A jóga és a pilates előnyei

A jóga és a pilates nem egy új edzésrendszer, de úgy tűnik, hogy a hírességek támogatása és az általános ismertség növekedése után újra megnőtt az érdeklődés ezen egészség- és fitneszstílusok iránt. Helyesen végezve a jóga és a pilates növelheti mind a fizikai, mind a mentális egészséget, javíthatja a rugalmasságot, és csökkentheti a sérülések, a merevség és a későbbi fájdalmak esélyét. Legújabb cikkünk a jóga és a pilates közötti különbséget, valamint a kettővel összefüggésbe hozott egészségügyi előnyöket vizsgálja.

Mi a különbség a jóga és a pilates között?

Mind a jóga, mind a pilates erőt, kontrollt, állóképességet, rugalmasságot és stresszoldást kínál, de az egyik fő különbség, amely a jógához és a pilateshez kapcsolódik, a spirituális elem mindegyikben. A Pilates órákon ritkán hangsúlyozzák a spirituális élményt az órán, míg a jógaórákon inkább a témára helyezik a hangsúlyt. Ezen kívül a Pilates órák általában a törzs erősségére, mint a fizikai fittség fő mércéjére összpontosítanak, számos olyan gyakorlaton keresztül építik a törzset, amelyek az izomtónust, a rugalmasságot és a testkontrollt is fejlesztik.

A jóga ezzel szemben inkább a széles izomcsoportokra és az általános rugalmasságra összpontosít, és nagyobb hangsúlyt fektet a mentális jólétre is. A jógaórák a nagyon gyengéd és tápláló, illetve a nehéz, forró és izzasztó edzésig terjedhetnek! Mind a jógában, mind a pilatesben nagy a változatosság, és az órák nehézségi szintje gyakran az oktatótól, valamint az óra szintjétől függ.

Fontos megjegyezni, hogy a kettő nem zárja ki egymást, és sok embernek előnyös egy olyan rendszer, amely a pilatesre és a jógára egyaránt összpontosít, hogy mindkettő előnyeit élvezhesse. Mindkettő általános rugalmasságot és fittséget biztosít, és gyakori, hogy a kettőt együtt alkalmazzák.

A Pilates és a jóga előnyei

A jógát hagyományosan a meditáció egy ősi formájaként használták a test és az elme foglalkoztatása érdekében. A jóga legelterjedtebb formája a Hatha, amely a fizikai pózokra és légzéstechnikákra összpontosít, hogy ellazítsa az elmét és a testet, valamint javítsa az általános fittséget és a jó közérzetet. A jógát leggyakrabban az általános önfejlesztés útjának tekintik, amelynek előnyei a fogyástól a stressz csökkentéséig terjednek. A pilates a testmozgás egy fiatalabb formája, amelyet a 20. század elején fejlesztettek ki, hogy segítsen a részben mozgásképtelen I. világháborús katonáknak, akiknek nehézséget okozott a rendszeres testmozgás.

A Pilateshez kapcsolódó gyakorlatok lazán a jógán, valamint a harcművészetek egyes aspektusain alapulnak, és a hangsúly a teljes testkontrollon van. Mind a jóga, mind a Pilates mentális előnyei közé tartozhat a stressz csökkentése a mindkettőben alkalmazott légzéstechnikáknak köszönhetően. A mindkettőben alkalmazott gyakorlatok segíthetnek az alvásminták szabályozásában és a hangulat javításában, valamint jótékonyan hatnak a fáradtságtól vagy krónikus fájdalomtól szenvedőkre. A mély testtartások és a légzéstechnikák nemcsak a mentális, hanem a fizikai jólétet is segíthetik, és a jógát és a pilatest gyakran írják fel a krónikus sérülésekben szenvedők számára a rehabilitáció egyik formájaként.

A Pilates egészségügyi előnyei

 • Javított rugalmasság
 • Fokozott izomerő
 • Jobb testtartás
 • Sérülések rehabilitációja
 • Jobb koncentráció
 • Megnövekedett tüdőkapacitás
 • Stresszkezelés.

A jóga egészségügyi előnyei

 • Javított szív- és érrendszer
 • Javított izomerő
 • Javított vérkeringés
 • Fokozott rugalmasság
 • Sérülések rehabilitációja
 • Jobb testtartás
 • Csökkentett stressz és fáradtság.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük