A kapszaicin pozitív hatásai

kapszaicin hatásai

A Capsicum a paprikafélék családjának neve, amely különböző fajokat tartalmaz a nulla csípősségű paprikáktól kezdve, mint a paprika, egészen a legcsípősebb paprikákig, mint a Ghost Chili vagy a Carolina Reaper!

Az Amerikában őshonos paprikákat ma már az egész világon termesztik sokoldalúságuk, ízük és egészségügyi előnyeik miatt. Az egyik ok, amiért a paprika az utóbbi években olyan nagy figyelmet kapott mind a tudományos közösségben, mind a médiában, a benne található tápanyagok miatt van.

Olvasson tovább, hogy mindent megtudjon a paprikáról és arról, hogy mit tehet az egészségéért…

Milyen egészségügyi előnyei vannak a chilinek?

Bár sokféle paprikafajta létezik, mindegyikben sok közös van.

A-vitamin

Tudtad, hogy a piros paprika nem más, mint érlelt zöldpaprika? Az is ismert, hogy a paprika tápanyag-összetétele a színnel együtt változik. A zöld paprika például a piros paprika A-vitamin-tartalmának körülbelül 10%-át tartalmazza, egy közepes méretű piros paprika pedig a tápanyag-referenciaérték (NRV) több mint egyharmadát.

Köztudott, hogy az A-vitamin létfontosságú az egészséges látáshoz, a jó immunrendszer működéséhez, az élénk bőrhöz és a szervezet oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Az A-vitaminra azért is szükség van, hogy a szervezet hatékonyan fel tudja szívni és hasznosítani tudja a táplálékkal bevitt vasat. Jelenleg az A-vitamin NRV-értékét napi 0,8 mg-ban határozták meg.

C-vitamin

A paprika gazdag C-vitamin-forrás, és valójában többet tartalmaz, mint a narancs. kevesen tudják, hogy a piros és sárga paprika a narancsnál is jobb C-vitamin-forrás, a sárga fajta 100 grammonként 184 mg-ot tartalmaz, míg piros rokonai 128 mg-ot. Ez eltörpül a 100 g narancsban található 53 mg mellett.

Általánosan ismert, hogy a C-vitamin, más néven aszkorbinsav létfontosságú a jó immunrendszer működéséhez, segít leküzdeni a betegségeket és fertőzéseket. A C-vitamin különösen fontos azok számára, akik rendszeresen sportolnak, mivel a szervezetben az edzések alatt és után elnyomott immunrendszert tapasztalunk.

A C-vitamin számos más szerepe azonban talán nem annyira ismert. A C-vitaminra az anyagcseréhez, a pszichológiai működéshez és a fáradtság és a kimerültség érzésének csökkentéséhez is szükség van. Továbbá a C-vitamin kulcsszerepet játszik a kollagén képződésében, amely egy olyan fehérje, amely a szervezet szerkezeti integritását biztosítja. Konkrétan a C-vitamin elősegíti a kollagénképződést, amely segít megőrizni a bőr, az íny, a fogak, a csontok, az erek és az ízületi porcok egészségét.

Mindezen előnyök miatt érthető, miért olyan fontos a C-vitamin, és ezért olyan népszerű a paprika! Az Európai Bizottság jelenleg napi 80 mg-ban határozta meg a C-vitamin NRV értékét. Előfordulhat azonban, hogy ennél nagyobb mennyiségre van szükség, például betegség esetén.

Bár a paprika leginkább A- és C-vitamin-tartalmáról ismert, jelentős mennyiségben tartalmaz más, a szervezet számára nélkülözhetetlennek tartott tápanyagokat is, például B6-, B9- és E-vitamint, valamint molibdént.

A kapszaicin egészségügyi előnyei

Bizonyára hallott már a Scoville-egységek nevű mérőszámról, amelyet Wilbur Scoville fejlesztett ki annak számszerűsítésére, hogy mennyire csípős egy chilipaprika. A harangpaprika Scoville-értéke nulla, míg a Guinness Rekordok Könyve szerint jelenleg a Carolina Reaper a világ legcsípősebb paprikája, amelynek átlagos Scoville-értéke 1 569 300, az egyik általuk tesztelt paprika pedig elérte a 2,2 milliót!

A kapszaicin a paprikában lévő aktív összetevő, amely a paprika csípősségéért felelős, a paprika csípőssége pedig a kapszaicin koncentrációjával arányos. Nem meglepő tehát, hogy a paprikában nincs kapszaicin. Ez szöges ellentétben áll a Carolina Reaper chilivel, amely körülbelül 15% tiszta kapszaicint tartalmaz!

A kapszaicin – azon túl, hogy irritálja a szájat, és képes könnyekre fakasztani egy felnőtt embert – a kutatások szerint számos egészségügyi előnnyel jár.

Osteoarthritis

A Capsicum sokak szerint segít enyhíteni az ízületi gyulladás okozta fájdalmat.Az osteoarthritis messze a legelterjedtebb ízületi betegség, amely csak az Egyesült Királyságban közel 9 millió ember életét érinti. Az osteoarthritis az egész testben előfordulhat, de leggyakrabban a térdben, a csípőben és a hát alsó részén jelentkezik.

Az osteoarthritis gyakorisága és súlyossága miatt jelentős érdeklődés övezi a tünetek kezelésének módjait. A klinikai vizsgálatok során ígéretesnek bizonyult a kapszaicin, amelyet gyakran alkalmaznak helyileg a problémás területeken a fájdalom enyhítésére.

Egy 1994-ben végzett metaanalízis szerint a naponta négyszer alkalmazott kapszaicin-gél négyszer olyan hatékony volt a fájdalom és az ízületi érzékenység tüneteinek javításában, mint a placebógél. A metaanalízis-vizsgálatokat széles körben a tudományos bizonyítékok arany standardjának tekintik, mivel számos kisebb vizsgálat eredményeit összesítik, hogy konszenzust teremtsenek az aktuális szakirodalomról. Bár ez a tanulmány csak 3 vizsgálatot elemzett, az eredmények egyértelműek voltak, hogy a kapszaicin hatásosan csökkentette a tüneteket.

Egy másik, nem sokkal a fenti áttekintés után végzett vizsgálat megerősíti az eredményeket. 113 résztvevőnél azt találták, hogy a 12 héten át naponta 4-szer alkalmazott kapszaicin gél 81%-uknál a tünetek jelentős javulását eredményezte. 2000-ben egy további tanulmány megerősítette ezeket az eredményeket, amelyben 6 hetes kezelés 36 osteoarthritisben szenvedő személynél a fájdalom és a merevség jelentős csökkenéséhez vezetett. Ez lehetővé tette, hogy a résztvevők közül sokan drasztikusan csökkentsék a fájdalomcsillapítók használatát.

Ezen egyértelmű bizonyítékok miatt az Arthritis Research UK a kapszaicint jelenleg 5/5-re értékeli a betegség kezelésének hatékonyságát illetően. Emellett zöld biztonsági besorolást is adtak neki. Összehasonlításképpen, a többi legjobb természetes gyógymód az osteoarthritisre a gyömbér, a zöld ajkú kagyló és a csipkebogyó, amelyek hatékonyságát 3/5-re értékelték.

Étvágycsökkentés

A legfrissebb statisztikák az Egyesült Királyság lakosságának súlyproblémáira vonatkozóan komor olvasmányok, mivel több mint 60%-unk túlsúlyos (BMI 25-29,9), és több mint negyedük elhízottnak minősül (BMI 30 felett). E riasztó statisztikák miatt nyilvánvalóan nagy az érdeklődés a testsúlyunk kezelésének módja iránt. Ennek egyik leghatékonyabb módja az éhségérzetünk megfékezése, mivel az evés iránti vágy csökkenése gyakran alacsonyabb kalóriabevitelhez vezet.

A kapszaicinnel kapcsolatos előzetes kutatások kimutatták, hogy egészséges férfiaknál napi 750 mg adagolása jelentős étvágycsökkenéshez vezetett, ami kevesebb kalória és zsír elfogyasztását eredményezte.

További kutatások megerősítették ezeket az eredményeket, mivel a vizsgálatok azt találták, hogy a kapszaicin bevitele a zsíros ételek, édes ételek, sós ételek és az általános étvágy csökkenéséhez vezethet. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kapszaicin csökkentheti a ghrelin nevű hormon koncentrációját, amelyről köztudott, hogy éhségérzetet kelt bennünk. A GLP-1, a teltségérzetet okozó hormon, a GLP-1 szintjének növekedéséhez is vezethet.

Bár ezek a kutatások ígéretesek, a legtöbbet sovány és egészséges egyéneken végezték. Remélhetőleg a jövőbeli tanulmányok felmérik a kapszaicin hatását túlsúlyos és elhízott egyéneknél, akiknek a csökkentett kalóriabevitel valódi egészségügyi előnyöket jelenthet.

Az anyagcsere fokozódása

Ha az energiamérleg egyenlet egyik oldala a bejövő energia, akkor a másik oldal a kimenő energia. Az egyik módja annak, hogy egészséges testsúlyt tartsunk, az, hogy növeljük a felhasznált kalóriák számát.

Mindannyian hallottunk már olyan élelmiszerekről, amelyek „zsírégető” tulajdonságokkal rendelkeznek, és felgyorsítják az anyagcserénket, és az ötlet nyilvánvalóan sokak számára nagyon vonzó. Sajnos az ezeket az állításokat alátámasztó kutatások többsége hiányzik. A kapszaicint tartalmazó chilipaprika azonban számos magas színvonalú vizsgálatban kimutatta, hogy képes növelni az anyagcserét, a zsírégetést és a fogyást.

Egy vizsgálatban megállapították, hogy a napi 135 mg kapszaicin biztosítása a zsírégetés jelentős növekedéséhez vezetett a placebót kapó csoporthoz képest. A holland kutatók azt is megállapították, hogy a kapszaicin napi átlagban 120 kalóriával növelte az anyagcserét.

Egy másik, 2009-ben végzett vizsgálat megállapította, hogy 12 hét alatt a napi kapszaicin-kiegészítés a placebóhoz képest nagyobb mértékű fogyáshoz és a hasi zsír csökkenéséhez is vezetett. A hasi zsírtömeget azért tartják olyan komoly egészségügyi problémának, mert ez az a zsír, amely olyan létfontosságú szerveket vesz körül, mint a máj, a vese és a hasnyálmirigy.

Bár ezek a javulások szerények voltak, fontos megjegyezni, hogy ezek az egyének nem növelték a testmozgásukat, és nem csökkentették célzottan az energiabevitelüket. Így minden valószínűség szerint nagyobb javulást lehetett volna tapasztalni ezekkel a pozitív életmódbeli változásokkal.

Bár vannak olyan tanulmányok, amelyek nem találtak előnyt az étvágyra, a zsírvesztésre és az anyagcserére nézve a kapszaicin adagolásából, az eredmények összességében ígéretesek. El kell mondani, hogy a kapszaicin nem megoldás az elhízásra, és nem is fogja kompenzálni a mozgásszegény életmódot és a rossz táplálkozási szokásokat. Kalóriaszabályozott étrenddel és rendszeres testmozgással kombinálva azonban szerény, de látványos súlycsökkenéshez vezethet, ami nagyobb mértékű, mint amire a testmozgás és a diéta önmagában ösztönözni tudna.

Mennyi Capsicumot kell szedni?

A Capsicumot lehet nyersen vagy főzve fogyasztani, vagy étrend-kiegészítő formájában fogyasztani. A paprika összes egészségügyi előnyét úgy érhetjük el a legjobban, ha beiktatjuk az étrendünkbe. Néhány szelet egy pakolásban, vagy a levesekbe vagy kevert ételekbe való beillesztés egyszerű módja lehet a természetes tulajdonságaik megszerzésének. Az Egészségügyi Világszervezet jelenleg egy adag gyümölcsöt/zöldséget 80 grammnak minősít, ami nagyjából egy nagy paprika felének felel meg.

Ami a csontritkulás tüneteinek kezelésére szolgáló kapszaicin krémet/gélt illeti, a jelenlegi kutatások szerint már a 0,025-0,075%-os kapszaicin-koncentráció is hatásosnak bizonyult.

A kapszaicin leghatékonyabb dózisára vonatkozó számadat megadása sajnos ebben a szakaszban számos tényező miatt nagy kihívást jelent. Először is, a vizsgálatok rendszeresen nagyon eltérő dózisokat használtak. Másodszor, a paprikából származó természetes kapszaicinforrások nagymértékben eltérhetnek, ami azt jelenti, hogy a kutatók gyakran bizonytalanok a pontos kapszaicin-koncentrációkat illetően. Harmadszor, a kapszaicin mellékhatásai egyeseknél oda vezettek, hogy nem érték el a megadott napi adagot.

Egyes tanulmányok mindössze 0,2 mg kapszaicint használtak, egészen 750 mg tiszta kapszaicinig kapszula formájában. Ez a nagyobb adag azonban valószínűleg mellékhatásokat okoz, különösen azoknál, akik nincsenek hozzászokva a csípős ételekhez. A jövőbeli kutatásoknak arra kell törekedniük, hogy feltárják a minimálisan hatékony dózist, amely remélhetőleg fenntartható lesz az emberek számára, hogy rendszeresen szedjék.

Milyen mellékhatásai vannak a Capsicumnak?

A paprika természetes tulajdonságainak köszönhetően ezek a paprikák alapvető tápanyagokat és az egészségre kedvező hatású fitokémiai anyagokat is tartalmaznak. Tehát, hacsak nem allergiás, a paprika minden fajtájának rendszeres beépítése csak jót jelenthet.

Ennek ellenére a kapszaicin-kiegészítőknek vagy a magas kapszaicin-tartalmú paprikáknak lehetnek bizonyos mellékhatásai. Mivel a kapszaicin irritáló hatású, égő érzést okoz a szájban és a gyomorban, és emésztőrendszeri problémákhoz is vezethet. A kutatási tanulmányok számos résztvevője számára a mellékhatások nyomasztóak voltak, és sokan nem vették be az előírt adagot. Sajnos emiatt a mellékhatások miatt sokan nem tudják kihasználni a kapszaicin előnyeit.

Van azonban néhány biztató bizonyíték. A kapsziát, amely egy nem csípős molekula, amely nagyon hasonlít a kapszaicinhez, az előzetes kutatások kimutatták, hogy mellékhatások nélkül pozitív hatással van a zsírégetésre. A jövőbeli kutatások remélhetőleg megerősítik ezeket az eredményeket.

Ugyanígy az osteoarthritis kezelésére szolgáló kapszaicin gélek is okozhatnak égő érzést. A korábban idézett 1994-es vizsgálatban a vizsgálati alanyok 46%-a számolt be enyhe vagy közepesen erős égő érzésről a krém felvitele után. A tünetek nagymértékű javulása miatt azonban ez a kompromisszum valószínűleg sok csontritiszben szenvedő számára megéri.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük