A kollagén egészségügyi előnyei

kollagén gyógyhatásai

A kollagén egy figyelemre méltó fehérje, amelyet már régóta használnak az öregedés fizikai jelei ellen, a ráncoktól az ízületi fájdalmakig. Számos öregedésgátló termék kulcsfontosságú összetevőjévé vált, amelyek azt állítják, hogy segítenek belülről újjáépíteni a kollagént, de mik a kollagén valódi előnyei?

Mi a kollagén?

A kollagén kifejezés a görög Kola (ragasztó) és Gennaro (előállítani) szavakból származik, ami szabad fordításban „ragasztóanyag előállítója”, és tükrözi a kollagénnek a test összetartásában betöltött szerves szerepét. A kollagén a kötőszövetekben található rostos fehérje, amely az izmok, csontok és szalagok tartószerkezetét biztosítja. Valójában a kollagén alkotja a szervezetben termelt összes fehérje egyharmadát.

A kollagént a szervezet természetes módon termeli, de az öregedéssel csökken. Ez ráncok, törékeny haj és merev ízületek megjelenését eredményezheti. 30 éves kor után a kollagén elkezd lebomlani, hacsak nem teszünk lépéseket a védelmére.

A kollagén előnyei

Úgy tartják, hogy a kollagén fontos szerepet játszik a szervezet karbantartásában, különösen az életkorfüggő tényezők tekintetében.

A kollagén számos előnnyel jár a bőr és a sebgyógyulás szempontjából. bőr
A kollagén többféleképpen is előnyös a bőr számára. Segít megerősíteni az ereket, és növeli a vér, az oxigén és a tápanyagok bőrbe jutását. Ez viszont serkenti a szövetképződést és felgyorsítja a sebgyógyulást. A kollagén és az elasztin a bőr dermális (középső) rétegében található, ahol segítenek a sejtek feltöltésében a simább, fiatalabbnak tűnő bőr érdekében.

Hajnövekedés

Minden egyes hajszál gyökerét kollagénburok veszi körül, amely segít a növekedéshez és a javuláshoz szükséges tápanyagok szállításában. Emiatt a kollagén segít megnövelni az egyes hajszálak átmérőjét, és fenntartja az erőt, a fényt és a növekedést.

Körömnövekedés

A körmök fehérjékből állnak, amelyek a megfelelő tápanyagellátás nélkül törékennyé válhatnak. A kollagén-kiegészítők segíthetnek abban, hogy erősebbé és hajlékonyabbá váljanak.

Ízületi funkció

A kollagén fenntartja a csontok és ízületek rostos és rugalmas szerkezetét, és lengéscsillapítóként működik. A kollagénpótlás segíthet lassítani a porcok idővel történő romlását, és megőrizni az ízületek épségét és mozgékonyságát.

Csonttömeg

A kollagén a csonttömeg 90%-át alkotja. A kollagén szedése más fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt segíthet javítani a csontanyagcserét és csökkentheti a csontokkal kapcsolatos betegségek, például a csontritkulás és a csontritkulás kockázatát.

A kollagén típusai

A kollagénnek 28 különböző típusa létezik, de a szervezetnek csak az 1-es, 2-es és 3-as típusra van szüksége (a C-vitaminnal együtt) ahhoz, hogy mind a 28 típust maga termelje. Az 1-es, 2-es és 3-as típusok együttesen a szervezet kollagénjének mintegy 90%-át teszik ki:

  • Az 1-es típus a bőrben, a csontokban, az inakban és a szervek közötti szövetekben található.
  • A 2. típus a porcokban található a hialuronsavval együtt.
  • A 3. típus az izmokban, az erekben és a bőrben található.

Természetes állapotukban a kollagénmolekulák nagyon nagyok és a szervezet számára nehezen felszívódnak. A kollagén hidrolízis segítségével kisebb molekulatömegű darabokra bontható, és javítja a felszívódást.

Mi károsítja a kollagént?

Számos étrendi és életmódbeli tényező gyorsítja a kollagén lebomlását, többek között:

Magas cukorfogyasztás

A cukornak számos látható hatása van a bőrre, különösen a finom vonalak és ráncok megjelenése. A cukor felgyorsítja a glikáció sebességét; ez egy természetes folyamat, amelynek során a véráramban lévő cukor a fehérjékhez kötődve káros molekulákat, úgynevezett fejlett glikációs végtermékeket (AGE-k) képez.

A kollagén és az elasztin különösen érzékenyek erre a károsodásra, ami idővel száraz és törékennyé teszi őket. A glikáció a 3. típusú kollagént 1. típusú kollagénné alakítja át, amely törékenyebb.

Dohányzás

A dohányzás hatására az erek összeszűkülnek, beleértve azokat is, amelyek a bőr külső rétegeit táplálják. Ez azt jelenti, hogy a bőr kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jut, ami növeli a ráncok megjelenését.

Napozás

A napozás fokozza az AGE-k termelődését, ezért a bőr védelme a napsugarak ellen az öregedés elleni küzdelem egyik leghatékonyabb módja. Használjon minden nap széles spektrumú, SPF 30-as fényvédő krémet.

Elégtelen alvás

A hidratáltság megőrzése fontos lépés az egészséges kollagénszint fenntartásában. mindannyian észrevettük már a sötét karikákat, a puffadt szemeket és a finom vonalakat egy rosszul eltöltött éjszaka után. Alvás közben a növekedési hormonok csúcsra járnak, hogy segítsék a szervezetet a szövetek és sejtek, köztük a bőr és az izmok kollagénjének újjáépítésében.

Dehidratáció

Ha a szervezet dehidratált, a sejtek kimerülnek, a kollagén pedig merevvé és törékennyé válik, ami a finom vonalak megjelenését eredményezi. Törekedjen arra, hogy naponta legalább 2 liter vizet fogyasszon.

Kollagénforrások

Régebben étrendünk gazdag volt kollagénben, de sok hagyományos táplálékforrás, mint például a házi készítésű csontleves, mára szinte teljesen eltűnt. Napjainkban a kollagén étrendi forrásai főként dúsított élelmiszerek, porok és tabletták formájában találhatók. Az edzőterembe járók számára ezek könnyen hozzáadhatók turmixokhoz, fehérjeturmixokhoz vagy palacsintákhoz is.

Továbbra is lehetséges olyan ételekben gazdag étrendet fogyasztani, amelyek segítik a szervezetet a kollagén előállításában, mint például az antioxidánsokban gazdag eper, cseresznye, alma, narancs és brokkoli. Az olyan fehérjeforrások, mint a tejtermékek, a tojás és a sovány húsok szintén hasznosak lehetnek, különösen azok, amelyek lizinben és prolinban gazdag aminosavakban gazdagok.

Kozmetikai céllal kollagén töltőanyagokat lehet közvetlenül a ráncok okozta mélyedésekbe injekciózni, amelyek hatása akár hat hónapig is tarthat. A krémek és krémek szintén segíthetnek az új kollagéntermelés serkentésében és a meglévő kollagén károsodásának csökkentésében.

A kollagén mellékhatásai

A kollagén, különösen a kozmetikai töltőanyagokból származó kollagén allergiás reakciót válthat ki. Ha a kezelés után bőrpír, viszketés és duzzanat jeleit észleli, forduljon háziorvosához vagy bőrgyógyászhoz. A kollagén magas bevitele növelheti az egyéb élelmiszerallergiákra való érzékenységet is.

Kiegészítéskor a kollagént legalább 30 perccel más fehérjék fogyasztása előtt vegye be, hogy javítsa a felszívódást és csökkentse a mellékhatások kockázatát. A kollagént általában állatokból nyerik, ezért gyakran nem vegetáriánusbarát.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük