A kondroitin egészségügyi előnyei

A kondroitin egy komplex cukor, amely természetes módon megtalálható az ízületeinket védő porcokban. Idővel azonban a kondroitin normális szintje csökkenni kezdhet, és vannak bizonyítékok arra, hogy a kondroitin pótlása segíthet enyhíteni vagy akár visszafordítani a korral járó ízületi problémákat, például az ízületi gyulladást.

Milyen előnyökkel jár a kondroitin?

Ellentétben néhány más étrend-kiegészítővel, amelyek látszólag számos lehetséges egészségügyi előnyt kínálnak, a kondroitint általában egyetlen okból és csakis egyetlen okból szedik. Nevezetesen, a kondroitin sokak szerint jótékony hatással van az ízületi gyulladásos ízületekre. Sok tudós úgy véli, hogy a kondroitin számos módon segít csökkenteni a fájdalmat és javítani a mozgástartományt, amelyek szinergikusan együttműködve eredményezik a sok ember által tapasztalt javulást.

Porcveszteség

A kondroitin vélhetően támogatja a porcvesztés lassítását vagy megállítását, ami ízületi problémákhoz vezethet. A porc egy keményen kopó anyag, amely a csontjaink végeit védi ott, ahol azok az ízületben találkoznak. Ennek eredményeként biztosítja, hogy az ízületek zökkenőmentesen és kellemetlen érzés nélkül mozogjanak. Sajnos a kor, a sportsérülések vagy más betegségek következtében a porcok elkezdhetnek elkopni. Amikor ez megtörténik, a legtöbbünk által ízületi gyulladásként ismert tünetek jelentkeznek – nevezetesen merevebb, kevésbé rugalmas ízületek és fájdalom jelentkezik.

A kondroitin jól ismert anyag, és az elmúlt években számos kutatás tárgyát képezte. Úgy tűnik, hogy a kondroitin egyik előnye, hogy megakadályozza a porc lebomlását, amely sok ízületi gyulladás hátterében áll.

Egy vizsgálat során, amelyben különböző étrend-kiegészítőket vetettek össze egymással, a szóban forgó tudósok megállapították, hogy a kondroitin sikeresen gátolta a porc lebontásáért jellemzően felelős enzimek aktivitását. Érdekes módon az ízületi kiegészítőként ugyancsak népszerű glükozamin nem látszott hatással lenni ezekre az enzimekre. Talán ez segít megmagyarázni, hogy miért választják oly sokan a kettő együttes szedését, mivel a bizonyítékok arra utalnak, hogy kissé eltérő módon segíthetnek az ízületek védelmében.

Az ízületi porcvesztés felmérésének egy másik módja a röntgenfelvételek segítségével történő tényleges mérés, az úgynevezett „ízületi távolság”. Ahogy ez a tér szűkül, úgy nő a súrlódás és a gyulladás esélye, valamint az ízületi gyulladás tünetei. Egy 622, térdízületi csontritiszben szenvedő beteg bevonásával végzett vizsgálatban a résztvevők két éven át naponta 800 mg kondroitint vagy placebót kaptak, miközben rendszeresen mérték az ízületi távolságot.

A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy míg a placebocsoportban 41%-kal csökkent az ízületi távolság, addig a kondroitint fogyasztó csoportban jóval kisebb, mindössze 28%-os csökkenést tapasztaltak. Ezzel együtt a tudósok arról is beszámoltak, hogy a kondroitin csoportban jelentős fájdalomjavulást tapasztaltak, és a biztonságossági szintek is azonosak voltak.

Úgy tűnik tehát, hogy a kondroitin segíthet megállítani a porc térfogatának a korral jellemzően bekövetkező csökkenését, és így hosszabb ideig aktív maradhat.

Ízületi fájdalom

Egy komplex kísérletben, amelyben 146 beteg vett részt hat hónapon keresztül, minden önkéntes vagy napi kondroitin-kiegészítőt, vagy placebót kapott. A vizsgálatot az tette érdekessé, hogy a résztvevők nem feltétlenül ugyanazt a kezelést kapták végig, néhány személyt akaratlanul felcseréltek a vizsgálati időszak egy részében.

Ez nemcsak azt tette lehetővé, hogy a szóban forgó tudósok felmérjék, milyen mértékben hatott a kondroitin az ízületi fájdalmakra, hanem a gyógyszerek cseréjével azt is láthatták, hogy mennyi idő alatt jelentkeztek a jótékony hatások, és azok mennyi ideig maradtak meg a kezelés abbahagyása után.

Az eredmények szerint a kondroitin enyhe, fokozatos javulást mutatott az ízületi fájdalomban, de a kedvező hatások a kísérlet befejezése után még három hónapig fennmaradtak.

Az ízületi gyulladás általában az úgynevezett „teherviselő” ízületekben, például a térdben és a csípőben a leggyakoribb. Ez eléggé legyengítő lehet, de az ízületi gyulladásos ujjízületek különösen kellemetlenek lehetnek, jelentősen befolyásolva a mindennapi tevékenységet. Becslések szerint a 40 év feletti emberek nagyjából 10%-a szenved valamilyen fokú ízületi gyulladástól a kezében, és ennek az állapotnak az előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik. Ha hinni lehet a tanulmányoknak, akkor a 70 év feletti egyének 92%-a érintett.

A tudósok megvizsgálták a kondroitin hatását az ízületi gyulladásos ujjízületekre. Egy elemzés során 139 betegnek vagy napi kondroitin-kiegészítőt, vagy placebo tablettát adtak. Egyik csoport sem tudta, hogy melyik kiegészítőt kapják. Ezután minden résztvevő rendszeres felméréseken esett át, hogy nyomon kövessék a kezükben érzett fájdalmat.

Mint kiderült, a kondroitin-csoportban jelentős javulást tapasztaltak az általános fájdalomban, bár ez a javulás csak három hónap múlva jelentkezett. Ez arra utal, hogy bár a kondroitin jótékony hatású, de „lassan ható” anyag, amelynek hosszú távú használatára lehet szükség, mielőtt a teljes előnyöket megtapasztaljuk.

Gyulladás és duzzanat

Az ízületi gyulladás kiegészítő kezelésével foglalkozó eddigi egyik legnagyobb tanulmány a Glucosamine/Chondroitin Arthritis Intervention Trial – ismertebb nevén egyszerűen „GAIT” – néven ismert. Több mint 1500 ízületi gyulladásban szenvedő beteg vett részt, akiknek glükozamint, kondroitint vagy placebót írtak fel. Figyelemre méltó eredmény volt, hogy a kondroitint szedő csoportban „statisztikailag szignifikáns javulás mutatkozott a térdízület duzzanatában”.

Funkcionális képesség

Bár senki sem tagadná, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők által tapasztalt fájdalom legyengítő lehet, a tudományos szakirodalomban gyakran figyelmen kívül hagyott szempont a „funkcionális képesség” fogalma – egész egyszerűen az, hogy az ízületi gyulladásos ízületek hogyan befolyásolják a mindennapi tevékenységeket és az életminőséget.

Ezzel a fogalommal azonban egy párizsi tanulmány foglalkozott. A betegek napi 800 mg kondroitint kaptak, a hatás elsődleges mérőszáma pedig az általános funkció javulása volt. A 12 hónapos vizsgálat végén a nagy mennyiségű kondroitint szedő egyének a placebót szedőkhöz képest közel 50%-os javulást tapasztaltak a funkcionális képességekben. Ráadásul a résztvevők túlnyomó többsége „kiválóan vagy jól” tolerálta a készítményt, ami alátámasztja a kondroitin-kiegészítés biztonságosságát.

A kondroitinnak ezt a funkcionális képességet javító képességét egy másik vizsgálat is jelezte, amelyben a porcot vizsgálták laboratóriumban. Megállapították, hogy a kondroitin kezelés után a „súrlódási együttható” csökkent. Egyszerűbben fogalmazva úgy tűnik, hogy a kondroitin segíti a porcok simább mozgását, ami pozitív hatással lehet az ízületek általános mozgékonyságára.

Csökkentett gyógyszerhasználat

Az ízületi gyulladásban szenvedők egyik gyakori aggodalma, hogy tüneteik kezeléséhez vényköteles gyógyszerekre támaszkodnak. Ezek az úgynevezett „nem-szteroid gyulladáscsökkentők” vagy NSAID-ok kellemetlen mellékhatásokat mutathatnak, ezért a természetesebb ízületi gyulladásos kezelések általában kedvező fogadtatásban részesülnek.

A glükozaminhoz hasonlóan kutatások szerint a kondroitin rendszeres pótlása lehetővé teheti a betegek számára, hogy jelentősen csökkentsék az NSAID-októl való függőségüket. Egy 61 beteg bevonásával végzett vizsgálatban három hónapon keresztül kondroitin-kiegészítőket adtak, mielőtt értékelték volna a betegek fejlődését. A tudósok jelezték, hogy a kimutatott javulásnak köszönhetően a kondroitin-terápia során 72%-kal csökkenthető volt az NSAID-ok használata, anélkül, hogy ez hatással lett volna az ízületi panaszokra.

Mennyi kondroitint kell szednem?

Sokan szednek kondroitin kapszulát, hogy segítsen az ízületi panaszok vagy fájdalmak esetén A kondroitin étrend-kiegészítő formájában gyakran „kondroitin-szulfát” néven kerül forgalomba. Ezeknek a sóknak a kondroitinhez való hozzáadása segít maximalizálni a felszívódást, így biztosítva, hogy a lehető legtöbb hasznot kapja. Gyakran párosítják glükozaminnal is, mivel mindkét kiegészítőről úgy vélik, hogy pozitívan hat az ízületekre, de meglehetősen eltérő módon.

Egy francia tanulmány célja annak megállapítása volt, hogy a kondroitin milyen dózisban valószínűsíthetően a legelőnyösebb az ízületi gyulladásban szenvedők számára. Ennek érdekében egyes önkénteseknek 1200 mg kondroitint adtak napi egyszeri adagban, míg másoknak 400 mg-ot adtak, amit naponta háromszor kellett bevenniük. Érdekes módon az eredmények szerint mindkét adagolás hasonló előnyökkel járt, ami arra utal, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők szabadon szedhetik a kondroitint az életmódjuknak megfelelő időzítéssel.

A kondroitin ízületekre gyakorolt hatását vizsgáló legtöbb tanulmány 800 és 1200 mg közötti napi dózis mellett mutatott ki pozitív előnyöket. Fontos azonban megjegyezni, hogy a teljes előnyök érzékelése néhány hónapig is eltarthat. Emiatt, ha úgy dönt, hogy kipróbálja a kondroitint az ízületeire, fontos, hogy mérsékelten hosszú ideig szedje a kiegészítőt, még akkor is, ha kezdetben nem tapasztal javulást. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a kondroitin jótékony hatása idővel lassan növekszik, amíg a teljes hatékonyságot el nem éri.

A kondroitin mellékhatásai

A kondroitinnal kapcsolatos rengeteg különböző tanulmány ellenére nagyon kevés mellékhatást tapasztaltak. Például egy 562 beteg bevonásával végzett kondroitin vizsgálat arról számolt be, hogy „egyetlen vizsgálati betegnél sem fordult elő súlyos mellékhatás”, míg egy mélyebb tanulmány a kondroitin biztonságosságáról azt állította, hogy „biztonságos és könnyen hozzáférhető”, és „nagy potenciális haszna van az osteoarthritis kezelésében”.

Mindezek ellenére a kondroitinről szóló legtöbb tanulmány érthető módon az ízületi gyulladásban szenvedő, érettebb betegekre összpontosított, és nagyon kevés bizonyíték áll rendelkezésre a biztonságosságára gyermekek vagy terhes nők esetében.

Tanácsos konzultálni kezelőorvosával, mielőtt bármilyen új kiegészítő szedését elkezdené, hogy biztos lehessen abban, hogy nincsenek negatív kölcsönhatások az Ön jelenlegi egészségi állapotával vagy gyógyszeres kezelésével.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük