A hialuronsav egészségügyi előnyei

A hialuronsav mellékhatásai

A hialuronsavat először 1934-ben fedezték fel. Kémiai értelemben a „mukopoliszacharid” néven ismert szénhidráttípus, amely a természetben a test legtöbb szövetében megtalálható. A hialuronsavat az teszi olyan lenyűgöző anyaggá, amely számos fontos szerepért felelős, hogy vonzódik a vízmolekulákhoz és kötődik hozzájuk. Ezt követően képes segíteni a hidratáltság növelésében a meghatározott célpontokon, és emiatt a „természet hidratálójaként” emlegetik.

Milyen előnyei vannak a hialuronsavnak?

A hialuronsav kémiai tulajdonságai a tudományos kutatások gazdag témájává tették, és úgy tűnik, hogy számos előnyt kínál azokban az esetekben, amikor a nedvességtartalom növelése előnyös.

A bőr öregedése

Úgy vélik, hogy a hialuronsav segíthet enyhíteni a bőr öregedésének olyan tüneteit, mint a ráncok vagy a szárazság. a tudósok elmélete szerint a hialuronsav kulcsszerepet játszhat az egészséges bőr fenntartásában, hidratáló tulajdonságainak köszönhetően.

Ennek az elképzelésnek az értékeléséhez speciális, a hialuronsavhoz kötődő festékeket használtak, hogy megvizsgálják a különböző korcsoportok bőrében lévő szinteket. A kutatók megerősítették, hogy az emberi bőr természetes hialuronsavtartalma az életkor előrehaladtával csökken, és 60 éves kortól kezdve teljesen hiányzik. Arra a következtetésre jutottak, hogy a hialuronsav csökkenő szintje ezért szerepet játszhat a bőr természetes öregedésében, beleértve a csökkent rugalmasságot és a ráncok megjelenését.

Ez a felfedezés vezetett ahhoz, hogy a hialuronsav egyre népszerűbbé vált, mint a ráncok megjelenése elleni kozmetikai megoldás. A legismertebb botoxhoz hasonlóan számos sebész már kínál hialuronsav injekciókat közvetlenül a bőrfelszín alá – de vajon működik-e?

Egy tanulmányban 158 önkéntes kapott „augmentációs terápiát” hialuronsavval, majd a páciensek véleményét kérték ki az eredményekről. Mint kiderült, a résztvevők 78,5%-a legalább mérsékelt javulásról számolt be a ráncok jeleit illetően.

Fontos rámutatni, hogy bár az ilyen injekciók eredményei általában tartósak, nem valószínű, hogy tartósak. Egy tanulmány, amely a ráncok megjelenését figyelte a hialuronsav injekciók után, azt találta, hogy a résztvevők 60%-a még 12 hónap elteltével is előnyöket mutatott. Mivel azonban a hialuronsav egy természetben előforduló és biológiailag lebomló anyag, valószínű, hogy a szervezet lebontásával a hatás idővel csökkenni kezd, és ekkor újabb kezelésre lehet szükség.

Sebgyógyulás

A hialuronsavról megállapították, hogy serkenti a „kondrociták” néven ismert sejtek aktivitását, amelyek a porc és a szövetek termeléséért felelősek. Ezért nem meglepő, hogy a hialuronsavval való kiegészítés felgyorsítja a sebgyógyulást, mivel serkenti a növekedést az érintett területen.

Egy példában kis lyukakat fúrtak a csontba, majd megfelelő méretű csontgraftokkal töltötték ki a lyukakat. A betegek felénél hialuronsavat is adtak a lyukba, hogy felmérjék, milyen hatással van a gyógyulási folyamatra. A felelős tudósok megállapították, hogy a hialuronsavval kezelt graftok sokkal gyorsabban kötődtek össze, ami gyorsabb gyógyulást eredményezett.

Egy másik lenyűgöző tanulmány a hialuronsavnak mint egyes műtétek alternatív megoldásának lehetséges hatásait vizsgálta. A dobhártyaszakadások, például hangos zajnak való kitettség után, negatívan befolyásolhatják a hallást. Ezek helyreállításához általában műtétre van szükség. Ebben a tanulmányban azonban a tudósok megpróbálták a sérült membránokat hialuronsavval kezelni. A részt vevő orvosok megállapították, hogy a legtöbb ilyen szakadás néhány hét alatt sikeresen, természetes úton helyreállt, és nem volt szükség műtétre.

Érdekes megjegyezni, hogy néhány más anyag valóban serkentheti a hialuronsav termelését a szervezetben. Az ismert hatásúak közé tartoznak a népszerű ízületi kiegészítők, a glükozamin és a kondroitin. Ennek eredményeképpen egyes szakértők azt javasolják, hogy a glükózamin tabletták pótlása közvetlenül a műtét után „várhatóan fokozza a sebben a hialuronsavtermelést, elősegítve a gyorsabb gyógyulást”.

Hidratáló

A hialuronsavat gyakran használják helyi alkalmazásként az egészséges, fiatalos bőr megőrzése érdekében. Ezért gyakran szerepel a bőrkrémekben azzal a céllal, hogy fenntartsa a bőr nedvességét és elősegítse az egészséges rugalmasságot.

Vannak azonban arra utaló bizonyítékok is, hogy a szájon át történő pótlás hasonló előnyökkel járhat a bőr nedvességtartalmára nézve. Egy vizsgálatban a bőr hosszú távú kiszáradásában szenvedő betegek napi 120 mg hialuronsavat vagy placebót kaptak. Négy hét elteltével a résztvevők vizsgálatnak vetették alá magukat, hogy megállapítsák a bőr hidratáltságára gyakorolt hatásokat (ha voltak ilyenek). A szakértők megnövekedett nedvességtartalomról, javuló simaságról és a ráncok megjelenésének csökkenéséről számoltak be. Arra a következtetésre jutottak, hogy „a hialuronsav bevétele hatékonyan növeli a bőr nedvességtartalmát és simaságát”.

Ez azonban csak az egyik aspektusa a lehetséges előnyöknek. A menopauza utáni nőknél gyakori állapot a hüvelyszárazság, ami tartós kellemetlenségekhez vezet. Tanulmányok a hialuronsavból készült géleket használták potenciális kezelésként, és egy kísérletben úgy találták, hogy csaknem 85%-kal javította a tüneteket.

Máshol egy hasonló, hialuronsavból álló gélt használtak visszatérő szájfekélyben szenvedő személyek. A résztvevők a tapasztalataikról készített felmérés során arról számoltak be, hogy a gél használata során 72%-kal csökkent a fekélyek száma.

Ízületi gyulladásos ízületek

A hialuronsav-kiegészítőket sokan szedik az ízületi gyulladásos ízületek védelme és a kellemetlenségek csökkentése céljából. a hialuronsav jól ismert a porcok növekedésének serkentésében játszott szerepéről. Emellett a „szinoviális folyadék” – lényegében egy géllel töltött zsák, amely az ízületekben lengéscsillapítóként működik – kulcsfontosságú összetevője. Ennek eredményeképpen a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy az anyaggal való kiegészítés javíthatja-e az ízületi gyulladás tüneteit.

A tudósok ezt a hipotézist úgy tesztelték, hogy hialuronsavat vagy placebót fecskendeztek közvetlenül az osteoarthritisben szenvedő önkéntesek térdízületeibe. Az adatok arra utalnak, hogy az ilyen injekciók valóban segítenek enyhíteni a fájó ízületek tüneteit.

Egy figyelemre méltó tanulmány célja az volt, hogy összehasonlítsa a hialuronsav hatását a térdízületi artritiszre a hagyományosabb kortikoszteroid-kezeléssel szemben. A 606 önkéntes bevonásával végzett elemzésük azt mutatta, hogy a kezelés első két hetében a szteroidot használók állapota jobban javult. A negyedik hétre azonban a hialuronsav-csoport felzárkózott, és ettől kezdve nagyobb javulást tapasztaltak, mint a szteroidot használók.

Bár a fájó ízületekbe adott injekciók gondolata nem hangzik a legvonzóbb kezelésnek, úgy tűnik, hogy az egyik különleges előny az az időtartam, amely alatt az önkéntesek hasznot húztak. A vizsgálatban résztvevők három és öt injekciót kaptak, egy-egy hét különbséggel. Ami meglepő volt, hogy az alanyok még a kezelés után 6-12 hónappal is jótékony hatásokról számoltak be.

Míg az eddigi legtöbb tanulmány a hialuronsav közvetlenül az ízületekbe történő befecskendezésére összpontosított, ez nyilvánvalóan nem praktikus lehetőség az otthoni felhasználók számára. Szerencsére korlátozott számú tanulmány értékelte a szájon át történő pótlás hatékonyságát az ízületi fájdalmakra. Az egyik vizsgálatban önkénteseknek napi hialuronsav bevitelt biztosítottak, és nyolc héten keresztül figyelték a tüneteiket. Az eredmények azt mutatják, hogy a hialuronsavat szedő önkéntesek jelentős javulást tapasztaltak a fájdalom, a merevség és az általános ízületi funkciók mérésében.

Máshol hatvan ízületi gyulladásban szenvedőt osztottak két csoportra; az egyik csoport napi 200 mg hialuronsavat kapott, míg a másik csoport inert placebót. Ezután mindkét csoportot arra ösztönözték, hogy végezzenek rendszeres gyakorlatokat, amelyek célja a lábizmok erősítése volt, így levéve a nyomást az ízületi gyulladásos térdízületről. Bár mindkét csoport javulásról számolt be a tüneteikben, a hialuronsav csoportban nagyobb eredményeket tapasztaltak.

Végül a tudósok megállapították, hogy a vérben lévő hialuronsav szintje egyenesen arányos a reumás ízületi gyulladásban szenvedők által tapasztalt ízületi gyulladással. A hialuronsavszint mérése ezért ma már kulcsfontosságú diagnosztikai eszköznek számít az ízületi gyulladás szintjének felmérésében.

Mennyi hialuronsavat kell szednem?

A hialuronsav iránti érdeklődés gyorsan növekszik, és egyre több ember támaszkodik rá az aktív életmódhoz.Mivel a hialuronsav olyan sok lehetséges előnyös tulajdonsággal bír, és olyan sokféle formában lehet bevenni, nehéz megadni az ajánlott adagokat. Ezt tovább nehezíti az a tény, hogy a hialuronsav számos formában és a forrástól függően eltérő erősséggel létezik.

Az eddigi kutatások azonban azt sugallják, hogy szájon át történő szedése esetén a napi 200 mg körüli mennyiség valószínűsíthetően jótékony hatású. A helyi bőrkrémek szükség szerint alkalmazhatók, míg az injekciós adagokat a kezelő szakember határozza meg.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak hialuronsavat?

A hialuronsav jelen van a legtöbb állati szövetben. Sajnos általában olyan testrészekben található meg, amelyeket általában nem fogyasztanánk. Például a hyaluronsav tisztességes mennyiségben megtalálható a szem vizes nedvében, a köldökzsinórban, valamint a tüdőben, a vesében és az agyban. A csirkék fésűjében is nagy mennyiségben található.

Ennek eredményeképpen, aki növelni szeretné a hialuronsav szintjét, valószínűleg valamilyen formában pótlásra szorul. A hialuronsav-kiegészítők néhány speciális beszállítótól kaphatók. Alternatívaként az eddigi tudományos kutatások szerint a glükózamin- vagy kondroitin-kiegészítők szedése is segíthet a szervezet természetes hialuronsav-termelésének serkentésében.

A hialuronsav mellékhatásai

A hialuronsavval kapcsolatos eddigi vizsgálatok általában nagyon kevés lehetséges mellékhatást találtak. A szájon át történő pótlással kapcsolatos kevés vizsgálat egyikében mindössze három mellékhatás fordult elő; egy résztvevőnél súlyosbodott ízületi fájdalom, egynél hasmenés, az utóbbinál pedig rövid ideig tartó nyelvzsibbadás jelentkezett. Mindezeket a helyzeteket úgy ítélték meg, hogy „valószínűleg nem kapcsolódnak” a hialuronsav használatához.

Más tanulmányok is azt jelezték, hogy a résztvevők által tapasztalt mellékhatások ritkák, és alacsony vagy közepes intenzitásúak. A Journal of Toxicology című folyóiratban közzétett tudományos jelentés, amely a hialuronsav szépségiparban történő felhasználásával foglalkozik, összefoglalja, hogy „a hialuronsav és nátrium- és káliumsói biztonságosnak tekinthetők a kozmetikumokban való felhasználás szempontjából”.

Bizonyos bizonyítékok vannak arra, hogy a kozmetikai célú injekciók beadásakor allergiás reakciók lépnek fel, amelyek rövid ideig tartó fájdalmat, bőrpírt vagy duzzanatot okozhatnak.

Az eddigi bizonyítékok arra utalnak, hogy a hialuronsav a legtöbb esetben biztonságos, és a mellékhatások általában kisebbek és múló jellegűek.

Mindezek mellett, amíg további kutatások nem állnak rendelkezésre, nem áll rendelkezésre olyan bizonyíték, amely arra utalna, hogy a hyaluronsav biztonságos lenne terhes vagy szoptató nők esetében.

Az eddigi tanulmányoktól függetlenül tanácsos konzultálni egy szakképzett orvossal, mielőtt bármilyen új kiegészítő szedését elkezdené.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük