Az áfonya egészségügyi előnyei

áfonya hatásai

Az áfonya egy sötétlila gyümölcs. Más néven whortleberry vagy blaeberry, évtizedek óta használják desszertek és lekvárok készítésére. Az áfonyát azonban nem mindenki kedveli, mivel kesernyés íze zavaró lehet. Emiatt sokan ehelyett áfonya-kiegészítőt használnak. Így továbbra is élvezhetik a sokak által „szuperélelmiszernek” nevezett termék előnyeit.

De mi olyan különleges ezekben a kis bogyókban? Először is, gazdag forrása a polifenoloknak, amelyek a növényekben található antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületek. A tudomány több mint 8000 különböző polifenolt ismer, és az áfonya az antociánok kategóriájába tartozik. Ezek a vegyületek adják a gyümölcs sötétlila színét. A szeder mellett az áfonya a leggazdagabb antociánforrás.

Olvasson tovább, hogy megtudja, miért lehet az áfonyakivonat tápanyagsűrűsége pontosan az, amire szüksége van az optimális egészség megőrzéséhez, valamint a betegségek elleni küzdelemhez, még idősebb korban is.

Milyen előnyei vannak az áfonyakivonatnak?

Az áfonyában található gazdag polifenol tulajdonságok számos javasolt előnyös tulajdonsággal rendelkeznek az emberi egészségre nézve:

Antioxidáns

Az áfonyában található tápanyagok erős antioxidánsok, amelyek segítenek megvédeni sejtjeinket a károsodástól. Nagyon fontos az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása, mivel a nyugati étrendből jellemzően hiányoznak az ilyen élelmiszerek, ami különböző krónikus betegségekhez vezet. Ráadásul az áfonyában található antioxidánsok közül azok, amelyekre a szervezetnek nincs szüksége, egyszerűen kiválasztódnak, ami azt jelenti, hogy az áfonya fogyasztása mesés módja annak, hogy egészségünket kordában tartsuk.

Gyulladáscsökkentő

Bár az akut gyulladás védheti az egészséget, a krónikus gyulladás biztosan nem. Úgy tűnik, hogy a krónikus gyulladást a tipikus nyugati életmód okozza, amely energiasűrű és feldolgozott élelmiszerekből (junk food) áll, a testmozgás hiányával kombinálva. Úgy gondolják, hogy ez számos betegség, például a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszik.

Szerencsére a rendszeres testmozgás és a teljes kiőrlésű gabonában, telítetlen zsírokban, olajos halakban, diófélékben, magvakban, zöldségekben és gyümölcsökben (különösen bogyós gyümölcsökben) gazdag étrend összekapcsolása segíthet a gyulladásszintek kezelésében és az ilyen betegségek kockázatának csökkentésében.

Látás

Az áfonya segíthet az egészséges látás támogatásában, különösen gyenge fényviszonyok mellett: Az áfonyáról régóta úgy gondolják, hogy javítja a szem egészségét, különös tekintettel a gyenge fényviszonyok melletti látásra. Ez valószínűleg a Királyi Légierő pilótáinak híres történeteiből származik a második világháborúból, akik állítólag pusztító pontosságukat a nagy mennyiségű áfonyalekvár fogyasztásának tulajdonították.

Bár az áfonyával kapcsolatos konkrét kutatások hiányoznak, vannak arra utaló bizonyítékok, hogy az áfonyában található antociánok jótékonyan hathatnak a látásra.

Egy 2014-ben közzétett tanulmány szerint a szem megerőltetésére panaszkodó felnőtteknél a lutein, az antociánok és a DHA (egy esszenciális omega-3 zsírsav) kombinációja a szem egészségének szignifikánsan jobb állapotához vezetett, mint a placebót szedő résztvevőknél.

Bár ez az előny nem tulajdonítható kizárólag az áfonyában található polifenoloknak, nem lenne bölcs dolog figyelmen kívül hagyni ezt a bizonyítékot, különösen, ha a szem egészsége kiemelt fontosságú.

Nagyon is hihetőnek tűnik, hogy az áfonya egyébként is képes lenne segíteni a szem egészségét, mivel a sejtek védelmére, a gyulladás csökkentésére és a vércukorszint szabályozására való képessége mind hozzájárulhat a látás fenntartásához.

Ez mindenképpen további kutatásokat kell, hogy ösztönözzön a fekete áfonyában rejlő, a látás egészségének fenntartásában rejlő lehetőségekkel kapcsolatban. Néhányan azonban nem akarják megkockáztatni, hogy megvárják a tanulmányok elvégzését és közzétételét. Ezeknek az egyéneknek a luteinnel, halolajokkal és áfonyakivonattal való kiegészítés nagyon okos választásnak bizonyulhat.

Metabolikus egészség

Amint az előző alfejezetben említettük, a magas polifenol- és antocián-tartalmú gyümölcsök képesek csökkenteni a vérnyomást, az artériás merevséget és a magas koleszterinszintet, amelyek mind a nyugati világban állandóan jelen lévő betegségek.

Az áfonyakivonat segíthet a glükózrezisztencia csökkentésében.” Ugyanilyen lenyűgöző tehát az a bizonyíték, hogy ezek a növényi eredetű tápanyagok képesek segíteni a vércukorszint és az inzulinelválasztás csökkentésében. Az inzulinrezisztencia egy másik egészségügyi állapot, amely az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a nyugati világban. Amikor a szervezet rezisztens az inzulinnal szemben, a glükóz nem tud hatékonyan diffundálni a sejtjeinkbe, ami azt jelenti, hogy a vércukorszint magas marad. A krónikusan magas vércukorszint (cukorbetegség) az idegek, a vesék, a szem és az erek károsodását eredményezheti.

Szerencsére az aktív életmód és az egészséges táplálkozás segíthet a vércukorszint kezelésében és az inzulinérzékenység fenntartásában. Előzetes kutatások szerint a tápanyagban gazdag bogyós gyümölcsök, például az áfonya, a fekete ribizli, a fekete áfonya és az áfonya rendszeres fogyasztása sokat segíthet ebben.

Azt is megállapították, hogy egy antociánokban gazdag étrend-kiegészítő igen hatékonyan csökkentette a vércukorszintet. Kimutatták, hogy a kiegészítés 33-51%-kal csökkentette a vércukorszintet rágcsálóknál. A szerzők azt is megállapították, hogy ezek az eredmények összehasonlíthatók a metformin – a cukorbetegek számára széles körben használt vényköteles gyógyszer – hatásával.

Emberi résztvevők felhasználásával egy tavalyi tanulmány megállapította, hogy egy antociánokban gazdag gyümölcslé képes volt jelentősen csökkenteni a vércukor- és inzulinkoncentrációt magas szénhidráttartalmú étkezést követően. Ennek a gyümölcslének az antociánkoncentrációja 100 g áfonyának, fekete áfonyának vagy fekete ribizlinek felelt meg, ami valamivel több mint egy adagnak felel meg. Bár ez a vizsgálat csak 25 résztvevőből állt, ezek az izgalmas eredmények minden bizonnyal további kutatásokra ösztönöznek majd.

Bár jelenleg nincs konszenzus arról, hogy mi határozza meg a szuperélelmiszert, most már világos, hogy miért kapta az áfonya ezt a jelzőt!

Mennyi áfonyakivonatot kellene szednem?

Mint már említettük, 100g áfonya gyümölcs hatékonyan csökkenti a vércukor- és inzulinkoncentrációt. Ami az áfonyakivonat-kiegészítőket illeti, 6000-12000mg koncentrált kivonatnak hasonló mennyiségű antociánt kell biztosítania az előnyök kifejtéséhez. Az áfonya hatóanyagai is vízben oldódóak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes tárolni őket. Ez azt jelenti, hogy a feleslegben lévő tápanyagok egyszerűen hulladékként ürülnek ki.

Úgy gondolják továbbá, hogy az áfonyakivonat jótékony hatása felerősödik, ha az inozitol-hexafoszfát (IP6 néven ismert) vagy a kvercetin kiegészítőkkel együtt fogyasztják. Ez azért van így, mert ezek a vegyületek segítenek növelni az áfonyakivonatban lévő polifenolok biológiai hozzáférhetőségét.

Vannak-e mellékhatásai az áfonyakivonat szedésének?

A friss fekete áfonya számos potenciális egészségügyi előnnyel jár: A Natural Medicines Comprehensive Database szerint mind a friss áfonya, mind az áfonyakivonat szedése biztonságos.

Mivel azonban az antociánok képesek csökkenteni a vérlemezkék összetapadását, az áfonyakivonat nem ajánlott, ha Ön olyan gyógyszereket szed, mint a warfarin.

Mivel az áfonya jelentősen csökkentheti a vércukorszintet, cukorbetegeknél óvatosság ajánlott, mivel kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel. Ennek eredményeképpen a vércukorszintet szorgalmasan ellenőrizni kell, ha feketeáfonya-kivonattal pótolják.

Terhes nőknek és gyermekeknek szintén nem javasolt az áfonyakivonat kiegészítése, mivel még nincs elég bizonyíték arra, hogy ez biztonságos-e.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük