A B5-vitamin egészségügyi előnyei

A B5-vitamin mellékhatásai

A B5-vitamint először 1933-ban fedezték fel. Pantoténsav néven is ismert, a görög „panthos” szóból, amely „mindenhonnan” jelentésű. Ennek oka igen egyszerű; a pantoténsav a szervezet rengeteg sejtjében jelen van, ahol számos különböző szerepet tölt be.

Bár a B5-vitamin hiánya nem gyakori, előfordulhat. Kutatások szerint az orális fogamzásgátlót szedő nőknél különösen alacsony a pantoténsav szintje, és hosszabb ideig tartó használat után hiányállapotok alakulhatnak ki. A B5-vitamin-hiány gyakori tünetei közé tartozik a fáradtság, az ingerlékenység és az álmatlanság.

Mi a B5-vitamin?

A B5-vitamin egyike annak a nyolc B-vitaminnak, amelyek az úgynevezett „B-komplexet” alkotják. Ezek mindegyike vízben oldódó, így nem raktározódik el a szervezetben. Ennek következtében az optimális egészség érdekében rendszeresen kell fogyasztani őket.

A pantoténsav gyakori forrásai az étrendben a csirkemáj, a napraforgómag, a lazac, az avokádó, a brokkoli és a gomba. További lehetőségek közé tartozik a mogyoróvaj, a mandula és a sajt. Alternatív megoldásként természetesen egyesek úgy döntenek, hogy kiegészítik a készítményt egy speciális B5-vitamin vagy B-komplex étrend-kiegészítővel.

Bár a B5-vitamin rengeteg különböző biológiai folyamatban játszik szerepet, szinte mindegyik egy forrásból származik: egy „koenzim A” nevű anyagból. A koenzim A alapvetően a B5-vitamin, a cisztein (egy aminosav) és az ATP – a szervezet által termelt energia – kombinációjának köszönhetően szintetizálódik a szervezetben.

A koenzim A viszont a szervezeten belüli folyamatok széles skálájára van hatással, beleértve az energiatermelést, a koleszterin egyensúlyát és az idegimpulzusok továbbítását a testben. Mindezekre hatással van, ha a B5-vitaminnal vagy a koenzim A-val problémák vannak.

Milyen előnyei vannak a B5-vitaminnak?

Mint említettük, a B5-vitamin fő egészségügyi előnye a koenzim A előállításában való felhasználásán keresztül jön létre, de mit is csinál valójában maga a koenzim A a szervezetben?

Energia-anyagcsere

A B5-vitamin (pantoténsav) vélhetően hozzájárul az egészséges természetes energiaszint támogatásához. az élelmiszerek formájában elfogyasztott tápanyagok nem állnak automatikusan a szervezet rendelkezésére. Ehelyett egy elképesztően bonyolult rendszeren kell áthaladniuk, amíg a szervezetünk számára szükséges „építőelemek” rendelkezésre állnak.

Az emésztés folyamata a szájban kezdődik, amikor az étel kisebb darabokra bomlik, a nyálban lévő emésztőenzimek pedig elindítják az emésztés molekuláris folyamatát. Az emésztőrendszerben az étel tovább bomlik, ahogy a mikroorganizmusok és az enzimek folytatják a folyamatot.

Az elsődleges folyamatot, amelyen keresztül a szénhidrátok, fehérjék és zsírok alapegységeikre bomlanak, az emberben „citromsavciklusnak” nevezik. A pantoténsavból keletkező koenzim A egyike annak az öt kritikus anyagnak, amelyek szükségesek e folyamat működéséhez. Megfelelő B5-vitamin hiányában tehát nehezen szívódhatnak fel a táplálékból származó tápanyagok, ami letargiaérzéshez vagy szellemi elhomályosodáshoz vezethet.

Az EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ezért engedélyezte azt az állítást, hogy a pantoténsav „hozzájárul a normális energiatermelő anyagcseréhez”, valamint „a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez”.

Idegrendszeri funkció

Az idegek nem futnak végig a test teljes hosszában. A lábujjhegy csonkolása nem csak egy ideget érint, amely összeköti a lábát az agyával. Ehelyett az idegek (néha alternatív néven „neuronok”) milliói kapcsolódnak egymáshoz, végről végre. Ez egy „hálózatot” hoz létre a teste körül, amelyen keresztül az üzenetek közlekedhetnek.

Két ideg egy „szinapszis” nevű területen találkozik. Ez egy mikroszkopikus méretű hely az egyik ideg vége és a következő ideg kezdete között. Hogyan jutnak el tehát az olyan üzenetek, mint például az „Aú!” az egyik idegtől a másikig, amíg eljutnak az agyadba, és lehetővé teszik a reakciót? A válasz a „neurotranszmitterek” néven ismert vegyi anyagok egy csoportja.

Ahogy a név is mutatja, ezek a vegyi anyagok az egyik idegből a másikba jutva továbbítják az üzeneteket. Bár számos különböző neurotranszmittert azonosítottak, az egyik leggyakoribbat „acetilkolin” néven ismerik – és előállításához pantoténsavra van szükség.

Ezért van az, hogy a B5-vitamin hiányának esetei, amikor a neurotranszmitterek nincsenek jelen elég nagy mennyiségben, pszichológiai változásokat eredményezhetnek. A hangulatváltozások, a fáradtság vagy a lobbanékonyság mind-mind a B5-vitamin hiányának lehetséges jelei lehetnek.

Az EFSA ezért engedélyezte azt az állítást, hogy a B5-vitamin „hozzájárul a normál szellemi teljesítményhez”.

Melatonin-termelés

A melatonin, amelyet néha a kevésbé fülbemászó N-acetil-5-metoxitriptamin néven is ismernek, létfontosságú az alvás szabályozásában. Az aprócska tobozmirigy szabadítja fel, amely mélyen az agyad belsejében található, közel az agytörzshöz. A pantoténsav ismét szerepet játszik ennek a kritikus fontosságú hormonnak a szabályozásában, köszönhetően az A koenzimre gyakorolt hatásának.

Éppen ezért a B5-vitamin-hiányban szenvedő személyek vagy a nappali fáradtság érzésével, vagy álmatlansággal küzdhetnek, ami megakadályozza, hogy éjszaka megfelelően aludjanak. Egész egyszerűen az ébrenlét/alvás ciklusát szabályozó hormon egyszerűen nem működik megfelelően a hiány következtében.

D-vitamin-szintézis

A D-vitamin döntő szerepet játszik abban, hogy segít a kalcium felszívódásában és felhasználásában a szervezetben. Ha nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, a csontsűrűség szintje csökkenni kezdhet. Bizonyos bizonyítékok arra is utalnak, hogy a télen megfigyelhető D-vitaminszint-csökkenés összefügghet a szezonális affektív zavar (SAD) kialakulásával. Emiatt sokan döntenek úgy, hogy az év egy részében D-vitamint pótolnak.

Ahogy azonban az időjárás kezd javulni, felhúzzuk az ingujjunkat, és hagyjuk, hogy a napsugarak végezzék el a kemény munkát. A napfény hatására bőrünk képes megfelelő mennyiségű D-vitamint előállítani. Ez az összetett folyamat azonban különböző vegyületek jelenlétére támaszkodik a szervezetben, amelyek közül az egyik a B5-vitamin.

A pantoténsavnak a bőrben történő D-vitamin-szintézisre gyakorolt hatása miatt a hiány a táplálékból származó kalcium felszívódásának nehézségeit eredményezheti, ami vékonyabb vagy gyengébb csontokhoz vezethet.

Vörösvértestek

A B5-vitamin központi szerepet játszik a vörösvérsejtek létrehozásában és a bőrben a D-vitamin szintézisében.A véredényeink olyanok, mint a vasúti sínek, a vörösvérsejtek pedig vonatként viselkednek, és fontos tápanyagokat, például oxigént szállítanak a szervezetben. Ily módon sejtjeink állandóan keringő tápanyagbüféhez jutnak hozzá, és megfelelően tudnak működni.

Problémák akkor merülnek fel, ha a „vonatok” – a vörösvértestek – károsodnak, vagy nem elég nagy mennyiségben vannak jelen. Ilyenkor alakul ki az általunk „vérszegénység” néven ismert állapot, amely fáradtságérzetet, szédülést vagy izomgörcsöket okozhat.

Itt a B5-vitamin további szerepet játszik, és hiánya elnyomhatja a szervezet azon képességét, hogy szükség esetén új vörösvértesteket hozzon létre. Ez tovább fokozhatja a fáradtságérzetet vagy a koncentrációs nehézségeket, egyszerűen azért, mert a sejtek nem kapják meg a hatékony működéshez szükséges tápanyagokat.

Koleszterin

A koleszterint gyakran rossz dolognak tekintik, a reklámok folyamatosan azt mondják, hogy „csökkentsük a koleszterinszintünket”. Azt azonban talán nem tudod, hogy a koleszterin valójában egy tökéletesen természetes anyag, amely megtalálható a szervezetben, és ráadásul kritikus fontosságú az egészségünk szempontjából.

A sokat emlegetett egészségügyi problémák akkor jelentkeznek, ha ez a szint túl magasra emelkedik, vagy kiegyensúlyozatlanná válik. Alacsony szinten azonban létfontosságú a sejtmembránok – a sejteket körülvevő vékony „bőr”, amely összetartja a sejteket – kialakulásához. Koleszterin – és így a sejtmembránok – nélkül egyszerűen nem élnénk túl.

Tanulmányok kimutatták, hogy a pantoténsavnak fontos szerepe van ebben, mivel lehetővé teszi, hogy a szervezet egyáltalán képes legyen a koleszterin metabolizálására. Ennek eredményeképpen a B5-vitamin fontos a szervezetünkben lévő sejtek fejlődéséhez és a normális sejtosztódáshoz.

Mennyi B5-vitamint kellene szednem?

A legtöbb vitaminhoz hasonlóan a pantoténsavra is csak mikroszkopikus mennyiségben van szükség az optimális egészség fenntartásához. Ennek ellenére vízben oldódó vitaminként rendszeresen kell fogyasztani, mivel a szervezetben nem raktározódik el.

Általánosságban elmondható, hogy az ajánlott bevitel napi 6 mg felnőttek számára. Ennek ellenére az NHS jelenleg azt állítja, hogy „a napi 200 mg vagy annál kevesebb pantoténsav étrend-kiegészítőkben történő szedése valószínűleg nem okoz semmilyen kárt”. Tehát ha egy kiegészítésen keresztül akarsz tömegnövelni, akkor valószínűleg teljesen biztonságos.

A B5-vitamin mellékhatásai

Mivel természetes vitaminról van szó, amelyet egyébként is mindannyian fogyasztunk az étrendünkben, nem valószínű, hogy a túl sok pantoténsav szedése bármilyen komoly mellékhatást okozna. Különösen azért, mert a felesleges B-komplex vitaminok a vizelettel gyorsan kiürülnek a szervezetből.

Ennek ellenére vannak olyan jelentések, amelyek szerint az egyének egy kisebb csoportjánál előfordulhatnak enyhe, átmeneti mellékhatások, mint például hányinger, fejfájás vagy hasmenés. Ha Önt ezek közül a tünetek közül bármelyik jelentkezik, akkor tanácsos abbahagyni a pótlást, és konzultálni kezelőorvosával. Semmilyen kiegészítőt nem szabad orvosi szakember megfelelő útmutatása nélkül szedni, különösen, ha jelenleg vényköteles gyógyszereket szed.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük