A resveratrol egészségügyi előnyei

A resveratrol egy olyan vegyület, amelyet leginkább a vörösbornak tulajdonítanak. Tanulmányok szerint a rezveratrolt a szőlő a mikrobiális támadásra válaszul termeli; minél több potenciális kórokozónak van kitéve a növény, annál több rezveratrol termelődik. Történelmileg az alkoholfogyasztást az egészséges életmóddal ellentétesnek tekintették. A rendszeres testmozgás, a telített zsírok bevitelének csökkentése és a dohányzásról való leszokás mellett számos hatóság javasolta az alkohol elhagyását az étrendből.

Az utóbbi években azonban a vörösbor jelentős érdeklődést váltott ki, mivel a tudósok számos lehetséges egészségügyi előnyét kezdték feltárni. Úgy tűnik, hogy a vörösborban található polifenolok, például a resveratrol, segíthetnek megvédeni a ma ismert legnagyobb betegségek közül néhányat, köztük a szívbetegségeket és a demenciát.

Sajnos ez sokak számára nem jelenti azt, hogy a túlzott alkoholfogyasztás előnyös; de mértékkel fogyasztva egyre több bizonyíték van a vörösbor egészségügyi előnyeire. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás (legfeljebb heti 7 ital) 20%-kal csökkentette a szívelégtelenség kockázatát a középkorú férfiaknál, a nőknél pedig 16%-kal azokhoz képest, akik tartózkodtak az alkoholtól. A nagyobb mennyiséget (napi 2-3 ital) ivóknál azonban ugyanolyan magas volt a szívelégtelenség kockázata, mint a leszokóknál. Tehát lehet némi igazság a vörösbor állítólagos egészségügyi előnyeiben.

A vörösborban lévő resveratrol (lehetséges) egészségügyi előnyei

A szakértők évek óta tanulmányozzák az úgynevezett „francia paradoxont”. Egyrészt azt állították, hogy a Franciaországban fogyasztott étrend nagy része az átlagosnál nagyobb kockázatot jelent a szívbetegségek kialakulására. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a franciák összességében úgy tűnik, hogy valójában kevesebb szívproblémával küzdenek, mint sok más országban.

De miért? Egyre több bizonyíték utal arra, hogy valójában a vörösborban található resveratrol fogyasztása segít megvédeni a szívet, és számos más, potenciálisan káros egészségügyi állapot ellen is felveszi a harcot. Íme a resveratrol néhány legígéretesebb egészségügyi előnye…

Szívkoszorúér-betegség és érelmeszesedés

A szívbetegséget mind súlyossága, mind előfordulásának gyakorisága miatt a legsúlyosabb betegségnek tartják Nyugaton. Bár a szívbetegségnek számos lehetséges oka van, az egyik legelterjedtebb az ateroszklerózis. Lényegében ez az artériák szűkülését jelenti, ami annak köszönhető, hogy az artériákat lepedékkel bélelik ki. Mivel az artériák átmérője szűkül, a vér nehezen jut be vagy ki a szívbe. Szélsőséges esetekben ez teljes elzáródást okozhat, ami súlyos orvosi szövődményekhez vezethet.

Az eddigi bizonyítékok arra utalnak, hogy a resveratrol segíthet megvédeni a szervezetet az artériák szűkülete ellen azáltal, hogy csökkenti a vérlemezkék aggregációját az erekben. A különböző alkoholtartalmú italokat összehasonlító tanulmányok azt is megállapították, hogy a vörösbor sokkal hatékonyabb, mint más italok, ha erről a megelőző elemről van szó.

Koleszterinszint

A szervezet koleszterinszintje szorosan összefügg a szívbetegségek kockázatával, mivel a „rossz koleszterin” az artériaszűkület egyik fő oka. Úgy tűnik, hogy a vörösborban található resveratrol itt is szerepet játszik.

A koleszterin a szervezetben természetesen előforduló vegyület, amely számos biológiai folyamat szempontjából kritikus fontosságú. Általánosságban a koleszterinnek két formája van – a nagy sűrűségű lipidek (gyakran „jó koleszterin” néven ismert) és az alacsony sűrűségű lipidek („rossz koleszterin”). Ez a két vegyület általában egyensúlyban van; problémák akkor lépnek fel, ha ez az egyensúly megbomlik, és ez hatással lehet a szívre.

Bizonyítékok arra utalnak, hogy a resveratrol segíthet a „rossz koleszterin” felszabadulásának szabályozásában, így kardioprotektív előnyöket kínál. Ezek a hatások különösen előnyösnek tűnnek a magas zsírtartalmú étrendet fogyasztó egyének számára.

A „rossz koleszterin” szabályozása mellett a vörösbor még a „jó” koleszterin szintjét is növelheti a szervezetben. A kutatók ezt a hipotézist kocogókon tesztelték, és megállapították, hogy azoknál, akik naponta 1-2 pohár vörösbort ittak, magasabb volt a „jó” koleszterinszint.

Mindkét elem együttesen arra utal, hogy a resveratrol nemcsak az egészséges koleszterinszintet támogathatja, hanem csökkentheti a magas LDL-koleszterin-szinttel járó szívbetegségek kockázatát is.

Immunrendszer

Az erős alkoholfogyasztás általában az immunrendszer elnyomását bizonyítja, de vannak bizonyítékok arra, hogy a resveratrol mérsékelt fogyasztás esetén valóban segíthet az egészséges immunrendszer támogatásában.

Az emberi immunrendszer egy rendkívül összetett rendszer, amelyben számos különböző sejt vesz részt a fertőzések felismerésében és leküzdésében. Tanulmányok kimutatták, hogy a vörösbor fogyasztása e sejtek széles körét támogathatja, beleértve az úgynevezett „t-sejteket”, amelyek segítik a szervezetet az immunválasz kialakításában. A rezveratrol immunrendszerre gyakorolt hatásának egyik részletes elemzése megállapította, hogy „bizonyítottan közvetlenül hat az immunitás központi szereplőire”.

Keringési rendszer

Amint arról már korábban szó volt, az artériák szűkülése a szívkoszorúér-betegség kockázatának tesz ki minket, mivel a vér nem tud hatékonyan keringeni. A vörösbor egy másik aspektusa, amely a jelek szerint segít ezen a téren, az a képessége, hogy szükség esetén tágítja (kitágítja) az ereket. Ennek eredményeképpen azt feltételezik, hogy a mérsékelt borfogyasztás hozzájárulhat az egészséges keringési rendszerhez és a szívvel kapcsolatos betegségek csökkenéséhez.

Antioxidánsok

A szabad gyökök komoly potenciális hatást gyakorolnak egészségünkre. Ezek az „instabil” molekulák más sejtektől igyekeznek elektronokat lopni, és ezzel károsodást okoznak. Feltételezések szerint a szabad gyökök tevékenysége a szervezetben károsíthatja a mitokondriumokat (a szervezet energiatermelő központjait), és akár magát a DNS-t is befolyásolhatja.

A rezveratrol egy erős antioxidáns, amelyről úgy vélik, hogy segít megvédeni a szervezetet az ilyen károsodástól. Úgy tűnik, hogy úgy hat, hogy elkapja ezeket a szabad gyököket, és megakadályozza a szervezet hasznos sejtjeinek pusztulását.

Miközben az antioxidánsok jól ismertek védő képességeikről, még arra is van bizonyíték, hogy a resveratrol akár a daganatok növekedését is gátolhatja, és így „megelőzheti vagy késleltetheti a különböző rákos megbetegedések kialakulását”.

Fitoösztrogének

A menopauzában szenvedő nőkről köztudott, hogy az átlagosnál nagyobb a csontritkulás kockázata. Úgy tűnik, hogy a menopauzával járó ösztrogénszint-csökkenés nagyrészt a csontsűrűség csökkenéséért felelős.

A tudósok megállapították, hogy a resveratrol egy „fitoösztrogén” – egy növényi eredetű vegyi anyag, amely az ösztrogénhez hasonlóan hat. A tanulmányok szerint a resveratrol a szervezetben lévő ösztrogénreceptorokhoz kötődik, és így növelheti az ösztrogén aktivitását a szervezetben. Így úgy vélik, hogy a resveratrol a HRT potenciális alternatíváját jelentheti, amikor az idősebb nők csontritkulással szembeni védelméről van szó.

A vörösborfogyasztás veszélyei

Természetesen a resveratrol számos potenciális egészségügyi előnye ellenére a mértékletesség kulcsfontosságú. Bizonyított, hogy a vörösborfogyasztás kisebb mennyiségben sokkal előnyösebb, míg a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás potenciális veszélyeket jelenthet az egészségre.

Meddőség

A fogamzást remélő nőknek azt tanácsolhatják, hogy csökkentsék alkoholfogyasztásukat, vagy akár teljesen hagyjanak fel az ivással. Klinikai bizonyítékok azt mutatják, hogy a heti 5 egységnél több alkohol majdnem megduplázza a meddőség kockázatát. Érdekes módon úgy tűnik, hogy az alkohol 6 hónapos elhagyása az étrendből sok esetben visszafordítja ezeket a problémákat.

Alacsony libidó

Az alkohol bizonyítottan csökkenti a tesztoszteronszintet, és így csökkentheti a férfiak libidóját.

Rák

Míg a mérsékelt alkoholfogyasztás rákmegelőző előnyöket mutat, addig a komolyabb alkoholfogyasztás a daganatok fokozott kockázatával jár. A heti 30 egységnél többet fogyasztó egyének különösen veszélyeztetettnek tűnnek egy sor rákos megbetegedés szempontjából, beleértve a máj-, száj-, vastagbél-, gyomor- és mellrákot. Valójában jelenleg úgy gondolják, hogy az alkohol az összes rákos megbetegedés akár 3%-áért is felelős lehet.

Súlygyarapodás

Az alkohol kalóriadús, és kevés tápértékkel bír. A túlzott alkoholfogyasztás a súlygyarapodás gyakori oka, ami növeli a metabolikus szindróma egyéb kockázati tényezőit, beleértve a magas koleszterin- és vérnyomásszintet, valamint az instabil vércukorszintet.

Születési rendellenességek

A terhesség alatt fogyasztott alkohol súlyosan károsítja a magzat fejlődő agyának neuronjait, és jelentősen növeli a születési rendellenességek kockázatát. Heti egy pohár fogyasztása általánosan biztonságosnak tekinthető, bár sok szakértő azt javasolja, hogy terhesség vagy szoptatás idején teljesen kerüljük az alkoholt.

Miért vörösbor?

Úgy tűnik, hogy a vörösbor lehetséges egészségügyi előnyei nem terjednek ki más alkoholfajtákra. A vörösbor számos antioxidánst – kvercetin és resveratrol – tartalmaz, amelyek a vörös szőlőfajtában természetes módon találhatók meg, és amelyek az egész szervezetben védelmet nyújtanak az oxidatív stressz ellen. Különösen a rezveratrolt emelték ki a szívvel kapcsolatos előnyei miatt.

Egy nagy 250 ml-es pohár bor akár 2 mg resveratrolt is tartalmazhat, de ez a szőlőfajtától, a termőhelytől és a szőlő érettségétől függően változik. Általában minél sötétebb a bor, annál magasabb az antioxidáns-tartalma . A gyakran jól teljesítő borok közé tartozik a cabernet sauvignon, a merlot, a zinfandel és a syrah. A resveratrol közvetlenül magából a vörös szőlőből, valamint az áfonyából, az étcsokoládéból és a japán csomósodóból is fogyasztható.

Megbízhatóak a bizonyítékok?

Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a rezveratrol egy természetben előforduló aminosavat, a tirozint utánozza. A szervezetben enzimekhez kötődik, amelyek a sejtekbe szállítják, ahol a rezveratrol a DNS károsodás elleni védelmét szolgálja. Olyan géneket is bekapcsol, amelyek aktiválják a sirtuin nevű fehérjecsaládot, amelyek segítenek a betegségek leküzdésében és az élet meghosszabbításában. Az a tény, hogy a resveratrol sejtszinten befolyásolja az öregedést, arra engedte következtetni a kutatókat, hogy védelmet nyújthat a degeneratív betegségek ellen.

Ami a szív egészségét illeti, a resveratrol a káros szabad gyökök semlegesítésével bizonyítottan csökkenti a gyulladást az erek falán. Emellett ugyanúgy javítja a fizikai teljesítményt, a szívműködést és az izomerősséget, mint egy edzőtermi edzés, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a testmozgást utánzó képessége előnyös lehet azok számára, akik nem tudnak sportolni. Az eddig elvégzett 4000 resveratrolvizsgálat közül azonban a legtöbbet élesztőgombával, kerekesférgekkel, gyümölcslegyekkel vagy egerekkel végezték.

Bár ezek pozitív eredményeket hoztak, az emberi adatok hiánya azt jelenti, hogy a bizonyítékok biztosan nem meggyőzőek. Az elmúlt években több humán vizsgálat is megállapította, hogy a resveratrol-kiegészítők kedvezően hathatnak a koleszterinszintre és az endotélfunkcióra (az erek belső bélése):

40 szívrohamon átesett résztvevőt véletlenszerűen osztottak be, akik 3 hónapon keresztül napi 10 mg resveratrolt vagy placebót kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy a resveratrol csökkentette az LDL (rossz) koleszterinszintet, és javította a kamrai diasztolés és endothelfunkciót. Ezt a nitrogén-oxid termelésének növelésével és a gyulladásos lipidmediátorok szabályozásával érte el.

Egy külön vizsgálatban a résztvevők véletlenszerűen kaptak naponta vagy resveratrol nélküli szőlőmagkivonatot, vagy resveratrollal dúsított (8 mg) szőlőmagkivonatot. 6 hónap elteltével a resveratrolt tartalmazó csoport résztvevői az LDL-koleszterin, az oxidált LDL-koleszterin és az apolipoprotein-B csökkenését mutatták, míg a resveratrol nélküli csoportban csak az LDL-koleszterin csökkenését.

Egy dohányosok bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a resveratrol csökkentette a C-reaktív fehérjét (CRP) és növelte a teljes antioxidáns státuszt. A C-reaktív fehérje egy olyan anyag, amelyet a máj termel a szervezetben fellépő gyulladásra válaszul, és úgy tűnik, hogy legalább olyan jól jelzi előre a szív- és érrendszeri kockázatot, mint a koleszterinszint.

Egy, a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából magas kockázatú alanyokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a resveratrol metabolitok magas vizeletszintje a HDL (jó) koleszterin, a trigliceridek és a szívritmus javulásával függött össze. E humán vizsgálatok közül sok megerősíti a korábbi sejtkultúrás és állatkísérletek során tapasztalt szív-egészségügyi előnyöket, de biztosat csak akkor tudunk, ha több humán vizsgálatot végzünk. Még meg kell értenünk, hogy a resveratrol milyen hatékonyan szívódik fel a szervezetben, és meg kell határoznunk az optimális napi adagot.

Mennyi vörösbort kell inni, hogy egészséges maradjak?

Ahhoz, hogy élvezhessük a vörösbor egészségügyi előnyeit, fontos, hogy mértékkel igyuk. A Brit Szív Alapítvány azt tanácsolja, hogy a nőknek naponta legfeljebb egy, a férfiaknak pedig napi két ital ajánlott. Egy egységet 10 ml tiszta alkoholként határoznak meg, és a borban lévő egységek az erősségtől függően kissé változnak. Egy 13%-os vörösborból kiindulva minden pohár körülbelül 2,3 egységet tartalmaz, ami körülbelül 159 kalóriának felel meg.

Ha kifejezetten a resveratrolbevitel növelésére törekszik, a vörösbor nem biztos, hogy a legjobb forrás. Egy pohár bor 0,2 mg és 2 mg közötti mennyiségű resveratrolt tartalmazhat, ami azt jelenti, hogy akár 50 pohár bort is meg kellene inni ahhoz, hogy az emberi kísérletekben használt 10 mg-os mennyiséget elfogyasszuk. Más alkoholmentes források is rendelkezésre állnak, például a spanyol szőlőlé és a resveratrol-kiegészítők, amelyek gyakran 50mg és 200mg között mozognak tablettánként.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük