A lutein egészségügyi előnyei

lutein hatásai

A látásvesztés gyakori probléma az életkor előrehaladtával, de a bizonyos karotinoidokban gazdag gyümölcsök és zöldségek segíthetnek az egészséges látás megőrzésében. Úgy gondolják, hogy az emberi szervezetben több mint 600 különböző karotinoid létezik, de csak kettő koncentrálódik az egészséges szem makulában: a lutein és a zeaxantin. Ezt a kettőt gyakran kombinációban szedik, hogy megelőzzék vagy csökkentsék a látásromlás előrehaladását.

Mi a lutein?

A lutein, kiejtése „LOO-teen”, a karotinoidok egy típusa, amely természetes módon a szem makulájában van jelen. A makula egy kis terület a szemben, amely a legélesebb látással rendelkezik, és a színlátásért felelős, de idővel degenerálódik, ami rossz látást eredményez. Alacsonyabb koncentrációban megtalálható a retinában, a szemlencsében és a látóidegben is.

A lutein nem termelődik a szervezetben. Ehelyett a táplálékkal kell elfogyasztani. A növények az oxidatív károsodás elleni védelem érdekében termelnek luteint. Ennek eredményeképpen a növények fogyasztása – akár közvetlenül, akár közvetve – luteint biztosít a szem egészségének támogatásához. Népszerű forrásai közé tartoznak a gyümölcsök és a zöld leveles zöldségek.

A lutein jellemzően élénksárga/narancs színű, és a tojássárgája színéért felelős. Számos általánosan termesztett virágban is megtalálható, a legtöbb lutein-kiegészítő a körömvirág virágából származik.

A lutein előnyei

A szemben való jelenléte miatt az eddigi kutatások nagy része a lutein potenciális előnyeire összpontosított a szem optimális egészségének támogatásában.

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD)

A luteinről úgy vélik, hogy fontos a szem egészsége szempontjából. az AMD a látásvesztés vezető oka a nyugati világban, de úgy gondolják, hogy a lutein segíthet lassítani a progressziót. A lutein erősíti a szemszövetet azáltal, hogy megakadályozza a káros kék fény bejutását a retinába. Egy vizsgálatban például a résztvevők napi 30 mg luteinnel való kiegészítése 30-40%-os csökkenést eredményezett a szem legérzékenyebb területeire jutó káros kék fényben.

Úgy vélik, hogy antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, ami segít megvédeni a szemet a szabad gyökök okozta károsodástól.

A Nutrition and Metabolism című szaklapban közzétett tanulmányok szerint a luteinnel való kiegészítés valóban növeli a makula pigment optikai sűrűségét az emberi alanyok többségének szemében.

Egy másik, az American Journal of Epidemiology, Ophthalmology és Archives of Ophthalmology című folyóiratokban közzétett tanulmány megállapította, hogy a magasabb luteintartalmú étrenden élő embereknél alacsonyabb volt az időskori makuladegeneráció előfordulása.

Egy külön vizsgálat kimutatta, hogy a lutein, a zeaxantin és az omega-3 olajok kombinációja segített javítani a látásélesség teljesítményét, különösen akkor, ha nagy dózisban, napi 20 mg felett vették be.

Egy utóvizsgálat azt is kimutatta, hogy a plazma lutein koncentrációja csökkent a pótlás abbahagyása után.

Szürkehályog

A szürkehályogot a szemlencsén felhalmozódó fehérjék okozzák, amelyek idővel zavarhatják a látást. A kutatások szerint a magasabb luteinbevitel segíthet csökkenteni a szürkehályog, különösen a nukleáris szürkehályog (a lencse közepén lévő szürkehályog) kockázatát.

Szemfáradtság

Ha egész nap a számítógép, a tévé és az okostelefon előtt ülve töltöd a napodat, akkor valószínűleg tapasztaltál már valamikor szemfáradtságot és tükröződésérzékenységet. Bizonyított, hogy a luteinbevitel növelése normális látású felnőtteknél csökkentheti a vakító fényérzékenységet és élesítheti a látást.

Ateroszklerózis

A lutein antioxidánsként hat, és potenciálisan segíthet a vérzsírok, például a koleszterin és a trigliceridek oxidációjának csökkentésében. Ez azt eredményezi, hogy kevesebb vérzsír tapad meg az artériák falának belsejében, ami csökkenti az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatát.

Bőrvédelem

A lutein és a zeaxantin kombinációja (szájon át és helyileg alkalmazva egyaránt) bizonyítottan négyszeresére növeli a bőr védelmét az UV-sugárzás okozta bőrkárosodással szemben. A vizsgálat után a korai öregedés jeleit mutató alanyoknál a felszíni lipidek 63%-kal növekedtek.

A lutein forrásai az étrendben

A szem degenerációjának hatásait potenciálisan csökkentő lutein iránti érdeklődés miatt nagy erőfeszítéseket tettek a legmagasabb koncentrációjú élelmiszerek azonosítására.

A tojás gazdag luteinforrás a táplálkozásban.A magas lutein-tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a következők:

  • Élénk színű gyümölcsök és zöldségek, mint például a sárgarépa és a paprika.
  • Leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a fejes saláta és a brokkoli.
  • tojássárgája
  • Kukorica / kukorica

Mivel az étrendi lutein koncentrációja és biológiai hozzáférhetősége (a szervezet által elérhető mennyiség) a természetes élelmiszerekben eltérő, a tudósok azt javasolják, hogy ezekből az élelmiszerekből többfélét fogyasszunk.

A múltban aggodalmak merültek fel a nagy mennyiségű tojás fogyasztásával kapcsolatban, a benne található magas koleszterintartalom miatt. Ezért, bár fontos a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, változatos étrend, néhányan úgy döntenek, hogy lutein-kiegészítő szedésével maximalizálják bevitelüket. A legtöbb lutein-kiegészítőt a körömvirág növényből (körömvirág fajta) nyerik. A növény gazdag lutein- és zeaxantin-tartalma adja a szirmok élénksárga és narancssárga színét.

Mennyi luteint kell szednem?

A lutein nagy mennyiségben van jelen a szem makulájában. a szervezet nem képes előállítani a luteint, ezért a táplálékkal kell bevinni. Jelenleg a luteinnek nincs meghatározott ajánlott napi beviteli mennyisége, azonban sok szakértő azt tanácsolja, hogy legalább napi 6 milligramm (mg) luteint fogyasszunk a jótékony hatások érvényesülése érdekében. Más szakértők napi 30 mg feletti erősséget javasolnak.

Bizonyos embercsoportoknál nagyobb lehet az életkorral összefüggő látásvesztés kockázata, ezért előnyös lehet számukra a magasabb luteinbevitel. Ezek közé a csoportok közé tartoznak a dohányosok, a világosabb íriszszínű emberek és a családban előfordult szembetegséggel küzdők. Tanulmányok kimutatták, hogy a lutein koncentrációja a makulában luteinpótlással növelhető.

Lutein mellékhatások

A luteinnek nincsenek ismert mellékhatásai, toxicitása vagy gyógyszerkölcsönhatásai. Ritka esetekben a karotinban gazdag sárgarépát vagy sárga gyümölcsöket nagy mennyiségben fogyasztó embereknél a bőr sárgulása, az úgynevezett karotinémia alakulhat ki. Bár ez teljesen ártalmatlan, mégis nyugtalanítóan nézhet ki.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük