A foszfatidil-szerin egészségügyi előnyei

A foszfatidil-szerin a szervezetben természetesen megtalálható foszfolipidek egyik típusának neve.

A foszfatidil-szerin számos szerepet játszik a szervezetben. Először is, fontos részét képezi a sejtmembránoknak.

Másodszor a foszfatidil-szerin megtalálható az idegeket burkoló myelinhüvelyben, amely az impulzusok továbbításáért felelős.

Úgy gondolják, hogy egy sor különböző enzim kofaktora is, amelyek a szervezeten belüli kommunikációt befolyásolják.

Ezek a tényezők együttesen azt jelentik, hogy a foszfatidil-szerin nagyon fontos szerepet játszik a központi idegrendszerben.

Bár ez egy természetes anyag, amely a szervezetben is előállítható, illetve a táplálkozásból is származhat, a kor előrehaladtával a foszfatidil-szerin szintje csökkenni kezdhet. Amikor ez megtörténik, a szakértők úgy vélik, hogy ez hatással van az idegrendszerünkre, ami kognitív hanyatláshoz és a reflexek csökkenéséhez vezet.

A szervezet foszfatidil-szerin szintjének pótlással történő növelésével kapcsolatos tanulmányok számos izgalmas előnyre utalnak, amint azt látni fogjuk.

A foszfatidil-szerin előnyei

Az Alzheimer’s Society szerint minden hatodik 80 év feletti ember demenciában szenved. Bár az életkor előrehaladtával nő az ilyen diagnózis valószínűsége, a betegség sokkal fiatalabb áldozatokat is érinthet.

Ahogy a népesség öregszik, úgy fektetnek időt és pénzt a tudósok a demencia tanulmányozásába és a lehetséges kezelések keresésébe. A foszfatidil-szerin éppen egy ilyen vegyület, ezért elég sokat tudunk a pótlás lehetséges előnyeiről. Íme néhány a legérdekesebb lehetséges előnyök közül, amelyekre a legújabb kutatások rámutattak…

Javuló kognitív funkciók

A foszfatidil-szerinnel, amelyet néha PtdSer vagy egyszerűen csak PS néven is ismerünk, végzett talán legizgalmasabb kutatások a kognitív hanyatlás tüneteinek megállítására vagy akár visszafordítására vonatkozó lehetséges előnyökre összpontosítanak.

Egy vizsgálatban 131 idős betegnek adtak olyan kiegészítőt, amely vagy foszfatidil-szerint és DHA-t, vagy placebót tartalmazott. 15 hét elteltével mindkét csoportban olyan teszteket végeztek, amelyek célja a kognitív funkciók felmérése volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a foszfatidil-szerint szedőknél jelentős javulás mutatkozott a verbális emlékezésben és a tanulásban. Emellett nagyobb sebességgel tudtak összetett alakzatokat másolni. Egy másik hasonló, foszfatidil-szerint végzett vizsgálat 42%-os növekedést mutatott a memorizált szavak felidézésének képességében.

Máshol egy 50 és 90 év közötti, memóriazavaros önkéntesekből álló csoportot 12 héten keresztül foszfatidilszerin-kiegészítésben részesítettek. A tesztek javulást mutattak a memória felidézésében és a mentális rugalmasságban. Ugyanez a vizsgálat váratlanul azt is megállapította, hogy a kiegészítést szedő egyének vérnyomásában enyhe és egészséges csökkenés következett be.

Végül egy átfogó vizsgálatban közel 500, 65 és 93 év közötti beteget vontak be Olaszországban. A foszfatidil-szerin kiegészítést hat teljes hónapon keresztül biztosították, mielőtt a válaszokat tesztelték. Nemcsak a kognitív paraméterek, hanem a viselkedési elemek tekintetében is statisztikailag szignifikáns javulást tapasztaltak.

Eddig a bizonyítékok arra utalnak, hogy a foszfatidil-szerin fontos szerepet játszhat az időskori memóriavesztés és a szellemi élesség általános csökkenése elleni küzdelemben.

Küzd a depresszió ellen

Vannak más tanulmányok is, amelyek szintén alátámasztják azt a nézetet, hogy a foszfatidil-szerin segíthet a hangulat javításában és a depresszió elleni védekezésben.

Ezúttal stressztől szenvedő fiatal felnőttek egy csoportját látták el egy hónapon keresztül naponta vagy 300 mg foszfatidil-szerinnel, vagy placebóval. A szakértők arról számoltak be, hogy a kiegészítőt szedő egyének „hangulatjavulást” tapasztaltak.

A foszfatidil-szerin hangulatra gyakorolt hatásáról szóló másik tanulmányban depresszióban szenvedő idős nők egy csoportja vett részt. Az aktív csoport napi 300 mg foszfatidil-szerint kapott, és rutinvizsgálatokkal mérték a táplálékkiegészítő mentális egészségre gyakorolt hatását. A résztvevők észrevehető javulást tapasztaltak a depressziós tünetekben és az általános viselkedésben.

Javított sportteljesítmény

Bár a foszfatidil-szerin a szenilitás tüneteinek közvetítésében játszott lehetséges szerepe miatt kapta a legnagyobb figyelmet, más lehetséges előnyöket is találtak. Amikor egészséges sportolók kapják a kiegészítőt, úgy tűnik, hogy a sportteljesítmény tapasztalható.

A golfozók például a foszfatidil-szerin beadása után bizonyítottan javult a játékuk, míg más tanulmányok azt találták, hogy a foszfatidil-szerint fogyasztó személyek sokkal kisebb mértékű fáradtságot érzékeltek az edzés után. Napi 750 mg foszfatidil-szerin fogyasztása kerékpárosoknál is javította a fizikai terhelhetőséget.

Egy lenyűgöző vizsgálatban 18 és 30 év közötti egészséges férfiakat kértek meg arra, hogy matematikai teszteket töltsenek ki egy nehéz ellenállásos edzésprogram előtt és után. A szakértők azt találták, hogy a foszfatidilszerinnel kiegészített egyének majdnem 20%-kal gyorsabban töltötték ki a válaszokat, mint a kontrollcsoport, és 33%-kal kevesebb hibát vétettek.

Felvetődött tehát, hogy a foszfatidil-szerinnek szerepe lehet a reflexek élesítésében, az intenzív fizikai igénybevétel utáni gyorsabb regenerálódásban és a szellemi pontosság fenntartásában stresszhelyzetben. Ennek eredményeképpen a foszfatidil-szerinnek helye lehet a profi sportolók edzésében.

Fizikai stressz csökkentése

Amikor sportolunk, a szervezet stresszhormonokat szabadít fel. Ezek a hormonok befolyásolhatják a gyulladást, az izomfájdalmat és a túledzés egyéb tüneteit.

Egy vizsgálatban egészséges férfi alanyoknak vagy 600 mg foszfatidil-szerint, vagy placebót rendeltek, amelyet 10 napon keresztül minden nap bevettek. A résztvevők ezután intenzív kerékpározáson vettek részt, miközben mérték a szervezetük edzésre adott válaszát.

Kimutatták, hogy a foszfatidil-szerin csoport korlátozta a kortizol, a stresszhormon szintjét, és így gyorsabban regenerálódtak az edzésből. Ezért felvetették, hogy a foszfatidil-szerin segíthet a sok profi sportoló által tapasztalt túledzés kockázatainak kivédésében.

Csökkenti a gyulladást

A gyulladás számos kellemetlen egészségügyi állapot hátterében áll. Kimutatták, hogy a halolajokban lévő zsírsavak segíthetnek a krónikus gyulladások elleni védekezésben, és tudjuk, hogy a csukamájolajban lévő DHA szinergikusan működhet a foszfatidilszerinnel. Ezért talán nem meglepő, hogy egyes tanulmányok szerint a foszfatidil-szerin valóban segíthet a gyulladás elleni védekezésben.

Oxidatív károsodás

Sok szakértő úgy véli, hogy az oxidatív károsodás a demencia kialakulásának egyik fő jellemzője. Ez általános sejtkárosodással is összefügg, és számos kellemetlen egészségi állapot kialakulásában is szerepet játszik. Ez az egyik oka annak, hogy az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés az antioxidánsok iránt, mivel kiderült, hogy segítenek felvenni a harcot a szabad gyökökkel szemben, amelyek egyébként károsodást okozhatnának.

A vizsgálatok szerint a foszfatidil-szerin ebben is szerepet játszhat, mivel antioxidáns tulajdonságaira bizonyítékokat találtak.

Szedjek foszfatidil-szerin kiegészítőket?

Némi foszfatidilszerinhez juthatunk egészséges és változatos táplálkozással, de ugyanígy a modern étkezési szokások, az élelmiszertermelés, a stressz és az általános öregedés miatt gyakran nem jutunk hozzá az agyunk megfelelő működéséhez szükséges foszfatidilszerin szinthez.

A modern élet stresszes lehet a munka és a családi élet szempontjából, és a fokozott stressz a foszfatidil-szerin iránti igény növekedéséhez vezet, ami azt jelenti, hogy a stresszes életünk gyakran ennek az összetevőnek a kimerüléséhez vezet.

Ráadásul a modern, alacsony zsírtartalmú/alacsony koleszterinszintű étrendből akár 150 mg foszfatidil-szerin is hiányozhat a naponta szükséges mennyiségből, a vegetáriánus étrendből pedig akár 250 mg is. Az Omega-3 zsírsavhiányos étrend 28%-kal csökkentheti az agyban a foszfatidil-szerin szintjét, ami hatással van a kognitív funkciókra.

A modern élelmiszertermelés szintén csökkentheti az összes foszfolipid, köztük a foszfatidil-szerin szintjét. Kutatások kimutatták, hogy az idősek számára különösen előnyös lehet a foszfatidil-szerin szintjének növelése.

Az öregedés növeli az agy foszfatidil-szerin iránti igényét, miközben anyagcsere-hiányt is okoz. Ez azt jelenti, hogy csak a táplálkozással nagyon nehéz elegendő mennyiséghez jutni. A kutatások kimutatták, hogy a foszfatidilszerin javítja az időskori memóriazavarokat és megakadályozza az agyi funkciók hanyatlását, így az idősebb generáció számára létfontosságú kiegészítő lehet.

Ha szeretné támogatni az időskori mentális egészséget, akkor a foszfatidil-szerin lehet az egyik legizgalmasabb táplálékkiegészítő.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük