A Ginkgo Biloba egészségügyi előnyei

A Ginkgo biloba néha leányhajú faként ismert. Sokan „élő kövületnek” tartják, mivel a régészek bizonyítékot találtak arra, hogy több mint 200 millió éve nő.

A ginkgo a világ egyik legnépszerűbb gyógynövény-kiegészítője, amelyet generációk óta használnak. A 2000-es évek elején gyűjtött statisztikák szerint az USA-ban a negyedik legkelendőbb gyógynövénynek számít, hetente körülbelül 4,5 millió ember szedi.

Hazánkhoz közelebb, Németországban a ginkgót gyakran írják fel az orvosok, ahol jóhiszemű gyógymódnak tekintik számos betegség kezelésére, leggyakrabban a demencia tüneteire, például a memóriazavarra és a szellemi éleslátás általános csökkenésére.

A ginkgo előnyei

Úgy tűnik, hogy a Ginkgo biloba elsődleges hatásmódja a keringési rendszerre gyakorolt hatása. Tanulmányok szerint megfelelő mennyiségben a Ginkgóban található hatóanyagok a vér viszkozitásának növekedését okozzák. Ez viszont növelheti a véráramlást, különösen a kisebb, úgynevezett „mikroereken” keresztül.

Ezzel párhuzamosan bizonyos bizonyítékok vannak arra, hogy a Ginkgo tágíthatja az ereket, különösen az agyban és a perifériás szervekben. A Ginkgo jótékony hatása feltehetően ebből a jobb vérkeringésből ered, amely biztosítja a tápanyagok erősebb áramlását az egyébként esetleg nem optimálisan viselkedő szervekhez vagy sejtekhez.

Egy vizsgálatban önkéntesek egy csoportja beleegyezett abba, hogy keringési sebességüket, szívverésüket és vérnyomásukat figyeljék, miközben Ginkgo-kiegészítőt szedtek. A kutatók megfigyelték, hogy a véráramlás „jelentősen magasabb volt az aktív kezelés alatt”, miközben a vérnyomás változatlan maradt.

Ez a bizonyíték alátámasztani látszik azt az elméletet, hogy a Ginkgo biloba elsődleges hatásmódja az, hogy növeli a szervezetben keringő tápanyagokat anélkül, hogy a szívizomra hatna.

Íme néhány a legfontosabb egészségügyi előnyök közül, amelyeket sokan a Ginkgónak tulajdonítanak:

Mentális éleslátás

A Ginkgo biloba népszerű a kognícióra és a szellemi élességre gyakorolt állítólagos hatásainak köszönhetően. A ginkgót néha „nootropikumként” vagy „kognitív erősítőként” emlegetik. Ez annak a kognitív képességekre gyakorolt hatásnak köszönhető, amelyet sokan tapasztalnak a Ginkgo szedése után.

Egy vizsgálatban a betegeknek 40 mg ginkgót vagy placebót írtak elő, amelyet naponta háromszor kellett bevenniük. Az önkéntesek 12 hét elteltével az önkénteseket kognitív funkcióik mérésére szolgáló tesztek sorának vetették alá. A kutatók arról számoltak be, hogy a végén a ginkgo kivonatot szedő csoport „jótékony hatást tapasztalt a kognitív funkciókra”.

Egy másik kísérlet célja annak felmérése volt, hogy a bevitt Ginkgo ereje hogyan befolyásolja a kognitív teljesítményt. A résztvevők 120 mg, 240 mg vagy 360 mg ginkgo kivonatot kaptak, majd a következő hat órában ismételt tesztelésnek vetették alá magukat.

„Számos jelentős változásról számoltak be a teljesítményméréseken”, a „legszembetűnőbbek” a 240 mg-os vagy annál nagyobb adagolás után következtek be. Úgy tűnik, hogy ez a kedvező hatás már néhány órával a kezdeti adagolás után elkezdett jelentkezni, és a hatás a kísérlet 6 órás küszöbértékén túl is folytatódott.

Ezt a munkát egy másik tudóscsoport tovább bővítette, akik vagy napi egyszeri adagokat, vagy többszörös adagokat adtak a nap folyamán. Ez azt jelentette, hogy a különböző önkéntesek különböző mennyiségű hatóanyagot kaptak. Az első adag beadását követő tizenegy órán keresztül rendszeresen végeztek pszichometriai vizsgálatokat. A szakértők ezután összevonták az adatokat, hogy lássák, milyen hatással vannak a különböző időzítések és adagok a teszteredményekre.

A legnyilvánvalóbb javulást a résztvevők a memória terén mutatták, és megállapították, hogy ez a hatás dózisfüggő. Azt is megállapították, hogy az idősebb egyének általában jobban profitáltak, mint a fiatalabbak.

Egy másik vizsgálatban a résztvevők 120 mg, 240 mg vagy 600 mg ginkgót kaptak egy órával a tesztelés előtt. Míg a placebocsoportban nem tapasztaltak javulást (ahogy az várható volt), a 600 mg ginkgót szedő csoport „nagyon jelentősen javuló” eredményeket mutatott.

Ezek a vizsgálatok aláhúzzák azt a tényt, hogy a Ginkgo a jelek szerint dózisfüggő hatást mutat. A nagyobb Ginkgo-koncentrációk nagyobb javulást eredményeznek, különösen rövid távon. Másrészt türelemmel még a jóval mérsékeltebb dózisok is jótékony hatásokat mutathatnak négy-hat hetes kezelés után.

Demencia

A demencia a kognitív funkciók csökkenésével jár. A kutatások továbbá arra utalnak, hogy e tünetek egyik fő oka az agyi keringés csökkenése. Ezek az eredmények, valamint a Ginkgo kognitív képességekre gyakorolt hatását kiemelő kutatások azt sugallják, hogy a Ginkgo a demenciában szenvedő betegek számára is előnyös lehet.

Az egyik legkiterjedtebb tanulmány, amely a Ginkgo demenciára gyakorolt hatását vizsgálta, körülbelül 1200 beteg bevonásával készült, akiknek mindegyike napi rendszerességgel kapott Ginkgo kivonatot. Bár a hatóanyagnak időbe telt, mire jótékony hatást mutatott, körülbelül négy-hat héttel később már jelentős javulást tapasztaltak. A jelentés kiemeli a jobb memóriát, koncentrációt és éberséget, a Ginkgo átlagosan 25%-os javulást eredményezett a demencia kognitív tüneteiben.

A metaanalízis számos korábbi kísérleti eredmény összevetését foglalja magában, hogy általános mintákat keressenek. Éppen egy ilyen folyamatot végeztek a Ginkgo demencia tüneteire gyakorolt hatásával kapcsolatban. A jelentés összegezte következtetéseiket, miszerint „a Ginkgo biloba hasznos és ésszerű kiegészítő gyógyszernek tűnik az Alzheimer-kór kezelésére”. Továbbá megállapították, hogy „úgy tűnik, hogy a különböző, általánosan használt gyógyszerek különböző hatásprofiljainak szintézisét jelenti, de kevesebb [sic] mellékhatással”.

Talán ez az oka annak, hogy a Gingko Németországban is elérhető, mivel a német egészségügyi hatóság 2004 óta engedélyezte az elsődleges degeneratív demencia kezelésére.

Szív- és érrendszeri egészség

Bizonyított, hogy a ginkgo segíthet az egészséges keringési rendszer támogatásában: Nyugaton a halálozás egyik legnagyobb forrása a szív- és érrendszeri betegségek (CVD). Bár a CVD-nek számos oka lehet, az egyik leggyakoribb az úgynevezett „ateroszklerózis”. Itt az erek gyulladás vagy belső bevonat következtében (például a magas koleszterinszintre adott válaszként) szűkülnek be. Súlyos esetekben a vér nem képes továbbhaladni az ér mentén, vagy „csomósodni” kezdhet. Ez szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

Ugyanakkor a Ginkgo elismert arról, hogy képes megváltoztatni a vér viszkozitását. A tudósok ezért arra voltak kíváncsiak, hogy a Ginkgo hatással lehet-e az érelmeszesedés kialakulásával kapcsolatos bizonyos kockázati tényezőkre.

Kutatásuk azt sugallja, hogy az emberi erekből vett sejtek Ginkgo bilobával való kezelés után csökkentették „ragadósságukat”. Ez azt jelenti, hogy a plakkok kisebb valószínűséggel képződnek az erekben, csökkentve ezzel a vérrögök kialakulásának esélyét. Összefoglalva kijelentették, hogy „a Ginkgo biloba potenciális jelentőséggel bírhat a klinikai ateroszklerózis betegségekben”.

Raynaud-kór

A Raynaud-kór egy meglepően gyakori, mégis rendkívül kellemetlen állapot. Úgy tűnik, hogy a Raynaud-kór a bőr alatt futó apró ereket érinti, különösen a karokban és a kezekben. Az állapot befolyásolja ezeknek az ereknek az átmérőjét, ami miatt spontán kitágulnak vagy összehúzódnak. Ez viszont a bőr elszíneződéséhez, égő érzéshez, kellemetlen érzéshez és mozgásproblémákhoz vezethet.

Egyre több bizonyíték van azonban arra, hogy a Ginkgo keringési rendszerre gyakorolt hatása szerepet játszhat a Raynaud-kórban szenvedők által tapasztalt kellemetlen tünetek enyhítésében.

Egy figyelemre méltó vizsgálatban a Raynaud-kórban szenvedők tíz héten keresztül Ginkgo-kiegészítőt vagy placebót kaptak. Az önkénteseket arra kérték, hogy vezessenek naplót az általuk tapasztalt rohamokról. Míg a rohamok súlyossága vagy időtartama nem változott, a gyakoriság drámaian csökkent. A ginkgo-kiegészítőt szedő résztvevők átlagosan 56%-os csökkenést tapasztaltak a tünetekben a vizsgálat során.

Ez hihetetlen javulás, és reményt adhat a Raynaud-kórban szenvedőknek, hogy a megfelelő kezelés talán már a sarkon van.

PMS

Egyesek úgy vélik, hogy a PMS-ként tapasztalt tüneteknek keringési eleme lehet, és ebből következik, hogy a Ginkgo biloba a vér állagának megváltoztatásával hathat.

Egy érdekes teheráni vizsgálat hat hónapon keresztül zajlott, amelyben 90 diáklány vagy Ginkgót, vagy placebót szedett. Ami az adagolást illeti, a résztvevők napi háromszor 40 mg ginkgót kaptak a menstruációs ciklus 16. napjától a következő ciklus utáni 5. napig. Az önkénteseket végig arra kérték, hogy vezessenek feljegyzéseket a PMS-tüneteikről.

A ginkgo csoport 24%-os javulásról számolt be a tünetek terén, míg a placebót szedők csupán 9%-os javulásról. A kísérlet eredményei még a placebohatást kizárva is arra utalnak, hogy a Ginkgo hasznos célt szolgálhat a PMS súlyosságának csökkentésében.

Mennyi Ginkgót kellene szedni?

Egyes országokban a ginkgo vényköteles készítmény a kognitív hanyatlás, például a demenciával járó hanyatlás támogatására. A kutatások szerint a ginkgo jótékony hatásai „dózisfüggőek” – más szóval minél nagyobb koncentrációban fogyasztjuk, annál nagyobb vagy annál gyorsabb javulás várható.

Az eddigi legtöbb tudományos vizsgálat 120 és 600 mg közötti dózisok esetén mutatott ki pozitív eredményeket, bár a mi szupererős Ginkgo-kiegészítőnk hihetetlen 3000 mg Ginkgo-t tartalmaz minden egyes tablettában.

A Ginkgo szedésének mellékhatásai

Úgy tűnik, hogy a Ginkgo a vér hígításával hat, ezért az adagolással óvatosan kell bánni. Továbbá, ha Ön olyan betegségben szenved, amely hatással van a keringési rendszerre, vagy olyan vényköteles gyógyszereket szed, amelyek hatással vannak a vérre, akkor további óvatosságra van szükség. Ha bármilyen kétség merül fel, akkor érdemes kikérni kezelőorvosa tanácsát.

Javasolt, hogy a véralvadásgátlót vagy vérhígítót, például warfarint szedő egyének kerüljék a Ginkgo használatát, mivel a kettő kölcsönhatásba léphet egymással. Megjegyzendő, hogy egyes szakértők szerint ezt a figyelmeztetést ki kellene terjeszteni az aszpirin használatára is, amely szintén hatással lehet a vér viszkozitására.

Aki allergiás az alkilfenolokat tartalmazó növényekre, például a mérges szömörcére, annak teljesen kerülnie kell a Ginkgo bilobát.

A nőknek nem ajánlott a Ginkgo szedése terhesség vagy szoptatás alatt, mivel jelenleg nincs elegendő bizonyíték a biztonságosságára vonatkozóan.

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a Ginkgo kölcsönhatásba léphet az epilepsziával és befolyásolhatja a rohamokat. Emiatt az epilepsziában szenvedők valószínűleg bölcsen teszik, ha megfelelő orvosi felügyelet nélkül nem szedik a Ginkgót.

A lehetséges mellékhatások számos tényezőtől függően széles körben változhatnak. A legtöbbjük meglehetősen enyhe, és magában foglalhatja a hasmenést, gyomorpanaszokat és fejfájást. Ilyen körülmények között a bizonyítékok arra utalnak, hogy a tünetek általában hamarosan megszűnnek a kezelés abbahagyása után.

Végezetül vegye figyelembe, hogy mivel a Ginkgo hígíthatja a vért, bizonyíték van arra, hogy a vágásoknál hosszabb ideig tarthat a vérzés elállása a szedést követően. Műtét előtt 48 órával ne szedjen Ginkgo bilobát, mivel növelheti a vérzés kockázatát.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük