A vörös élesztő rizs egészségügyi előnyei

a vörös rizs élesztő hatásai a koleszterin szintre

A magas koleszterinszint – az orvosi közösségben hiperkoleszterinémia néven ismert – a nyugati világban minden 10 felnőttből 6 embert érint.

Mivel a szívbetegség még mindig a vezető halálozási ok világszerte, és a magas koleszterinszint valóban kockázati tényező, érdeklődés mutatkozik a szint szabályozásának vagy csökkentésének természetes módjai iránt. Ha Ön a koleszterinszint biztonságos csökkentésének módszerei után kutatott, valószínűleg találkozott már a vörös élesztő rizs néven ismert étrend-kiegészítővel.

A RYR egy fermentált rizskészítmény, amely néhány igen izgalmas természetes vegyületet tartalmaz. Ezek közül a legismertebb a monacolin K, amelyet gyakran lovasztatinként emlegetnek. A kínai gyógyászatban évszázadok óta használják, és elég jó hírnevet szerzett a magas koleszterinszint csökkentésében.

Ebben a cikkben a koleszterin témáját járjuk körül, és megnézzük, hogy a vörös élesztő rizs méltó-e a hype-hoz, mennyit kell szedni, és vannak-e mellékhatásai.

A koleszterinszint megértése

A koleszterin tulajdonképpen nélkülözhetetlen az ember számára, és ha „normális” mennyiségben van jelen, az teljesen egészséges. Problémák azonban akkor merülnek fel, amikor a szintje kórosan magas lesz.

Egyszerűen fogalmazva, a koleszterin egy zsíros anyag, amely a májban keletkezik, és a szervezet koleszterinjének nagy része lipoproteinek formájában kering a vérben. A koleszterinnek számtalan kulcsfontosságú szerepe van, például támogatja a sejtmembránok integritását, szteroid hormonokat hoz létre, szigeteli az idegvégződéseket és epét hoz létre – ez az anyag fontos a zsír emésztéséhez és a zsírban oldódó tápanyagok felszívódásához.

A szervezetben számos koleszterintípus létezik, de a két legfontosabb forma az LDL- és a HDL-koleszterin. Az LDL-t gyakran nevezik „rossz” koleszterinnek, míg a HDL-t általánosan elfogadott „jó” koleszterinnek. Az LDL úgy működik, hogy a koleszterint a májból a sejtekbe szállítja, ahol az hasznosíthatóvá válik. Sajnos, ha a szükségesnél több koleszterin van, az gyakran lerakódik az erek falában, ami plakkok felhalmozódását, elzáródást és potenciálisan szívproblémákat okozhat.

Ezzel szemben a HDL-koleszterin jót tesz az egészségnek, mivel képes a felesleges koleszterint visszaszállítani a májba, ahol az kiürülhet. Emiatt az egyik legfontosabb anyagcsere-egészségügyi mérőszám az LDL és a HDL aránya. Sajnos az étrend, az életmód, az életkor és bizonyos mértékig a genetika is torzíthatja ezt az arányt, ezért figyelmet igényel.

Az egészségesebb táplálkozás, a nagyobb fizikai aktivitás és a dohányzás abbahagyása (ha dohányzik) mellett sokan közülünk vényköteles gyógyszereket használnak koleszterinszintjük szabályozására. Ugyanakkor egyre nagyobb aggodalomra ad okot a vényköteles gyógyszerek, például a sztatinok használata, mivel bizonyítottan károsítja a májat, a vesét, az idegrendszert és az izmokat, miközben növeli a cukorbetegség kockázatát.

Ezért nem meglepő, hogy nagy érdeklődés mutatkozik a természetes alternatívák iránt, amelyek közül a legjelentősebbek az olyan táplálékkiegészítők, mint a növényi szterolok, a fokhagyma és a vörös élesztőrizs.

Mit mond a kutatás a vörös élesztő rizsről

A vörös élesztő rizs bizonyítottan jótékony hatással van az egészségtelen koleszterinszintre. A magas színvonalú kutatások elvégzése nagy kihívást jelent, mivel rengeteg változó játszik szerepet. Emiatt ritka, hogy egy táplálkozási beavatkozás hatékonyságát szinte egyöntetűen támogatják. Ennek ellenére a vörös élesztő rizs hatékonysága az LDL-koleszterinszint csökkentésében minden bizonnyal egy ilyen téma.

Egy 2009-es tanulmány 62 olyan magas koleszterinszintű beteget vett fel, akiknek a mellékhatások miatt abba kellett hagyniuk a sztatinterápiát. A 62 személy felét véletlenszerűen úgy osztották be, hogy naponta kétszer vörös élesztő rizst kapjon, míg a másik fele placebót szedett. Alig 12 hét alatt a vörös élesztő rizst szedő résztvevőknél 1,11 mmol/l-rel csökkent az LDL-koleszterinszint.

A The Lancet – a legrangosabb orvosi folyóiratban – közzétett korábbi kutatások kimutatták, hogy az LDL-koleszterin 1 mmol/l-es csökkenése elegendő ahhoz, hogy 25%-kal csökkentse a súlyos szív- és érrendszeri eseményeket és 9%-kal a teljes halálozást. Ez még azoknál a betegeknél is igaz, akiket az orvosok az „alacsony kockázatú” kategóriába soroltak. Emiatt ezek az eredmények minden bizonnyal klinikai jelentőséggel bírnak. Ráadásul ezeket az előnyöket a májat, a vesét érintő mellékhatások vagy a fájdalom fokozódása nélkül sikerült elérni – ezek a problémák néha felmerülnek a sztatinokat szedő betegeknél.

Hasonló eredmények születtek egy 2013-as kutatásban is, amely 52 magas koleszterinszintű orvos bevonásával készült. Mivel ez a vizsgálat „duplán vak” volt, sem a kutatók, sem a résztvevők nem tudták, hogy az 52-ből ki kapott vörös élesztő rizst, és ki placebót.

A 8 hetes vizsgálati időszak után kiderült, hogy a vörös élesztőrizs-kezelést kapó csoport LDL-szintje csaknem negyedével csökkent. További pozitívum, hogy nem voltak olyan mellékhatások vagy vérmarkerek, amelyek aggodalomra adtak volna okot a kutatócsoportnak.

Metaanalízisek

Ha egy témakörben elegendő publikált bizonyíték áll rendelkezésre, gyakori, hogy egy kutatócsoport egy metaanalízisnek nevezett vizsgálatot végez. A metaanalízis-vizsgálatok a tudományos bizonyítékok hierarchiájának csúcsát jelentik, mivel az adott területen végzett összes kutatás eredményeit összesítik. Ezután fejlett statisztikai elemzéseket alkalmaznak, hogy érvényes és meggyőző választ adjanak egy adott kérdésre.

Ami a vörös élesztőrizs LDL-koleszterinszint-csökkentő hatékonyságát illeti, valójában két metaanalízis-tanulmányt végeztek és tettek közzé. Az első, 2014-ben közzétett metaanalízis összesen 13 randomizált kontrollvizsgálatot elemzett, amelyek összesen több mint 800 magas koleszterinszintű résztvevő adatait tartalmazzák. Arra a következtetésre jutottak, hogy a vörös élesztő rizs képes erőteljesen csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, átlagosan 0,87 mmol/l értékkel.

Bár az elemzésbe bevont tanulmányok némelyike még a HDL-szintet is növelte, összességében ez csak elmaradt attól, amit a kutatók „jelentősnek” minősítenének. A vörös élesztő rizs jelentőségét tovább növelte, hogy a résztvevők a trigliceridszint jelentős csökkenését is tapasztalták, miközben nem számoltak be komoly mellékhatásokról.

Szerencsére az egy évvel később közzétett második metaanalízis kiegészítő eredményekkel szolgál. Ez a 20 vizsgálatot magában foglaló vizsgálat megállapította, hogy az LDL-koleszterinszint masszívan, 1,02 mmol/l-rel csökkent a vörös élesztő rizs szedése esetén. Az elemzett tanulmányok közül a monacolin K átlagos dózisa napi 10,8 mg volt, és ez a vényköteles gyógyszerekhez hasonlóan lenyűgöző eredményeket eredményezett, de nagyobb biztonsági profillal.

Szinergikus előnyök

Mint megállapítottuk, a vörös élesztő rizs nagyon hatékonyan csökkenti az LDL-koleszterinszintet még az étrend, a fizikai aktivitás szintjének vagy az életmód pozitív megváltoztatása nélkül is. Továbbá a vörös élesztő rizs más tápanyagokkal együtt is hatékonynak bizonyult.

Egy tanulmány különösen azt mutatta ki, hogy a vörös élesztőrizs különösen jól működik az olajbogyóban található polifenolvegyületekkel. Az olajbogyó és az olívaolaj olajsavat, egy egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, valamint olyan erős antioxidánsokat, mint a hidroxitirózol. Kutatások kimutatták, hogy ezek a természetes tulajdonságok napi fogyasztás esetén jelentősen csökkenthetik a szív- és érrendszeri események kockázatát.

A vizsgálathoz a kutatók 50 olyan személyt vettek fel, akik megfeleltek a metabolikus szindróma kritériumainak – magas koleszterinszint, magas vércukorszint és vérnyomás, valamint hasi elhízás -. A résztvevők vagy olyan étrend-kiegészítőt kaptak, amely 10,82 mg monacolint és 9,32 mg hidroxitirozolt tartalmazott, vagy placebót.

Már 8 hét alatt kiderült, hogy a kiegészítőt kapó csoportban 24%-kal csökkent az LDL-koleszterinszint, 9%-kal a trigliceridszint és 10 mmHg-mal a szisztolés vérnyomás. Nem mellesleg a résztvevők ötödével csökkentették az oxidált koleszterin mennyiségét. Az oxidált vagy sérült koleszterin az a típus, amelyik a legnagyobb valószínűséggel megtapad az erek falán, és potenciális elzáródást okoz.

Ezek a rendkívül lenyűgöző eredmények azt sugallják, hogy az extra szűz olívaolaj napi fogyasztása egy jó minőségű vörös élesztő rizs kiegészítéssel együtt nagyszerű módja annak, hogy javítsuk a metabolikus szindrómában szenvedők egészségi állapotát, és ezáltal csökkentsük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Mennyi vörös élesztő rizst kellene szednem?

Mennyi vörös élesztő rizst kell szednie az egészsége érdekében?Bármilyen új étrend-kiegészítő rendszer megkezdésekor elsődleges fontosságú, hogy megértse, mennyit kell szednie ahhoz, hogy megtapasztalja az előnyöket. A kutatások alapján bátran kijelenthetjük, hogy a napi 10-11 mg monacolin K bevitel a célszerű mennyiség. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ugyanis engedélyezte a vörös élesztőrizs használatát a koleszterinszint csökkentésére, de csak akkor, ha legalább napi 10 mg-os adagot szedünk.

Sajnos a piac tele van rossz minőségű vörös élesztőrizs termékekkel, amelyek nem tartalmazzák az általuk feltüntetett monacolin K mennyiséget. Egy figyelemre méltó tanulmány 12 kereskedelmi forgalomban kapható étrend-kiegészítőt elemzett, és hatalmas eltérést talált a hatóanyagok mennyiségében. Az egyik termék például csak 0,3 mg monakolin K-t tartalmazott adagonként. Aggasztó módon az elemzett termékek egyharmadában a citrinin szintje is megemelkedett (erről bővebben a következő részben).

Ez azt jelenti, hogy kizárólag jó minőségű vörös élesztőrizs-kiegészítő vásárlása elsődleges fontosságú. Olyan jó hírű céget keressen, amely a helyes gyártási gyakorlat (GMP) szabványai szerint állítja elő termékeit, és elemzési tanúsítvánnyal tudja igazolni, hogy a táplálékkiegészítő megfelel a címkén szereplő állításnak.

Mik a vörös élesztő rizs mellékhatásai?

Összességében a kutatások azt mutatják, hogy a vörös élesztő rizs biztonságos kiegészítő, amely jelentősen csökkentheti a koleszterinszintet. Azt is láttuk, hogy ugyanolyan jól teljesíthet, mint a vényköteles gyógyszerek, miközben kevesebb mellékhatást okoz.

Azonban, ahogyan az előző részben is megállapítottuk, a piacon lévő egyes termékek komoly hiányosságokat mutatnak a minőség terén. Ez nem csak azt jelenti, hogy nem hatékonyak, de még az egészségre is veszélyt jelenthetnek. Korábban már kitértünk a citrininre, egy toxinra, amelyet egyes vörös élesztőrizs termékekben találtak. Mivel a citrininről ismert, hogy károsítja a vesét, ez egy újabb jó ok arra, hogy csak jó hírű vörös élesztőrizs-kiegészítőt vásároljunk.

Mivel a sztatinokról ismert, hogy észrevehetően csökkentik a Q10 koenzim koncentrációját a szervezetben, óvatos lenne azt hinni, hogy a vörös élesztőrizs is ezt teszi, mivel lényegében egy természetes sztatinról van szó. A Q10 koenzim egy vitaminszerű anyag, amely létfontosságú a túlélésünkhöz, mivel fontos szerepet játszik az energiatermelésben. Kutatások kimutatták, hogy a Q10 koenzim antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, csökkentheti a szívbetegségek, a cukorbetegség és az izomkárosodás kockázatát, miközben támogatja a vitalitást.

Emiatt bölcs lehet a Q10 koenzim kiegészítése, ha sztatinokat vagy vörös élesztő rizst szed. Napi 200-300 mg lenne a célszerű adag, amely általánosan elfogadott és biztonságos.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük