Ateroszklerózis: A férfiak legnagyobb ellensége

Mi az ateroszklerózis?

Az érelmeszesedés a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője, amely az Egészségügyi Világszervezet szerint a vezető halálozási ok világszerte.

Az ateroszklerózis gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél, és a férfiaknál hajlamosabbak arra, hogy az állapot korábbi életkorban alakuljon ki. Az érelmeszesedés olyan állapot, amikor az artériák megkeményednek és beszűkülnek a plakkok néven ismert zsíros anyagok felhalmozódása következtében. Ez potenciálisan veszélyes helyzet, mivel a korlátozott vérellátás károsíthatja a szerveket és megzavarhatja azok megfelelő működését.

Minden artéria hajlamos az érelmeszesedésre, és az, hogy pontosan milyen típusú CVD-t vált ki, attól függ, hogy mely artériák érintettek. Az érelmeszesedés által leggyakrabban érintett artériák a következők:

  • A koszorúerek – ezekben az artériákban, amelyek a szív vérellátását biztosítják, az érelmeszesedés koszorúér-betegséghez vezethet.
  • A nyaki verőerek – az érelmeszesedés ezekben az artériákban, amelyek az agyat látják el vérrel, agyvérzéshez vezethet.
  • A perifériás artériák – a lábakat vérrel ellátó artériák érelmeszesedése perifériás artériabetegséghez vezethet.

Az érelmeszesedés tünetei

Magának az ateroszklerózisnak nincsenek nyilvánvaló tünetei, és már fiatal korban kialakulhat az artériák falának nemkívánatos felhalmozódása anélkül, hogy az előfordulásnak bármilyen nyilvánvaló jele lenne. Nagyon gyakran csak akkor válik tudatossá, amikor az érelmeszesedés szűkítő hatása már elegendő ahhoz, hogy korlátozza a vér áramlását.

Az érelmeszesedés első jelei általában fájdalmak és görcsök, amikor a szövetek vérellátása nem elégséges ahhoz, hogy kielégítse a szövetek oxigénigényét. Az ateroszklerózis sajnálatos valósága, hogy csendes lefolyása miatt az emberek néha nem veszik észre, hogy az állapotukban szenvednek, amíg szívrohamot vagy szélütést nem kapnak.

Az érelmeszesedés kockázati tényezői

Az artériák eltömődésének pontos mechanizmusa még mindig nem teljesen tisztázott, de ahogyan az érelmeszesedés a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője, úgy maga az érelmeszesedés is számos kockázati tényezővel jár. Ezeket a kockázati tényezőket nagyjából két kategóriába soroljuk, amelyeket nem módosítható kockázati és módosítható tényezőknek nevezünk.

Az ateroszklerózis nem módosítható kockázati tényezői olyan tényezők, amelyekkel nem tudunk mit kezdeni, és ezek közé tartoznak:

Életkor

Ahogy az ember öregszik, az artériák megkeményedése és szűkülése természetes folyamat, ezért az érelmeszesedés a 40 év feletti népesség tagjai körében gyakoribb. Az NHS szerint úgy gondolják, hogy minden felnőttnél legalábbis valamilyen mértékben fennáll ez az állapot.

Nemek

A férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki az érelmeszesedés korábbi életkorban, mint a nőknél. Ez az eltérés valószínűleg a női hormonok, például a progeszteron védőhatásának tulajdonítható, de más tényezők, például a férfiak stresszkezelésének módja is jelentőséggel bírhat. A nők életkorának előrehaladtával azonban az érelmeszesedés kialakulásának kockázata hamarosan utoléri férfi társaikét, különösen a menopauza után.

Etnikai hovatartozás

Bizonyos etnikai csoportok esetében eltérő az ateroszklerózis kialakulásának kockázata. A magas vérnyomás és a cukorbetegség az ateroszklerózis kockázati tényezői, és e kockázati tényezők aránya magasabb az afrikai és afrikai-karibi származásúak körében. Az Egyesült Királyságban a cukorbetegség ötször gyakoribb a dél-ázsiai származásúak körében, mint a többségi lakosság körében.

Családi előzmények

Akinek a testvére vagy apja 55 éves kora előtt érelmeszesedést kap, vagy akinek a testvére vagy anyja 65 éves kora előtt betegszik meg, nagyobb kockázatnak van kitéve, mint a lakosság többi tagja. Az ateroszklerózis kialakulásának kockázata akár kétszeresére is nőhet, ha valakinek első fokú rokona is érintett ebben a betegségben.

A módosítható kockázati tényezők olyan tényezők, amelyek az ellenőrzésünk alatt állnak, és ezek közé tartoznak:

Testsúly

Néha a túlsúly vagy az elhízás közvetett módon hajlamosíthat az érelmeszesedésre, mivel növeli a kapcsolódó kockázati tényezők, például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulásának esélyét. Ez különösen akkor igaz, ha a túlsúly elsősorban a középső testrész körül oszlik meg.

Cukorbetegség

Mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség az artériák falának károsodásához vezethet, ami növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Dohányzás

A dohányzás károsítja az artériák falát, és a szervezet ezt követő javító válaszreakciójának részeként a vérlemezkéknek nevezett vérsejtek a károsodás helyén összecsomósodnak, ami végül az artériák szűküléséhez vezet.

Koleszterin

A koleszterinnek számos alapvető funkciója van a szervezetben, és hozzájárul a sejtek szerkezetéhez és a hormontermeléshez. A koleszterinnek azonban két fő típusa van, egy jó és egy rossz.

A rossz típusú koleszterint alacsony sűrűségű lipoproteinnek (LDL) nevezik, és a vérben lévő LDL-koleszterin feleslege hozzájárulhat az érelmeszesedéshez. A magas koleszterinszint kockázati tényezőként a férfiak esetében nagyobb jelentőséggel bír, mint a nőknél.

Magas vérnyomás

Az Egyesült Királyságban a felnőttek több mint 25%-ának magas a vérnyomása. Ha az artériákban lévő vért túlzott nyomáson pumpálják, az artériák falának belső bélése károsodik, ami ugyanúgy hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához, mint a dohányzás.

Alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás magas vérnyomást és magas koleszterinszintet is eredményezhet, amelyek az érelmeszesedés fontos kockázati tényezői.

Fizikai aktivitás

A fizikai inaktivitás magas vérnyomást eredményezhet, ezért az alacsony szintű fizikai aktivitás az érelmeszesedés kockázati tényezője.

Mit tehetünk?

A szív egészségének támogatására tett erőfeszítések során a férfi jellemzően nem tudja befolyásolni a férfiasságát, mint ahogyan az öregedési folyamatot sem tudja mérsékelni, vagy megváltoztatni az etnikai hovatartozását vagy a családtörténetét. Vannak azonban bizonyos életmódbeli intézkedések, amelyeket bevezethet annak érdekében, hogy irányítást szerezzen az érelmeszesedés manipulációra érzékeny kockázati tényezői felett.

  • Az egészséges testsúly elérése és fenntartása számos egészségügyi előnnyel jár, emellett csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. A testsúly szabályozásában alapvető fontosságú a testméretnek és a fizikai aktivitásnak megfelelő kalóriamennyiség elfogyasztása. Egy embernek átlagosan körülbelül 2500 kcal-ra van szüksége naponta, bár a pontos szám az egyéntől függ, és gyakran alacsonyabb, ha a fogyás a cél.
  • Ha egy férfi 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved, az orvos vagy dietetikus tanácsainak gondos követése és vércukorszintjének hatékony ellenőrzése pozitív hatással lehet az érelmeszesedés kialakulásának kockázatára.
  • A British Heart Foundation szerint a dohányzásról való leszokás a legfontosabb dolog, amit egy férfi a szíve egészsége érdekében tehet. A háziorvos tájékoztatást tud nyújtani a helyi dohányzásról leszoktató szolgálatokról.
  • Az egészséges koleszterinszint fenntartása megfelelően kiegyensúlyozott táplálkozással az ateroszklerózis kockázatának csökkentésére irányuló minden stratégia alapját képezi. A zsíros ételek gyümölcsökre, zöldségekre és teljes kiőrlésű gabonafélékre való cseréje segíthet a koleszterinszint csökkentésében, és az NHS szerint a napi 2000 mg növényi szterol bevitele is szerepet játszhat.
  • A magas vérnyomás az érelmeszesedés fokozott kockázatát eredményezi, de mivel ritkán jelentkeznek a tünetek, a férfi talán észre sem veszi, hogy ez a betegség fennáll. A háziorvos ellenőrizheti a vérnyomást, és tanácsot adhat a vérnyomás szabályozására.
  • Az alkoholfogyasztás mérséklése támogathatja a férfit az érelmeszesedés kockázatának csökkentésében. A kormány azt ajánlja, hogy a heti alkoholfogyasztás ne haladja meg a 14 egységet, és az alkoholfogyasztást három vagy több napra kell elosztani.
  • Az aktív életmód és a rendszeres testmozgás segíthet a férfinak az artériák egészségének megőrzésében, azáltal, hogy a vérnyomását az elfogadható tartományban tartja. A British Heart Foundation azt javasolja, hogy fokozatosan építsük fel a testmozgást a heti 150 perces célértékig.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük