Az acetil-L-karnitin egészségügyi előnyei

Az acetil-L-karnitin egészségügyi előnyei

Az L-karnitin egy olyan aminosav, amely természetes módon állati termékekben fordul elő, a legnagyobb mennyiségben a vörös húsokban. Kis mennyiségben megtalálható a fehér húsokban, halakban, tejben, avokádóban és spárgában is. A szervezet képes a karnitint a lizinből és a metioninból előállítani, amelyek két esszenciális aminosav, ez a folyamat azonban csak kis mennyiségnek felel meg.

Az L-karnitin számos élelmiszerben megtalálható, leggyakrabban a vörös húsokban. kutatások szerint az átlagember naponta csak valamivel több mint egy milligramm karnitint fogyaszt, ami jóval kevesebb, mint amennyinek a tudományos vizsgálatok szerint jótékony hatása van. Emiatt sokan választják a karnitin termékek kiegészítését, hogy elérjék az ezekben a vizsgálatokban látott viszonylag magas dózisokat.

Kérjük, olvasson tovább, hogy mindent megtudjon a karnitinről és a tudományosan kimutatott előnyök széles skálájáról.

Milyen előnyei vannak az acetil-L-karnitinnek?

Az L-karnitin egy erősen kutatott aminosav, és számos előnye van:

Kognitív funkciók

Az L-karnitin pótlása következetesen kimutatta, hogy pozitívan befolyásolja a kognitív funkciókat, különösen az idősebb felnőtteknél. Számos megbízható tudományos vizsgálat azt sugallta, hogy ennek az aminosavnak a biztosítása javíthatja a hangulatot, az éberséget, az általános kognitív képességeket és küzdhet a szellemi fáradtság ellen.

Ezek a javulások számos okra vezethetők vissza. Először is, az l-karnitin kiegészítés acetil formában képes átjutni a vér-agy gáton. Ez lehetővé teszi, hogy az aminosav pozitívan befolyásolja a mitokondriumok kapacitását és az agyban lévő neuronok aktivitását. Az L-karnitin növelheti az agy vérellátását is a megemelkedett nitrátszint miatt, amely alacsony oxigénellátottság esetén nitrogén-oxiddá alakul át.

Ez a megnövekedett véráramlás biztosítja az agy számára a normális kognitív működéshez szükséges oxigént és tápanyagokat.

Testösszetétel

Az L-karnitint népszerűen szedik a testösszetétel javítására (izomtömeg növelése és/vagy zsírvesztés) is. Bár a fiatal felnőttek körében végzett kutatások hiányoznak, az idősebb egyének bevonásával végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az l-karnitin az izomtömeg növekedését és/vagy zsírvesztést eredményezhet.

Úgy tűnik, hogy ezek az eredmények nem az l-karnitin izomépítésre vagy a zsíranyagcserére gyakorolt specifikus hatásainak köszönhetőek, hanem annak, hogy a kiegészítő növeli az energiaszintet, ami ahhoz vezet, hogy az egyének keményebben tudnak edzeni.

Az L-karnitin pótlása csak akkor vezet a zsírégetés fokozódásához, ha az illetőnek hiánya van ebben az aminosavban. Ez leginkább azoknál az embereknél fordulhat elő, akik növényi alapú étrendet fogyasztanak.

Fizikai teljesítmény

Mint fentebb említettük, a testösszetétel javulása a jelek szerint a megnövekedett energiaszintnek köszönhető, ami pozitívan befolyásolja az edzéskapacitást. A testmozgáson kívül az l-karnitin pótlása jelentősen javíthatja az időszakos sántítás tüneteit is. Ezt az állapotot a láb csökkent véráramlása okozza, ami csökkentheti a mobilitást, a fizikai teljesítményt és az életminőséget. Úgy gondolják, hogy az l-karnitin javítja ennek az állapotnak a tüneteit azáltal, hogy növeli a vér nitrát szintjét, ami segíti a véráramlást azokon a területeken, ahol az oxigén elérhetősége alacsony.

Vércukorszint-szabályozás

Több tudományos vizsgálat is arra utal, hogy az l-karnitin pótlása javítja a vércukorszint szabályozását. Ez feltehetően annak köszönhető, hogy a kiegészítés javítja a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek működését, ami viszont javítja az inzulinérzékenységet. A vércukorszint javulása a testmozgás teljesítményének fokozásának is köszönhető, mivel a testmozgás köztudottan hatásos a vércukorszint szabályozásának javításában.

Szexuális és reproduktív teljesítmény

Egybehangzóan bebizonyosodott, hogy az L-karnitin pótlása fiatal férfiaknál a sperma minőségének jelentős javulásához vezethet. Ezek a magas színvonalú vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a javulás még látványosabb volt azoknál az egyéneknél, akiknek a spermiumminősége a legalacsonyabb volt. Úgy tűnik, hogy ennek a javulásnak az oka a spermiumok érési és kibocsátási helyének mikrokörnyezetében bekövetkező javulás.

Ettől eltekintve van némi bizonyíték arra, hogy az l-karnitin segíthet a merevedési funkció növelésében. Ez is valószínűleg a magasabb nitrátkoncentráció miatti jobb véráramlásnak köszönhető.

Mi a különbség az L-karnitin és az acetil-L-karnitin között?

Az L-karnitin és az acetil-L-karnitin ugyanazon vegyület különböző formái. Az acetil-l-karnitin hatékonyabb a kognitív és neurológiai funkciók javításában, mivel az acetilcsoport lehetővé teszi, hogy a vegyület sokkal nagyobb hatékonysággal lépje át a vér-agy gátat, mint az l-karnitin önmagában. Az l-karnitin azonban hatékonyabb a fizikai teljesítmény javításában, mivel az izomsejtek számára nagyobb mennyiség áll rendelkezésre, mivel az agyat kisebb mennyiség támogatja.

Segíthet-e az L-karnitin kiegészítése az Alzheimer-kórban?

Bár sokan azért szednek karnitin-kiegészítőket, hogy segítsenek fenntartani a kognitív teljesítményt a kor előrehaladtával, egyre többen szedik az Alzheimer-kórral kapcsolatos tünetek javítására is. De vajon van-e bármilyen bizonyíték e mögött?

Jól megtervezett tudományos vizsgálatok erre utalni látszanak.

Az acetil-l-karnitin előnyös lehet az Alzheimer-kór esetében. 1990-ben már megállapították, hogy 6 hónap alatt napi kétszer 1 g acetil-l-karnitin pótlása javulást eredményezett a rövid távú memória működésével kapcsolatos feladatokban. Ez a vizsgálat azonban némi kritikát kapott, mivel a vizsgálatban csak 20 ember vett részt.

Egy évvel később egy 130, klinikailag Alzheimer-kórral diagnosztizált beteg bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy az acetil-l-karnitin egyéves kezelése 14 mérésből 13-ban csökkentette a kognitív képességek romlását, és ebből 6 mérés szignifikánsnak minősült. Fontos, hogy a betegek által jelentett mellékhatások enyhék voltak, és nem voltak gyakoribbak vagy súlyosabbak a placebót kapó csoporthoz képest.

Egy másik, körülbelül ugyanebben az időben végzett vizsgálat megerősítette a fenti vizsgálatok eredményeit. Megállapították, hogy az acetil-l-karnitin csoportba véletlenszerűen beosztott (napi 2,5-3 g-ot fogyasztó) Alzheimer-kóros betegeknél ismét lassabb volt a romlás üteme egy sor neuropszichológiai paraméter tekintetében.

Ezek az eredmények, bár lenyűgözőek, nem voltak elegendőek ahhoz, hogy az acetil-l-karnitin a demencia körébe tartozó állapotok önálló kezelésének minősüljön. Az l-karnitin-pótlásnak azonban minden bizonnyal helye van más vényköteles gyógyszerek mellett a kognitív hanyatlás lassítása érdekében.

Mennyi acetil-L-karnitint kellene szednem?

Az acetil-l-karnitint népszerűen különböző dózisokban szedik, de a legtöbben napi 500-2500 mg közötti adagok szedésekor találnak előnyöket. Az acetil-l-karnitint ajánlott reggel, éhgyomorra bevenni, hogy a vegyület gyorsan emésztődjön, és így már az első pillanattól kezdve aktiválja az agyat.

Sokan az acetil-l-karnitin mellett az alfa-liponsav (ALA) szedését is választják. Ez az antioxidáns egy zsírsav, amely a sejtek mitokondriumaiban található. A karnitinhez hasonló szerepe van, mivel segíti az energiaanyagcserét, és védi a sejteket az oxidatív stressztől. Így a karnitin mellett szedve az ALA a szervezet számára teljes körű sejtszintű támogatást nyújt.

Vannak-e mellékhatásai az L-karnitin kiegészítésnek?

Kutatások kimutatták, hogy egészséges férfiaknál a napi 3000 mg-os dózisú, 3 hetes karnitin-kiegészítés nem vezetett semmilyen enzim- vagy vérparaméter változásához. Ez azt jelzi, hogy a szájon át történő karnitinellátás biztonságos választás a kiegészítésre. Néhányan azonban hasmenésre, hányingerre, gyomor-bélrendszeri fájdalomra, hányásra, fejfájásra és alvászavarra panaszkodtak.

Van némi bizonyíték arra is, hogy a karnitin pótlása befolyásolhatja a pajzsmirigyhormonok szabályozását. Ennek következtében ez a termék nem ajánlott azoknak, akik pajzsmirigy-alulműködésben (pajzsmirigy alulműködésben) szenvednek.
Hasonlóképpen, vannak jelentések arról, hogy a karnitin kiegészítés növelheti a rohamok gyakoriságát vagy súlyosságát azoknál az egyéneknél, akik ebben szenvednek. Természetesen tehát nem ajánlott, hogy azok, akiknek a kórtörténetében már előfordultak rohamok, megpróbálják a karnitin kiegészítést.

Jelenleg nem áll rendelkezésre tudományos bizonyíték a gyermekek és terhes nők esetében történő alkalmazás biztonságosságára vonatkozóan. Ennek eredményeképpen a karnitin termékekkel való kiegészítés nem ajánlott ezeknek a csoportoknak.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük