A zöld ajkú kagyló egészségügyi előnyei

Milyen mellékhatásai vannak a zöldorrú kagylónak?

A zöld ajkú kagyló (Perna canaliculus) az Új-Zélandot körülvevő vizekből származik, és arról ismert, hogy a világ legnagyobb kagylófajtája. Az elnevezés a kagylók külsejéről származik, amelyek héja a két oldal találkozásánál zöld színű, ami egy pár zöld ajkakra emlékeztet.

Vonzó megjelenésük mellett a zöld ajkú kagylót tápanyagsűrűségéért is tisztelik, mivel gazdag ásványi anyagokban, esszenciális aminosavakban, glikoproteinekben, valamint az EPA és DHA omega-3 zsírsavakban – amelyekről köztudott, hogy a szervezetben számos bizonyított szerepet töltenek be.

Ebben a cikkben mélyebben megvizsgáljuk a zöldajkú kagyló mögötti tudományt, hogy elegendő információval rendelkezzen ahhoz, hogy eldönthesse, jótékony hatásukkal kiegészítheti-e étrendjét.

Milyen előnyei vannak a zöldajkú kagylónak?

A zöld ajkú kagylót majdnem 60 évvel ezelőtt kiterjedt kutatásnak vetették alá, amikor amerikai tudósok bizonyos vegyületeket akartak izolálni, hogy hatásos természetes gyógyszereket hozzanak létre. A zöldajkú kagyló hatékonyságát eredetileg rákos betegeken tesztelték. Bár a rák kezelésével kapcsolatban nem volt klinikailag releváns hatásuk, az ízületi gyulladásban szenvedő betegek közül néhányan a fájdalom és a merevség csökkenését, valamint a mozgásképesség javulását tapasztalták.

Bár ez akkoriban nem keltett túl nagy figyelmet, a zöldajkú kagyló lehetséges ízületi gyulladást gyógyító hatásainak kutatása az 1980-as években kezdődött, amikor az orvosok elkezdték publikálni a táplálékkiegészítőt szedő betegek lenyűgöző eredményeit. Ezek az eredmények, valamint az osteoarthritis gyakoriságának növekedése szigorú tudományos vizsgálatokat serkentettek a hatás számszerűsítésére. Vizsgáljuk meg, hogy mit találtak.

Osteoarthritis

A zöld ajkú kagylóról kimutatták, hogy segít a gyulladás leküzdésében, és ezáltal javítja az osteoarthritis tüneteit. úgy gondolják, hogy az Egyesült Királyságban közel 9 millió ember szenved osteoarthritisben, különböző súlyossági fokozatokban. Ez az egészségügyi probléma kínzóan fájdalmas lehet, és jelentősen befolyásolhatja a mobilitást, a függetlenséget és az életminőséget.

A randomizált kontrollvizsgálatok metaanalízisét – egy olyan módszertant, amelyet széles körben a tudományos vizsgálatok csúcsának tekintenek – az év elején tették közzé, és különböző természetes étrend-kiegészítők hatékonyságát értékelték az osteoarthritis kezelésében. A kutatók fejlett statisztikai elemzésekkel értékelték 69 tanulmány eredményeit, amelyek 20 különböző táplálékkiegészítőt vizsgáltak, köztük a zöld ajkú kagylót.

Pozitív eredményekről számoltak be számos kiegészítő, például a kurkumin, az MSM, a glükozamin és a kondroitin esetében. A leglátványosabb eredményeket azonban a tengeri forrásokból származó kollagén és a zöld ajkú kagyló esetében tapasztalták. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy ez a két kiegészítő olyan fájdalomcsökkenést eredményezett, amely valószínűleg klinikailag releváns. A kutatók megkérdőjelezték az elemzésbe bevont néhány tanulmány minőségét, de mindazonáltal ezek az eredmények lenyűgözőek, és további vizsgálatokra kell ösztönözniük.

Amikor a zöld ajkú kagylót és a térd- és csípőízületi csontritiszre gyakorolt lehetséges hatását vizsgáljuk, egy 2003-ban közzétett tanulmány igen ígéretes eredményekről számolt be. Ebben a vizsgálatban 60 résztvevő vett részt, akik naponta kétszer szedtek zöld ajkú kagyló kivonatot. A szerzők arról számoltak be, hogy 4 hét elteltével a résztvevők 53%-a tapasztalta a fájdalomérzet jelentős csökkenését, valamint az ízületi funkciók és a mobilitás javulását. Nyolc hét elteltével ez az arány 80%-ra emelkedett. Ezek a lenyűgöző eredmények ráadásul káros mellékhatásokról szóló jelentések nélkül valósultak meg, ami fontos bizonyíték arra, hogy a zöld ajkú kagyló nemcsak hatékony az osteoarthritis kezelésének támogatásában, hanem biztonságos is.

De hogyan viszonyul a zöldajkú kagyló az olcsóbb és rendszeresebben kapható halolajokhoz? Végül is ugyanazt az EPA és DHA omega-3 zsírsavat tartalmazzák. Egy tanulmány, amely éppen ezt a kérdést értékelte, 2013-ban jelent meg a Journal of Marine Drugs című folyóiratban. A kutatók megállapították, hogy az osteoarthritisben szenvedőknél a zöld ajkú kagyló a halolaj-kiegészítőhöz képest jelentősen hatékonyabban csökkentette a fájdalmat és javította az életminőséget. Mivel az omega-3-ak szintje hasonló volt, ez arra utal, hogy a zöldajkú kagyló más vegyületekkel rendelkezik, amelyek a jótékony hatásokért felelősek. A tudósok azonban jelenleg nem tudják, hogy pontosan mely vegyületek biztosítják a fokozott előnyöket.

Bél egészség

Az osteoarthritis tüneteinek javításán kívül arra is van bizonyíték, hogy a zöld ajkú kagylóban található vegyületek pozitívan befolyásolhatják a bélrendszerünk egészségét. A bélrendszert gyakran nevezik „elfelejtett szervnek”, mivel hatalmas jelentőséggel bír a szervezetben. Úgy gondolják, hogy emésztőrendszerünkben több sejt található, mint testünk többi részében, és a kutatások még csak most kezdik megismerni az egészséges bélrendszer fontosságát.

A korai kutatások szerint a változatos, „barátságos baktériumok” egészséges populációjának biztosítása fontos az immunrendszer működéséhez, valamint az elhízás és az anyagcsere-betegségek megelőzéséhez, hogy csak néhányat említsünk.

Az egészséges és változatos bélrendszer biztosítása érdekében rendszeresen kell fogyasztanunk prebiotikus és probiotikus élelmiszereket. A prebiotikumok (rostban gazdag élelmiszerek, mint például az inulin) „táplálják” a bélrendszerünkben már jelen lévő baktériumokat, míg a probiotikumok (bizonyos tejtermékek és savanyított zöldségek) új baktériumszálakat juttatnak be. Számos kutatás kimutatta, hogy a zöldajkú kagyló hatással lehet a bélrendszerünk egészségére.

Először is, egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a zöld ajkú kagyló serkenti a barátságos baktériumok növekedését, miközben elnyomja a bélgyulladást. Sok szakértő úgy véli, hogy a bélgyulladás számos krónikus betegséghez hozzájárul, ezért a rostdús ételekben (teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek) gazdag étrend, amely prebiotikus és probiotikus élelmiszereket is tartalmaz, nagyszerű módja a jó egészség megőrzésének.

Sok osteoarthritisben szenvedő ember részben a nem szteroid gyulladáscsökkentőkre (NSAID), például az ibuprofénre támaszkodik a tünetek kezelésében. Kutatások szerint a zöld ajkú kagyló szinergikusan működhet az NSAID-okkal a tünetek javítása érdekében.

Sajnos az NSAID-ok köztudottan irritálják az emésztőrendszer nyálkahártyáját, ami olyan mellékhatásokhoz vezethet, mint a szívégés és az emésztési zavarok, valamint a hasmenés. A zöldajkú kagyló hozzáadása azonban nemcsak a NSAID-okkal együtt javíthatja a kezelést, hanem gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek csökkenteni a gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat.

Asztma

Vannak olyan publikált kutatások, amelyek szerint a zöldajkú kagyló javíthatja az asztmában – a légutak krónikus gyulladásos betegségében – szenvedők tüneteit. A The European Respiratory Journal 2002-es számában közzétett randomizált kontrollvizsgálat kimutatta, hogy 46 asztmás betegnél a zöldajkú kagyló kivonatának napi fogyasztása 8 héten keresztül jelentős javulást eredményezett az állapotukban. Ezeket az eredményeket mellékhatások nélkül észlelték, ami újabb bizonyíték a zöld ajkú kagyló biztonságosságára.

Több mint egy évtizeddel később további eredményeket tettek közzé, amelyek azt mutatták, hogy a hiperpnoe által kiváltott hörgőszűkületben szenvedő résztvevők esetében a zöldajkú kagylóban található vegyületek jelentősen javíthatják a légzésfunkció különböző markereit. Úgy gondolják, hogy ezek az előnyök ismét a zöld ajkú kagyló erős gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetőek.

Mennyi zöldajkú kagyló kivonatot kell szednem?

Most, hogy felfedeztük a zöldajkú kagyló különböző egészségügyi előnyeit, fontos megérteni, hogy milyen adagban valószínű, hogy a legnagyobb hasznot nyújtja. A rendelkezésre álló kutatások alapján úgy tűnik, hogy napi 1000-1500 mg jó minőségű zöldajkúszókagyló-kivonat biztosítja azokat az aminosavakat, glikoproteineket és omega-3 zsírsavakat, amelyek az ízületek egészségére, az emésztőrendszerre és az asztmás egyénekre nézve előnyösek. Az ebben a tartományban lévő dózisok ritkán tapasztaltak mellékhatásokat a kagylóallergiától mentes személyeknél is.

Milyen mellékhatásai vannak a zöldorrú kagylónak?

A zöldajkú kagyló egyik lehetséges mellékhatása, hogy az emberek egy kisebb részénél gyomorpanaszokat okozhat. Mint korábban említettük, a zöld ajkú kagyló mellékhatásai ritkák azoknál, akik nem allergiásak a kagylófélékre. Az a néhány ember, aki mellékhatásokról számol be, általában gyomor-bélrendszeri problémákat tapasztal, például hasmenést, hányingert és puffadást.

A halakkal és a tenger gyümölcseivel kapcsolatban azonban a szennyező anyagok, például a higany miatti félelmek miatt állandó aggodalom tapasztalható. Szerencsére számos kutatás, amely a zöld ajkú kagylók szennyezőanyagszintjét vizsgálta, nagyon alacsonynak találta, ami nagyrészt az Új-Zéland partjait körülvevő tiszta vizeknek köszönhető.

Bár a legtöbb ember számára biztonságos, a zöldajkú kagylót nem ajánlják vérhígító gyógyszert szedőknek, mivel túlságosan elvékonyíthatja a vért. Hasonlóképpen, a zöldajkú kagylót és más gazdag omega-3 forrásokat korlátozni kell a műtéti beavatkozások környékén a túlzott vérzés megelőzése érdekében.

Mivel kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a zöldajkú kagyló biztonságos-e gyermekek és terhes/szoptató nők számára, a zöldajkú kagylókivonat használata jelenleg nem ajánlott e népességcsoportok számára sem.

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük