A borsmenta egészségügyi előnyei

borsmenta előnyei

A borsmenta növényfaj évek óta ismert kellemes és frissítő íze miatt, ami miatt népszerűvé vált vacsora utáni kiegészítő. Ettől eltekintve a borsmenta egyre inkább elismertté válik egészségügyi előnyei miatt is, számos tanulmány ismerteti a különböző állapotokra gyakorolt jótékony hatását.

Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk a borsmentát, hogy megnézhesse, jó kiegészítője lenne-e az étrendjének.

Mi a borsmenta?

A borsmenta (Metha piperita) valójában egy hibrid növény, amely a vízimenta és a lándzsás menta keresztezéséből jött létre. A borsmenta a mentol erős koncentrációjáról híres, amely az elsődleges hatóanyaga.

A borsmentát és a borsmentaolajat hagyományosan nyugtatóként használják, és széles körben elterjedt anekdotikus jelentések szólnak az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásáról. Mint a táplálkozás minden területén, itt is fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk a tudományos bizonyítékokat, hogy lássuk, megalapozottak-e az élelmiszerrel vagy étrend-kiegészítővel kapcsolatos állítások. Ezzel a mondattal, merüljünk el a kutatásban, és értékeljük a bizonyítékok erejét e híres botanikai növény mögött.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a borsmentának?

Emésztés

A borsmenta talán legismertebb előnye az emésztőrendszer megnyugtatására való képessége.Ahogy korábban már utaltunk rá, a borsmentát az emésztési problémák, nevezetesen az irritábilis bél szindróma (IBS) enyhítésének hatékony kiegészítőjeként emlegetik.

Az IBS egy olyan állapot, amely a becslések szerint az Egyesült Királyság lakosságának 10-20%-át érinti. Az IBS leggyakoribb tünetei a gyomorgörcsök, puffadás, hasmenés és székrekedés, és ezek napokig vagy akár hónapokig is eltarthatnak.

Szerencsére a bizonyítékok alátámasztják az anekdotákat, mivel számos tanulmány egyetért abban, hogy a borsmenta hatékonyan csillapítja az IBS tüneteit. Nem csak ez, hanem úgy tűnik, hogy a jótékony hatás igencsak lenyűgöző.

A metaanalízis vizsgálatok a tudományos közösségben arról ismertek, hogy a tudományos bizonyítékok csúcsát jelentik. Ennek oka, hogy fejlett statisztikai módszerekkel elemeznek számos korábbi tanulmányt, amelyek mindegyike ugyanarra a kérdésre kereste a választ.

A borsmenta IBS-ben szenvedők számára történő alkalmazásával kapcsolatban egy 2008-ban végzett metaanalízis 12 olyan vizsgálat adatait elemezte, amelyekben összesen közel 600 résztvevő vett részt. Ez a tanulmány erős bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a borsmenta szedése hatékony a gyomorfájdalom és a hasmenés leküzdésében.

A vizsgálatot vezető tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a borsmenta napi kettő-négyszeri szedése képes volt felére csökkenteni a tünetek gyakoriságát és súlyosságát! Ezek masszívan lenyűgöző eredmények, amelyek jelentősen javíthatják az IBS-ben szenvedők életét.

De hogyan is működik a borsmenta? A borsmenta az úgynevezett görcsoldók csoportjába tartozik, amelyek olyan vegyületek, amelyek izomlazító tulajdonságokkal rendelkeznek. Az IBS-t feltételezhetően részben a túlműködő emésztőrendszer okozza, ami az emésztőrendszer izmainak görcsbe rándulását okozhatja.

Úgy gondolják, hogy a borsmenta úgy fejti ki jótékony hatását, hogy beavatkozik abba a kémiai folyamatba, amely az izmok túlműködését okozza. Ez a nyugtató hatás bizonyítottan akár két hétig is eltarthat, de sajnos nem jelent tartós gyógymódot, mivel a szedésének abbahagyása után a tünetek visszatérnek.

Fejfájás

A borsmenta lenyűgöző előnyeihez hozzátartozik, hogy helyileg a halántékra alkalmazva következetesen segít enyhíteni a fejfájást. Egy tanulmány kimutatta, hogy egy 10% borsmentaolajat tartalmazó oldat mindössze 15 perc alatt képes volt jelentősen csökkenteni a fejfájás súlyosságát.

A borsmentaolaj segíthet a hányinger érzésének csökkentésében. ráadásul ennek az előnynek a hatásossága vetekedett a szájon át felírt gyógyszerekével. Mivel a legtöbb szájon át szedhető gyógyszer mellékhatásokkal jár, üdvözlendő egy természetes és költséghatékony alternatíva a borsmenta formájában.

Kiegészítő eredményeket publikáltak egy hasonló megoldás alkalmazásával, amely kis mennyiségű eukaliptuszolajat is tartalmazott. Ez a formula nemcsak a fejfájás csökkentését, a hangulat javulását és az ingerlékenység csökkenését mutatta ki, hanem jó bizonyítékokkal is alátámasztották, hogy miért jótékony hatású.

Az alanyoknál elektromiográfiával (EMG) mérték a halántékuk izomaktivitását, és megállapították, hogy a borsmenta nyugtató és nyugtató jellege közel harmadával képes csökkenteni az izomfeszültséget. Ez szépen kiegészíti az emésztés egészségével kapcsolatos megállapításokat, mivel a borsmenta görcsoldó hatása ismét segít a relaxáció előidézésében.

Aromaterápia

A borsmenta ismét megmutatja sokszínűségét, mivel hatóanyagai szájon át fogyasztva, helyileg alkalmazva és aromaterápián keresztül belélegezve is előnyösnek bizonyultak. Számos vizsgálat kimutatta, hogy a borsmentaolaj hatékonyan csökkenti a hányingert, különösen műtétek után. A bizonyítékok minősége azonban meglehetősen korlátozott, ezért további magas színvonalú vizsgálatokra van szükség ennek megerősítésére.

Mennyi borsmentát kell szedni?

A borsmentát az emésztési problémákkal, például IBS-szel küzdő egyéneknek juttató kutatások tucatjaiból úgy tűnik, hogy a leghatékonyabb adag napi 450-750 mg között van, több adagra elosztva.

Mivel a borsmenta akkor hatékony, ha étkezéssel együtt, vagy annak közvetlen közelében vesszük be, célszerűnek tűnik 150-250mg-ot bevenni a nap három fő étkezése mellé. Ez biztosítaná a 450-750 mg-os adagolási ajánlás betartását.

Ami a fejfájásra gyakorolt előnyöket illeti, az előzetes bizonyítékok azt mutatják, hogy a 10% borsmentaolajat tartalmazó oldat a célszerű minőség. Ezt helyileg kell alkalmazni a halántékra, 15-30 perces időközönként, amíg a fejfájás vagy a migrén el nem múlik.
megszűnik.

Vannak-e mellékhatásai a borsmenta szedésének?

A borsmentát már generációk óta használják természetes gyógymódként. most, hogy már kitértünk arra, hogy a borsmenta milyen előnyökkel járhat az Ön számára, és hogy milyen mennyiségben szedje, fontos kiemelni a lehetséges mellékhatásokat.

Bár a borsmenta híres arról, hogy segít az alsó emésztőrendszerben, ismert, hogy feljebb problémákat okozhat gyomorégés formájában. Ennek oka, hogy a borsmenta ellazíthatja a savas refluxot szabályozó izmokat, ami ezt követően a tünetekhez vezethet. Ha Ön olyan valaki, aki borsmentát szed, de gyomorégéstől szenved, ajánlott bevont tablettára váltania, mivel úgy tűnik, ez megoldja a problémát.

Mint minden étrend-kiegészítőnél, itt is fontos, hogy csak annyit vegyen be, amennyit javasolnak, és ne többet. Ez különösen fontosnak tűnik a borsmenta szedésekor, mivel a nagyon nagy dózisok valóban mérgezéssel járnak. Azonban meg kell ismételni, hogy ezt csak akkor tapasztalták, ha egy hétnél fiatalabb borsmentaleveleket szedtek nagyon nagy dózisban. Tehát amíg az ajánlott mennyiséget betartják, vagy régebbi leveleket használnak, addig nem lehet ok az aggodalomra.

Végül a borsmentatea fogyasztása népszerű módja a jótékony hatású hatóanyagok megszerzésének. A teában és más forró italokban található összetevők azonban köztudottan befolyásolják az olyan alapvető ásványi anyagok felszívódását, mint a vas és a cink. Egy kutatás konkrétan kimutatta, hogy a borsmentatea átlagosan 84%-kal csökkentheti a vas felszívódását. Ha tehát rendszeresen iszik borsmentateát, a vaspótlás mindenképpen jó ötlet a hiány megelőzése érdekében.

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük