és az Alzheimer-kór előrehaladásával is. Tanulmányok azt mutatják, hogy a B12, B6 és folsav kombinációja segíthet a homociszteinszint csökkentésében, és potenciálisan csökkentheti az ilyen agyi rendellenességek kockázatát.
 • Haj bőr és köröm: A B12 nélkülözhetetlen az egészséges sejtreprodukcióhoz, így támogatja a haj, a bőr és a köröm sejtjeinek megújulását és javítását.
 • Tinnitus: Tanulmányok megállapították, hogy a fülzúgásban szenvedők gyakran B12-vitamin-hiányosak. A bizonyítékok azonban nem meggyőzőek, és további vizsgálatokra van szükség.

B12-vitamin hiány

A legtöbb felnőtt esetében a B12-vitamin-hiány kockázata alacsony. Ha azonban Ön 50 évesnél idősebb, szigorúan vegetáriánus étrendet követ, vagy emésztési betegségben szenved, például Crohn-kórban vagy coeliakiában, akkor nehezen tud elegendő mennyiségű B12-vitamint felszívni pusztán az étrendből.

Ha a szervezet B12-szintje túl alacsony, számos funkció megzavarodik. Csökken az egészséges új vérsejtek termelődése, ami idővel jelentős károkat okozhat, és perniciózus vérszegénységhez vezethet, ami memóriavesztést, zavartságot és akár demenciát is okozhat.

Önt jobban veszélyezteti a B12-vitamin hiánya, ha az alábbi csoportok valamelyikébe tartozik:

 • Szigorúan vegetáriánus étrendet követ
 • túlzott mennyiségű alkoholt fogyaszt
 • Terhes
 • Emésztési problémáktól szenved, például coeliakiától vagy Crohn-betegségtől.
 • 50 évesnél idősebb.

Az 50 év feletti felnőtteknek nagyobb valószínűséggel van alacsony B12-szintjük, mivel az öregedő emésztőrendszer a gyomor sósavhiánya miatt elveszíti a B12 felszívódásának képességét. Ez a gyomorsav szükséges ahhoz, hogy a B12-vitamin felszabaduljon az élelmiszerekben lévő fehérjékből, amelyekhez kötődik, és a szervezet fel tudja szívni.

A vegetáriánusok a természetes táplálkozásból nem tudnak B12-vitaminhoz jutni, mivel a növények nem tartalmaznak B12-vitamint, ezért a normál étrend mellett dúsított élelmiszereket vagy étrend-kiegészítőket kell fogyasztaniuk.

A b12-vitamin hiányának leggyakoribb jelei a következők:

 • Fáradtság
 • izomgyengeség
 • Megmagyarázhatatlan fogyás
 • Légszomj
 • Látási problémák
 • Rossz memória
 • Székrekedés
 • Vérző íny és szájfekély
 • Gyermekeknél a hiány mozgásproblémákat és a tipikus fejlődési mérföldkövek elérésének késését okozhatja.

A B12-vitamin forrásai

A B12-vitamin legjobb táplálékforrásai a vörös hús, a máj, a tojás, a tej és a sajt. Néhány embernek nehézséget okozhat a B12 felszívódása, még a természetes forrásokból is, ezért gyakran nagy dózisban adják be, hogy legalább minimális mennyiség felszívódjon.

A B12-vitamin számos más forrásból is elérhető. Az emésztési rendellenességekben vagy perniciózus vérszegénységben szenvedő felnőttek gyakran kapnak nagy dózisú B12-vitamin-injekciókat, körülbelül 50-100 mcg-ot hetente háromszor. Orális gél formájában is felírható. A B12-vitamin-kiegészítők népszerűek a „veszélyeztetett” felnőttek körében. Ezek hagyományos tabletta és szublingvális tabletta formájában is kaphatók (amelyeket a nyelv alá helyezve feloldódnak), és mindkettő ugyanolyan hatásosnak tűnik, mint a másik.

Mennyi B12-vitamint kell szednem?

Felnőtteknek napi 2,6 mcg-ra van szükségük, és ha rendszeresen eszik hús- és tejtermékeket, akkor ezt az étrendedből is be kell tudnod szerezni. Ha azonban szigorúan vegetáriánus vagy 50 éves kora felett van, akkor megfontolhatja, hogy dúsított élelmiszereket vagy étrend-kiegészítőket adjon az étrendjéhez.

A B12-vitamin a terhesség alatt napi 2,6 mcg mennyiségben biztonságosan fogyasztható. Szoptatás alatt azonban ez az érték némileg, napi 2,8 mcg-ra emelkedik.

A perniciózus vérszegénység miatt kezelt személyeknek követniük kell az orvosuk által adott adagolási utasításokat. Nagyon magas dózisokra van szükség, ezért szorosan figyelemmel kell kísérni.

A B12-vitamin mellékhatásai és kölcsönhatásai

A B12-vitamin toxicitásáról vagy káros hatásairól nem érkezett jelentés, még akkor sem, ha nagy, napi 2 mg feletti adagokban adják. Ez elsősorban azért van így, mert a B12-vitamin vízben oldódik, ami azt jelenti, hogy a felesleg a vizelettel ürül ki.

A B12 vitaminról ismert, hogy kölcsönhatásba lép az antibiotikummal, a klóramfenikollal, amelyet bizonyos bakteriális fertőzések kezelésére használnak. A klóramfenikol tartós szedése csökkentheti az új vérsejtek termelődését, és visszafordíthatja a B12-vitamin jótékony hatását.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük