A glükózamin egészségügyi előnyei

A glükozamint népszerűen használják az ízületi működés támogatására, különösen a porcok általános kopása ellen, és a világ egyik vezető étrend-kiegészítőjévé vált az ízületi gyulladás kezelésében.

Bár a glükozamint az emberi szervezet természetes módon termeli, a kiegészítők népszerű táplálékkiegészítőkké váltak a szervezet természetes készletének pótlására. A glükozamin két fő típusa létezik étrend-kiegészítő formájában; a glükozamin-szulfát és a glükozamin-hidroklorid.

A mai napig a glükozamin-szulfát a legszélesebb körben használt és alaposan tanulmányozott, míg a glükozamin-hidroklorid egy vegetáriánus alternatíva, amellyel kapcsolatban a felmerülő bizonyítékok ígéretesek. Bizonyos bizonyítékok vannak arra, hogy a glükózamin-kiegészítők segíthetnek:

– javítja a fájdalmat és az ízületi funkciókat az osteoarthritisben szenvedőknél, különösen a térdben vagy a csípőben.
– Lassítja az ízületi porc lebomlását és az öregedéssel összefüggő ízületi betegségek progresszióját.

Mi a glükozamin?

A leggyakrabban forgalmazott glükózamin-kiegészítők a rákfélék héjából származnak. a glükózamin egy aminosav, amely fontos szerepet játszik a szervezet glikozaminoglikánok és glikoproteinek termelésében. Ezek az ízületi szalagok, inak, porcok és az ízületi folyadék alapvető építőkövei.

Ahogy öregszünk, a szervezet kevesebbet termel ezekből az ízületeket támogató vegyületekből, ami azt jelenti, hogy a porcok glükózamin raktárai nem pótolódnak olyan hatékonyan, mint korábban. Ez idővel a porcok így sérülékennyé válnak az elhasználódással szemben.

A glükozamin nem áll rendelkezésre étrendi forrásként, így azt étrend-kiegészítő formájában kell fogyasztani. A glükózamin-kiegészítőket többféle forrásból állítják elő. A glükozamin-szulfátot a kagylók, például a garnélarákok, homárok és rákok külső vázában található kitinből nyerik, míg a glükozamin-hidrokloridot növényi forrásokból, például kukoricából.

A glükózamin előnyei

Az osteoarthritis egy legyengítő állapot, amely negatívan befolyásolja az ízületek egészségét azáltal, hogy károsodást okoz és korlátozza a mozgást, ami fájdalomhoz és csökkent életminőséghez vezet. Az Egyesült Királyságban a becslések szerint az osteoarthritis közel 9 millió embert érint. A legtöbb osteoarthritisben szenvedő ember gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókat használ a tünetek kezelésére.

A glükózamin-kiegészítéssel kapcsolatos számos klinikai vizsgálat a térd-, csípő- és gerincízületi artritisz kezelésére összpontosított. Úgy tűnik, hogy ezek azt mutatják, hogy a glükozamin lassíthatja az ízületi porc lebomlását, csökkentve az osteoarthritis progresszióját és a térdprotézis műtét szükségességét.

2006-ban nyilvánosságra hozták a GAIT (Glucosamine & Chondroitin Arthritis Intervention Trial) eredményeit. Ebben a 24 hetes vizsgálatban 1600 térdízületi csontritiszben szenvedő beteg vett részt, és az eredmények azt mutatták, hogy a glükózamin-szulfát-kiegészítők csökkentették a fájdalmat az enyhe és közepes tünetekkel küzdő betegeknél, bár a súlyos ízületi gyulladásban szenvedőknél nem bizonyultak olyan előnyösnek.

Egy másik hasznos vizsgálat megállapította, hogy a glükozamin-szulfát hat hónapon át történő szedése ugyanolyan hatékony lehet az osteoarthritis okozta térdfájdalom enyhítésében, mint a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók. A glükozamin azonban nem mindenkinél enyhítette a fájdalmat, és az eredmények további kutatásokat igénylő kérdéseket vetettek fel.

Egy 2013-ban kiadott külön metaanalízis 19 vizsgálat adatait vonta le, és arra a következtetésre jutott, hogy a glükozamin-szulfát szignifikánsan hatékonyabb volt a térdfunkció javításában az osteoarthritisben szenvedő betegeknél a placebóval összehasonlítva.

Az ízületi porc túlzott kopását sérülések vagy megerőltetések is okozhatják, amelyek tovább gyorsítják az ízületi betegségek, például az osteoarthritis progresszióját. A mai napig azonban a gyenge minőségű vizsgálatok miatt nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a glükozamin előnyös lehet a sportsérülések vagy a krónikus derékfájás kezelésében.

Hogyan működik a glükozamin?

Bár a glükózamin-kiegészítők ízületeket támogató hatása mögött meghúzódó pontos mechanizmus nem világos, úgy gondolják, hogy a glükózamin-kiegészítők a szervezet természetes készletének „feltöltésével” fejthetik ki előnyeiket. Azt is feltételezik, hogy a glükózamin gátolhatja a gyulladásos citokineket, ami a kollagén lebomlásának csökkenéséhez vezet.

Mennyi glükozamint kellene szednem?

A glükózaminról úgy vélik, hogy különösen hatékony az ízületi fájdalmak és az osteoarthritis enyhítésében. 1500 mg glükózamin-szulfát napi szintű pótlásával készültek azok a tanulmányok, amelyek a glükózamin jótékony hatását igazolták. A glükózamin-hidrokloridot nem vizsgálták ilyen alaposan; bár az erősség jellemzően 750mg és 1500mg között változik.

A tanulmányok szerint egyesek már néhány napon belül érezni kezdik a glükózamin-kiegészítés előnyeit. A többség számára azonban a pozitív hatások csak 4-12 hét múlva jelentkeznek. Ha Ön azon kevés szerencsétlen egyének közé tartozik, akik nem érzik a glükózamin előnyeit, akkor hat hónapos napi adagolás után ajánlott abbahagyni a kiegészítés szedését.

A 14 év alatti gyermekeknek és a terhes nőknek nem ajánlott a glükozamin egyik formáját sem szedni, mivel a biztonságosságra vonatkozó bizonyítékok hiányoznak. További információért javasoljuk, hogy beszéljen orvosával.

Sok állattartó úgy találja, hogy a napi glükózamin-kiegészítők jótékonyan hatnak macskájukra vagy kutyájukra. A piacon számos, kifejezetten állatok számára kifejlesztett glükózamin-kiegészítő van forgalomban, ezért az adagolási utasításokat ellenőrizze a címkén.

Hatékony-e a glükozamin más tápanyagok mellett?

A glükozamin akkor lehet a leghatékonyabb, ha más tápanyagokkal kombináljuk, amelyeknek szerepük van ízületeink normális működésének elősegítésében. Jelenleg a piacon számos olyan készítmény van, amely a glükózaminnal szinergiában működhet az egészséges ízületek támogatása érdekében.

A glükózamin igen népszerű partnere a kondroitin, amely szintén a porcok egy másik létfontosságú alkotóeleme. A kondroitin pótlását számos randomizált kontrollvizsgálatban vizsgálták, és következetesen kimutatták, hogy csökkenti a fájdalmat és a fájdalomcsillapítók használatát az osteoarthritisben szenvedő egyéneknél.

A glükózamin termékeket rendszeresen dúsítják C-vitaminnal is. A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja tárolni. Ennek következtében a napi C-vitamin-bevitel elengedhetetlen a jó egészséghez. A szervezetben betöltött számos más fontos szerepe mellett a C-vitamin hozzájárul a csontok és a porcok normál működéséhez, valamint a kollagénképződéshez. A C-vitamin antioxidáns vitamin is, ami azt jelenti, hogy segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől. Az idősebb felnőtteknél gyakran magas a gyulladásos markerek szintje, amelyek irritálhatják az ízületi szöveteket, ami azt jelenti, hogy az ajánlott C-vitamin-bevitel elérése nagyon fontos.

Sokan választják a glükozamin és a kalcium együttes szedését is. A kalciumnak köztudottan rengeteg szerepe van a jó mozgásszervi egészség elősegítésében. Mivel a piacon számos átfogó glükózamin formula létezik, nem lesz nehéz megtalálni az Ön számára megfelelő terméket.

Glükozamin mellékhatások és szövődmények

A glükozamin-kiegészítők általában biztonságosak, csak néhány enyhe mellékhatásról számoltak be, mint például gyomorgörcsök, székrekedés és hasmenés. Ha allergiás a kagylófélékre, kerülje a glükozamin-szulfát használatát; a hidroklorid formája azonban biztonságosan használható.

A glükozamin-szulfát nem alkalmas olyan egyének számára sem, akik csökkenteni kívánják a sófogyasztást. Ennek oka, hogy sok glükózamin-szulfát formulát nátrium-kloriddal (konyhasóval) stabilizálnak. Egyes glükózamin-szulfát termékek körülbelül egyharmadnyi sót tartalmazhatnak, így a napi 1500 mg bevétele nagy adag nátriumot biztosít. Ennek kiküszöbölése érdekében vagy glükózamin-hidrokloriddal egészítse ki a készítményt, vagy keressen olyan jó minőségű glükózamin-kiegészítőt, amelyet kálium-kloriddal (2KCI) stabilizáltak.

Ezen túlmenően vita alakult ki a glükózamin-szulfátnak a vércukorszint-szabályozásra gyakorolt lehetséges hatása körül. Az előzetes tudományos megfigyelések azt javasolták, hogy a glükózamin-kiegészítés összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja hatékonyan elhelyezni a glükózt a sejtekben, ami magas vércukorszinthez vezet. A krónikusan magas vércukorszint (cukorbetegség) olyan súlyos egészségügyi kompilációkhoz vezethet, mint a szívbetegségek, látáskárosodás, valamint vese- és idegkárosodás.

Szerencsére a megbízható módszertannal végzett követéses vizsgálatok megcáfolták ezt az állítást, és megállapították, hogy a glükózamin kiegészítése nem befolyásolja a glükóz-anyagcserét. Bár az inzulinrezisztenciával való összefüggést megcáfolták, a csökkent glükóztoleranciájú egyéneknek óvatosságra int, mielőtt elkezdenék a glükózamin-kiegészítést.

A glükozamin nem lép kölcsönhatásba semmilyen gyógyszerrel, azonban ha bármilyen vényköteles gyógyszert szed, mindig beszéljen háziorvosával, mielőtt kiegészítőket szedne. A krónikus májbetegségben szenvedőknek különösen óvatosnak kell lenniük.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük