Az áfonya egészségügyi előnyei

Milyen egészségügyi előnyei vannak az áfonyakivonatnak?

Az áfonya egy sötétvörös gyümölcs, amely Amerikában, Kanadában és Chilében található meg. Az áfonyafajta Vaccinium macrocarpon néven ismert. A tőzegáfonya az Egyesült Királyságban és más európai országokban is megtalálható, de ez egy másik faj, a Vaccinium oxycocco.

Az áfonya leginkább olyan termékekben található meg, mint az áfonyalé, a szószok és a lekvárok, de szárazon vagy egészben is fogyasztható. Az egész gyümölcs azonban savanykás íze miatt nem túl népszerű.

Az áfonya és az áfonyatermékek népszerűsége az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, és nem véletlenül. Gazdag forrása az antociánoknak, amelyekről köztudott, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az áfonya emellett rostok, valamint a C-vitamin és a mangán alapvető tápanyagok gazdag forrása.

Olvasson tovább, hogy megtudja, miért érdemes az áfonyás termékeket gyakrabban fogyasztani, mint csak karácsonykor!

Milyen egészségügyi előnyei vannak az áfonyakivonatnak?

Húgyúti fertőzés nőknél

A tőzegáfonyáról úgy tartják, hogy pozitív hatással van a húgyúti betegségekre. az áfonya termékek nagyon népszerűek a húgyúti fertőzésben, közismert nevén húgyúti fertőzésben szenvedő nők körében.

A kutatók korábban úgy vélték, hogy az áfonya termékek úgy működnek, hogy csökkentik a vizelet pH-értékét, enyhén savassá teszik azt. Úgy gondolták, hogy ez a savas környezet megakadályozza a fertőző baktériumok létezését. Ma azonban úgy gondolják, hogy az áfonya segít megakadályozni, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyutak bélésén, ami megakadályozza a szaporodásukat.

Ennek eredményeképpen az áfonyalé hatásosnak tűnik a húgyúti fertőzések megelőzésében, de a tünetek kezelésében – az anekdotikus beszámolókkal ellentétben – nem biztos, hogy túlságosan hatékony.

Antioxidáns

Az áfonya gazdag polifenolokban, amelyek fantasztikus antioxidánsok. Az antioxidáns vegyületek gazdag kínálatára van szükségünk, hogy semlegesítsük a szabadgyök-molekulák fenyegető veszélyét. Ezek a molekulák instabilak, és a sejtek és a DNS potenciális károsításával árthatnak szervezetünknek, ami viszont olyan betegségeket serkenthet, mint a rák. Az olyan antioxidáns vegyületek, mint amilyenek az áfonyában találhatók, képesek ezt a helyzetet a molekula stabilizálásával enyhíteni, így védve a sejtek egészségét.

C-vitamin

Az áfonya gazdag C-vitamin-forrás, 100 g adagja az NRV 18%-át biztosítja. Az optimális egészség érdekében fontos, hogy az étrendben minden nap legyen C-vitaminforrás. A C-vitamin, más néven aszkorbinsav ugyanis vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes tárolni.

A C-vitamin tudományosan bizonyítottan:

– Fenntartja az immunrendszer normális működését, különösen edzés közben és azt követően
– Hozzájárul a kollagénképződéshez
– Hozzájárul az erek egészségéhez és működéséhez
– Segít fenntartani a csontok és porcok működését
– támogatja a fogak és az íny egészségét
– Segít fenntartani az egészséges bőrt
– Segíti a vas felszívódását
– Csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget
– Hozzájárul az elfogyasztott élelmiszerek anyagcseréjéhez.
– Támogatja az idegrendszert
– fenntartja a normális pszichológiai működést
– Védi sejtjeinket az oxidatív stressztől – mivel antioxidáns is egyben.
– Segíti az E-vitamin működését.

Mangán

C-vitamin tulajdonságai mellett az áfonya és az áfonyakivonat a mangán ásványi anyag forrása is. 100 g áfonya a napi NRV 17%-át biztosítja.

Ennek az ásványi anyagnak a hatása kiegészíti az áfonyában található polifenolokat és C-vitamint, mivel a mangán tudományosan bizonyítottan:

– Hozzájárul az elfogyasztott élelmiszerek anyagcseréjéhez.
– fenntartja az egészséges csontokat
– Hozzájárul a kötőszövetek, például az inak és szalagok kialakulásához.
– Védi sejtjeinket az oxidatív stressztől a szabadgyök-molekulák stabilizálásával.

Bizonyítékok utalnak arra is, hogy a mangán fontos a termékenység, az agyműködés és a véralvadás szempontjából. Bár csak nyomelemnek minősül, mert kis mennyiségben van rá szükség, mégis egyértelmű, hogy a mangán fontos az egészség szempontjából! A mangán egyéb jó forrásai közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék, a magvak és a leveles zöldségek. Mivel becslések szerint több mint egyharmadunknak hiányozhat ez az ásványi anyag, az optimális egészség megőrzése érdekében fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk ezeket az élelmiszereket, vagy mangántartalmú étrend-kiegészítőt használjunk.

Rost

Az áfonya gazdag rostforrás, amely jótékony hatással van az emésztőrendszerre.A legtöbb bogyós gyümölcshöz hasonlóan az áfonya is nagyszerű rostforrás, mivel 100 g adag csaknem 5 g rostot tartalmaz. A rostok, amelyeket általában nyersanyagként is ismertek, nem emészthetők, így zökkenőmentesen haladnak át a bélrendszerben. Ez a hatás segít fenntartani az egészséges emésztőrendszert.

A 2015-ös kormányzati irányelvek azt javasolják, hogy a felnőttek törekedjenek a napi 30 g rostfogyasztásra. Ennek jó oka van, mivel az egészséges rostbevitel összefüggésbe hozható a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, az idegrendszeri betegségek és bizonyos rákos megbetegedések, például a bélrák kockázatának csökkenésével.

Riasztó azonban, hogy sokan nem teljesítik ezt az ajánlást, mivel a férfiak átlagosan csak 20 g-ot, a nők pedig alig több mint 17 g-ot érnek el. Egészségünk javulását egyszerűen úgy érhetjük el, ha növeljük a rostbevitelt az étrendben.

A gyümölcsökön (különösen a bogyós gyümölcsökön) kívül az olyan élelmiszerek, mint a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék, a hüvelyesek és a gabonafélék mind jó források.

Quercetin

A tőzegáfonya gazdag antocián tartalma mellett bioflavonoidokat is tartalmaz. A bioflavonoidok családján belül található egy kvercetin nevű vegyület. A kvercetinről kimutatták, hogy számos előnyös hatással van az egészségünkre.

A szív- és érrendszeri funkciókat illetően a napi 730 mg kvercetin pótlása átlagosan 7 mmHg-mal csökkenti a szisztolés és 5 mmHg-mal a diasztolés vérnyomást. A vérnyomás a kiegészítés abbahagyása után visszaállt az eredeti értékekre, így a rendszeres szedés előnyös lehet.

A kvercetinről azt is feltételezik, hogy neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, mivel kimutatták, hogy csökkenti a gyulladásos markerek koncentrációját az agyban. Mivel az Alzheimer- és Parkinson-kór az agyi gyulladás növekedésével jár, a kvercetin fontos szerepet játszhat e betegségek előfordulásának csökkentésében. A táplálkozás területén végzett kutatások nagy részéhez hasonlóan a kvercetin hatásainak vizsgálata még gyerekcipőben jár, és remélhetőleg az elkövetkező években további bizonyítékok állnak majd rendelkezésre ezen állítások alátámasztására.

Az áfonyán kívül a kvercetin nagy mennyiségben megtalálható a hagymában, az almában és a gingko bilobában is.

Mennyi tőzegáfonya kivonatot kell szednem?

Az áfonya gyümölcse vagy kivonata számos potenciális egészségügyi előnnyel jár. 100 g egész áfonya fogyasztása esetén egy 100 g-os adag gazdag polifenol-, C-vitamin-, mangán- és rostforrást biztosít. Ami az áfonyalevet illeti, napi 200-300 ml elegendő mennyiség. Mivel azonban sokan nem szeretik a friss, egész áfonya ízét, és a magas cukortartalom miatt elriadnak az áfonyalevektől, sokan használnak áfonyakivonat-kiegészítőket.

Úgy tűnik, hogy az áfonyakivonat pótlásakor sokan már napi 150-750 mg közötti mennyiségben is előnyösnek találják a szedést. Bár az áfonyakivonatot éhgyomorra is be lehet venni, ajánlott a kapszulákat étkezés mellett bevenni, különösen azokat, amelyek más C-vitaminforrást is tartalmaznak, mivel ez elősegíti az emberek által keresett polifenol tulajdonságok felszívódását.

Milyen mellékhatásai vannak a tőzegáfonya kivonat szedésének?

A tőzegáfonya termékek és kivonatok valószínűleg biztonságosak a legtöbb ember számára, ha szájon át szedik őket. A túl sok áfonyalé fogyasztásával kapcsolatban azonban óvatosnak kell lenni, mivel a nagy mennyiség (1 liter) egyeseknél gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat. Ami még komolyabb, az áfonyalé és a kivonatok nagy mennyiségű oxalát nevű vegyületet tartalmaznak. Mivel a vesekő elsősorban kalciumból és oxalátból áll, az áfonyakészítmények nem ajánlottak olyan egyéneknek, akiknek korábban már voltak veseproblémáik.

A cukorbetegségben szenvedő egyéneknek szintén óvatosnak kell lenniük az áfonyalé fogyasztásával, mivel ezek a termékek gyakran magas cukortartalmúak, és kevés rostot tartalmaznak. Jó alternatíva lehet az egész áfonya vagy az áfonyakivonat, de ügyeljen arra, hogy a vércukorszintet továbbra is gondosan ellenőrizzék.

A tőzegáfonya-termékek nagy mennyiségű fogyasztása feltételezhetően mérsékelt kölcsönhatásba lép a warfarin gyógyszerrel is, amelyet a véralvadás lassítására szednek. Az áfonyában található tápanyagok felerősíthetik a warfarin hatását, ezért mindenképpen beszéljen háziorvosával, mielőtt több áfonyát építene be az étrendjébe.

Mivel nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a tőzegáfonya termékek biztonságosságára vonatkozóan terhes vagy szoptató nők számára, ez jelenleg nem javasolt.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük