A csipkebogyó egészségügyi előnyei

A csipkebogyó a vadon termő kutyarózsa (Rosa canina) élénk skarlátvörös termése, amelyet késő nyáron és ősszel gyakran látni a sövényekben. A csipkebogyót már régóta használják konyhai célokra, édes zselék és lekvárok készítésére. Gyógyászati felhasználásuk is hosszú múltra tekint vissza, amelyet a tudomány még csak most kezd megérteni.

A csipkebogyó kémiai vizsgálatai számos potenciálisan jótékony hatású vegyületet tártak fel. Először is, nagyon magas likopintartalmat találtak benne. A vörös színért nagymértékben felelős, és leginkább a paradicsomban található, és bizonyítékok utalnak arra, hogy a likopin antioxidáns védelmet nyújt, ha az emberek fogyasztják.

Másodszor, a csipkebogyó különösen gazdagnak bizonyult C-vitaminban; egy teáskanálnyi gyümölcshús körülbelül 60 mg C-vitamint tartalmaz, ami a narancsénak a duplája. Figyelembe véve a C-vitamin jól ismert képességét az egészséges immunrendszer támogatására, a csipkebogyó éppen alkalmas lehet a köhögés és a megfázás elleni küzdelemre.

A tudósok azonosítottak egy GOPO nevű vegyületet is a gyümölcshúsban, amelyről most úgy gondolják, hogy alapvető szerepet játszik a csipkebogyó gyulladáscsökkentő hatásában.

Ezek az elemek együttesen a tudományos körökben megnövekedett érdeklődéshez vezettek a szerény csipkebogyó iránt. Ma már egyre többen fogyasztják az egészségtudatos egyének, akik számos egészségügyi állapot enyhítésére támaszkodnak rá.

De milyen lehetséges egészségügyi előnyei vannak a csipkebogyó fogyasztásának?

Csipkebogyó az ízületi gyulladás ellen

A csipkebogyó évek óta népszerű az ízületi gyulladásban és ízületi fájdalmakban szenvedők körében. a csipkebogyó egyik legígéretesebb potenciális egészségügyi előnye az ízületi gyulladásos ízületekre gyakorolt hatása. Egyre több tudományos kutatás utal arra, hogy a csipkebogyó bizonyos ideig történő szedése után javulnak mind az ízületi fájdalom pontszámai, mind az általános mobilitás.

Egy vizsgálatban 94, térd- vagy bokaízületi csontritiszben szenvedő betegnek három hónapon keresztül 5 gramm csipkebogyó-kivonatot vagy placebót adtak, bár a résztvevők szükség esetén hagyományosabb fájdalomcsillapítókat is használhattak. Ezután felmérték, hogy javultak-e az ízületi tüneteik.

A szakértők megállapították, hogy a csipkebogyó-kiegészítőt élvező csoport már három hét után jelentős javulásról számolt be a fájdalom tekintetében. Mire a három hónapos vizsgálat letelt, a fájdalomcsillapítás tovább javult, és a résztvevők arról számoltak be, hogy kevesebbet használtak más fájdalomcsillapítókat. Az ízületi merevség javulása is megfigyelhető volt ezen hosszabb idő alatt.

Érdekes módon egy másik tanulmány hasonló kísérletet végzett, de megpróbálta a javulás mértékét az ízületi fájdalom kezdeti súlyosságával összefüggésbe hozni. Azt találták, hogy a javulás „általában nagyobb volt a nagyobb mértékű fájdalommal és rokkantsággal rendelkező betegeknél”. Ez egy érdekes és figyelemre méltó megfigyelés, mivel sok más, az ízületi gyulladásban szenvedők körében népszerű kezelés általában a kevésbé súlyos esetekben fejti ki a legnagyobb hatást.

A crossover vizsgálat olyan vizsgálat, amelyben a résztvevők fele a tesztelt összetevőt (csipkebogyó), míg a másik fele placebót kap. A kísérlet felénél azonban néhány résztvevőnél kicserélik a kiegészítőt. Ez nemcsak a kísérlet szigorát növeli, hanem azt is lehetővé teszi, hogy megnézzük, mi történik, ha az emberek két kezelés között váltanak.

Egy figyelemre méltó crossover kísérletet végeztek csipkebogyóval, amelyben 112 önkéntes vett részt. A csipkebogyót kezdetben szedő csoportban javulást tapasztaltak az ízületi fájdalom és merevség tekintetében, míg a placebocsoportban nem. A táplálékkiegészítő váltásakor azonban a csipkebogyót szedő csoport továbbra is előnyöket tapasztalt – még akkor is, ha placebót kaptak. Ez természetesen zavarba ejtette a tudósokat.

A további elemzések „átviteli” hatást jeleztek, vagyis azt, hogy még akkor is, ha a csipkebogyót szedő egyének néhány hétig abbahagyják a táplálékkiegészítő fogyasztását, a kezdeti jótékony hatások továbbra is jelentkeznek.

A térdízületeket gyakran érinti az ízületi gyulladás, és az ilyen hatások különösen gyengítőek lehetnek. Ezért az ízületi gyulladással kapcsolatos kutatások nagy része erre a területre összpontosít, és a csipkebogyót e tekintetben is vizsgálták. Egy 94 résztvevővel végzett vizsgálat, amelyben a résztvevők fele csipkebogyóport, a másik fele pedig placebót kapott, 12 hét után jelentős javulást tapasztalt. Az eredmények azt mutatták, hogy a csipkebogyó csoportban jelentős javulást tapasztaltak az ízületek rugalmasságában és ennek következtében a járóképességükben.

A tanulmányok az ízületi gyulladás két leggyakoribb típusát – az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis – is alaposabban megvizsgálták, hogy kiderítsék, a csipkebogyó hatása e két állapotra eltérő-e…

Osteoarthritis

100 csípő- és térdízületi artritiszben szenvedő résztvevő négy hónapon keresztül naponta 5000 mg csipkebogyót vagy placebót szedett. A csipkebogyó-kiegészítőt szedők jelentős javulást tapasztaltak a csípő hajlításában és a fájdalomban, de a csípő mozgástartományában csak csekély változásról számoltak be.

112 osteoarthritisben szenvedő résztvevő három hónapon keresztül naponta 5000 mg csipkebogyót vagy placebót szedett. A csipkebogyót szedők 66%-a számolt be a fájdalom jelentős csökkenéséről, míg a placebocsoportban csak 36%-uk. A csipkebogyó javította a reggeli merevséget és csökkentette a szükséges fájdalomcsillapítók mennyiségét.

Egy kisebb léptékű, nem placebo-kontrollált vizsgálatban 30, kézízületi gyulladásban szenvedő résztvevő vett részt. A kutatók azt találták, hogy a GOPO fő összetevője a résztvevők 95%-ánál jelentősen csökkentette a kínzó fájdalmat, és egyharmaddal kisebb valószínűséggel használtak hagyományos fájdalomcsillapítókat a kiegészítés szedése után.

Reumás ízületi gyulladás

89 reumás ízületi gyulladásban szenvedő résztvevő napi 5000 mg csipkebogyót vagy placebót szedett hat hónapon keresztül. A csipkebogyót szedők nagyobb javulást tapasztaltak az életminőség és a fizikai funkció terén, mint a placebocsoportban résztvevők. A mobilitás 20-25%-os növekedése.

Eddig a bizonyítékok arra utalnak, hogy bár a csipkebogyó nem gyógyítja az ízületi gyulladást, napi 5000 mg-os dózisok hatékonyan javíthatják az érintett ízületek állapotát és csökkenthetik a gyulladást. Ennek eredményeként elviselhetőbbé tehetik az ízületi gyulladással való együttélést, és jelentősen javíthatják az életminőséget.

Egészséges bőröregedés

A csipkebogyó gazdag C-vitaminban, ami segíthet megmagyarázni a neki tulajdonított egészségügyi előnyök egy részét. a csipkebogyót régóta használják a kozmetikai iparban, a csipkebogyóolaj különösen népszerű formátum. Azonban van-e tudományosan alátámasztva a folyamatos használata?

Egy vizsgálat során 34, 35 és 65 év közötti, ráncos arcú nőt osztottak két csoportra. A nyolchetes vizsgálat során az önkéntesek egyik fele csipkebogyópor-kiegészítőt kapott, míg a másik fele bizonyítottan ránctalanító kapszulát. Két hónapos fogyasztás után a résztvevőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben beszámoltak tapasztalataikról.

Mint kiderült, mindkét étrend-kiegészítőnél azonos mértékű elégedettséget tapasztaltak a ráncok javulásával kapcsolatban. Továbbá a csipkebogyó csoport statisztikailag szignifikáns javulásról számolt be a bőr hidratáltsága és rugalmassága terén. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy „a csipkebogyópor javítja az öregedés okozta bőrállapotokat”.

Érdemes kiemelni azt is, hogy az A- és C-vitamin a két legfontosabb tápanyag az egészséges, ragyogó bőr fenntartásához. Mindkét vitamin bőségesen megtalálható a csipkebogyóban is. Ezek a vitaminok védik a bőrben lévő kollagént a szabad gyökök okozta károsodástól és a korai öregedéstől, valamint elősegítik a bőrszövet növekedését és helyreállítását.

Hasmenés

A csipkebogyó egyik legérdekesebb potenciális egészségügyi előnye, hogy állítólag segít a hasmenéses betegségekben. Az eredeti hipotézis egy tudóstól származik, aki észrevette, hogy azok a sertések, amelyek ősszel nagy mennyiségű csipkebogyót ettek, gyakran szenvedtek székrekedésben. Ezért elgondolkodott azon, hogy vajon a szárított csipkebogyó hasznos megoldás lehet-e a gyermekkori hasmenés ellen.

Egy vizsgálat során 20 gramm csipkebogyóport kevertek össze 100 ml vízzel fogyasztás előtt. A hasmenésben szenvedő gyerekek azt tapasztalták, hogy a tünetek hamarosan megszűntek, méghozzá sokkal gyorsabban, mint a gyógyszert nem fogyasztó gyerekeknél.

Bár ez a kutatás még gyerekcipőben jár, úgy tűnik, hogy a csipkebogyó a bélműködés megnyugtatására és az emésztési problémák csökkentésére szolgálhat. Ennek persze van némi logikus értelme, mivel ugyanazok a gyulladáscsökkentő hatások, amelyeket az ízületi gyulladásban szenvedőknél megfigyeltek, a bél gyulladását is csökkenthetik, így enyhítve a megfigyelt tüneteket.

Egészséges fogyás

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a csipkebogyó támogathatja az egészséges fogyást, ha egy kalóriaszabályozott étrend részeként fogyasztják.Néhány meglepő kutatás szerint a csipkebogyó szerepet játszhat az egészséges fogyókúrában.

Két konkrét tanulmányt érdemes itt kiemelni. Az elsőben túlsúlyos alanyok 12 héten keresztül napi 100 mg csipkebogyó kivonatot vagy placebót kaptak. Nem ösztönözték az életmódváltást, a résztvevők továbbra is a szokásos módon étkeztek és mozogtak.

A végén a testzsírszintjük változását rögzítették. A tudósok megállapították, hogy a csipkebogyó csoport jelentős súlycsökkenést mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Továbbá a bizonyítékok arra utalnak, hogy a fogyás nagy része a zsírégetés eredménye volt. A teljes testzsírszint csökkent a kísérlet során, de különösen a hasi régióban volt ez különösen kifejezett.

A második vizsgálat a csipkebogyónak a normál emésztési folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálta. Azt találták, hogy a csipkebogyó-kivonat gátolta két különböző enzim, az α-amiláz és az α-glükozidáz működését. Ez a két enzim központi szerepet játszik az emésztési folyamatban, és a keményítőtartalmú ételeket lebontják könnyebben hozzáférhető glükózzá, mielőtt azok a véráramba kerülnének.

Ez a tevékenység feltehetően csökkenti a vércukorszint hirtelen ingadozását, aminek két lehetséges hatása van. Először is, a stabilabb vércukorszint csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Szintén érdekes lehet, hogy a szervezetbe történő szabályozottabb energiafelszabadítás révén az egészséges fogyás támogatásában is szerepet játszhat.

Az immunrendszer támogatása

A csipkebogyó a megfázásos és influenzaszezon beköszöntével érik, így időben erősíti az immunrendszert. A C-vitamin az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő a téli hónapokban a köhögés és a megfázás elhárítására. A csipkebogyó köztudottan lenyűgöző mennyiségben tartalmazza ezt a tápanyagot. Egy tudományos tanulmány a különböző rózsafajokban található kémiai vegyületeket vizsgálta, és megállapította, hogy a Rosa canina, az európai csipkebogyó „a legmagasabb C-vitamin-koncentrációjú”.

A csipkebogyó-kiegészítők tehát tökéletes kiegészítői a téli étrend-kiegészítő kúrának, egy bögre meleg csipkebogyótea pedig segíthet enyhíteni a torokfájást.

A csipkebogyó legjobb forrásai

A csipkebogyó enyhén savanykás, pikáns ízű, és sokféleképpen elkészíthető. Maga a gyümölcshús hozzáadható turmixgéphez, és nyersen fogyasztható, vagy megfőzve mártásokhoz, zselékhez és szirupokhoz adható.

Az egész maghüvelyeket gyógyteákhoz is hozzáadhatjuk, és bár számos boltban kapható csipkebogyótea, könnyen elkészíthetjük saját magunkat is. Csak adjunk egy evőkanál szárított csipkebogyót egy fazék forró vízhez, és áztassuk 5 percig, majd szűrjük le, öntsük le, és ha kívánjuk, adjunk hozzá mézet. Ha a csipkebogyóteát az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt issza, naponta körülbelül négy csészényit kell fogyasztania (ez 2000-5000 g-nak felel meg).

A csipkebogyó-kiegészítők népszerű alternatívát jelentenek azok számára, akik a koncentrált és standardizált erősséget keresik. Bár a klinikai vizsgálatokban alkalmazott adagok széles skálán mozogtak, 5000mg-tól 40 000mg-ig, az optimális szint napi 5000mg és 10 000mg között van, két adagra elosztva (étkezés közben kell bevenni). A szükséges nagy mennyiségek miatt sokan könnyebbnek találják a csipkebogyó étrend-kiegészítőkön keresztül történő fogyasztását.

A csipkebogyó mellékhatásai

A csipkebogyótea a gyümölcs sav- és pektintartalma miatt enyhe hashajtó hatású lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Emiatt egyesek a csipkebogyót székrekedés és vesebántalmak kezelésére A csipkebogyó mellékhatásai
használják.

A csipkebogyó-kiegészítők kiváló biztonsági adatokkal rendelkeznek, és a mai napig a kísérletek nem számoltak be mellékhatásokról a napi 5000 mg-os adagoknál. Úgy tűnik, hogy gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kombinálva biztonságosan szedhetők; azonban ha Ön bármilyen vényköteles gyógyszert szed, az étrend-kiegészítők szedése előtt mindig konzultáljon háziorvosával. Sok ízületi gyulladásban szenvedő ember fordul a csipkebogyó-kiegészítőkhöz, hogy elkerülje a gyulladáscsökkentő gyógyszerek gyakori mellékhatásait, mint például az álmosság és a székrekedés.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük