A Black Cohosh egészségügyi előnyei

A fekete kankalin, Actaea racemose, Észak-Amerika keleti részén és Kanada egyes részein árnyékos, erdős területeken vadon nő. A boglárkafélék családjába tartozik, és fekete kígyóvirág, bogáncsvirág és squawroot néven is ismert.

A gyökerek és a rizómák számos olyan anyagot tartalmaznak, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre, többek között fitoösztrogéneket, glikozidoknak nevezett cukorkeverékeket és izo-ferulasavakat, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.

Az őslakos törzsek, a telepesek és újabban étrend-kiegészítőként is használták. Pontosan mitől olyan különleges, és mit tehet érted?

Kémiai összetétel

Az egyik tulajdonság, ami a fekete kohószot egyedülálló és keresett növénnyé teszi, a benne található fitoösztrogének. Ezek, ahogy a neve is sugallja, az ösztrogénhez hasonló hatásokat reprodukálnak a szervezetben. Az egészség szempontjából hasznosak lehetnek a menopauza vagy a PMS által kiváltott egyes hatások, például a hőhullámok enyhítésére. Ez a növény egyik különleges hatása, amelyet ebben a cikkben vizsgálunk.

A fekete cohoshnak az agyra is van hatása. Fitoösztrogén tulajdonságai azt jelentik, hogy az agyban lévő receptorokra hat, amelyek a szerotonint, a „boldogság” vegyi anyagát továbbítják az agyban. A szerotonin segíthet a fájdalomcsillapításban, az alvásban és a hangulatváltozásokban, így bármi, ami segítheti az agyban való befogadását, hatással lesz ezekre a területekre.

Menopauza kezelés

A menopauza során az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya felborul. Úgy gondolják, hogy a fekete cickafarkfűben található, fent említett fitoösztrogén vegyületek a szervezetben lévő ösztrogénreceptorokhoz kötődnek, és fokozzák azok aktivitását. Ez segít kiegyensúlyozni a hormonokat és enyhíteni az olyan kellemetlen tüneteket, mint a hőhullámok, az ingerlékenység, a hangulatingadozás és az alvászavarok.

A fekete cohoshnak a menopauzális tünetekre gyakorolt hatását jól vizsgálták, de az eredmények némileg ellentmondásosak. Számos tanulmány nagy javulást mutatott ki, míg mások esetében az előnyök szerénynek bizonyultak. Ez azt jelentheti, hogy a legtöbb étrend-kiegészítőnél hosszabb ideig kell szedni a fekete cohosht ahhoz, hogy bármilyen előnyt tapasztaljunk.

Egy nagyszabású vizsgálatban 704 menopauzában lévő nő négy héten keresztül szedte a fekete nadálytő készítményt. A résztvevők 87%-a tapasztalt javulást a fizikai és pszichológiai tünetekben. Közülük 49% tapasztalta a tünetek teljes enyhülését, míg 38% jelentős javulásról számolt be. Egy külön vizsgálatban a fekete cohosh-t 12 héten keresztül szedő klimaxos nőknél azt tapasztalták, hogy a hőhullámok átlagos száma napi 5-ről kevesebb mint 1-re csökkent.

Sokan vannak, akik úgy vélik, hogy a black cohoshnak a hőhullámokon kívül kevés hatása van a menopauza egészére. Egy 2008-as tanulmány szerint nem volt hatása olyan dolgokra, mint a hüvelyhám (a hüvely külső oldalán található szövet) vagy az endometrium (a méhnyálkahártya), amelyek mindkettő problémát okozhat a menopauza során. Az eltérő eredmények egyik oka az lehet, hogy sok tanulmány nem tünteti fel, hogy milyen készítményt használnak, ami megnehezíti az eredmények megismétlését vagy az összefüggések megtalálását. Ez azt is jelenti, hogy nehezebb összegyűjteni a vizsgálatokban használt kiegészítés minőségét.

Gyulladáscsökkentő és antioxidatív hatások

A múltban a black cohosh-t számtalan más felhasználási módja mellett gyulladások kezelésére is használták. Most már tudományos bizonyítékok is alátámasztják, hogy ezen a téren is hatékony lehet: a Hongkongi Egyetem tanulmánya azonosított egy olyan vegyületet a fekete cohoshban és a hasonló növényfajokban, amely szerepet játszik a gyulladáscsökkentő szerepében. Emiatt a fekete nadálytő gyakran kombinálják más gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel, például fűzfakéreggel, sarsaparillával és guaiacummal az osteoarthritishez és a reumatoid arthritishez társuló gyulladások kezelésére.

Felfedezték, hogy antioxidáns hatása is van, amely védi a sejteket a molekuláris szinten bekövetkező károsodásokkal szemben. Ez azért fontos, mert az oxidatív stressz, amelyet ez a károsodás okozhat, hatással van a test olyan érzékeny részeire, mint az agy, súlyos esetben akár bizonyos rákos megbetegedésekhez és stroke-hoz is vezethet. Egy 2002-es tanulmány kimutatta, hogy a fekete cohosh „védelmet nyújthat a sejtek DNS-károsodásával szemben”, amely az oxidatív stresszel jár együtt. Hihetetlen módon a black cohosh egyik antioxidatív vegyületéről azt is megállapították, hogy gátolja bizonyos mellrákos sejtek növekedését. Meg kell jegyezni, hogy ez egy nagyon specifikus kivonat volt, és hogy további kutatásokra van szükség a témában.

Az agyra gyakorolt hatások

Amint korábban említettük, a fekete cohosh segíthet az agy szerotoninreceptorainak működésében. A Journal of Agriculture and Food Chemistry egyik kutatása szerint ez lehet a forrása a hőhullámokra gyakorolt hatásának. Végső soron a szerotonin és a hőhullámok közötti kapcsolat is több kutatást igényel, de találtak már néhány érdekes eredményt ezen a területen.

Az egyik vizsgálatban a hőhullámokban szenvedő résztvevőknek szelektív szerotonin visszavétel gátlót (SSRI) adtak, ami növeli a szerotonin mennyiségét az agyban. Azt találták, hogy az SSRI-t használók nagyobb arányban voltak elégedettek a gyógyszerrel a hőhullámok leküzdésében, mint a placebóval (70%-hoz képest 43%).

Ez azt jelenti, hogy ha van kapcsolat a black cohosh és a fokozott szerotoninfelvétel között, akkor ez pozitív hír a klimaxos tünetekre nézve.

Adagolás

A fekete cohosh többféle formában is szedhető, leggyakrabban tea, étrend-kiegészítő vagy tinktúra formájában. A klimaxos tünetek kezelésére 20 és 80 mg közötti napi adagokban tűnik hatásosnak, és gyakran legalább két hét szükséges ahhoz, hogy a jótékony hatás jelentkezzen. Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság a fekete kohósz-kiegészítők használata mellett „életmódbeli változtatásokat” is ajánl a menopauzai tünetek enyhítésére.

A black cohosh alkalmazható a szülés megindítására, ezért terhesség alatt nem szabad szedni. Szoptatás alatt is kerülendő, mivel nem áll rendelkezésre elegendő adat a biztonságosságának alátámasztására.

Még nem tisztázott, hogy a fekete nadálytő biztonságos-e a hormonérzékeny nők számára, például endometriózisban, miómában, emlőrákban vagy petefészekrákban szenvedő nők számára. Ezért kerülendő. Ha aggódik, beszéljen háziorvosával.

Mellékhatások

A black cohosh esetében a mellékhatások előfordulása alacsony, és az ajánlott adagokban szedve biztonságosnak tekinthető. Egyeseknél azonban enyhe mellékhatásokat okozhat, beleértve a gyomorpanaszokat, görcsöket, fejfájást, kiütést vagy hüvelyi vérzést. Ha a mellékhatások továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, akkor abba kell hagynia a szedését, és konzultálnia kell háziorvosával.

Az orvosok és a kutatók bizonytalanok a black cohosh hosszú távú mellékhatásaival kapcsolatban. Egyesek szerint hosszabb ideig történő szedése esetén májkárosodást okozhat. A szakértők óvatosak, és óvatosságra intenek, ha a black cohosh-t hat hónapnál hosszabb ideig alkalmazzák. Győződjön meg arról is, hogy betartja a kiegészítő csomagolásán megadott utasításokat, és nem adagolja túl. Ha sárgaságot (a bőr és a szemek sárgulása), a szokásosnál sötétebb vizeletet vagy krónikus fáradtságot tapasztal, akkor hagyja abba a pótlást, és keresse fel orvosát.

A fekete nadálytő szalicilátokat tartalmaz, ezért azoknak, akik allergiásak az aszpirinre, kerülniük kell. Egyes vényköteles gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet, ezért a pótlás előtt konzultáljon háziorvosával.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük