A kurkumin egészségügyi előnyei

Mennyi kurkumint kellene szednem?

A kurkumin a kurkuma aktív összetevője, és ez adja a fűszer sárga színét. Ez a vegyület kisebb koncentrációban a gyömbérben is megtalálható.

A kurkumin, más néven kurkuminoid, az utóbbi időben figyelemre méltó figyelmet kapott, mivel a polifenolok egy egyedülálló osztályába tartozik. A kurkumin polifenolos tulajdonságairól kimutatták, hogy erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Ezen eredmények fényében jelentős kutatások folytak a kurkumin rákos sejtekre, a szív egészségére, az anyagcsere-funkciókra és a demencia kategóriájába tartozó betegségekre gyakorolt hatásáról.

Milyen előnyei vannak a kurkuminnak?

Gyulladáscsökkentő

A kurkumin a kurkumából származik, és gyulladáscsökkentő és antioxidáns előnyöket kínál. a kurkumin valószínűleg leginkább a benne rejlő erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokról ismert. Bár az akut gyulladás a szervezet normális védekező mechanizmusa, a krónikus gyulladás nagyon egészségtelen állapot.

A krónikus gyulladásról úgy gondolják, hogy számos gyakori betegség, köztük a rák, a szívbetegségek és a demencia kialakulásában is szerepet játszik.

Az életmódváltás mellett a bevitt tápanyagok is segíthetnek a gyulladás csökkentésében. A kurkumin a tudományos szakirodalomban következetesen kimutatta, hogy csökkenti a gyulladásos markerek jelenlétét a szervezetben.

Ez különböző egészségügyi állapotok javulásához vezetett, az ízületi gyulladástól, a fekélyes vastagbélgyulladástól és a lichen planustól kezdve a szív- és érrendszeri és vesebetegségekig.

Antioxidáns

Szervezetünkben fontos, hogy a szabadgyök-molekulák és az antioxidáns vegyületek egészséges egyensúlyban legyenek, hogy megvédjék sejtjeinket és DNS-ünket a károsodástól, és így távol tartsák az olyan betegségeket, mint a rák, az érelmeszesedés, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás. A kurkumin gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett antioxidáns vegyületekben is gazdag.

Nem meglepő tehát, hogy a kurkumin pótlása következetesen kimutatta, hogy növeli antioxidáns enzimprofilunkat, ami támogatja a test számos különböző területén található sejtek egészségét.

Pszichológiai egészség

A kurkuminról kimutatták, hogy sok embernél pozitívan befolyásolja a pszichológiai egészséget és a kognitív funkciókat.

Először is, a kurkuminról kimutatták, hogy képes csökkenteni a szorongás és a depresszió tüneteit. Egy két hónapos vizsgálatban 500 mg kurkumin 5 mg fekete bors kivonattal együtt hatékonyan csökkentette a szorongás tüneteit 35 középkorú elhízott személynél.

Egy másik, 2017 elején közzétett tanulmányban a kurkumin-kiegészítés 123 súlyosan depressziós személynél csökkentette a depresszió tüneteit.

A pszichológiai egészség mellett azt is megállapították, hogy a kurkumin képes pozitív hatást gyakorolni az esszenciális zsírsavra, a DHA-ra. A DHA, amely egy omega-3 zsírsav, csak halakban és haltermékekben található meg. A szervezet képes kis mennyiségű DHA-t szintetizálni egy másik omega-3 zsírból, az ALA-ból (amely nem haltermékekben található), azonban ez a folyamat nem túl hatékony, és csak kis mennyiségű DHA-t eredményez.

Kimutatták, hogy a kurkumin nemcsak az ALA DHA-vá történő átalakításának hatékonyságát növelheti a májban, hanem segíthet az agyszövetben a DHA szintjének fenntartásában is. A DHA hiánya az agyban összefüggésbe hozható a szorongás, a depresszió és az Alzheimer-kór fokozott gyakoriságával. E megállapítások eredményeként sokan szednek kurkumint halolajjal együtt az egészséges agyműködés támogatása érdekében.

A kurkumin számos potenciális előnyt kínál a depresszió és a kognitív egészség szempontjából. mivel a kurkumin segíthet megőrizni a DHA-koncentrációt az agyban, ez a táplálékkiegészítő rendkívül hasznos lenne vegetáriánusok, vegánok vagy alacsony halbevitellel rendelkező emberek számára.

A kormány jelenleg azt ajánlja, hogy mindannyian fogyasszunk heti két adag halat, amelyből legalább egy adag olajos legyen. Úgy gondolják azonban, hogy csak egyharmadunk tartja be ezt az ajánlást, ami azt jelenti, hogy a kurkumin sokunk számára hasznos lehet!

Fájdalom

Egy 2011-ben végzett tanulmány szerint napi 500 mg kurkumin 50 résztvevőnél jelentősen csökkentette a fájdalomérzetet a műtétet követően. A tanulmány erős bizonyítékot szolgáltat a kurkumin fájdalomcsökkentő hatásáról, és ez az előny minden korosztályban, férfiaknál és nőknél egyaránt megfigyelhető volt.

Egy másik tanulmány szerint napi 1 g kurkumin 41%-kal csökkentette a térdízületi artritisz tüneteit a kiindulási értékekhez képest. Konkrétan a kurkumin pótlása javulást eredményezett a fájdalom, a merevség és a fizikai funkció futópadon történő felmérése terén.

Ezen eredmények fényében sokan választják a kurkumin kiegészítést, és más kiegészítőkkel, például glükozaminnal, kondroitinnal, MSM-mel, kalciummal és C-vitaminnal együtt szedik.

Véráramlás

A kurkuminról kimutatták, hogy erőteljesen növeli a nitrogén-oxid jelenlétét a vérben. A Nutrition Journal című szakfolyóiratban 2012-ben közzétett tanulmány szerint 400 mg kurkuma gyökér, amely 80 mg kurkumint tartalmaz, képes volt jelentősen csökkenteni a plazma nitrogén-oxid-koncentrációját. A nitrogén-oxid nagyon fontos vegyület az érrendszer egészsége szempontjából, mivel segít a vérnyomás szabályozásában és a vér eljuttatásában az alacsony oxigéntartalmú helyekre, különösen a test végtagjaiba.

Más tudományos vizsgálatok kimutatták a cukorbetegek véráramlásának jelentős növekedését és a szisztolés vérnyomás csökkenését, valószínűleg ennek a megnövekedett nitrogén-oxid-tartalomnak az eredményeként.

Mennyi kurkumint kellene szednem?

A kurkumin számos potenciális egészségügyi előnnyel jár, többek között a fájdalomcsillapítással és a véráramlás javításával. a kurkuminról köztudott, hogy széles biztonsági tartalékkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy különböző dózisokban biztonságos és hatékony. Sajnos, önmagában fogyasztva a kurkumin biohasznosulása alacsony, ami azt jelenti, hogy a szervezet számára csak kis mennyiség áll rendelkezésre.

A kurkumin fekete bors kivonattal való párosítása egyszerű módja a biológiai hozzáférhetőség drasztikus növelésének. Ezért győződjön meg róla, hogy olyan kurkumin-kiegészítőt keres, amelyet fekete bors kivonattal párosítanak, hogy a maximális egészségügyi előnyökhöz jusson. Kimutatták, hogy a piperin néven is ismert feketebors-kivonat akár hússzorosára is növelheti a kurkumin biológiai hozzáférhetőségét.

A kurkumin fekete bors kivonat melletti szedésekor napi 80-500 mg-os dózisokat alkalmaznak jó hatásfokkal. Önmagában a kurkumin szedésekor akár napi 4-8 g-os kiegészítésre is szükség lehet, mivel a szervezet által ténylegesen felhasznált kurkumin aránya igen alacsony. Ez felvetheti a kérdést, hogy miért szedne bárki is kurkumint önmagában, amikor alacsony a biológiai hasznosulása. Nos, a gyomorban való felszívódás hiánya miatt a kurkumin nagy mennyiségben áll rendelkezésre a belekben és a vastagbélben, segítve a gyulladás csökkentését ezeken a helyeken.

Milyen mellékhatásai vannak a kurkuminnak?

Tudományos vizsgálatok megállapították, hogy a kurkuminnak nincsenek komoly mellékhatásai, még napi 12 g-os adagban történő szedés esetén sem. Ugyanakkor kisebb mellékhatásokról számoltak be, többek között puffadásról, sárga székletről, fejfájásról, kiütésekről és hasmenésről. Van néhány gyenge bizonyíték arra vonatkozóan is, hogy a nagy dózisok károsak lehetnek a májra.

Alacsony vagy mérsékelt dózisban a kurkumin biztonságos és hatékony kiegészítőnek tűnik, amelyet be lehet építeni az életmódba. Ennek ellenére a kurkumin-kiegészítők jelenleg nem ajánlottak gyermekek és terhes nők számára, mivel még nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ezekre a csoportokra nézve biztonságos lenne.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük