A Spirulina egészségügyi előnyei

A spirulinát hihetetlenül magas vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalmának köszönhetően szuperélelmiszerként tartják számon. Egyes rajongók azt állítják, hogy tápanyagtartalma olyan sűrű, hogy pusztán ezen és a vízen túl lehetne élni – bár ezt az elméletet nem érdemes kipróbálni.

Sok fogyasztó a spirulinát magas klorofilltartalma miatt is használja, amely méregtelenítheti és tisztíthatja a szervezetet, és van némi bizonyíték arra, hogy a spirulina a következő módokon jótékony hatással lehet a szervezetre:

  • Méregteleníti és tisztítja a szervezetet
  • Erősíti a hajat, a bőrt és a körmöket
  • Javítja és fenntartja az energiaszintet

Mi a spirulina?

A spirulina egy kék/zöld alga, amely édesvízben nő. Egyszerű egysejtű organizmus, amely a nevét a spirális alakjáról kapta, amelyet a nap energiájának elnyerése révén hoz létre növekedése során.

Élelmiszerként a spirulina a teljes értékű fehérje vegán forrásaként vált népszerűvé – körülbelül 65% fehérjét tartalmaz, beleértve mind a nyolc esszenciális aminosavat és 12 nem esszenciális aminosavat.

Emellett biológiailag hasznosítható vas- és kalciumforrás, valamint A-, B- és K-vitamin. Mindezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat a legjobban biológiailag hasznosítható formában tartalmazza, ami azt jelenti, hogy a szervezet számára könnyen emészthető, felszívható és felhasználható.

Az ORAC pontszáma több mint 24 000, ami négyszerese az áfonyáéhoz képest. Az ORAC-skála az élelmiszerek antioxidáns képességét méri – azokról, amelyek magas pontszámot érnek el az ORAC-skálán, úgy gondolják, hogy megvédik a szervezet sejtjeit a korai öregedést okozó oxidatív károsodástól. Mivel a spirulina alacsony zsír- és nátriumtartalmú, a fogyókúrás étrendek népszerű kiegészítőjévé is vált.

A spirulina előnyei

Sajnos a spirulina egészségügyi előnyeit vizsgáló klinikai bizonyítékok korlátozottak, és az előnyök egy része inkább a hosszú távú használaton és a szájhagyományon alapul, mint klinikai bizonyítékokon.

  • Máj: A spirulinát gyakran használják a májzsír csökkentésére. Néhány előzetes tanulmány szerint a spirulina jótékony hatással lehet a krónikus májgyulladásban szenvedő betegekre, és segíthet a májkárosodás és a májzsugor csökkentésében. Ha azonban krónikus májbetegségben szenved, először mindig konzultáljon háziorvosával.
  • Méregtelenítés: Úgy gondolják, hogy a spirulina képes a nehézfémekhez kötődni, és segíthet eltávolítani azokat a szervezetből. Klorofillt tartalmaz – a természet egyik legerősebb méregtelenítő anyagát -, amely segít megszabadítani a szervezetet a méreganyagoktól.
  • Energia: Az utóbbi években a spirulina edzésre és regenerálódásra gyakorolt előnyei kerültek a középpontba, és egyre gyakrabban szerepel a fehérjeturmixokban az erő- és energiaszint támogatása érdekében. a spirulina nem stimuláns, így nem okoz kiugrásokat és összeomlásokat az energiaszintben – a B-vitaminok és más tápanyagok egyenletes és tartós energiaszintet biztosítanak.
  • Látvány: A spirulina gazdag karotinoidokban, amelyek elengedhetetlenek az egészséges látás fenntartásához, különösen változó fényviszonyok mellett és a szem öregedésével. Valójában a spirulina tömegre vetítve 14-szer több béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa.
  • Alultápláltság: A spirulinát a fejlődő országokban az alultápláltság elleni küzdelemben használják. Számos szervezet fejleszt spirulinával dúsított élelmiszereket, hogy az alultáplált gyermekeket és felnőtteket vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék koncentrált forrásával lássák el. A spirulinát azért is választották erre a szerepre, mert ígéretesnek bizonyult a szervezet tápanyagfelvételének elősegítésében, amikor az elveszítette a normál táplálékfelvevő képességét.
  • Allergiák: Nagy dózisban jótékonyan csökkentheti az allergiás tüneteket, például az orrfolyást és a szemviszketést. A Journal of Medicinal Food című szaklapban 2005-ben megjelent tanulmány szerint a spirulina jótékony hatással lehet az orrallergiára, például az allergiás náthára. A résztvevőket három csoportra osztották; az egyik csoport napi 1000 mg spirulinát, a második csoport 2000 mg spirulinát, a harmadik csoport pedig placebót szedett. A tizenkét hetes vizsgálat végén a placebót és az 1000mg spirulinát szedő résztvevőknél nem volt javulás, míg a napi 2000mg spirulinát szedőknél jelentős javulás mutatkozott az allergiás tünetekben.

Mennyit vegyek be?

Ha spirulina-kiegészítőt vagy -port vásárol, fontos, hogy utánanézzen a márkának, és válasszon organikus spirulinát. Tápértéke nagyban függ a termesztési körülményektől, ezért a biofajták választása biztosítja, hogy növényvédőszer-mentes körülmények között, sok napfénnyel és mérsékelt hőmérséklettel termesztették.

Az emberek gyakran napi 200 és 600 mg közötti mennyiséget fogyasztanak, de 10 000 mg-os adagokat is biztonságosan alkalmaznak. Por alakban szívesen adják ételekhez vagy turmixokhoz. Egyesek azonban kellemetlennek találják az ízét – az illata és az íze a tengeri moszatéhoz hasonlít -, ezért inkább a kiegészítő tablettákat választják.

Spirulina mellékhatások és szövődmények

A spirulina nagyon biztonságos. Úgy gondolják, hogy terhesség alatt is biztonságosan fogyasztható, és magas vastartalma miatt az anya és a gyermek számára is előnyös.

Nincs arra utaló jel, hogy a spirulina kölcsönhatásba lépne bármely vényköteles gyógyszerrel. Mivel azonban a spirulina serkentheti a szervezet immunválaszát, ha Ön bármilyen, az immunrendszert elnyomó gyógyszert szed, a kiegészítés előtt egyeztessen háziorvosával.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük