A Co Enzyme Q10 egészségügyi előnyei

Co Enzyme Q10

A Co Enzyme Q10 (COQ10), más néven Ubiquinone, egy vitaminszerű tápanyag, amely természetes módon megtalálható testünk minden egyes sejtjének mitokondriumában. A mitokondriumokat általában a sejt „erőművének” nevezik, mivel itt történik az energiatermelés. A mitokondriumokban található a COQ10, amelyet a mitokondriális gyújtógyertya néven emlegetnek.

A COQ10 bizonyos mennyiségben a táplálkozással, a marha-, sertés- és csirkehús fogyasztásával nyerhető. A COQ10 koncentrációja ezekben a húsokban a legmagasabb a belsőségekben, kisebb mennyiségben a gyakrabban fogyasztott húsrészekben. Mivel a magas mennyiség elérése önmagában az élelmiszerekkel nehéz, sokan kiegészítik a COQ10-et, hogy elérjék a kutatások által kimutatott, előnyökkel járó szintet.

Olvassa tovább ezt a cikket, hogy megismerje a COQ10 lehetséges egészségügyi előnyeit, és hogy ez a kiegészítő jó kiegészítője lenne-e az Ön életmódjának.

Milyen előnyei vannak a Co Enzyme Q10-nek?

A COQ10 egy olyan molekula, amely figyelemre méltó figyelmet kapott a tudományos közösség részéről, több száz publikált tanulmány létezik róla. Vizsgáljuk meg részletesebben ezeket a kutatásokat:

Szív- és érrendszeri egészség

A szív a legfontosabb izom a szervezetben, és ennek a szervnek és az érhálózatának hatékony működése kulcsfontosságú a jó egészség, a jólét és az életminőség szempontjából. Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a szív- és érrendszer számos módon javítható…

Az erek működése

Először is, számos magas színvonalú tanulmány egyetért abban, hogy a COQ10-kiegészítés javíthatja az endothelfunkciót – az érrendszerünk egészséges működését. Az erek rossz működését számos tényező okozhatja, mint például a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás és a magas szintű oxidatív stressz, ami ronthatja a véráramlást és növelheti a szív- és érrendszeri események, például a szívroham kockázatát.

A European Heart Journal 2006-ban közzétett egyik tanulmánya felfedezte, hogy napi 100 mg COQ10 adagolása javította az iszkémiában szenvedő betegek szív- és érrendszeri egészségét. Az eredmények azt mutatják, hogy a COQ10 hatékonyan javította a bal kamra teljesítményét és hatékonyságát, amely a szív azon izma, amely az oxigénben gazdag vér testben történő pumpálásáért felelős. Azt is megállapították, hogy az erek működése és az életminőség javult. Ezek az eredmények még lenyűgözőbbnek tűntek, ha rendszeres testmozgással párosultak. Fontos, hogy ezek a javulások mellékhatások nélkül jelentkeztek, ami arra utal, hogy a COQ10 biztonságos és hatékony.

Egy másik, ugyanebben a folyóiratban a következő évben közzétett tanulmány megerősítette ezeket az eredményeket, mivel megállapította, hogy a napi 300 mg COQ10 pótlása javította az erek falának antioxidáns-szintjét, javította az értágulatot (az erek tágulási képességét) és a maximális terheléses teszt során nyújtott fizikai teljesítményt a placebót szedő résztvevőkkel összehasonlítva. A maximális terheléses teszt során nyújtott teljesítmény az általános egészségi állapot nagyszerű mutatója, mivel azt mutatja, hogy a szervezet erős szív- és érrendszerrel rendelkezik, és képes nagy mennyiségű oxigént felhasználni.

A terület szakértői úgy vélik, hogy ezek a pozitív eredmények több hatáson keresztül jönnek létre. Először is úgy gondolják, hogy a COQ10 segít fenntartani a nitrogén-oxid egészséges szintjét. A nitrogén-oxid egy jól kutatott jelzőmolekula, amely nagyon fontos az érszabályozásban, vagyis az erek tágításában és szűkítésében, hogy a vér eljusson a leginkább igénylő helyekre. Hasonlóképpen, úgy gondolják, hogy a COQ10 csökkentheti a sejtjeink szerkezetét adó zsírok oxidatív károsodását. Ez az oxidatív stressz csökkenése segít fenntartani az erek szerkezetét és hatékonyságát a jó szív- és érrendszeri egészség támogatása érdekében.

Vérnyomás

A Q10 koenzim számos tudós szerint támogatja az egészséges vérnyomást és az erek működését.A Blood Pressure UK szerint a férfiak 31%-a és a nők 26%-a szenved magas vérnyomásban (hipertónia). Köztudott, hogy a magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője, és szövődményeket okozhat a vesékben, a szemekben és az agyban is, ezért a vérnyomás kezelése hihetetlenül fontos.

Az erek működésének javítása mellett a COQ10 pótlása következetesen bizonyítottan csökkenti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást. A szisztolés a vérnyomásmérés legfelső száma, és a szív összehúzódásakor a vér nyomását jelzi. Ezzel szemben a diasztolés a legalsó számot jelenti, és a vérnyomást, amikor a szív két ütés között van.

A COQ10 hatékonyságáról végzett metaanalízis során értékelték, hogy a vegyület mennyire hatékony a vérnyomás csökkentésében. Ez a tanulmány megállapította, hogy a COQ10 kiegészítés átlagosan 11mmHg-mal csökkentette a szisztolés vérnyomást, és 8mmHg-mal a diasztolés vérnyomást, ami lenyűgöző eredmény. Ez a tanulmány azért erős, mert egy metaanalízisről van szó, amely a vizsgálatok eredményeit csoportosítja, hogy erősebb következtetéseket vonjon le. Mivel azonban ez a metaanalízis összesen csak 3 tanulmányt elemzett, az eredményeket óvatosan kell értelmezni.

A metaanalízis eredményeit egy további tanulmány is megerősíti. Ez a vizsgálat, amelyet magas koleszterinszintű cukorbetegeken végeztek, azt találta, hogy a napi kétszer 100 mg COQ10 12 héten át történő kétszeri szedése jelentős mértékben csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást.

Továbbá ez a kiegészítő rendszer a HbA1C-t is csökkentette, ami a vércukorszint szabályozásának arany standard mérőszáma. Ez azt jelenti, hogy a betegek cukorbetegsége a COQ10 napi adagolásával javult.

Fibromyalgia

A fibromyalgia egy krónikus állapot, amely az egész testben fájdalmat okoz, és fáradtsághoz, izommerevséghez, alvászavarokhoz és irritábilis bél szindrómához (IBS) is vezethet. Ennek az állapotnak az oka jelenleg nem ismert, de úgy gondolják, hogy a lakosság közel 5%-át érintheti valamilyen mértékben a fibromyalgia. Ennek eredményeképpen a tünetek leküzdésére szolgáló módszereket nagyon keresik azok, akik javítani szeretnék életminőségüket. Az egyik tudományos eredményekkel alátámasztott módszer a COQ10 pótlása.

Egy 2013-ban közzétett tanulmány szerint 20 résztvevő 40 napon keresztül napi 300 mg-ot szedve jelentős csökkenést tapasztalt a fájdalom, a fáradtság és a reggeli fáradtság tekintetében. Emellett javulást tapasztaltak a gyulladás szintjében, az antioxidáns aktivitásban és a mitokondriumok működésében is. Egy másik, nagyjából ugyanebben az időben közzétett tanulmány megállapította, hogy a fibromyalgia tünetei összefüggnek az alacsony COQ10-szinttel. Továbbá, ennek a hiánynak a napi ellátással történő korrigálása a fejfájás tüneteinek gyakoriságában és súlyosságában jelentős javulást eredményezett.

Bár a fibromyalgia kezelésével kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak, az előzetes vizsgálatok eredményei ígéretesek, és minden bizonnyal megnyitják az utat a jövőbeli vizsgálatok előtt.

Peyronie-kór

A Peyronie-kór egy péniszbetegség, amelyet a pénisz belsejében kialakuló rostos hegszövet okoz, ami rendellenes görbülethez, fájdalmas erekcióhoz vagy impotenciához vezethet. Egészen a közelmúltig nem létezett olyan szájon át szedhető gyógyszer, amely bizonyítottan jótékonyan hatott volna erre az állapotra.

A Peyronie-kórban szenvedőknek most már lehet egy biztonságos és hatékony módja a tünetek és a betegség előrehaladása elleni küzdelemnek, miután 2010-ben egy magas színvonalú tanulmány eredményeit publikálták, amely kimutatta a COQ10-kiegészítés hatékonyságát. Ebbe a vizsgálatba 186 résztvevőt vontak be, akik korai krónikus Peyronie-kórban szenvedtek. Ezeket a résztvevőket véletlenszerűen arra osztották be, hogy 6 hónapon keresztül napi 300 mg COQ10-et vagy napi placebót szedjenek.

A 6 hónapos vizsgálat végén megállapították, hogy a plakkok mérete és a pénisz görbülete jelentősen csökkent, míg a placebocsoportban enyhe növekedést tapasztaltak. A COQ10-et szedő csoport a merevedési funkcióban is jelentős javulást és a fájdalom csökkenését tapasztalta. A leglenyűgözőbb, hogy a COQ10-csoportban a résztvevők mindössze 13,6%-ánál tapasztaltak betegség progressziót, ami lényegesen alacsonyabb, mint a kontrollcsoport 56,1%-ának aránya. A kutatók úgy vélték, hogy ezek az eredmények a COQ10 erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhetőek, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást a péniszszövetben.

Kinek kellene használnia a COQ10-et?

A COQ10-et leginkább azok szedik, akik az energiaszintet szeretnék növelni, tekintettel a mitokondriumokban történő energiatermelésben betöltött szerepére. Azonban azok számára is hatékony, akik szív- és érrendszeri szövődményekben, fibromyalgiában vagy peyronie-kórban szenvednek.

A COQ10 nagyon ajánlott kiegészítő azok számára, akik korábban szívrohamon estek át, mivel kutatások kimutatták, hogy a szívrohamot követő pótlás javítja a bal kamra működését, és csökkenti az anginát és a szabálytalan szívverést. Hasonlóképpen, a kutatások kimutatták, hogy azok, akiknek korábban már volt szívrohamuk, majdnem 20%-kal kisebb valószínűséggel szenvednek el újabb szívrohamot, ha hosszú távon szedik a COQ10-et.

A COQ10-et gyakran ajánlják azoknak, akik a koleszterinszint csökkentése érdekében sztatint szednek. A sztatinok hosszú távú használata köztudottan csökkenti a COQ10 szintjét, ami káros hatással lehet a szív egészségére, és hozzájárulhat a depresszió kialakulásához is. Így a sztatingyógyszeres kezelés előnyeinek kihasználása érdekében egyre több bizonyíték van arra, hogy a COQ10 pótlása érdemes étrendi kiegészítést jelent.

A dohányosok is profitálhatnak a COQ10-kiegészítésből, mivel kimutatták, hogy a dohányzás csökkenti a szervezet COQ10-tartalmát.

Mennyi Co Enzyme Q10-et kellene szednem?

A COQ10 hatásait vizsgáló rengeteg tudományos kutatásból úgy tűnik, hogy a napi 100-300 mg-os adag a leghatékonyabb, a nagyobb adagokkal kapcsolatos kutatások nem mutatnak további előnyöket. Mivel zsírban oldódó vegyületről van szó, fontos, hogy a felszívódás és a hatékonyság maximalizálása érdekében zsírtartalmú étkezés mellett vegyük be. Bizonyított tény, hogy a COQ10 felszívódása fokozódik, ha grapefruitlével együtt fogyasztjuk.

Milyen mellékhatásai vannak a Co Enzyme Q10 szedésének?

Bár a COQ10 a természetben is előfordul, és széles körben biztonságos kiegészítőnek számít, különösen 300 mg-os vagy annál kisebb adagokban történő szedése esetén, egyeseknél enyhe mellékhatásokról számoltak be. Ezek közül a leggyakoribbnak az enyhe álmatlanság, kiütések, hányinger, szédülés, fejfájás és gyomorégés tűnik. Ha ilyen mellékhatások jelentkeznek a COQ10 pótlása során, ajánlott abbahagyni a szedését.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük