A taurin egészségügyi előnyei

taurin előnyei

A taurin a szervezetben természetesen megtalálható aminosav. Sok más aminosavval ellentétben nem épül be hosszabb fehérjeláncokba, és az emberben nem számít az esszenciális aminosavak közé. Ennek oka, hogy a taurin szintetizálható a szervezetben, egy B6-vitamin és egy másik, cisztein nevű aminosav bevonásával zajló folyamat révén.

A taurin néhány éve foglalkoztatja a tudósokat, mivel felfedezték, hogy egyedi szerkezetű. A szakértők ezért azt feltételezték, hogy valószínűnek tűnik, hogy a taurin nagyon fontos szerepet játszhat a szervezetben. Kiegészítő formájában különösen népszerű a súlyemelők és más, megerőltető fizikai aktivitásnak kitett egyének körében, de van néhány bizonyíték arra, hogy a taurin hatása a szervezetre ennél sokkal szélesebb körű lehet.

A taurin előnyei

A taurin az egész emberi szervezetben megtalálható, de úgy tűnik, hogy a test nagyon specifikus részein magas koncentrációban van jelen. Először is, magas szintje megtalálható az izomrostokban, ami arra utal, hogy fontosnak bizonyulhat az atlétikai funkciók szempontjából. Másodszor, a tudósok megfigyelték, hogy a taurin magas koncentrációja általában a főbb szervekben, például a szívben és a vesében található.

De milyen konkrét előnyei vannak a taurinnak az egészségünkre nézve?

Antioxidáns védelem

A szabad gyökök keletkezése az anyagcsere normális része, és azt feltételezik, hogy a kulcsfontosságú szervekben megfigyelhető magas taurinszint fontos antioxidáns szerepet játszhat, segítve a szervezet védelmét ezektől a potenciálisan káros molekuláktól.

Egy 36 önkéntes bevonásával végzett vizsgálat során vagy taurin-kiegészítőt, vagy elágazó láncú aminosav (BCAA) kiegészítőt, vagy a kettő keverékét kapták. Ezeket a kiegészítőket két héten keresztül szedték, mielőtt ellenállóképességi edzésprogramnak vetették volna alá magukat.

Ezt követően a kiegészítést további három napig folytatták, mielőtt az alanyok beszámoltak volna a tapasztalt izomfájdalomról. Az eredmények azt mutatták, hogy a BCAA-k és a napi háromszor bevitt 2 g taurin kombinációja segített csökkenteni az edzés utáni izomkárosodást és az azt követő fájdalmat.

Egy másik hasonló kísérlet szintén a taurin hatását próbálta felmérni az edzés utáni izomfájdalomra és regenerálódásra. A taurin pótlását gondosan időzítették: a taurint vagy fél órával az edzés előtt, vagy közvetlenül utána, vagy naponta kétszer adták négy napon keresztül az edzés után.

Az első meglepetés az volt, hogy az izomfájdalomban nem volt különbség, hogy a taurint edzés előtt vagy közvetlenül edzés után vették be. Ennél is érdekesebb azonban, hogy az izomfájdalom jelentősen csökkent azoknál az egyéneknél, akik hosszabb ideig szedték a táplálékkiegészítőt az edzés után. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a kulcs itt a taurin rendszeres, edzés utáni szedése a maximális hatás érdekében, és hogy csökkentheti az izomfájdalmat és az izomkárosodást, „ha a regenerációs napokon fogyasztják”.

Javított edzésteljesítmény

A taurin hatással lehet az edzés teljesítményére és javíthatja a regenerálódási időt.” Köztudott, hogy az intenzív edzések fokozhatják az oxidatív stresszt a szervezetben. A szabad gyökök megnövekedett száma képes károsítani a test sejtjeit, sőt a DNS-t is. Úgy gondolják, hogy ez a tevékenység szerepet játszik mindenféle egészségügyi állapotokban, sőt még az öregedés tudományában is, ezért a szabad gyökök negatív hatásának korlátozására irányuló módszerek megtalálása nagy érdeklődésre tart számot a tudósok számára.

Felvetődött, hogy a taurin ebben szerepet játszhat, és hogy a taurin pótlása után sokak által tapasztalt izomfájdalom csökkenése összefügghet ezekkel az antioxidáns tulajdonságokkal. Sőt, egy tanulmány azt állította, hogy az oxidatív stressz ilyen módon történő korlátozásával az izomrostokra pozitív hatással lehet, ami nagyobb teljesítményt eredményezhet.

Egy tanulmány, amelynek célja ennek a hipotézisnek a vizsgálata volt, az önkéntesek egyik felének egy héten keresztül minden nap taurin-kiegészítőt adott, míg a másik fele kontrollként szolgált. Ezután egy intenzív kerékpáros kihívásnak vetették alá magukat, ahol arra kérték őket, hogy addig folytassák, amíg nem tudnak tovább menni. A taurinos csoportban jelentősen megnőtt a kimerültség eléréséhez szükséges idő, és nagyobb teljesítményt is mutattak.

Ugyanakkor a tudósok azt találták, hogy az oxidatív stressz jelei is kisebbek voltak a taurint szedő egyéneknél. Az eredmények azt sugallják, hogy „a taurin mérsékelheti az edzés okozta DNS-károsodást és fokozhatja a teljesítőképességet”.

Az egészséges koleszterinszint fenntartása

Önkéntesek egy csoportja napi 3 gramm taurint vagy placebo tablettát kapott hét héten keresztül. A vizsgálat végén a résztvevők „aterogén index” (AI) értékeit kiszámították. Az AI egy orvosi vizsgálat, amely a szervezetben lévő különböző koleszterinek arányát veszi figyelembe, és a jövőbeli szív- és érrendszeri problémák pontos előrejelzésének tekinthető.

A taurin csoportban ez a mutató jelentősen csökkent, míg a placebót kapó személyeknél nem volt ilyen változás. Érdekes módon a taurin csoportban a testsúly is csökkent. A tudósok azt állítják, hogy ezek az eredmények arra utalnak, hogy a taurin „fontos szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében”.

Egy másik vizsgálatban férfi önkéntesek egy csoportját három héten keresztül szándékosan magas koleszterinszintű diétával etették, és ehhez vagy taurin-kiegészítőt, vagy placebót adtak. Mindvégig mintákat vettek a koleszterinszintjük nyomon követése érdekében. Az érdekes eredmény az volt, hogy míg a placebocsoportban emelkedett a koleszterinszint, addig a taurint szedő egyéneknél ugyanez nem volt megfigyelhető. Úgy tűnik tehát, hogy a taurin pozitívan befolyásolhatja a koleszterinszintet, és így némi védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri szövődményekkel szemben.

Az idegrendszer védelme

Az Ön teste folyamatos áramlásban létezik, a molekulák és sejtek folyamatosan úton vannak. Amikor például ételt fogyasztunk, az gyorsan kisebb egységekre bomlik, amelyek aztán a szervezetben szállítva eljutnak az őket igénylő célhelyre. Ezzel egyidejűleg más elemek egy folyamatos regenerálódási folyamat során távoznak a szervezetből.

Homeosztázisnak nevezik a tudósok a helyes egyensúly fenntartását ilyen körülmények között.

Bizonyítékok utalnak arra, hogy a taurin ebben fontos szerepet játszhat, különösen az idegrendszer tekintetében.

Ahhoz, hogy az üzenetek az egyik idegről a másikra jussanak, „neurotranszmitterek” néven ismert vegyi anyagokat használnak. Inkább úgy gondolhatunk rájuk, mint egy postásra, aki gondosan szállítja az üzenetet egyik helyről a másikra. Az emberi szervezetben ezek közül a leggyakoribb a glutamát. Ami érdekes, az a glutamátnak az idegsejtekre gyakorolt hatása.

Tanulmányok szerint, amikor az idegsejtek glutamáttal kerülnek kapcsolatba, elveszítik a kalciumszintjük szabályozásának képességét. Ennek komoly hatásai lehetnek, ha nem lenne jelen a taurin. A tanulmányok azt sugallják, hogy amint az idegeket glutamát stimulálja, elkezdenek taurint felszabadítani. Ez a taurin viszont segít szabályozni a sejtbe belépő vagy onnan távozó kalcium szintjét. Ennek eredményeképpen a homeosztázis fennmarad, és az idegsejtek védve vannak a károsodástól.

Szívműködés támogatása

A taurin a kalciummal való kölcsönhatásának köszönhetően segíthet az egészséges szív és keringési rendszer támogatásában. egyes szakértők szerint a taurin kalciumszállítás szabályozására való képessége is szerepet játszhat abban, hogy támogatja az izomműködést, különös tekintettel a szívre. Ez kiegészítheti azt a látszólagos képességét, hogy hatással van a szervezet koleszterinszintjére, ami további előnyökkel járhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitettek számára.

Ezt az elméletet egy oszakai tanulmány is alátámasztja. 14 pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegnek négy héten keresztül taurint adtak a hagyományos kezelésük mellett. A japán orvosok megállapították, hogy a taurin jelentősen javította a szívműködést azokhoz az egyénekhez képest, akik nem kapták a kiegészítést.

Továbbá, míg a csak a szokásos kezelést kapó betegek egy része romló tüneteket mutatott, a taurinos csoportban senki sem mutatott romlást. A szakértők szerint eredményeik arra utalnak, hogy „a taurin kiegészítése a hagyományos terápiával biztonságos és hatékony a pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésében”.

Taurin és macskák

Míg a taurin az embereknél nem esszenciális aminosav, a macskáknál a dolgok egészen másképp állnak. Úgy tűnik, a macskák nem képesek ezt a tápanyagot előállítani, és a taurinhiány jelentős problémákhoz vezethet. Felnőtt macskáknál például a taurin hiánya a táplálékban retinális elváltozásokhoz vezet, amelyek, ha eléggé előrehaladott állapotban vannak, vaksághoz vezethetnek.

Az egészségügyi problémák még súlyosabbak lehetnek a szoptatós macskák és a cicák esetében. A tudósok nemcsak azt találták, hogy a csökkent taurinszint jelentősen csökkentheti a macskák szaporodási sikerét, hanem ráadásul az ilyen macskák kölykei, ha életben maradnak, hajlamosak neurológiai problémák kialakulására.

Ezért kulcsfontosságú, hogy a kedvtelésből tartott macskák étrendjében megfelelő mennyiségű taurint biztosítsanak. Számos kereskedelmi forgalomban kapható macskaeledel ma már taurinnal dúsított, illetve számos taurin-kiegészítő kapható a szakkereskedésekben.

A taurin étrendi forrásai

A taurin számos különböző élelmiszerben megtalálható, de ezek általában állati eredetűek. kiegyensúlyozott étrenddel biztosítható a megfelelő taurinbevitel. A taurin magas szintje általában az állati eredetű élelmiszerekben, például a halakban és a húsokban található meg, ezért ezeknek kell az étrendje fő részét képezniük, ha a taurinszint aggodalomra ad okot. Azok számára, akik jelentősen növelni szeretnék a bevitelüket, például a sportteljesítmény fokozása érdekében, a taurin étrend-kiegészítő formájában is kapható.

Megjegyzendő azonban, hogy mivel a taurin növényi forrásokból nem áll rendelkezésre, a taurin kiegészítő formái általában nem alkalmasak vegetáriánusok vagy vegánok számára. Sőt, a tudósok megfigyelték, hogy a vegánok szervezetében különösen alacsony a taurinszint, bár egyelőre nem világos, hogy ez vezet-e bármilyen előre nem látható egészségügyi problémához.

Mennyit kell szednem?

Jelenleg nincs hivatalos ajánlás arra vonatkozóan, hogy mennyi taurint kellene fogyasztanunk a maximális hatás érdekében. A legtöbb tudományos vizsgálat, amely pozitív eredményeket mutatott ki, viszonylag magas koncentrációban, napi 2-5 gramm taurint használt. Vegyük figyelembe, hogy a felesleges taurin általában nem raktározódik el a szervezetben, hanem kiválasztódik. Ez azt jelenti, hogy a toxikus felhalmozódás valószínűtlen.

Mellékhatások

A taurin embereken végzett vizsgálatai még gyerekcipőben járnak, és nagyon kevés tanulmány készült a hosszú távú biztonságosságáról. Ennek eredményeképpen a terhes nőknek ajánlott kerülni a taurin-kiegészítők használatát. A kisgyermekeknek elegendő taurint kell kapniuk természetes úton, amikor szoptatják őket, mivel a szervezet taurintermelő képessége fiatal korban még nem teljesen működőképes. Emiatt egyes csecsemőtápszerek és bébiételek taurinnal vannak dúsítva.

Egészséges felnőtteken végzett vizsgálatok során nem találtak súlyos szövődményeket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy hosszú távú vizsgálatokat még nem végeztek.

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a taurin negatív kölcsönhatásba léphet a lítiummal. Mindenesetre ajánlott minden új étrend-kiegészítő szedésének megkezdése előtt beszélni kezelőorvosunkkal, mivel ő tud útmutatást adni a biztonságosságról, valamint a folyamatban lévő gyógyszeres kezelésünkkel való esetleges kölcsönhatásokról.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük