A folsav segíthet a szívroham gyógyításában?

A szívbetegségek egyre nagyobb aggodalomra adnak okot, és a szívroham a férfiak és a nők halálának egyik vezető oka: körülbelül minden harmadik percben egy ember szívrohamot kap.

A folsav (B9-vitamin) szükséges az új sejtek kialakulásához a DNS szintézise és a sejtosztódás révén, ami azért fontos, mert az egészséges sejtek a DNS hibátlan replikációjától függenek. A terhességben betöltött előnyei jól dokumentáltak, de sokan nem tudják, hogy a folsav viszonylag olcsó és egyszerű eszközt is kínálhat a szívbetegségek kockázatának csökkentésére.

A folsav a legfontosabb vitamin a normális homociszteinszint fenntartásában, amelynek magas szintje a szívbetegségek fontos kockázati mutatója.

Miért fontos a homocisztein?

A szervezet a homocisztein nevű aminosavat a metionin nevű aminosavat tartalmazó élelmiszerekből, elsősorban a hús alapú élelmiszerekből állítja elő. A homociszteint a vérben glutationná vagy SAMe-vé (S-adenozil-metionin) alakítja át, a felesleg pedig visszaalakul metioninná.

A folsav iránti tudományos érdeklődés a folsavnak a homocisztein metioninná történő visszaalakításában játszott kritikus szerepéből ered. Ha ez a konverziós folyamat nem tud lezajlani, a vér homociszteinszintje megemelkedik, ami fokozza a szabad gyökök oxidációját és az ebből eredő koleszterin- és érfal-károsodást.

Az oxidáció hatására a keringő koleszterin „ragadós” lesz és összecsomósodik, ami az artériák megvastagodásához és merevedéséhez (érelmeszesedés) vezet. A magas homociszteinszint csökkenti a vérben lévő nitrogén-oxid szintjét is, amely molekuláris kémiai anyag szükséges az artériák falának rugalmasságához és az érelmeszesedés megelőzéséhez.

Ezen okok miatt a magas homociszteinszint szorosan összefügg a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke fokozott kockázatával. A homociszteinszint csökkentése bizonyítottan csökkenti a vérlemezkék „ragadását” és az érfalak megvastagodását, és úgy tűnik, hogy a folsavbevitel növelése akár 25%-kal is csökkenti a homociszteinszintet.

Vannak megbízható bizonyítékok?

Számos klinikai vizsgálat vizsgálta a folsav, a homociszteinszint és a szívroham kockázata közötti összefüggést. Íme néhány az eddig elkészült legátfogóbb vizsgálatok közül:

  • Egy nemrégiben készült metaanalízisben összesen 2052 olyan beteg vett részt, akiknél legalább egy szív- és érrendszeri kockázat fennállt. Az Atherosclerosis című folyóiratban közzétett eredmények azt mutatták, hogy a napi 500 mcg folsav 18 hónapon át történő pótlása 25%-kal csökkentette a homociszteinszintet. A folsav csökkentette az artériák megkeményedését is, és a szerzők megjegyezték, hogy a legnagyobb mértékű védelmet azokban a vizsgálatokban találták, amelyekben a homociszteinszint a legnagyobb mértékben csökkent.
  • Egy külön vizsgálatban 151 szívbetegségben szenvedő felnőttnek három hónapon keresztül naponta 200, 400, 600, 600, 800 vagy 1000 mcg folsavat vagy placebót adtak. A kutatók megmérték a homociszteinszintet a vizsgálat kezdetén, közvetlenül a három hónapos szupplementáció után, majd három hónappal a szupplementáció abbahagyása után. A három hónapos szupplementációs időszak végén a folsavat szedő csoportok mindegyikében csökkent a homociszteinszint. A csökkenés arányos volt a dózissal, 800 mcg-ig. A napi 800mcg bevitele 23%-kal csökkentette a homociszteinszintet a placebocsoporthoz képest, de napi 1000mcg-nál a csökkenés kissé mérséklődött. A kutatók azt is megállapították, hogy 3 hónappal a pótlás abbahagyása után a homociszteinszintek visszatértek a vizsgálat előtti szintre. Azt is megállapították, hogy a homociszteinszint 23%-os csökkenése 15%-kal csökkentheti a szívbetegségek előfordulását.
  • A JAMA-ban közzétett tanulmányban 20 000 olyan résztvevő vett részt, akiknek magas volt a vérnyomása, de nem volt a kórtörténetében stroke vagy szívroham. Az eredmények azt mutatták, hogy az enalapril és a folsav (0,8 mg) együttes alkalmazása jelentősen csökkentette a szívroham és a stroke kockázatát, szemben az enalapril önmagában történő alkalmazásával.

Bár a folsav homociszteinszint-csökkentő képességét alátámasztó bizonyítékok meglehetősen meggyőzőek, nem minden vizsgálat találta úgy, hogy a homociszteinszint csökkentése a szívroham kockázatát is csökkenti:

  • A Heart Outcomes Prevention Evaluation 2 (HOPE2) vizsgálatban 5500 résztvevőt figyeltek meg 5 éven keresztül, akik vagy placebót, vagy folsav (2,5 mg), B6-vitamin (50 mg) és B12-vitamin (1 mg) kombinációját kapták naponta. Az eredmények azt mutatták, hogy bár a folsav csökkentette a homociszteinszintet, a placebocsoporthoz képest nem csökkentette a szívroham vagy a stroke előfordulását.
  • A norvég vitaminkísérletben (NORVIT) 3700 olyan beteg vett részt, akik nemrégiben szenvedtek szívrohamot. A folsav és a B6-vitamin kombinációja ugyan csökkentette a homociszteinszintet, de nem csökkentette az ismétlődő szívinfarktus vagy stroke kockázatát.

Összességében magas homociszteinszint figyelhető meg azoknál az embereknél, akik szívrohamot szenvedtek el, és a folsav bizonyítottan hatékonyan csökkenti a homociszteinszintet. A homociszteinszint csökkentése azonban nem feltétlenül akadályozza meg a jövőbeli szívinfarktusok vagy stroke-ok kialakulását. Azoknál a felnőtteknél, akik már elszenvedtek egy szívrohamot, lehet, hogy már túl késő ahhoz, hogy a folsavpótlásnak jelentős hatása legyen.

Mennyi legyen a homocisztein szintem?

Ha Önnél magas a szívbetegség kockázata, a homociszteinszint mérése potenciálisan életmentő vizsgálat. Ehhez egy egyszerű tűszúrással vett vérmintára van szükség, amelyet aztán mikromol/literben (umol/l), gyakran egységben mérnek.

Nincs hivatalos biztonságos homociszteinszint, mivel több kutatásra van szükség. A jelenlegi eredmények azonban azt mutatják, hogy a 6 egység alatti homociszteinszint az ideális, mivel a 6,3 egység feletti szintről kimutatták, hogy a szívroham és az Alzheimer-kór meredeken növekvő kockázatát okozza.

Becslések szerint az Egyesült Királyságban az átlagos homociszteinszint 10,5 egység körül van, és a szívbetegségben szenvedő emberek akár 30%-ának szintje 14 egység felett van.

Mennyi folsavra van szükségem?

A jelenlegi ajánlott napi bevitel felnőttek és 11 év feletti gyermekek számára napi 200 mcg, amit sokan pusztán a táplálkozással is el tudnak érni. A jó élelmiszerforrások közé tartoznak a sötét leveles zöld zöldségek, a brokkoli, a diófélék, a magvak, a narancs és a teljes kiőrlésű kenyér.

A terhességet fontolgató nőknek naponta 400 mcg folsav-kiegészítőt kell szedniük, és ezt a terhesség első 12 hetében folytatniuk kell.

Az Egyesült Királyság egészségügyi minisztériuma jelenleg fontolgatja a búzaliszt folsavval való kötelező dúsítását, hogy még inkább védelmet nyújtson a terhesség alatti születési rendellenességekkel szemben. Világszerte már 83 országban van jogszabály az élelmiszerek folsavval való kötelező dúsítására, többek között Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban, ahol a homociszteinszintek jelentősen csökkentek a bevezetés óta.

A szív egészsége érdekében a szükséges folsav mennyisége az Ön jelenlegi homociszteinszintjétől függ. Ha az Ön homociszteinszintje 6 vagy az alatti, napi 200 mcg folsav elegendőnek kell lennie az egészséges homociszteinszint fenntartásához. A klinikai vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy az emelkedett homociszteinszint csökkentéséhez nagyobb adagokra van szükség, ami azt jelenti, hogy a legtöbb multivitaminban található 200 mcg nem elegendő a szívbetegségek elleni maximális védelemhez.

Ha az Ön homociszteinszintje enyhén emelkedett, 400mcg-os adagra lehet szükség a homociszteinszint csökkentéséhez, míg a súlyosan magas, 9 egység feletti szint esetén napi 800mcg folsav is hasznos lehet.

Folsav étrendkiegészítő

Fontos megjegyezni, hogy a magas homociszteinszint nem az egyetlen kockázati tényezője a szívinfarktusnak, így a szint csökkentése önmagában nem fogja megelőzni a szívinfarktust. Ha magas a szívbetegség kockázata, a legjobb, ha a homocisztein, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentése érdekében egy jól összeállított megközelítést alkalmaz, amely magában foglalja a zsíros húsok kerülését, a sovány húsok heti négy adagra való korlátozását, az alkoholfogyasztás csökkentését és a stressz visszaszorítását.

Mindezek mellett a napi folsavpótlás segíthet a homocisztein biztonságos szinten tartásában, különösen azok számára, akiknek a családjában már előfordult szívbetegség, stroke vagy Alzheimer-kór. A legjobb, ha a folsavat B6- és B12-vitaminnal együtt szedjük, ezért válasszunk naponta egy nagy erejű B-vitamin-komplex multivitamint, amely legalább 400iu folsavat tartalmaz.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük