Az Acai Berry egészségügyi előnyei

Az acai bogyókat gyakran szuperélelmiszerként emlegetik kivételesen magas tápértékük miatt, és gyakran nevezik őket csodaszernek. Bár ezek a bogyók néhány meglehetősen felháborító egészségügyi állítást hordoznak, bizonyos előnyöket biztosítanak, amelyek jól vizsgáltak.

Az acai bogyókban található antioxidánsok segítenek a szervezet hatékonyabb működésében, ami azt jelenti, hogy kevesebb energia megy veszik kárba a mindennapi funkciók során. Egyesek a bogyókat a fogyókúrás étrend hasznos kiegészítőinek is tartják, azonban ezt az állítást még nem támasztották alá szilárd bizonyítékokkal.

Mi az a acai bogyó?

Az acai bogyó (ejtsd: ah-sah-yee) egy kis sötétlila bogyó, amely az Amazonas esőerdeiben őshonos, ahol gyógyító és energiafokozó hatásai miatt már régóta a helyi étrend alapvető részét képezi. Minden egyes apró bogyó gazdag antioxidánsokban, úgynevezett antociánokban és flavonoidokban, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat és esszenciális zsírsavakat tartalmaz.

Ízét gyakran úgy írják le, mint a vörösborét csokoládés felhangokkal, így nem meglepő, hogy ezek az apró bogyók mára világszerte népszerűvé váltak.

Sajnos a bogyók nagyon romlandóak, és a szüreteléstől számított 24 órán belül el kell fogyasztani őket, ezért gyakran készítenek belőlük acai bogyós étrend-kiegészítőket, gyümölcsleveket és porokat. Egy kifinomult fagyasztva szárítási eljárást alkalmaznak, hogy a gazdag tápanyagtartalom teljes mértékben megmaradjon.

Az acai bogyó előnyei

Az acai bogyókkal kapcsolatos bizonyítékok nagy része azt a meggyőződést támasztja alá, hogy segítenek az egész szervezet hatékonyabb működésében. Az acai bogyók néhány fő egészségügyi előnye a következő:

Antioxidáns tartalom: Az acai az egyik legmagasabb antioxidáns ORAC (Oxygen Radical Absorbency Capacity) értékkel rendelkezik az összes gyümölcs közül, és segít megvédeni a szabadgyökök okozta károsodást a méreganyagok és vegyi anyagok ellen, amelyeknek a szervezetünk naponta ki van téve. Ez a szabadgyök-károsodás az idő előtti öregedés és a betegségek gyakori oka.
Energiaszintek: A gazdag B-vitamin-tartalom segít fenntartani a normál energiaszintet és javítja a szervezet általános működését, ami azt jelenti, hogy a szervezet kevesebb energiát pazarol az egyszerű mindennapi funkciók elvégzésére.
A szív egészsége: Az antociánok elősegítik a normális véráramlást és csökkentik a koleszterin oxidációját, ami miatt a zsíros plakkok nem tapadnak az artériák falához. Kisméretű kísérleti tanulmányok ígéretesnek mutatják a koleszterinszint és a metabolikus szindróma kockázati tényezőinek csökkentését, különösen túlsúlyos felnőtteknél. További vizsgálatokra van azonban szükség.
Immunrendszer: A bogyók vasban, valamint A- és C-vitaminban gazdagok, amelyek védik a szervezetet az oxidatív stresszel szemben, és segítik az immunrendszer hatékonyabb működését.

Működik az acai bogyó a fogyás érdekében?

Az acai bogyó gazdag tápanyagtartalma segíti a szervezet hatékonyabb működését, ami megkönnyítheti az egészséges testsúly megtartását. A zsírégetőként való hatékonyságát alátámasztó bizonyítékok azonban ellentmondásosak. Bár nincsenek valódi klinikai vizsgálatok, amelyekre támaszkodni lehetne, a világ számos országában továbbra is népszerű fogyókúrás segédeszköz.

Egyesek azt állítják, hogy a bogyók csökkentik az étvágyat, és ennek következtében kevesebb kalóriát fogyasztanak. Lehetséges, hogy az acai energiabomba energiadúsító hatása segít feltölteni az energiaraktárakat, amelyek a fogyókúrák során gyakran alacsonyak. Mások a bogyók szelíd természetére hivatkoznak, és úgy vélik, hogy biztonságosabb alternatívát kínálnak az úgynevezett „fogyókúrás tablettákkal” szemben.

Mennyit kell szednem

A szedés után rövid élettartamuk miatt az acai Brazílián kívül ritkán kapható friss bogyóként. Általában azonban fagyasztva szárítják és gyümölcslevek, porok és étrend-kiegészítők formájában árulják őket. A gyümölcsleveknek finom csokoládés beütése van, de vigyázzunk a magas hozzáadott cukortartalmú és kevés tiszta acai-tartalmúakkal.

A porok és tabletták gyakran nagyobb koncentrációban tartalmazzák az antioxidánsokat, és sokan kényelmesnek és költséghatékonynak találják őket. Jelenleg nincs hivatalos ajánlott napi adag, de a piacon lévő legtöbb termék 1000 és 2000 mg között mozog, és ezek teljesen biztonságosnak tűnnek.

Acai Berry mellékhatások és kölcsönhatások

Az acai bogyó fogyasztásának a mai napig nincsenek ellenjavallatai, allergiája vagy toxicitása. A bizonyítékok azonban korlátozottak, és további kutatásokra van szükség a terhesség alatti biztonságosságát illetően. Fontos, hogy az acai bogyót a címkén feltüntetett ajánlott iránymutatásokon belül szedje.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük