A zöld tea egészségügyi előnyei

A tea az egyik legnépszerűbb ital a világon, és ez már évszázadok óta így van. Az utóbbi időben egyre több kutatás foglalkozik a különböző keverékek egészségügyi előnyeivel. Ezen a területen a zöld tea neve újra és újra felmerül, az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt. Mielőtt azonban felfedeznénk ezeket…

Mi az a zöld tea?

A tea a Camellia sinensis fa leveleiből készül, amelyeket elszárítanak, porrá zúznak és nagyon forró vízbe keverik. Kelet-Ázsiában hihetetlenül népszerű, édes ízét nemcsak önmagában élvezik, hanem olyan dolgokhoz is adják, mint a fagylalt és az üdítőitalok. A zöld tea két legnépszerűbb fajtája a japán Sencha és a kínai Matcha.

Ami fontos, hogy más tealevelekkel, például az oolonggal ellentétben a zöld tealeveleket nem fermentálják, így sok tápanyaguk érintetlenül marad, amikor megisszák. Ezek kulcsfontosságúak abban, hogy képes egészséges hatást gyakorolni a szervezetre, különösen a fekete és más típusú teákkal szemben.

Tápanyagok

A zöld teában található specifikus vegyi anyagok, amelyek híres egészségügyi tulajdonságaival ruházzák fel, a természetben előforduló vegyi anyagok egy típusa, az úgynevezett polifenolok. Ezek a levelekben megmaradnak, amikor ivásra előkészítik őket, ami sok más tea esetében éppen ellenkezőleg van.

Pontosabban a zöld teában található polifenolok az epikatekin, az epigallokatechin, az epikatekin-gallát és az epigallokatechin-gallát – ezeket egyes tudósok „katechineként” emlegetik. Ezek a nyelvtörők azok a vegyi anyagok, amelyeket a zöldtea-kivonat kapszulákban használnak, mivel ezek felelősek a tea antioxidáns hatásáért. Ezek az antioxidánsok nagyban hozzájárulnak az emberi szervezet egészségének megőrzéséhez.

Antioxidánsok

Anélkül, hogy belemennénk a bonyolult kémiai folyamatokba, az antioxidánsok atomi szinten megakadályozzák a testben lévő sejtek belső működésének károsodását. Ezt a károsodást a szabad gyökök – az atomok közötti kötéseket megbontó vegyi anyagok – okozzák. Az emberi szervezetben mind a szabad gyökökre, mind az antioxidánsokra szükség van, bár az alkohol, a dohányzás és a többszörösen telítetlen zsírok növelhetik a szabad gyökök számát, és végül egyensúlyhiányt okozhatnak a szervezetben.

A szabad gyökök túlterhelésének következménye az oxidatív stressz, ahol ez a sejtkárosodás egyre súlyosabbá válik, és megtámadja az idegsejteket. Ez a legsúlyosabb esetben olyan betegségeket okozhat, mint a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór. Mindeközben a zöld tea segíthet fenntartani az antioxidánsok egészséges egyensúlyát a szervezetben.

Az antioxidánsok tényleges hatásait többször is tesztelték, egyes jelentések szerint a zöld tea segíthet a…

A rák elleni küzdelem

Ez egy olyan állítás, amely szenzációhajhász bulvárlapok címlapjaira alkalmas – a zöld tea antioxidáns hatása megakadályozhatja a sejtkárosodást, amely rákot eredményezhet. Egy 2005-ös tanulmány szerint a zöld teát „elismert rákmegelőzőként kezelik Japánban”. Megállapították, hogy a megelőző zöld tea mennyisége nagyjából napi tíz japán méretű csésze. Ez hatalmas mennyiségnek hangzik, de ez csak körülbelül 2,5 g zöldtea-kivonatnak felel meg – ami sokkal kezelhetőbb mennyiség, ha figyelembe vesszük, hogy ez napi három tablettát jelent.

Egy másik tanulmány a zöld tea közvetlen hatását vizsgálta magára a daganatokra: az antioxidánsok csökkentették a citotoxicitást és gátolták a sejtek közötti kommunikációt, ami két lehetséges mechanizmus, „amellyel a tumorok elősegítő hatásait előidézhetik”. Más szóval, a korábban említett polifenolok lassíthatják a tumorok növekedését. Egy másik tanulmány, amely ezt alátámasztja, egy éven át vizsgálta a prosztatarákra hajlamos egyéneket; a zöld teából származó katechinek szedése után csak egy daganatot diagnosztizáltak a 30 résztvevő között, akik a kiegészítőket szedték.

Bár ez izgalmas, az ilyen hatásokkal kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak. Sok tudós azt állítja, hogy az antioxidánsok túlzott használata valójában súlyosbíthatja a rákot (egy tanulmány ezt bizonyította, amely bőrrákos egereket és az N-acetil-cisztein nevű antioxidánst vizsgálta). A zöld tea erőssége, ahogyan jelenleg látjuk, abban rejlik, hogy miként járul hozzá a rák megelőzéséhez, és nem csodaszerként, ahogyan arról néha az újságírók beszámolnak.

Vérnyomás

Ha már a vérről beszélünk, a zöld tea bizonyítottan csökkenti a vérnyomást (és nem csak az ital nyugtató hatása miatt). Egy vizsgálatban a kivonat önmagában három hónap alatt elegendő volt ahhoz, hogy a placebocsoporthoz képest „jelentősen” csökkentse a szisztolés és diasztolés vérnyomást. Ennek természetesen az a következménye, hogy csökken a stroke és a szívbetegségek kockázata.

Érdekes módon ezek a vérnyomáscsökkentő hatások kizárólag a zöldtea-kivonat-kiegészítőkre korlátozódhatnak. Egy másik, a Journal of Hypertension című folyóiratban megjelent tanulmány a zöld vagy fekete tea fogyasztását és a vérnyomásra gyakorolt hatásukat vizsgálta. Azt találták, hogy a tea ilyen formában történő fogyasztása vérnyomás-emelkedést okozott, ami elég ahhoz, hogy ellensúlyozza az esetlegesen elért előnyöket, és arra a következtetésre jutottak, hogy „a tea esetleges akut hatása a vérnyomásra nem tükröződött az ambuláns vérnyomás jelentős változásában a rendszeres teafogyasztás során”. Bár ezt a tanulmányt lehet kritizálni, hogy több különböző italt használt, ez talán jobban tükrözi a valóságot, mivel az emberek nem biztos, hogy kizárólag egyfajta teát isznak egész nap.

Gyulladás és ízületi gyulladás

A zöld tea másik híres tulajdonsága. Ismét a polifenol ECGC és annak antioxidatív hatása az, ami segíthet a gyulladásban. A Journal of Immunology című folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy csökkentheti a fibrózist – a hegszövet megvastagodását, amely egy sérülés után keletkezik – és hisz a „terápiás potenciáljában. ” Egerekben a zöld tea polifenolok kimutatták, hogy kezelik a krónikus gyulladásos betegségeket, például a gyulladásos bélbetegséget.

Ezek a gyulladáscsökkentő tulajdonságok kiterjednek az ízületi gyulladás elterjedt és gyengítő betegségére is. Úgy vélik, hogy a zöld tea jótékony hatással lehet a megduzzadt, fájó ízületekre; a polifenolokat az Arthritis Foundation elismeri az ízületek egészségének megőrzésében.

Kutatások is alátámasztják ezeket az állításokat – a zöld tea polifenolok bizonyítottan gátolják az aggrecansokat, azokat az enzimeket, amelyek az ízületi porcok lebomlásához vezethetnek. Számos, az ízületek lebomlásával és a zöld teával foglalkozó tanulmány gyorsan megemlíti az ECGC-t, amelyben sokan látják a hagyományos kezelésekkel együtt alkalmazva az ízületi gyulladás kezelésében vagy megelőzésében rejlő lehetőségeket.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük