A fokhagyma egészségügyi előnyei

fokhagyma mellékhatásai

Mindenki tudja, hogy a fokhagyma számos népszerű étel ízletes kiegészítője, amelyet világszerte használnak. De azt tudta, hogy a hagyma számos gyógyhatással bír, és hogy ezeket már évezredek óta ismerjük? Íme néhány gondolatébresztő, amikor legközelebb az utolsó szelet fokhagymás kenyeret kapkodja el…

Történelmi felhasználás

A fokhagyma gyógyászati célú felhasználása egészen a sumérokig és az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, onnan terjedt el az ázsiai országokban. Kínában olyan betegségek enyhítésére használták, mint a depresszió és az élősködők okozta fertőzések. Indiában tonikumokba tették, hogy a legkülönfélébb állapotokat kezeljék, beleértve a különböző bőrbetegségeket és az olyan egyszerű, hétköznapi betegségeket, mint a megfázás és a köhögés. A reneszánsz idején még nagyobb figyelmet fordítottak a gyógyászati felhasználására és a rengeteg állapotra, amelyet támogatni tudott.

Ami érdekes a fokhagyma ilyen és más kultúrák általi felhasználásában, az az, hogy ezek nagy részét ma már modern tudományos bizonyítékok támasztják alá. A gombák leküzdését, a fájó szívek csillapítását és a megfázás enyhítését vizsgálták, pozitív eredményekkel. Nézzük tehát, hogyan magyarázza a modern orvostudomány a tulajdonságait, és hogyan hatnak az emberi szervezetre.

Allicin

A fokhagyma gyógyító képességeinek nagy része egy egyedülálló vegyületre, az allicinre vezethető vissza. Ez akkor képződik, amikor a fokhagymát összezúzzák vagy felaprítják, és ez az oka a fokhagyma ismert és kedvelt aromájának. Az allicin instabil is, szobahőmérsékleten körülbelül egy nap után lebomlik.

Sok fokhagyma-kiegészítő tartalmaz alliint, amely a szervezetben enzimek hatására allicinné alakul át. Ezáltal a kapszuláknak sokkal kevesebb szaga és íze lesz, mint a friss fokhagymának.

A fokhagymával és az egészséggel kapcsolatos kutatások nagy része vagy kifejezetten az allicinnel foglalkozik, vagy megemlíti azt, mivel ez a növényben egyedülálló. Tehát pontosan milyen egészségügyi problémákat támogathat a fokhagyma?

Vérnyomás

Az ókori Izraelben a fokhagymát a vérnyomás csökkentésére használták, és ezt a tulajdonságát ma már modern kutatások is alátámasztják.

Számos fokhagymafajtát és annak kivonatát vizsgálták a vérnyomáscsökkentő képességük szempontjából, és az eredmények pozitívak. Egy tanulmány, amely egy „népszerű, 1,3% allicint tartalmazó fokhagymakészítményt” használt, azt találta, hogy az csökkentette a vérnyomást a súlyos magas vérnyomásban szenvedőknél. Ami különösen érdekes, hogy ezeket a hatásokat az adagolást követő öt és tizennégy óra között figyelték meg, bár ez a vizsgálat nagyobb, 2400 mg-os adagot használt – sok étrend-kiegészítő körülbelül 500-1000 mg-ot tartalmaz.

Számos más tanulmány is alátámasztja ezt a konkrét következtetést, miszerint a fokhagyma segíthet a magas vérnyomás enyhítésében. Egy 2008-as kutatás a szélesebb népesség körében vizsgálta a vérnyomáscsökkentő tulajdonságát a megemelkedett vérnyomásértékkel rendelkező és nem rendelkező résztvevőkkel szemben egyaránt. Azt találták, hogy a fokhagyma nem csökkentette a nyomásszintet azoknál, akiknek már alacsony vagy normális volt a vérnyomása. Tehát bár a fokhagyma segíthet a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek, ha a vérnyomásszinted rendben van, akkor az előnyöket máshol találhatod meg, például…

Koleszterinszint csökkentése

Folytatva a szív egészségét, a fokhagyma segíthet a szív- és érrendszer koleszterinszintjének csökkentésében. Ez nem csak az alacsony sűrűségű lipoprotein – a „rossz” koleszterin – szintjének csökkentését jelenti, hanem a magas sűrűségű lipoprotein – a „jó” koleszterin – magasabb mennyiségének ösztönzését is. A Journal of Nutritional Biochemistry című szakfolyóiratban 2004-ben megjelent tanulmány a résztvevőknél 4 hónapos fokhagymakivonat-használat után ezeket a pozitív tendenciákat tapasztalta. Emellett azt is felfedezték, hogy a kivonat csökkentette a trigliceridek szintjét; a vérben lévő zsírokat, amelyek magasabb szinteken szívbetegséget okozhatnak.

Egy 1993-as metaanalízis (olyan kutatás, amely egy adott témában több tanulmányt vizsgál) megállapította, hogy öt megfelelően kutatott tanulmányban összefüggést találtak „a napi fél-fél gerezd [fokhagymát] megközelítő mennyiség szedése” és a koleszterinszint jelentős csökkenése között. Ezek a tanulmányok azonban a megemelkedett szintekkel rendelkezőkre összpontosítottak, hasonlóan a korábbi, magas vérnyomásban szenvedő betegekkel kapcsolatos kutatásokhoz. Ez ismét arra utalhat, hogy a magas koleszterinszintűeknél lehet a legnagyobb előnye a fokhagyma napi szedésének, bár egyik kutatás sem veti le igazán az alacsonyabb szintek fenntartására való képességét.

Az immunrendszer erősítése

A fokhagyma ismert tulajdonsága a történelem során, hogy a fokhagymagumó és a benne lévő étrend-kiegészítők extra lökést adhatnak az immunrendszernek, hogy segítsenek a betegségek leküzdésében. Mint korábban említettük, az ősi indiai gyógyszerészek a fokhagymát a nátha elleni küzdelemre használták – ezeket az állításokat egy 2001-es tanulmány is alátámasztotta. 142 résztvevőt vizsgáltak 12 héten keresztül, akik vagy allicint tartalmazó fokhagymakiegészítőt, vagy placebót kaptak. Azt találták, hogy a táplálékkiegészítőt szedő csoportban lényegesen kevesebb megfázás fordult elő, és ha megfertőződtek, sokkal gyorsabban gyógyultak, mint a placebocsoportban.

Ismét bebizonyosodott, hogy az allicin áldásos hatással van az emberi szervezetre. A fokhagymában található vegyületről – többek között – kimutatták, hogy „számos immunmoduláló tevékenységet indukál” a leukocitákat, a fehérvérsejtek egy típusát támogató sejtek termelésében. Az ezt megállapító kutatási cikk azonban figyelmeztet a különböző fokhagyma-kiegészítők (porok, tabletták, olajok stb.) gyártási folyamataira, és arra, hogy az egyes készítmények összetétele eltérő lehet. Természetesen, ha kétségek merülnek fel, a friss fokhagymával nem lehet hibázni.

Antimikrobiális hatások

Ismét a régi korok orvosai és patikusai jártak az élen: az ókori egyiptomiak zúzott fokhagymát közvetlenül a sebekre alkalmaztak, hogy megtisztítsák azokat. Még ma is léteznek olyan házi gyógymódok az olyan gombás fertőzésekre, mint a gyűrűsféreg és a lábgomba, amelyekhez apróra vágott friss fokhagymát használtak. Ezeket a gyógymódokat nem ajánljuk, és nem tanácsoljuk.

Egy 2014-es tanulmány az ezüst nanorészecskékkel együtt vizsgálta a fokhagyma képességét az MRSA törzsek által okozott bőrfertőzések elleni küzdelemben; az eredmények erős szinergikus hatást mutattak. Egy másik tanulmány a fokhagyma bélben lévő mikrobák elleni képességét vizsgálta, amely optimista következtetést vont le, miszerint mind a fokhagymaport, mind az olajat tovább kell vizsgálni a bélbetegségek elleni küzdelemben rejlő lehetőségeik szempontjából.

Az antimikrobiális hatásokkal kapcsolatos kutatások nagy részét „in vitro” – kémcsövekben vagy Petri-csészékben, mikroszkopikus méretekben – végezték. Az ilyen jellegű vizsgálatoknak vannak pozitívumai és negatívumai, de az „in vivo” – élő alanyokon végzett – vizsgálatok alapja egyre inkább kiépül, ami meggyőzőbb, mennyiségi eredményeket jelent az emberre gyakorolt hatásról. Legalábbis azon kívül, amiről évszázados gyógyító útmutatókban írtak.

Rák elleni védelem

A fokhagyma egészségügyi potenciáljában hívők egyik fő állítása, hogy a fokhagyma a rák számos formáját képes kivédeni, többek között a vastagbélben, a belekben és a gyomorban előforduló rákos megbetegedéseket. Ez egy merész állítás, az biztos, de a mögötte álló tudomány legalábbis alátámaszthat néhány ilyen dicsekvést.

Egy tanulmány felfedezte, hogy a fokhagymában található dialilszulfid nevű vegyület csökkentheti a résztvevőknél a végbél és a vastagbél nyálkahártyájának rákos megbetegedéseinek gyakoriságát. Egy másik azt találta, hogy a fokhagymában lévő antioxidánsok csökkentették a daganatok növekedési ütemét. A témával kapcsolatban rengeteg kutatás született, amit egy 1997-ben készült konkrét munka is megtestesít, amely szerint a fokhagyma az egyik leghatásosabb rákmegelőző hatású élelmiszer lehet.

Az ezzel kapcsolatos kutatásokkal kapcsolatban az a probléma, hogy főként in vivo vagy egerekkel végezték őket, legalábbis amikor közvetlenül a daganatokra gyakorolt hatását vizsgálták. Ismereteink nagy része a fokhagymában lévő vegyi anyagok tanulmányozásából és az egyes vegyületek egyenkénti teszteléséből származik, ami lassú. Mindezek ellenére a jelenlegi bizonyítékaink elégségesek ahhoz, hogy meggyőzzék az olyan nagy testületeket, mint az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet, hogy a fokhagymát „potenciális rákellenes tulajdonságokkal rendelkező zöldségként” ismerjék el.

Fokhagyma mint antioxidáns

A sejtkárosodás egy másik formája – az oxidatív stressz – szintén megfékezhető a fokhagymával. A kutatások ugyanis kimutatták, hogy antioxidáns hatású, és molekuláris szinten védi a szervezetet a szabad gyökökkel szemben.

Az allicinről megállapították, hogy erős antioxidáns. A Journal of Nutrition egyik konkrét tanulmánya szerint az öregített fokhagymakivonat antioxidatív hatása véd az „oxidánsok által közvetített agysejtkárosodás” ellen, ami nagyobb problémákhoz, például stroke-hoz és Alzheimer-kórhoz vezethet. A kutatások szerint az agy különösen érzékeny az oxidatív stressz okozta károsodásra, így ezek a kis gerezdkék hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hosszabb ideig élesebb maradj.

Fokhagyma adagolása

A népszerű álláspont a fokhagyma szedésével kapcsolatban az, hogy napi féltől egy egész gerezdig terjedő mennyiség jótékony hatással lehet az egészségre. Ez különösen igaz a megelőző képességeire, legyen szó akár a megfázás vagy a rák elleni védelemről. A fokhagymaport is bőségesen beleszórhatjuk az ételekbe az egészségre gyakorolt jótékony hatás érdekében, mivel számos vizsgálat 1000-2500 mg (fél teáskanál por) közötti mennyiségben talált pozitív eredményeket.

A fokhagyma-kiegészítők különböző milligrammos adagolási méretekben kaphatók, ami zavarónak tűnhet. A leggyakoribb adagolási méret 500-1500mg között van – akár 2500mg is nagy adagnak tekinthető. Léteznek azonban 5000mg-os fokhagymakivonat-kiegészítők is, amelyeket az utasításaiknak megfelelően biztonságosan lehet szedni, ha a leghatékonyabb kiegészítőt keresi.

Bőrbetegségek esetén nincs erős bizonyíték arra, hogy a friss fokhagyma alkalmazása a problémás területre hatékonyabb lenne, mint más gyógymódok. Valójában nagyon is káros lehet, ha helytelenül végzik – keressen olyan géleket, amelyek ajoént tartalmaznak, a fokhagyma egy kivonatát, amely hozzájárul a fokhagyma gombaellenes tulajdonságaihoz.

Fokhagyma mellékhatásai

A fokhagyma biztonságos kiegészítőnek számít a rendszeres szedéshez, akár frissen, akár kapszulában van. Természetesen vannak olyan állapotok, amelyeknél érdemes megfontolni a fokhagyma rendszeres szedését, különösen nagyobb adagokban. Azoknak, akiknek emésztési vagy gyomorproblémáik vannak, érdemes megkérdezniük orvosukat, hogy szedhetik-e, mivel nyers formában hányingert, gázokat és gyomorégést okozhat.

A nagyobb dózisú étrend-kiegészítőknél ajánlott a szedést abbahagyni, amíg a gyermekeket szoptatjuk. Konkrét bizonyíték nincs, de gyanítható, hogy a fokhagyma nagy mennyiségben káros lehet a kisgyermekekre – ebben az esetben jobb az óvatosságra inteni.

A nyers fokhagymát antimikrobiális hatása ellenére sem szabad a bőrre kenni: egy nő súlyosan megégette a lábujját, amikor fokhagymában fürdött, azt remélve, hogy így gyógyítja meg a lábgombáját. A friss fokhagyma rendszeres fogyasztása a híres mellékhatásokhoz, a csípős testszaghoz és lehelethez vezet – győződjön meg róla, hogy ezt mentolos cukorka fogyasztásával követi, és így mindkét világból a legjobbat élvezheti.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük