A tőkehalmájolaj egészségügyi előnyei

Milyen mellékhatásai vannak a tőkehalmájolajnak?

Ahogy a neve is mutatja, a tőkehalmájolaj a tőkehalfélék családjába tartozó halak májából nyert olaj. A tőkehalmájolaj nagyon gazdag forrása az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) omega-3 esszenciális zsírsavaknak.

Jelenleg az Egyesült Királyságban azt javasolják, hogy mindenki próbáljon meg hetente két adag halat fogyasztani, és ezek közül legalább az egyik adag olajos legyen. Egy adag 140 grammnak felel meg. Az olajos halak közé tartozik a lazac, a makréla, a friss tonhal, a szardínia, a szardínia, a szardínia, a pisztráng és a hering.

Úgy gondoljuk, hogy sajnos csak körülbelül egyharmadunk éri el ezt az ajánlást, ami azt jelenti, hogy sokan nem fogyasztanak elegendő mennyiségű kulcsfontosságú tápanyagot az optimális egészség fenntartásához. A csukamájolaj hatásai mindenki számára előnyösek, de ezek az eredmények fokozódnak azoknál az egyéneknél, akik étrendjükben kevés halat és tengeri halat fogyasztanak.

Ennek eredményeképpen sokan választják a halolajok, például a csukamájolaj kiegészítését egészségük javítása érdekében.

Olvasson tovább, hogy megtudja, miért tartják a táplálkozási szakértők a csukamájolajat az egyik legjobb táplálékkiegészítőnek, amit szedhet.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a csukamájolajnak?

A csukamájolajnak számos egészségügyi előnye van. Ezek közé tartoznak:

A gyulladás elleni küzdelem

A csukamájolaj számos bizonyított egészségügyi előnnyel jár: Számos, nagy tekintélyű tudós úgy véli, hogy a krónikus gyulladás számos, a nyugati világban általánosan elterjedt betegség, például a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a demencia oka, hogy csak néhányat említsünk. Úgy vélik, hogy a túl magas omega-6- és a nem elég magas omega-3-tartalmú étrend hozzájárul ehhez a krónikus gyulladáshoz.

A tipikus nyugati étrend a feldolgozott és sült ételekben található többszörösen telítetlen olajok magas bevitele miatt túlterhelődik omega 6-tal. Ezt a problémát súlyosbítja az olajos halak, lenmag és diófélék alacsony bevitele, amelyek jó omega-3 források.

Kutatások kimutatták, hogy a nyugati országokban az omega 6:3 arány 15-20:1 körül van. Kimutatták, hogy egy jóval alacsonyabb arány (4:1) 70%-os csökkenéssel jár az összes halálozási okban bekövetkező halálozásban. Egyszerűen fogalmazva, a napi halolaj-ellátás a sült és feldolgozott ételek csökkentésével együtt a legjobb életmódváltás lehet, amelyet az ember véghezvihet a sajnos túlságosan elterjedt krónikus betegségek sokasága elleni küzdelemben.

Kognitív funkció

Tudományosan bizonyított, hogy a DHA hozzájárul agyunk normális működéséhez. A kognitív funkciók égisze alatt a DHA bizonyítottan:

– Csökkenti az agresszió epizódjait – Egészséges egyéneknél ez az esszenciális zsír csökkenti a stresszhelyzetekre adott agressziót. Továbbá 12 héten keresztül kimutatták az agresszió csökkenését olyan fiatal férfiaknál, akiknek korábban már volt agressziójuk. Ezeket az előnyöket 1,5 g, illetve 672 mg DHA napi adagja mellett tapasztalták.

– Javítja a memóriát és a tanulást – Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a DHA a jelek szerint elősegíti a referencia- és munkamemória előnyeit. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy alacsony halbevitellel rendelkező fiatal felnőtteknél a napi halolaj-kiegészítés javította a memóriamegőrzést és a reakcióidőt. Idősebb felnőtteknél szintén összefüggést találtak a DHA-koncentráció és a beszédkészség között.

– Javítja a depresszió tüneteit – A 2009-ben végzett randomizált kontrollvizsgálatok metaanalízise bizonyítékot talált arra, hogy a napi DHA-bevitel hatékonyan javítja a depresszió tüneteit a súlyosan depressziós, de nem enyhén depressziós egyéneknél. A metaanalízist széles körben a tudományos bizonyítékok csúcsának tekintik, mivel számos olyan kisebb vizsgálat eredményeit foglalja össze, amelyek ugyanazt a konkrét kutatási kérdést vizsgálják. Úgy gondolják továbbá, hogy a halolajok más antidepresszív gyógyszerekkel szinergiában működnek.

– Enyhíti a kognitív hanyatlást – A halak és tenger gyümölcseinek nagyobb mértékű fogyasztása összefügg a demenciában való szenvedés csökkent kockázatával. Úgy gondolják, hogy az EPA segít megőrizni az agy tömegét a kor előrehaladtával is.

– Csökkenti az ADHD tüneteit – Az EPA és DHA gazdag forrását biztosító étrend-kiegészítőkről kimutatták, hogy enyhén javítják az ADHD tüneteit gyermekeknél. Az elemzések azt is jelzik, hogy ezek az előnyök nagyobbak azoknál a gyermekeknél, akiknek vérében alacsonyabb az EPA alapszintje.

Látás

Tudományosan is bizonyított, hogy a DHA hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez. Úgy gondolják, hogy a DHA a kapillárisok épségének fenntartásával, a gyulladás elleni küzdelemmel és a szemmel kapcsolatos patológiák előfordulásának csökkentésével segíti a látást. A csecsemők számára is nagyon fontos a napi DHA-bevitel, mivel ez az esszenciális zsírsav hozzájárul a normális látásfejlődéshez az élet első 12 hónapjában.

A szív egészsége

A tőkehalmájolaj segíthet a szív egészségének megőrzésében. az EPA és a DHA omega-3 zsírsavak tudományosan bizonyítottan hozzájárulnak a szív- és érrendszer normális működéséhez.

A vér magas trigliceridszintje a szívbetegségek kockázati tényezője. A halolajok következetesen kimutatták, hogy jelentősen csökkentik a vér trigliceridszintjét (30%-os nagyságrendben) azoknál az egyéneknél, akik krónikusan emelkedett értékektől szenvednek. Ez klinikailag releváns, ezért szabadalmaztatták Lovaza néven, amely az omega 3 igen nagy tisztaságú EPA-t és DHA-t tartalmazó etil-észter formája.

A vérmarkerek témájánál maradva, a HDL („jó”) koleszterin alacsony szintje és az LDL („rossz”) koleszterin magas szintje szintén a szívbetegségek kockázati tényezője. Az Omega 3 zsírsavak bizonyítottan korrigálják ezt az egyensúlyhiányt.

Továbbá a halolajokról kimutatták, hogy ellazítják az ereket. Ez gyakran segít normalizálni a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedő egyéneknél.

E bizonyítékok eredményeként mindenkinek, aki a szív egészségének támogatására törekszik, a test legfontosabb izma egészségének védelme érdekében a halolajokat kell keresnie.

Fehérjeszintézis idősebb felnőtteknél

Az omega 3 pótlása bizonyítottan jótékonyan hat az izomtömegre idősebb felnőtteknél. A szarkopénia az izomtömeg életkorral összefüggő csökkenése, amelyet számos összetett tényező okoz.

Az egyik ilyen tényező a magas szintű gyulladás, amely negatívan befolyásolja az izomépítési képességünket, és felgyorsíthatja az izomvesztést. Nem meglepő tehát, hogy a halolaj-kiegészítés bizonyítottan segít az idősebb felnőttek testösszetételének javításában. A magas szintű izomzat és erő az előrehaladó életkorban is nagyban hozzájárul az életminőség és a függetlenség megőrzéséhez.

Magzati fejlődés

Tudományosan bizonyított, hogy a DHA hozzájárul a magzatok és a szoptatott csecsemők normális agy- és látásfejlődéséhez. Ennek következtében rendkívül fontos, hogy a terhes nők és a nemrég szült nők rendszeresen és bőségesen kapjanak omega-3 zsírsavakat gyermekük támogatása érdekében.

A-vitamin

A tőkehalmájolaj nemcsak azzal tűnik ki a többi olaj közül, hogy magas EPA- és DHA-tartalommal rendelkezik, hanem azzal is, hogy gazdag A- és D-vitaminforrás.

Az A-vitamin különböző szerepeket tölt be a szervezetben, mint például:

– Hozzájárul a vas normál anyagcseréjéhez
– A nyálkahártyák fenntartása
– A bőr egészsége
– Az immunrendszer működésének támogatása
– A szem egészségének támogatása
– A sejtek specializálódásának elősegítése

Bár ismert, hogy az omega-3 zsírsavak (különösen a DHA) befolyásolják a magzatok kognitív és vizuális fejlődését, a magas A-vitamin-tartalom miatt a csukamájolaj nem alkalmas terhes nők vagy fogamzóképes nők számára.

Ha ez a helyzet, akkor egy alternatív étrend-kiegészítő, például omega-3, krillolaj vagy lazacolaj lenne ésszerű választás. Ezek a kiegészítők magas EPA- és DHA-tartalmúak, de nem tartalmaznak A-vitamint (vagy D-vitamint).

D-vitamin

A tőkehalmájolaj egész évben, de még inkább az őszi és a téli hónapokban nagyszerű kiegészítő. Ennek oka, hogy viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint. Ez az alapvető tápanyag csak kevés élelmiszerben, például a tojássárgájában, a halakban és a dúsított termékekben található meg.

Szerencsére tavasszal és nyáron a napfény hatására képesek vagyunk megfelelő mennyiségű D-vitamint szintetizálni. Ősszel és télen azonban a bőrünk nincs kitéve elegendő napfénynek ahhoz, hogy szükségleteinket kielégítsük. Ez komoly probléma, különösen az Egyesült Királyságban, és nem meglepő, hogy a D-vitamin hiánya a leggyakoribb hiányállapot a fejlett világban.

Ez vezetett ahhoz, hogy az Egyesült Királyság kormánya azt ajánlja, hogy az őszi és téli időszakban mindenki pótolja a D-vitamint. Ennek jó oka is van, mivel a D-vitamin szerves szerepet játszik számos különböző testi funkcióban, mint például:

– A kalcium és a foszfor felszívódása és hasznosulása, amelyek elengedhetetlenek a csontok egészségéhez.
– a vér kalciumszintjének szabályozásában
– a normál izomműködés fenntartása
– Egészséges fogak
– az immunrendszer működése
– A sejtosztódás folyamata
– A csontok növekedése és fejlődése gyermekeknél
– Az esések és a testtartás instabilitásának csökkentése 60 év feletti felnőtteknél.

Az A- és D-vitaminok zsírban oldódó vitaminok, ami azt jelenti, hogy hatékony felszívódásukhoz és szállításukhoz zsírokkal együtt kell bevinni őket. Mivel a csukamájolaj gazdag zsírsavtartalommal rendelkezik, ezek a vitaminok rendelkeznek a szükséges tápanyagokkal ahhoz, hogy kifejthessék jótékony hatásukat szervezetünkre.

Milyen egészségügyi problémákat okoz az Omega 3 hiánya?

A tőkehalmájolaj olajos halakból származik, és számos egészségügyi előnnyel jár. sajnos a vegetáriánusok és vegánok gyakran nem érik el a megfelelő omega-3 zsírsav bevitelt. Bár az omega-3-ak jelen vannak az olyan élelmiszerekben, mint a dió és a lenmag, ezek az alfa-linolénsav (ALA) nevű zsírsav, nem pedig az EPA vagy a DHA.

Szerencsére ezeknek az egyéneknek a teste úgy alkalmazkodik az EPA és a DHA hiányához, hogy képes az ALA-t előanyagként felhasználni azok előállításához. Ez a folyamat a májban történik; azonban nem hatékony, és nagy mennyiségű étrendi ALA-t igényel ahhoz, hogy hatékony legyen.

Milyen mellékhatásai vannak a tőkehalmájolajnak?

A tőkehalmájolaj összességében egy nagyon biztonságos kiegészítő, amely számos egészségügyi előnyt fejt ki. Néhány kisebb mellékhatásról, például gyomorpanaszokról, böfögésről vagy kellemetlen szájízről néha beszámolnak. Komoly allergiás reakciók nagyon ritkán fordulnak elő ezzel a táplálékkiegészítővel kapcsolatban, de azonnal forduljon orvoshoz, ha duzzanatot tapasztal az arca és a szája körül.

Mennyi csukamájolajat kell szednem?

A legtöbb ember napi 1-2 g csukamájolaj szedése esetén látja a csukamájolaj előnyeit. Az előnyök azonban nem önmagában a csukamájolaj abszolút mennyiségéből adódnak, hanem sokkal inkább a táplálékkiegészítőben található EPA és DHA mennyiségéből. Győződjön meg róla, hogy olyan kiegészítőt keres, amely kiváló minőségű összetevőket és gyártási eljárásokat használ, hogy minden egyes kapszula gazdag EPA- és DHA-forrást tartalmazzon.

Úgy vélik továbbá, hogy a kurkuma kivonat (gyakran kurkumin néven ismert), a görögszéna és a taurin szinergiában működnek az omega 3 zsírsavakkal, hogy segítsenek bizonyos egészségügyi paramétereket, például a gyulladáscsökkentést, a testsúlyszabályozást és az inzulinérzékenységet. A jövőbeni kutatások segítenek majd ezeket a vélekedéseket tovább alátámasztani, de mivel ezek a többi tápanyag is egészségfejlesztő hatású, nem lehet ok arra, hogy a halolajokat ne lehessen ezekkel a kiegészítőkkel együtt szedni.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük