A növényi szterinek egészségügyi előnyei

A megemelkedett koleszterinszint ma már 10-ből 6 brit felnőttet érint, és egyre nagyobb közegészségügyi kihívást jelent. A jó hír az, hogy sok ember hatékonyan tudja kezelni koleszterinszintjét az egészséges életmód és az étrend megváltoztatásának kombinációjával.

Ha Ön tudatosan táplálkozik, akkor valószínűleg már hallott a növényi szterinek koleszterinszint-csökkentő előnyeiről, amelyek széles körben elérhetőek számos dúsított termékben, többek között margarinban, tejben és étrend-kiegészítőkben. Tudja meg, hogy miért választják egyre többen ezeket az érdekes tápanyagokat étrendjükbe.

Miért kellene törődnöm a koleszterinnel?

A növényi szterinek nagyszerű módja lehet a koleszterinszint csökkentésének és a szív védelmének. ahogy öregszünk, úgy tűnik, hogy bármerre nézünk, mindenhol a magas koleszterinszintre és a szívbetegségre utaló figyelmeztető jelek vannak. De a koleszterin nem mindig a rossz fiú. Ez a szerves zsír nélkülözhetetlen az egészséges sejtmembránok fenntartásához és megújulásához, és megfelelő étrendi bevitel nélkül sejtjeink egyszerűen nem maradnának életben.

Amikor eszünk, az ételekben lévő koleszterint a máj bontja le, és két különböző típusú fehérje, más néven lipoproteinek szállítják a vérben. Az alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL) szállítják a koleszterint az azt igénylő sejtekhez, míg a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) a felesleges koleszterint visszaszállítják a májba.

A telített és transzzsírokban gazdag étrend, mint például a feldolgozott húsok, készételek és tejtermékek, növeli a koleszterin mennyiségét a vérben. Ha nincs elegendő HDL a koleszterin visszaszállítására a májba, a fel nem használt koleszterin elkezd megtelepedni az artériák falán, és zsíros plakkokat képez. Ez idővel az artériák falának megkeményedését okozza, és növeli a potenciálisan halálos kimenetelű elzáródások kockázatát.

Mik azok a növényi szterolok?

Természetes állapotukban a növényi szterolok, más néven fitoszterolok segítenek a növényi sejtek membránjainak kialakításában, és szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez. Fogyasztásukkor úgy fejtik ki hatásukat, hogy részben gátolják a szervezetben a koleszterin vérbe történő felszívódását, és megakadályozzák a felesleges LDL-koleszterin felhalmozódását az artériák falában.

A növényi szterolok nem új felfedezés. Először több mint 50 évvel ezelőtt azonosították őket, azonban csak a 21. század fordulóján sikerült elérni, hogy az élelmiszerekhez (margarinos kenőanyagokhoz) hozzáadják őket. A növényi szterolok ma már széles körben elfogadott, hogy a koleszterinszint csökkentésére és a szívbetegségek kockázatának csökkentésére a leghatékonyabb élelmiszer.

Növényi szterolok és koleszterin

A teljes kiőrlésű gabonafélék bőségesen kínálnak egészségvédő szterolokat. A növényi szterolokat alaposan tanulmányozták és vizsgálták, eddig több mint 200 klinikai vizsgálatot végeztek. Az eredmények azt mutatják, hogy legalább 2000 mg napi bevitelével az LDL („rossz”) koleszterinszint 10%-kal csökkenthető mindössze 4 hét alatt, ha az egészséges étrend és életmód részeként fogyasztják:

Egy nemrégiben készült metaanalízis 18 ellenőrzött klinikai vizsgálat eredményeit tekintette át, amelyek a növényi szterolok koleszterinszintre gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy napi 2000 mg növényi szterol (dúsított margarin) 9% és 14% közötti mértékben csökkentette a rossz koleszterinszintet négy hét alatt.
Egy külön metaanalízis 23 ellenőrzött klinikai vizsgálatból megállapította, hogy napi 3400 mg átlagos bevitele három hét után 11%-kal csökkentette az LDL-koleszterinszintet.
Más tanulmányok a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták, és megállapították, hogy az LDL-koleszterinszint 10%-os csökkentése több mint 20%-kal csökkenti a koszorúér-betegség kockázatát.

Milyen legyen a koleszterinszintem?

A koleszterinszintet egy egyszerű vérvizsgálattal mérik, millimol/liter egységben. Az Egyesült Királyság Egészségügyi Minisztériuma szerint a koleszterinszintnek a következő értékeknek kell lennie:

Egészséges felnőttek esetében:

  • 5 mmol/l alatti összkoleszterinszint
  • LDL-koleszterinszint 3 mmol/l alatt
  • HDL-koleszterin 1 mmol/l felett

Magas szívbetegség kockázatának kitett felnőttek esetében:

  • 4mmol/L alatti összkoleszterinszint
  • LDL-koleszterin 2mmol/L alatt
  • HDL-koleszterin 1mmol/L felett

Ha Ön elmúlt 40 éves, mindenképpen járjon rendszeresen szűrővizsgálatokra, hogy ellenőrizze a számokat.

A növényi szterinek forrásai

Egyes kenőcsöket növényi szterolokkal dúsítanak. A növényi szterineknek három fő forrása van: természetes élelmiszerek, dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők. Kis mennyiségben megtalálhatók a növényi olajokban, gabonafélékben, hüvelyesekben, diófélékben és gyümölcsökben, bár az átlagos nyugati étrend csak körülbelül 220-400 mg-ot biztosít naponta. Körülbelül 150 almát kellene fogyasztani ahhoz, hogy a koleszterinszint-csökkentő előnyökhöz szükséges mennyiséget megkapjuk.

Ha szeretne egy extra adag növényi szterint beiktatni az étrendjébe, a dúsított margarinok, gabonafélék és joghurtok mind jó választásnak bizonyulnak. Ezek bizonyítottan rendkívül hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet, de az adagok nem egységes mérete miatt nehézkes lehet a szükséges mennyiségű növényi szterol pontos bevitele.

A növényi szterol-kiegészítők, amelyeket néha ß-szitoszterol néven forgalmaznak, egy másik hatékony lehetőséget jelentenek, amelynek további előnye, hogy következetes napi adagot biztosítanak. Fontos, hogy minden formát étellel együtt vegyünk be.

Mennyit kell szednem?

Bárhogyan is választja a fogyasztásukat, a növényi szterolokat naponta kell bevenni; ha a fogyasztás abbamarad, a koleszterincsökkentő előnyök is megszűnnek. Emelkedett koleszterinszintű felnőtteknek napi 1500 mg és 2400 mg közötti mennyiségű növényi szterol fogyasztása javasolt. Úgy tűnik, hogy a 3000 mg feletti szupernagy adagok szedése nem nyújt további koleszterinszint-csökkentő előnyöket.

A növényi szterolok nem ajánlottak kisgyermekek vagy terhes nők számára. Bizonyítékok utalnak arra, hogy a 3000 mg feletti napi adagok szerény mértékben csökkenthetik a karotinoidok felszívódását a szervezetben, amelyek a terhesség alatt a magzat egészséges fejlődéséhez szükségesek. Bár ez a hatás csekély mértékű, trükkös lehet a nyomon követése, ezért a terhes nőknek óvatosságra int.

Növényi szterolok szedése sztatinokkal

A növényi szterinek és a sztatinok különböző mechanizmusokon keresztül hatnak, így kombinálva is szedhetők. Sőt, a nagyon magas koleszterinszintűeknek gyakran javasolják mindkettő szedését. Sokan úgy találják, hogy a növényi szterolok hatékonyan csökkentik a sztatinoktól való függőségüket, ami csökkenti a sztatinok gyakori mellékhatásainak, például az izomgyengeségnek és a májkárosodásnak a kockázatát is. Azonban mindig konzultáljon háziorvosával, ha módosítani kívánja a receptjét.

A növényi szterolok mellékhatásai

A növényi szterolokat széles körű biztonsági elemzésnek és értékelésnek vetették alá, és úgy tűnik, hogy nagyon jól tolerálhatók. Esetenként az emberek lazább bélmozgásokról számoltak be, ahogy a szervezet alkalmazkodik.

A sztatinok és a fibrátok mellett is hatékonyan alkalmazhatók, mivel ezek mind különböző módon hatnak. Azonban ne szedje őket az előírt gyógyszerek helyett anélkül, hogy orvosával konzultálna.

A zsírban oldódó vitaminokra gyakorolt hatásukat is vizsgálták. A napi 3000 mg feletti adagok csökkenthetik a béta-karotin és az E-vitamin felszívódását, de a vizsgálatok szerint ez megelőzhető a napi ajánlott öt adag gyümölcs és zöldség, különösen a sötétzöld, sárga és narancssárga fajták fogyasztásával.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük