A férfi termékenység növelésének módjai

A gyermekvállalás nagy esemény az életben. Sajnos sokan küzdenek meddőségi problémákkal, ami a kelleténél sokkal nehezebbé teheti a folyamatot. Tény, hogy a kutatások azt találták, hogy 1 a 3 párok fut meddőségi problémák, amelyek kifejezetten a férfiak , ami egy nagyon riasztó statisztika, hogy egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ne aggódjon azonban, mert sok különböző dolog van, ami segíthet a termékenység növelésében. Vessünk egy pillantást néhány legjobb módszerre, amelyekkel ezt megtehetjük…

Kötelezze el magát egy hatékony edzésprogram mellett

Az olyan egyszerű életmódbeli változtatások, mint a testmozgás, köztudottan pozitívan befolyásolják az egészség számos különböző területét, köztük a termékenységet is. Ha jelenleg nem edz, itt az ideje, hogy megmozduljon. Először is, a rendszeres és jól irányított testmozgás segít javítani a tesztoszteronszintet a szervezetben, ami fontos az egészséges spermiumok termelésének serkentéséhez. A túl sok testmozgás azonban sajnos az ellenkező hatást is kiválthatja, csökkentve az általános tesztoszteronszintet, és végső soron ezzel akadályozva a szexuális egészségét.

Egy 2012-ben közzétett tanulmány összehasonlította a különböző hormonok, köztük a tesztoszteron szintjét a spermiumok olyan tulajdonságaival, mint a térfogat és a mozgékonyság, mind a fizikailag aktív, mind az inaktív férfiaknál. Az eredmények azt mutatták, hogy a fizikailag aktív férfiaknál jobb spermiummozgást és -formát találtak, akiknek általában magasabb volt a tesztoszteronszintjük is. A tanulmány szerzői végül arra a következtetésre jutottak, hogy „a fizikailag aktív alanyoknak úgy tűnik, hogy… egészségesebb a spermatermelésük”. A testmozgás általános tesztoszteronszintre gyakorolt előnyei mellett a másik előnye természetesen az egészséges testsúly fenntartásában rejlik.

Az elhízás nem nevetséges dolog, mert negatívan befolyásolhatja az egészséged számos más területét, beleértve a szíved, a tüdőd és az ízületeid állapotát. Sokan azonban nem tudják, hogy a megnövekedett testsúly a termékenységet is befolyásolhatja. Úgy gondolják, hogy a túlsúly befolyásolhatja a férfi spermiumok szerkezetét. Ennek következtében a spermiumsejtek mozgása csökkenhet, vagy a sebesség és az alakjuk nem megfelelő lehet, ami megakadályozhatja őket abban, hogy megtermékenyítsék a női petesejteket. Egy 2012-ben közzétett, az elhízás spermatermelésre gyakorolt hatását tárgyaló áttekintés megállapította, hogy „a túlsúlyos vagy elhízott férfi partnerrel rendelkező pároknál… megnövekedett esélyhányaddal számolnak a fogamzási idő megnövekedésére a normál testsúlyú férfi partnerrel rendelkező párokhoz képest”.

Mi több, úgy gondolják, hogy ezek a szexuális egészségügyi problémák átvihetők a spermasejtekre, ami azt jelenti, hogy az Ön jelenlegi egészségügyi problémái átöröklődhetnek a gyermekeire. Bármennyire is ijesztően hangzik mindez, nem is lehetne egyszerűbb elkezdeni egy új edzésprogramot a testsúlyod és a tesztoszteronszinted ápolása érdekében. Jelenleg az a javaslat, hogy minden 19 és 64 év közötti felnőttnek heti 150 perc mérsékelt testmozgásra kell törekednie, ami heti öt 30 perces edzésnek felel meg. A megfelelő tevékenységek, amelyekkel érdemes lehet kezdeni, a következők:

 • Gyaloglás, kocogás vagy futás (bármilyen fittségi szintre alkalmas).
 • Úszás
 • Tenisz
 • Kerékpározás

Ahogy korábban említettük, a túl sok és rossz mozgás tovább gátolhatja a tesztoszteronszintedet, és túlsúly esetén a szíved egészségét is megkeserítheti. A túlzott és túlságosan megerőltető súlyzós edzéseket ezért kerülni kell, de próbálj meg heti két olyan edzést tartani, amely az összes fő izomcsoportodat magában foglalja a legnagyobb előnyök elérése érdekében.

Korlátozza a zsírbevitelt

Miután az imént beszéltünk arról, hogy az elhízás milyen hatással lehet a szexuális egészségre, a következő természetes módja a férfi termékenység növelésének, ha alaposan átnézzük az étrendünket. Az elhízás az esetek túlnyomó többségében a rosszul kiegyensúlyozott és egészségtelen étrendhez köthető, amely nagymértékben támaszkodik a zsíros és cukros ételekre. Az étrend forradalmasítása, hogy ezeket az egészségtelen ételeket előnyösebb alternatívákra cserélje, kiemelkedő fontosságú, ezért íme néhány tipp, amit érdemes megfontolnia, hogy segítsen megtisztítani az étrendjét:

 • Tanulj meg saját magadnak főzni, ahelyett, hogy előre elkészített és feldolgozott ételekre hagyatkoznál – Sok készétel hihetetlenül sok zsírt, cukrot és adalékanyagot tartalmaz, amelyek nem tesznek jót a szervezetednek és az egészségednek. A saját ételek főzésével láthatja és ellenőrizheti, hogy mennyi zsírt és cukrot vesz fel naponta.
 • Ahelyett, hogy csokoládéhoz vagy chipshez nyúlna nassolnivalóként, próbálja ki inkább a gyümölcsöt és a vegyes dióféléket – A közönséges édességek tele vannak zsírokkal és olajokkal, amelyek korlátozzák a szervezetének minden olyan tápértékét, amelyet képes belőlük kinyerni. A gyümölcsdarabok természetes cukrokat tartalmaznak, amelyek segítenek energiát adni anélkül, hogy ellenszenvesen magas lenne a kalóriatartalmuk. Emellett nagyszerű rostforrások, amelyek segíthetnek csökkenteni a vékonybélben felszívódó zsír mennyiségét. A vegyes diófélék mértékkel fogyasztva nagyszerű forrása a jótékony zsírsavaknak, amelyek segíthetnek a szív támogatásában. A túl sok azonban további súlygyarapodást okozhat, ezért légy óvatos.
 • Sütés helyett grillezze vagy süsse meg a húst, amit megeszik – Az ételek sütése sok olajjal jár, ami aztán sok zsírt tartalmaz. Vágja ki ezeket az étrendjéből úgy, hogy helyette süt vagy grillezi az ételeket, és kis mennyiségű olívaolajat használ olyan dolgok helyett, mint a növényi, kukorica- vagy mogyoróolaj.

C-vitamin

Az eper gazdag C-vitaminban, amely a szakértők szerint segíthet a levél termékenységének javításában. a C-vitamin kétségkívül a világ legismertebb vitaminja, mivel rengeteg különböző egészségügyi területet támogat. A legtöbb gyümölcsben és zöldségben megtalálható, de különlegesebb és hatásosabb forrásai közé tartoznak:

 • Citrusfélék, mint az alma, a grapefruit és a narancs.
 • Eper, áfonya és málna
 • Piros és zöldpaprika

A C-vitamin talán arról a képességéről a leghíresebb, hogy segít megvédeni a szervezetet a szabadgyök-molekulák által okozott oxidatív stresszel szemben. Bár ezek a szabad gyökök az egészséged minden különböző területére veszélyt jelentenek, az immunrendszered kapja tőlük gyakran a legnagyobb verést. A C-vitamin ismert szabadgyök-leválasztó, ami azt jelenti, hogy elektronok adományozásával képes stabilizálni a szabadgyököket, megbékíti őket, és megakadályozza a további károsodást. Mindezek ismerete különösen fontos, mivel a nemi szervek és a szaporítósejtek sem immunisak a szabad gyökök által okozott károkra.

A tudósok tanulmányozták a szájon át szedett C-vitamin adagok hatását a spermiumsejtekre. Egy 2006-ban Dubaiban végzett kísérlet során 13 terméketlen, 25 és 35 év közötti férfi páciensnek adtak szájon át napi kétszer 1000 mg C-vitamin adagot 2 hónapon keresztül. A kísérlet előtt és után is feljegyezték a spermasejtek olyan paramétereit, mint a mozgás, az alak és az összlétszám. Az eredmények szerint minden résztvevőnél hatalmas javulást tapasztaltak a vizsgált spermasejtek összes paraméterében, és a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „a C-vitamin-pótlás meddő férfiaknál javíthatja a spermaszámot, a spermiumok mozgékonyságát és a spermiumok morfológiáját”.

Bár ez a tanulmány viszonylag kis léptékű, mégis pozitívan jelzi, hogy a C-vitamin milyen előnyökkel járhat a szexuális egészségre nézve. A C-vitamin vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy nem tárolható a szervezetben, és minden nap be kell venni ahhoz, hogy a szervezet képes legyen felhasználni. Győződjön meg róla, hogy a felnőttek számára ajánlott napi 40 mg-os napi bevitelt betartja, hogy segítsen növelni a termékenységet. C-vitamin-kiegészítők vásárlása itt.

Cink

A cinkre nyomokban van szükség a szervezetben, és gyakran „a végső szex-ásványi anyagként” emlegetik. Annak ellenére, hogy az immunrendszered, valamint az agyad és a szemed működésének támogatására használják, a cink nagy koncentrációban megtalálható az ondófolyadékban, amely fontos szerepet játszik a reprodukciós folyamatban. Általánosan elfogadott, hogy a szervezet magasabb cinkszintje a herékben termelődő spermiumok jobb minőségét és mennyiségét jelenti. A cinkről ismert, hogy befolyásolja az ondófolyadékban lévő lipideket, ami hatással van a sejtmembránok stabilitására. Egészséges sejtmembránok nélkül a spermiumok nehezen tudnának hatékonyan működni, ezért tartják a cinkszint fenntartását olyan fontosnak a férfi termékenység szempontjából.

Bár a szervezetednek csak kis mennyiségű cinkre van szüksége, a cink nem raktározódik el a szervezetedben, ezért gondoskodnod kell arról, hogy az étrended napi adagokat tartalmazzon, hogy élvezhesd a cink által nyújtott előnyöket. Egy 2009-ben megjelent tanulmány, amely a cinkbevitelt és a spermiumok minőségét vizsgálta, megállapította, hogy „a rossz cinkbevitel fontos kockázati tényezője lehet a spermiumok alacsony minőségének és az idiopátiás férfi meddőségnek”. Az NHS ajánlása szerint a 19 és 64 év közötti felnőttek számára a napi ajánlott bevitel férfiak esetében 9,5 mg, nők esetében pedig 7 mg. Számos különböző élelmiszerről ismert, hogy jó cinket tartalmaz, például a csirke, a pulyka, a tojás és a hüvelyesek. Könnyebbnek találhatja azonban, ha étrendjét cinkkapszulákkal egészíti ki, hogy a termékenység növelése érdekében képes legyen a napi adagok következetes és jó minőségű fenntartására. Cink-kiegészítők vásárlása itt.

Leszokás a dohányzásról

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a dohányzás kétségtelenül az egyik legrosszabb dolog, amit az egészségünkre tehetünk. Ez a szokás köztudottan hozzájárul a különböző rákos megbetegedések kialakulásához, valamint kátrány és plakk felhalmozódását okozza a tüdőben és az artériákban, ami károsítja a keringési rendszert és a szív általános egészségét. Ezt szem előtt tartva fontos tudni, hogy ezek az akadályok a szexuális egészségére és termékenységére is kiterjednek. Amikor arról beszélünk, hogy a dolgok hogyan befolyásolhatják a férfiak termékenységét, akkor nagyrészt a spermiumok egészségére és néhány konkrét paraméterre összpontosítunk, amelyeket a tudományos vizsgálatok során a leggyakrabban kiemelten kezelnek. Ezek a spermiumok teljes száma, a spermiumok motilitása (a sejtek mozgása) és a spermiumok morfológiája (a sejtek alakja és szerkezete).

Ezekről már korábban beszéltünk a cikkben, de fontos hangsúlyozni, hogy a dohányzás bizonyítottan negatívan befolyásolja mindezen paramétereket, és nagymértékben csökkenti a férfiak termékenységét, ami megakadályozhatja a fogamzást. Ennek megerősítésére 2016-ban egy metaanalízis tanulmányt tettek közzé, amely a cigarettázás és a sperma minőségének hatásait vizsgálta. A metaanalízisben húsz tanulmányt használtak fel összesen 5865 résztvevővel, amely a tudományos közösségben nagyra becsült módszertan, köszönhetően a begyűjtött és megvitatott hatalmas adatmennyiségnek. A tanulmány eredményei szerint „a cigarettázásnak való kitettség összefüggésbe hozható a spermiumok számának, mozgékonyságának és morfológiájának csökkenésével”. Ezt szem előtt tartva, valamint a dohányzás egészségre gyakorolt rengeteg egyéb veszélyes hatását figyelembe véve, e káros szokásról való leszokás egy biztos módszer a férfi termékenység növelésének elősegítésére.

Próbálja csökkenteni a stresszt

Az időnkénti stresszérzés nem jelent semmit, ami miatt aggódni kellene. Mindenki átéli a stresszt valamikor az életében, legyen az egy állásinterjú, egy esküvő vagy a közelgő gyermekszületés, ami ezt okozza. Ha azonban folyamatosan stresszesnek érzi magát, és a probléma krónikussá válik, a szexuális egészsége óriási szenvedésnek indulhat. Ami még rosszabb, hogy egy ördögi körbe kerülhet, mivel a csökkent szexuális egészség stresszelheti Önt, ami viszont tovább akadályozhatja a szexuális egészségét. Ez újra és újra megismétlődve hamarosan rémálommá válhat.

Egy 2015-ös cikkben, amely a pszichológiai stressz férfi termékenységre gyakorolt hatásait tárgyalja, azt állították, hogy „számos klinikai tanulmány, amely a pszichológiai stressz férfi termékenységre gyakorolt hatását vizsgálta, kimutatta, hogy a stressz összefügg a csökkent apasággal és a rendellenes spermaparaméterekkel”. Még azt is feltételezték, hogy a krónikus és folyamatos stresszérzés hatással lehet a spermatogenezis folyamatára, más néven az egészséges spermiumok kialakulására. Könnyű lenne egyszerűen azt mondani, hogy korlátozni kell az Ön által érzett stresszt annak érdekében, hogy segítsen növelni a termékenységét, de mi megértjük, hogy ez ennél sokkal bonyolultabb. Minden egyes ember másképp kezeli a stresszt, ami azt jelenti, hogy a stressz csökkentésére nem létezik egységes megközelítés. Íme azonban néhány javaslat, amelyekről általánosan elfogadott, hogy képesek segíteni:

 • Aludjon jól, és tegyen levendulaolajat a párnája aljára.
 • Kezdj egy új hobbiba vagy tanulj meg egy új készséget
 • Beszéljen a barátaival és a családjával
 • Hallgassa kedvenc zenéjét
 • Csináljon vagy nézzen valamit, ami megnevetteti

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük