A ginseng egészségügyi előnyei

ginseng merevedési zavar

A gingko biloba mellett a ginzeng az egyik legnépszerűbb növényi kivonat a világon.

A közhiedelemmel ellentétben számos növény tartozik a ginzengfélék családjába, amelyek közül a koreai (Panax), az amerikai és a szibériai ginzeng a legszélesebb körben használt gyógyászati célokra.

A ginzengben található aktív összetevők, az úgynevezett ginzenozidok biztosítják a növény jótékony tulajdonságait. A ginzeng minden fajtája más-más természetes összetétellel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy minden ginzeng kissé eltérő hatást fejt ki.

E cikkünkben a koreai, más néven Panax ginsengre és a szibériai ginsengre (Eleutherococcus senticosus) fogunk összpontosítani. Kezdjünk tehát hozzá, és fedezzük fel a ginzeng egészségügyi előnyeit, hogy felmérhesse, jó kiegészítése lenne-e a táplálékkiegészítő rendszerének.

Milyen előnyei vannak a koreai ginzengnek?

Tekintettel arra, hogy a Panax a görög „mindent gyógyító” szóból származik, a koreai ginzengnek sok mindent kell felvállalnia. Mivel azonban évszázadok óta a kínai orvoslás egyik fő támasza, ez azt mutatja, hogy mindenképpen van miért izgulni.

A hagyományos növényi gyógyszerek nagy része sajnos nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha laboratóriumi körülmények között elemzik. A koreai ginzeng azonban nem; ezt a növényi anyagot számos vizsgálatnak vetették alá, amelyek pozitív eredményekről számoltak be, amint azt az alábbiakban részletesen feltárjuk.

Energiaszintek és jó közérzet

A koreai ginzeng híres arról, hogy adaptogénnek minősül, ami egy olyan növényi kivonat, amely képes megerősíteni a szervezet védekezőképességét a stresszel szemben, legyen az mentális vagy fizikai.

Az egyik kiemelkedő tanulmány ezen a területen 90 krónikus fáradtságban szenvedő résztvevőt vett fel. Négy hét alatt kimutatták, hogy a koreai ginseng napi adagját kapó csoportban kevesebb fizikai és mentális fáradtságot tapasztaltak. Ezek az eredmények annyira lenyűgözőek voltak, hogy a kutatók „jelentős eredményekre” jutottak.

Egy rákos túlélőkön végzett vizsgálat kiegészítő bizonyítékkal szolgált. Kimutatták, hogy a ginseng napi adagolása jelentősen alacsonyabb fáradtságtüneteket eredményezett, és segített a résztvevőknek a fizikai aktivitásuk növelésében is, hogy tovább fokozzák a felépülésüket. Ezek az eredmények mindenképpen lenyűgözőek, és remélhetőleg további vizsgálatokra ösztönöznek különböző népességcsoportokban.

Kognitív képességek

A ginsengről úgy tartják, hogy támogatja a kognitív funkciókat. akár jól akarunk teljesíteni a vizsgákon, a munkahelyen, akár függetlenek akarunk maradni előrehaladó éveinkben, kritikus fontosságú, hogy agyunk optimálisan működjön. Érdekes módon számos tanulmány egyetért abban, hogy a koreai ginzeng képes fokozni a szellemi éleslátást.

Az egyik érdekes vizsgálat 30 egészséges személyt vizsgált, akik egy hónapon keresztül naponta koreai ginzenget vagy placebót kaptak. A vizsgálati időszak végére a ginsenget kapó résztvevőknél az általános életminőség jelentősen javult. Ez úgy valósult meg, hogy a résztvevők mind a mentális egészség, mind a szociális működés terén javulást tapasztaltak.

Kiegészítő eredményeket mutatott ki egy 2005-ben végzett vizsgálat, amely kimutatta, hogy a koreai ginseng képes javítani a szellemi teljesítményt és csökkenteni a szellemi fáradtságot egy sor kognitív képességteszt során. A kutatók úgy vélik, hogy ez azért volt így, mert a koreai ginseng növeli a glükóz felvételét az agyba és más sejtekbe, segítve ezzel a teljesítményt. Mint később kiderül, ez egy érvényes elmélet.

A fenti két vizsgálatot fiatalabb felnőtteken végezték, de a legmegrendítőbb eredményeket az Alzheimer-kórban szenvedő idősebb felnőtteknél látták. E tanulmányok közül a leglenyűgözőbbet a Nutritional Neuroscience című folyóiratban publikálták 2012-ben.

Ehhez a vizsgálathoz a kutatók 40 olyan beteget toboroztak, akiknél Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. A résztvevők fele ginzeng-kezelést kapott, míg a másik fele placebót. Már 12 hét alatt a ginsenget kapó csoport jelentős javulást tapasztalt az összes olyan speciális paraméterben, amelyet a kutatók az állapot mértékének objektív mérésére használtak.

Ami szintén jelentős, hogy ezek a javulások megmaradtak, amikor a kutatók 6 hónappal a vizsgálat vége után nyomon követték a résztvevőket.

Erekciós zavarok

A koreai ginzeng egyéb, tudományosan alátámasztott előnyeinek kiegészítéseként számos alkalommal kimutatták, hogy képes javítani a merevedési zavarok tüneteit. A tudósok nem tudják pontosan, hogyan segít a ginzeng, de vannak olyan feltételezések, hogy a ginzenozidok megvédhetik az ereket a károsodástól. Az is ismert, hogy a ginzeng serkentheti a nitrogén-oxid termelést, ami segít kitágítani az ereket, és ezt követően növeli a véráramlást.

Egy tanulmány olyan eredményekről számolt be, amelyek összehasonlíthatóak voltak a merevedési zavarok kezelésére használt vényköteles gyógyszerekkel. Egy ezekkel az eredményekkel összhangban lévő vizsgálat kimutatta, hogy a koreai ginzeng napi 8 héten át történő szedése jelentős javulást eredményezett a merevedési funkcióban és az általános elégedettségben is a vizsgálatban részt vevő 86 férfi esetében. Fontos azonban megjegyezni, hogy voltak olyan tanulmányok, amelyek nem számoltak be ilyen lenyűgöző eredményekről. Remélhetőleg a jövőbeli kutatások meggyőzőbb képet fognak nyújtani ebben a tekintetben.

Antioxidáns

Ha élénken érdeklődik az egészség és a táplálkozás iránt, akkor szinte biztosan hallott már az antioxidánsokról, és tisztában van fontosságukkal. Az antioxidánsok egyedülálló képessége, hogy képesek stabilizálni a szabad gyököket, amelyek káros molekulák, amelyek károsodást és gyulladást okozhatnak – ugyanazt a gyulladást, amelyről úgy gondolják, hogy szerepet játszik a legtöbb krónikus betegségben.

Több kutatás is bizonyította a koreai ginseng antioxidáns kapacitását, amely általánosságban a szervezetre és különösen a bőrre is hatással van. Bár ez a koreai ginzeng kevésbé ismert előnye, mégis hozzájárul a ginzeng hírnevéhez.

Vércukorszint-szabályozás

A cukorbetegség, amely alapvetően krónikusan emelkedett vércukorszintet jelent, a világ felnőtt lakosságának több mint 8%-át érinti. Nem csoda tehát, hogy a tudósok világszerte keresik a vércukorszint szabályozásának és a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények megelőzésének módjait.

A koreai ginzeng az egyik, amely figyelemre méltó figyelmet kapott, és számos alkalommal kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet és javítja a szervezet inzulinra, a vércukorszint szabályozásában kulcsfontosságú hormonra adott válaszát.

Egy 2008-ban közzétett, figyelemre méltó tanulmány kimutatta, hogy 2-es típusú cukorbetegeknél a koreai ginzeng napi adagolása 12 héten keresztül 11%-kal csökkentette a vércukorszintet, és 33%-kal javította a szervezet inzulinra adott válaszát. Ezek nagyon lenyűgöző eredmények, figyelembe véve, hogy a résztvevőket nem ösztönözték arra, hogy jobbra változtassák meg étrendjüket vagy növeljék a fizikai aktivitás szintjét.

Milyen előnyei vannak a szibériai ginzengnek?

Most, hogy a koreai ginzeng előnyeivel foglalkoztunk, térjünk ki a ginzeng család egy másik tagjának hatékonyságára: Szibériai. Bár ezt a növényi kivonatot nem vizsgálták olyan mértékben tudományos alapossággal, mint a koreai ginzenget, mégis létezik néhány lenyűgöző eredmény.

Immunitás

A ginzeng növény: Az immunrendszer erősítése sok ember számára nagy prioritást élvez, hogy segítsen a megfázás, a nátha és más betegségek kivédésében. Ha az immunitás támogatásáról van szó, valószínűleg a C-vitamin, a cink és az olyan gyógynövények jutnak eszünkbe, mint az Echinacea. Most azonban már vannak bizonyítékok arra, hogy a szibériai ginzenget is érdemes megfontolni, ha a szervezet természetes védekezőképességét erősítő étrend-kiegészítőt keresünk.

Számos kutatás kimutatta, hogy a szibériai ginzeng hatékonyan növeli a szervezet által termelhető T-sejtek és természetes ölősejtek mennyiségét. Ezek a fehérvérsejtek olyan típusai, amelyek szerves szerepet játszanak az idegen kórokozók elpusztításában, így fenntartva az immunitást.

Bár rengeteg anekdotikus bizonyíték áll rendelkezésre, remélhetőleg a jövőbeni tudományos kísérletek értékelni fogják, hogy a megfigyelt lenyűgöző javulás a betegségek gyakoriságának csökkenésében mutatkozik-e meg.

Fáradtság ellenállás és sportteljesítmény

A szibériai ginzeng állítólag a 20. század közepén a szovjet sportolók étrendjének rendszeres kiegészítője volt, ahol nagy sikereket értek el. Bár bizonyára vannak fontosabb tényezők, amelyek meghatározták ezt a sikert, vannak olyan kutatások, amelyek azt mutatják, hogy a szibériai ginzeng szerény javulást eredményezhetett az atlétikai teljesítményben.

Egy 2010-ben végzett vizsgálatban egészséges férfiak egy csoportját arra utasították, hogy maximális teljesítőképességük 75%-ánál végezzenek szubmaximális kerékpározási tesztet a kimerülésig. A résztvevők két alkalommal végezték el ezt a feladatot, egyszer szibériai ginzeng, a másik alkalommal pedig placebo fogyasztását követően.

A szerzők arról számoltak be, hogy a ginzenggel végzett kísérletben a férfiak 25%-kal tovább tudtak tekerni, mielőtt elérték volna a kimerültségi pontot. Emellett több oxigént tudtak felhasználni és több zsírt égettek el anélkül, hogy érzékelték volna, hogy keményebben dolgoznak.

Ezeket az eredményeket megerősítették a későbbi vizsgálatok, amelyek erre építve kimutatták, hogy a szibériai ginzeng hatékonyan fokozza a maximális fizikai teljesítményt is. Egy 2000-ben végzett vizsgálat kimutatta, hogy 35 férfi résztvevőnél a szibériai ginzeng egy hónapos szedése 8,6%-os javulást eredményezett a Vo2 max (a maximális aerob fittség arany standard mérése) értékében.

A placebóhoz képest a Vo2 max kerékpáros teszt során alkalmazott ellenállás jelentősen nagyobb volt. Úgy tűnik tehát, hogy ha olyan növényi kivonatot keresünk, amely növeli az edzésteljesítményt, a szibériai ginzenget érdemes megfontolni.

Hasonlóságok a koreai ginsenggel

Bár a cikkben említett kétféle ginseng között észrevehető különbségek vannak, számos hasonlóság is van. A koreai ginzenghez hasonlóan a szibériai alternatíva is képes fokozni a kognitív képességeket és az érzékelt jólétet, és úgy gondolják, hogy stimuláló és energetizáló tulajdonságai enyhébbek és kevésbé illékonyak, mint a koffeinnek.

A szibériai ginzeng adaptogén is, amely segíthet megvédeni a szervezetet a különböző stresszforrásokkal szemben, és bizonyítottan antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, bár nem olyan erős, mint koreai megfelelője. Végül, hogy a szibériai ginzeng előnyeit tovább fokozza, és kiegészítse a koreai ginzeng képességét, a szibériai ginzengről kimutatták, hogy segít szabályozni a vércukorszintet.

Mennyi ginzenget kell szednem?

A ginzeng a legkülönbözőbb kiegészítő formákban kapható. a koreai ginzeng tekintetében a tudományos bizonyítékok súlya arra utal, hogy 200-400 mg a leghatékonyabb adag a legtöbb előny stimulálásához.

Kifejezetten a vércukorszint szabályozásának javítására a napi 3000 mg-ig terjedő adagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak.

Úgy tűnik, hogy a szibériai ginzeng előnyei a napi 2000-4000mg-os adagok között tapasztalhatók.

Milyen mellékhatásai vannak a ginzengnek?

Mielőtt bármilyen kiegészítésbe belevágnánk, fontos felmérni a kockázatokat, és ennek egyik legjobb módja az, hogy felfedezzük, vannak-e mellékhatások. Egy nagyszabású tanulmányból, amely 57, a koreai ginzeng hatékonyságára vonatkozó vizsgálatot elemzett, kiderült, hogy a mellékhatások előfordulása alacsony, és amikor mellékhatásokról számoltak be, azok jellemzően enyhék voltak.

Ezek a mellékhatások szinte kizárólag az emésztőrendszerrel voltak kapcsolatosak, hányinger, rosszullét, hasmenés és gyomorgörcsök voltak a jelentett mellékhatások. Egy 2-es típusú cukorbetegnél hipoglikémiát (alacsony vércukorszint) is dokumentáltak. Ez megerősíti annak fontosságát, hogy a táplálékkiegészítő szedése előtt beszéljen háziorvosával, hogy a gyógyszeres kezelését ennek megfelelően lehessen beállítani.

Szerencsére a szibériai ginzeng mellékhatásai is enyhék és ritkák. A jelentett mellékhatások a sebgyógyulás ütemének csökkenése és a vérnyomás emelkedése. Ismét fennáll annak a lehetősége, hogy a vércukorszint túl alacsonyra csökken, ezért a legjobb, ha orvoshoz fordul, mielőtt szibériai ginzenget szedne a cukorbetegség kezelésére.

Mivel nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a szert gyermekek és terhes/szoptató anyák számára biztonságos lenne, a szupplementáció ezekben a csoportokban jelenleg nem ajánlott.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük