A vörös lóhere egészségügyi előnyei

A vörös lóhere mellékhatásai

A vörös lóhere széles körben elterjedt növény, amely a világ számos részén, így az Egyesült Királyságban is vadon nő. A latin nevén Trifolium pratense néven is ismert vörös lóhere hagyományosan népszerű a gazdák körében. Ennek oka, hogy a hüvelyesek családjának tagjaként hozzájárul a talaj nitrogéntartalmának növeléséhez, és ezáltal más növények növekedését is elősegíti. Emellett széles körben használják állati takarmányként is. Számos különböző lóhere létezik, amelyek mindegyike zöld levelű, a név „piros” része pedig a virágok színére utal.

A vörös lóherét azonban egyre inkább a lehetséges egészségügyi előnyei miatt tartják nagyra. Ma már étrend-kiegészítő formájában is kapható, és úgy vélik, hogy segít a menopauza számos tünetén, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Milyen előnyei vannak a vörös lóherének?

Tanulmányok szerint a menopauzás tünetek sokkal gyakoribbak a nyugati országokban, mint Ázsiában. Egyes szakértők azt állítják, hogy az ázsiai nők 10-20%-a számol be például hőhullámokról, míg Európában és az USA-ban a nők több mint 70%-a szenved ettől. Ezért azt feltételezik, hogy az étrendbeli különbségek lehetnek a felelősek; különösen a szója elterjedtsége a keleti étrendben.

A szója aktív összetevői az úgynevezett „izoflavonok”, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a vörös lóhere még kedvezőbb hatással lehet a menopauza tüneteire.

Hőhullámok

A vörös lóhere segíthet a menopauza tüneteinek, például a hőhullámoknak a javításában. a menopauza során a szervezet ösztrogénszintje csökkenni kezd. Ez viszont számos kellemetlen egészségügyi állapothoz vezethet, amelyek közül a leggyakoribbak a hőhullámok. A hőhullámok a nap bármely szakában jelentkezhetnek, bár ha az ágyban jelentkeznek, gyakran „éjszakai izzadásnak” nevezik őket. Úgy vélik, hogy a menopauzában lévő nőknél tapasztalható ösztrogénszint csökkenés befolyásolja a vér áramlását a testben. Amikor az erek kitágulnak, több meleg vér áramlik át rajtuk, ami a hőhullám élményét okozza.

Hagyományosan ezeket a tüneteket hormonpótló terápiával (HRT) kezelik, ahol az ösztrogénszintet mesterségesen növelik, hogy ellensúlyozzák a klimaxos tüneteket. Az ilyen kezelések, bár hatékonyak, nem veszélytelenek. Sok tudós például úgy véli, hogy az ösztrogén túlterhelés a mellrák kialakulásában jelentős szerepet játszik.

A vörös lóhere azonban éppen egy alternatív megoldást jelenthet a potenciálisan kockázatos mellékhatások nélkül.

Az izoflavonok azért nevezetesek, mert utánozzák az ösztrogént, és hatékonyan kötődnek a női szervezetben található számos ösztrogénreceptorhoz. Ez, úgy vélik, csökkentheti a hőhullámok gyakoriságát és súlyosságát.

A vörös lóhere azért vált az utóbbi időben olyannyira népszerűvé a szójával szemben, mert a kémiai elemzés kimutatta, hogy két izoflavon-típussal többet tartalmaz, mint a szója. A „formononetin” és a „biochanin” néven ismert izoflavonok egyes tanulmányok szerint a nők nagyjából kétharmadánál csökkenthetik a hőhullámokat.

A hatásról szóló egyik tanulmányban 109 hőhullámoktól szenvedő menopauzában lévő nőnek hat hónapon keresztül 80 mg vörös lóhere izoflavonokat vagy placebót írtak elő. A klimaxos tüneteket a vizsgálat során végig mérték. Az adatok a hőhullámok 73%-os csökkenését és az általános tünetek 75%-os javulását mutatták. Ehhez képest a placebót szedő résztvevőknél mindössze 8%-os javulás volt tapasztalható.

Egy másik vizsgálatban 30 nőnek, akik naponta legalább 12 hőhullámot tapasztaltak, vagy 80 mg izoflavonokat, vagy placebót adtak naponta. Az izoflavonokat rendszeresen szedő csoportban 44%-kal csökkent a hőhullámok száma a placebocsoporthoz képest.

Szorongás és depresszió

A menopauzával járó fizikai változások hatással lehetnek az általános hangulatra és a kilátásokra is, különösen gyakori a szorongás vagy a depresszió érzése.

Egy másik tanulmány ezért a vörös lóhere mentális állapotra gyakorolt hatását vizsgálta. Egy 90 napos időszakot követően megállapították, hogy a vörös lóhere csoportban 76%-kal csökkent a szorongás érzése és 78%-kal a depressziós tünetek.

Koleszterinszint-szabályozás

A vörös lóhere pozitívan befolyásolhatja a koleszterinszintet: Bár a vörös lóhere talán leginkább a menopauzában szenvedőknek nyújtott potenciális segítségéért kapott figyelmet, számos bizonyíték utal arra is, hogy pozitív hatással lehet a koleszterinszintre. Mivel a koleszterinszint oly szorosan összefügg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával, elképzelhető, hogy a vörös lóhere-kiegészítők csökkenthetik az erre a potenciálisan életveszélyes állapotra való fogékonyságunkat.

A koleszterin természetes módon van jelen a szervezetben, és a sejtfalak fontos építőelemét alkotja. A táplálkozás során is fogyasztjuk, a feldolgozott élelmiszerek különösen magas koncentrációban tartalmazzák. Fontos megérteni, hogy a koleszterin önmagában nem ártalmas az egészségre; teljesen természetes, és ha a rendszer egyensúlyban van, akkor nem merülhetnek fel problémák.

A problémák akkor jelentkeznek, amikor a dolgok kibillennek az egyensúlyból. A legegyszerűbben fogalmazva, kétféle koleszterin létezik – a „rossz” koleszterin és a „jó koleszterin”. Az egészséges koleszterinszintet vagy a szervezetben lévő rossz koleszterin szintjének csökkentésével, vagy a jó koleszterin szintjének növelésével lehet elérni. Ezáltal érhető el a megfelelő egyensúly.

A különböző növényi forrásokból származó izoflavonokkal végzett vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy meglehetősen eltérő módon hatnak. Míg a szójából származó izoflavonok a jelek szerint csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét, addig a vörös lóhere a jelek szerint növeli a „jó” koleszterin szintjét. A végeredmény nagyjából ugyanaz – az egészséges koleszterinszint egyensúlya.

Egy 46 férfi és 34 nő bevonásával végzett vizsgálatban a biochanin (a vörös lóherében, de nem a szójában található izoflavonok egyike) 9,5%-os javulást eredményezett az általános koleszterinszintben, de érdekes, hogy a férfiaknál a változás lényegesen nagyobb volt, mint a nőknél.

A vörös lóhere koleszterinszintre gyakorolt hatásáról szóló utolsó érdekes tanulmány egy lépéssel tovább ment, és elemezte a vérnyomásra – a szív- és érrendszeri szövődmények másik kockázati tényezőjére – gyakorolt hatását. A szóban forgó tudósok megállapították, hogy az 50 mg vörös lóhere izoflavonokkal kezelt embereknél mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás egészséges csökkenését tapasztalták.

Antioxidáns tulajdonságok

A vörös lóhere izoflavon-tartalmától látszólag függetlenül, bizonyítékok utalnak arra, hogy gazdag polifenolokat tartalmaz, amelyek potenciális antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A polifenol-tartalom elemzése során megállapították, hogy a vörös lóhere lenyűgöző 153 mg/g-ot tartalmaz, szemben a szója 18 mg/g-jával.

A policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) olyan vegyületek, amelyek jellemzően égés következtében szabadulnak fel. Például az erőművek közelében élők vélhetően különösen magas PAH-szintnek vannak kitéve, míg a passzív dohányzás egy másik gyakori ok. Sajnos, figyelembe véve, hogy a PAH-ok mennyire gyakoriak a körülöttünk lévő levegőben, számos rákos megbetegedéssel is összefüggésbe hozták őket, többek között a tüdő, a húgyhólyag és a máj rákos megbetegedéseivel. Úgy vélik, hogy ezek a PAH-ok károsítják a normál sejtek DNS-ét, lehetővé téve a rákos sejtek szaporodását.

Érdekes módon a vörös lóherében található izoflavonok a vizsgálatok szerint pozitívan befolyásolják ezt a folyamatot. A tudósok megállapították, hogy a biochanin – a vörös lóherében található izoflavonok egyike – gátolta a normális esetben e toxinok által okozott reakciót. Összefoglalva a tudósok azt állították, hogy „a vörös lóhere izoflavonja védelmet nyújthat a policiklikus aromás szénhidrogének által kiváltott DNS-károsodás ellen”.

Mennyi vörös lóherét kell szednem?

A vörös lóhere izoflavonokban gazdag, amelyek segíthetnek a menopauza egyes tüneteinek elfojtásában.Még nem létezik hivatalos irányelv arra vonatkozóan, hogy mennyi vörös lóherét kell szedni a jótékony hatások eléréséhez. Ennek ellenére a legtöbb tanulmány, amelyben pozitív egészségügyi hatásokat tapasztaltak, napi 50 és 80 mg vörös lóherét használt.

Érdemes kiemelni, hogy a tanulmányok szerint a vörös lóhere jótékony hatása a termesztési körülményektől függően változhat. A szakértők például megjegyezték, hogy a nedves körülmények között termesztett vörös lóhere izoflavon-tartalma általában nagyon eltérő a száraz körülmények között termesztettekétől. Ennek eredményeképpen, ha úgy dönt, hogy kipróbálja a vörös lóherét, fontos, hogy jó hírű, gondosan szabványosított összetevőket használó beszállítótól szerezze be.

Jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a gyermekek vagy terhes nők esetében milyen szintek lehetnek biztonságosak, ezért amíg több adat nem áll rendelkezésre, ezeknek a csoportoknak elővigyázatosságból valószínűleg kerülniük kell a vörös lóhere szedését.

A táplálékkiegészítőket mindig csak szakképzett egészségügyi szakember irányításával szabad szedni, annak érdekében, hogy a meglévő gyógyszerekkel ne lépjenek fel mellékhatások.

A vörös lóhere mellékhatásai

Az eddig közzétett tanulmányok arra utalnak, hogy a vörös lóhere általában véve meglehetősen biztonságos.

A „Red Clover and Soy Isoflavones – an In Vitro Safety Assessment” című elemzés a lehetséges egészségügyi kockázatok felmérését tűzte ki célul. Különböző rákos sejteket tenyésztettek ki, és vörös lóhere izoflavonokat adtak hozzá, hogy nyomon kövessék az esetleges hatásokat. Nem tapasztaltak negatív hatásokat, és a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy „az izoflavonok biztonságos vegyületeknek tekinthetők”.

A menopauza kezelésének másik szempontja a csont ásványi sűrűségének gyakran megfigyelhető csökkenése. Az ösztrogénszint változása a csontritkulás kialakulásában nyilvánulhat meg, ami gyengébb csontokhoz és a csonttörések esélyének növekedéséhez vezethet. Egy vizsgálat, amelyben posztmenopauzában lévő nők 43 mg vörös lóherét kaptak 12 hónapon keresztül, megállapította, hogy „a kezelésnek nem volt jelentős hatása a csípő csont ásványianyag-tartalmára vagy a csont ásványi sűrűségére”. Ez ismét arra utal, hogy a vörös lóhere biztonságosnak kell lennie.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük