A Maqui bogyó egészségügyi előnyei

Maqui Bogyó

A maqui bogyók az egészségtudatos egyének legújabb őrületévé váltak, de mik azok, és mit tesznek?

A maqui bogyó növényt chilei borbogyónak vagy latin nevén Aristotelia chilensisnek is nevezik. Ahogy a neve is mutatja, a maqui bogyók Chiléből és Argentína egyes részeiről származnak, ahol a mérsékelt övi esőerdőkben termesztett területeken találhatók. Magukat a maqui bogyókat a gazdák ritkán termesztik, ehelyett általában vadon termő növényekről szedik.

A chilei népi gyógyászatban a maqui bogyókat hagyományosan fájdalomcsillapítóként vagy gyulladáscsökkentőként használják.

A közelmúltban azonban a maqui bogyók nyugaton is hírnevet szereztek a belőlük származó sötét lila-fekete bogyóknak köszönhetően. Sok más bogyós gyümölcshöz, például az áfonyához vagy a ribizlihez hasonlóan a maqui is számos különböző hasznos tápanyagban gazdag, és hatékony módot kínálhat a fogyasztóknak mindennapi egészségük megőrzésére.

A maqui bogyók előnyei

Csábító azt gondolni, hogy a maqui bogyók ugyanolyanok, mint sok más bogyós gyümölcs, de ezzel kihagynánk egy kritikus elemet. A természetes vegyi anyagokat, amelyek a maqui bogyók mély színét adják, „antociánoknak” nevezik. A görög „anthos” (virág) és „kyaneos” (kék) szavakból származnak, és úgy gondolják, hogy ezek az antociánok számos potenciális egészségügyi előnnyel járnak.

A legfontosabb dolog, amit fel kell ismerni, hogy mennyi antocián található a maqui bogyókban. A tudósok számos gyümölcsöt elemeztek, hogy megvizsgálják antocián-tartalmukat, és megállapították, hogy a maqui bogyók hatszor annyi ilyen jótékony vegyületet tartalmazhatnak, mint az átlagos bogyók, ami potenciálisan sokkal erősebb egészségügyi előnyöket jelenthet.

De mit is tesznek valójában a maqui bogyók – és az antociánjaik -?

Antioxidáns védelem

A maqui bogyók kiváló antioxidáns védelmükről híresek. testünket folyamatosan támadják az úgynevezett „szabad gyökök”. Ezek olyan molekulák, amelyek körül páratlan számú elektron röpköd, ami instabillá teheti őket. Az ilyen szabad gyökök célja, hogy újra egyensúlyba hozzák magukat, biztosítva, hogy egyenletes számú elektronnal rendelkezzenek. Ezt többféleképpen is megteheti. Például ellophat egy elektront egy másik molekulától. Ez azonban aligha oldja meg a problémát szélesebb körben, mert csak instabillá teszi a másik molekulát.

Ahogyan más molekuláktól „ellopják” az elektronokat, úgy keletkezhetnek károsodások a szervezetünkben. A szabadgyök-tevékenységet a bőrrákos megbetegedésektől kezdve a szív- és érrendszeri problémákig mindenben kapcsolatba hozták, ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy ezeket a természetesen előforduló szabadgyököket kordában tartsuk.

Szerencsére a bizonyítékok arra utalnak, hogy számos növényi eredetű élelmiszer gazdag antioxidáns védelmet nyújt. Ezt úgy érik el, hogy elektronokat „adományoznak” ezeknek az instabil molekuláknak, lényegében megakadályozva, hogy további károkat okozzanak a szervezetben.

Tudjuk tehát, hogy az antioxidánsok segíthetnek egészségünk megőrzésében, de hol jön a képbe konkrétan a maqui bogyó?

Először is, a tudósok kidolgoztak egy tesztet arra, hogy a különböző molekulák mekkora antioxidáns védelmet nyújtanak – ez az úgynevezett „oxigéngyök-abszorpciós kapacitás” vagy röviden ORAC. Az ORAC segítségével végzett tanulmányban értékelték a különböző antociánok potenciális előnyeit, és megállapították, hogy az egyik, a cianidin-3-glükozid néven ismert anyag különösen hatékony. Állítólag akár háromszor erősebb, mint néhány más antocianin.

Kellemes módon a maqui bogyókban található antociánokkal kapcsolatos tanulmányok kimutatták, hogy a fő alkotóelemek delfinidin és – kitalálta – cianidin néven ismertek. Ez arra utal, hogy a maqui bogyók sokkal nagyobb antioxidáns védelmet nyújthatnak, mint sok más gyümölcs és zöldség. Valóban, egy másik, a maqui bogyókkal kapcsolatos tanulmány megállapította, hogy „a különböző kereskedelmi bogyós gyümölcsökkel összehasonlítva jobb eredményt értek el a teljes gyökfogó potenciál és a teljes antioxidáns reaktivitás tekintetében…”.

Koleszterinszint-szabályozás
Férfiak egy csoportja négy héten keresztül naponta vagy placebo tablettát, vagy 640 mg antociánt tartalmazó tablettát kapott. A koleszterinszintet a vizsgálat kezdetén és az utolsó napon is feljegyezték, hogy felmérjék az antociánok hatását az egészséges koleszterinszintre.

Felfrissítésként kétféle koleszterin létezik – a „jó” koleszterin (jellemzően HDL néven ismert) és a „rossz” koleszterin (LDL). A kulcs e két forma aránya. Ha egy étrend vagy tevékenység képes a jó koleszterin szintjét növelni, vagy a rossz koleszterin szintjét csökkenteni, akkor az pozitív lépésnek számít. Hiszen az egészségtelen koleszterinegyensúly számos keringési problémával, köztük az érelmeszesedéssel is összefüggésbe hozható.

A szakértők azt találták, hogy az antociánokat szedő résztvevőknél „jelentősen magasabb” volt a jó koleszterin szintje. Ez arra utal, hogy a maqui bogyókban gazdag étrend segíthet hosszabb ideig egészségesen tartani a keringési rendszert.

Javított vércukorszint

A maqui bogyók segíthetnek javítani a vércukorszint szabályozását, így egyes cukorbetegek számára előnyösnek bizonyulhatnak. a cukorbetegség a világ számos részén egyre nagyobb problémát jelent, és számos kellemetlen egészségügyi hatással jár. A cukorbetegségnek két elismert „változata” van; az 1-es típus, amely születéstől kezdve jelentkezik, és a 2-es típus, amely bármikor kialakulhat. Ez a 2-es típusú cukorbetegség az, ami sok egészségügyi szakembert különösen érdekel, mivel ez egy potenciálisan megelőzhető betegségforrás. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egyik legvalószínűbb tényezője a vércukorszint rendszeres, nagymértékű változása.

A maqui bogyók és más növényi eredetű élelmiszerek azért figyelemre méltóak, mert a bennük található antociánok segíthetnek kiegyenlíteni a vércukorszintet és pozitívan befolyásolhatják a szervezet inzulinérzékenységét.

Amikor élelmiszert fogyasztunk, az emésztőrendszerünkben lévő enzimek kisebb, jobban hasznosítható darabokra bontják azokat. Ezek aztán felszívódhatnak a lőfalon keresztül a véráramba, ahol eljuthatnak rendeltetési helyükre.

Bizonyítékok utalnak arra, hogy az antociánok gátolják az α-glükozidáz nevű egy bizonyos enzimet. Ez az enzim felelős a keményítő lebontásáért, ami köztudottan vércukorszint-emelkedést okoz. A cukorbetegség egyik terápiája valóban az α-glükozidáz aktivitásának szándékos szabályozása, amit az olyan élelmiszerek, mint a maqui bogyók, a jelek szerint természetes módon tesznek.

Egy másik tanulmányban a hasnyálmirigy sejtjeit különböző antociánokkal kezelték, hogy kiderüljön, serkentik-e az inzulin felszabadulását – egy másik fontos, a cukorbetegségben szerepet játszó tényezőt. Nemcsak pozitív eredményeket tapasztaltak, hanem azt is megállapították, hogy a leghasznosabb antociánok általában a maqui bogyókban találhatók.

Szív- és érrendszeri egészség

Tudósok egy csoportja három egyidejű kísérletet végzett. Először is, különböző élelmiszerek antocián-tartalmát dolgozták ki. Másodszor, ezt arra használták fel, hogy felmérjék a 805 önkéntes által naponta elfogyasztott antociánok mennyiségét. Harmadszor, és ez a legfontosabb, ezután öt éven keresztül követték ezeknek a résztvevőknek az egészségi állapotát.

Mit kerestek? A válasz az antociánbevitel és a szív egészsége közötti kapcsolat volt. A vizsgálati időszak alatt 38 férfi szenvedett szívrohamot. Az antociánbevitelükkel korrelálva a tudósok „szignifikáns” kapcsolatot találtak a kettő között, ami arra utal, hogy az ezekben a vegyületekben gazdag élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők fogyasztása hozzájárulhat a szív egészségéhez.

Rák elleni védelem

Míg azt már tudjuk, hogy a maqui bogyók gazdagok jótékony hatású antociánokban, azt talán nem tudod, hogy a tanulmányok szerint ez a leggazdagabb ismert természetes forrása egy bizonyos „delfinidin” nevű vegyi anyagnak, amely a maqui bogyó antocián tartalmának 34%-át teszi ki.

A delfinidint különösen a rák elleni természetes küzdelemben rejlő lehetőségei miatt méltatták. Egy vizsgálatban laboratóriumi vastagbélrákos sejteket adagoltak delfinidinnel, hogy lássák, van-e hatása. A szóban forgó tudósok arról számoltak be, hogy a kezelés hatására sokkal több rákos sejt pusztult el, mint az antociánok hiányában. Eredményeik alapján kijelentették, hogy „a delfinidin potenciálisan gátolhatja a vastagbélrák növekedését”.

Nyilvánvaló, hogy ezek az eredmények izgalomba hozták a tudományos közösséget, és további kutatások folynak. Lehet, hogy további rákos sejteket találunk, amelyek szintén reagálnak a maqui bogyókban és rokonaikban gazdag étrendre.

Egészséges öregedés

A maqui bogyó kiegészítőket gyakran választják azok az emberek, akik az egészséges, természetes öregedést szeretnék támogatni. azt feltételezik, hogy a természetes öregedési folyamat egyik fő tényezője a szabad gyökök károsodásának folyamatos, idővel történő felhalmozódása a szervezetben. Mint láttuk, az erős antioxidáns aktivitást mutató gyümölcsök és zöldségek azonban segíthetnek semlegesíteni ezt a veszélyt, és ebből következik, hogy ez hozzájárulhat az egészséges öregedéshez.

Egy tanulmány, amely a bogyós gyümölcsök öregedési folyamatra gyakorolt hatását vizsgálta, rámutatott arra, hogy nemcsak a fizikai hanyatlásra, hanem a kognitív öregedésre is hatással lehetnek. A szóban forgó szakértők azt javasolták, hogy „a kognitív öregedés… lassítható, sőt, esetleg visszafordítható az antioxidánsok szintjének megfelelő növelésével”.

Mennyi Maqui Berry-t kellene szedni?

A maqui bogyókkal kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak, és még nem állapították meg tanulmányok az optimális bevitelt. Fontos értékelni, hogy a maqui bogyókban található hatóanyagok az antociánok, amelyeket Ön valószínűleg már fogyaszt valamilyen mértékben egy kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenddel.

Ennek ellenére a kutatások, amelyek az egészségre gyakorolt kedvező hatásokat jelezték, 500 és 1000 mg közötti dózisokat használtak. Mivel az antociánok vízben oldódnak, és ezért egyszerűen kiválasztódnak, ha nincs rájuk szükség, valószínűtlennek tűnik, hogy ennél nagyobb mennyiség fogyasztása bármilyen problémát okozna.

Saját, nagyon népszerű étrend-kiegészítőnk lenyűgöző 2000mg maqui bogyó jótékony hatását kínálja minden egyes tablettában, a maximális egészségügyi előnyök érdekében.

A Maqui Berry kockázatai és mellékhatásai

Mivel a maqui bogyó egy természetes élelmiszer, amelyet Dél-Amerikában generációk óta fogyasztanak, nem tűnik valószínűnek, hogy bármilyen jelentős mellékhatásra kellene számítani. Mindezek ellenére fontos kiemelni, hogy a lehetséges mellékhatásokkal kapcsolatos kutatások jelenleg szűkösek.

Az egyik szempont az, hogy mint minden gyümölcs, a maqui bogyók is elég magas cukortartalmúak lehetnek. A bogyók rosttartalma vélhetően bizonyos mértékig ellensúlyozza ezt a kockázatot, de a maqui bogyókat csak kiegyensúlyozott és kalóriaszegény étrend részeként szabad fogyasztani.

Bármely gyümölcs túlzott fogyasztása az esetek kisebb részében gyomorpanaszokat vagy hasmenést okozhat. Javasoljuk, hogy kérje ki orvosa szakmai tanácsát, mielőtt bármilyen új étrend-kiegészítő szedését vagy étrendjének megváltoztatását megkezdené.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük