Az almaecet egészségügyi előnyei

Az ecet a nevét a francia „vin aigre”, azaz „savanyú bor” szóból kapta. Valóban, néhány házi főzőnek a végén nem bor, hanem ecet lesz a vége, ha nem követik a megfelelő erjesztési folyamatokat. Az almaecet, ahogy a neve is mutatja, almából készül, és generációk óta gyógyírként hirdetik.

Szerencsére az almaecetet övező tudatosság miatt számos tudományos vizsgálat célpontjává vált, amelyek célja az almaecet egészségügyi előnyeinek szigorú vizsgálatokkal történő felmérése. Ma már minden eddiginél többet tudunk arról, hogy mit is tud valójában tenni értünk…

Mi az almaecet?

Elméletileg szinte bármilyen cukorban gazdag gyümölcsből készíthető ecet. Az almaecetet kétlépcsős eljárással állítják elő. Először az élesztő az almalében lévő cukrot alkohollá alakítja, ugyanúgy, mint a bor vagy az almabor készítése során. Az ecet előállításához azonban egy második folyamatot is alkalmaznak, amelynek során ártalmatlan Acetobacter mikroorganizmusok az alkoholt ecetsavvá – az almabor hatóanyagává – alakítják.

Az almaecet egészségügyi előnyei

Az almaecet az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő a piacon, számos állítással. Sajnos ezek közül sokakat nem támasztanak alá tudományos vizsgálatok. Tehát az almaecet milyen egészségügyi előnyei alapulnak ellenőrizhető kutatásokon?

Vércukorszint

Az egészséges vércukorszint fenntartása sok szempontból kulcsfontosságú. Amikor ételt fogyasztunk, azt az emésztőrendszerünk sokkal kisebb összetevőkre bontja, amelyeket a szervezetünk fel tud használni. A cukor csak az egyik ilyen összetevő, és a szervezet energiaforrásként használja fel.

Ha ez a cukor nem jut el a sejtekhez, amelyeknek szükségük van rá, problémák merülhetnek fel. Ezek a fáradtságérzéstől kezdve egészen az olyan súlyosabb helyzetekig terjednek, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Tanulmányok szerint az almaecetben található ecetsavnak mélyreható hatása lehet a vércukorszintre, így terápiás hasznára lehet az ilyen problémákkal küzdőknek.

Az egyik vizsgálatban a résztvevők felének ecetet adtak, mielőtt mindkét csoport ételt fogyasztott volna. A tudósok ezután megfigyelték a vérkémiai értékeket, hogy felmérjék az ecet hatásait. Azt találták, hogy az ecetet fogyasztó csoportban csökkent a glükóz- és az inzulinszint. Elméletük szerint ez a figyelemre méltó vérkémiai változás arra utalhat, hogy az almaecet támogatja az egészséges inzulinhatást a szervezetben.

Más tanulmányok szerint az almaecet a cukorbetegek számára előnyös lehet azáltal, hogy csökkenti a keményítő emésztését, így lassítja a glükóz étkezés utáni áramlását. Kísérletekben kimutatták, hogy az ecet vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása akkor a legkifejezettebb, ha étkezés közben fogyasztják, nem pedig előtte vagy utána.

Végül a szakértők megpróbálták önkéntes cukorbetegeknek a nap különböző időpontjaiban adagolni az ecetet, hogy megfigyeljék a hatását. Eredményeik arra utalnak, hogy „az ecet lefekvéskor történő fogyasztása kedvezően befolyásolhatja az ébrenléti glükózkoncentrációt 2-es típusú cukorbetegségben”.

Koleszterinszint

A szervezet magas koleszterinszintje számos szív- és érrendszeri problémával hozható összefüggésbe. Mivel a szív- és érrendszeri betegségek a nyugati nemzetek egyik legnagyobb egészségügyi kockázatának számítanak, érthető módon nagy figyelmet kapott a tudományos közösségben. Az eddigi kutatások szerint az almaecet egyik legnagyobb előnye abban rejlik, hogy képes szabályozni a szervezet koleszterinszintjét.

Egy iráni tanulmányban önkéntesek nyolc héten keresztül almaecetet szedtek, miközben rendszeres vérvizsgálatokkal mutatták ki a koleszterinszintre gyakorolt hatását. Az adatok szerint jelentősen csökkent az összkoleszterin, a trigliceridek és az LDL („rossz”) koleszterin szintje. A HDL („jó”) koleszterinszint kisebb mértékű növekedését is megfigyelték. Arra a következtetésre jutottak, hogy az almaecet „jelentős csökkentést kínál a káros vérzsírokban”.

Szív- és érrendszeri egészség

Ahogyan az almaecet a jelek szerint segít javítani a vér koleszterinszintjét, úgy következik, hogy ugyanez a táplálékkiegészítő a szív- és érrendszerre is jótékony hatással lehet.

Egy elemzésben magas koleszterinszintű diétával táplált, almaecettel kiegészített résztvevők vettek részt. A vizsgálat jelentős javulást talált a vérkémia számos olyan aspektusában, amely szerepet játszik az érelmeszesedés – az artériák megkeményedése vagy szűkülése – kialakulásában.

Arra a következtetésre jutottak, hogy „az almaecet fogyasztása jelentős csökkenést okoz az érelmeszesedés egyes kockázati tényezőinél”.

Antibakteriális / Gombaellenes

Nap mint nap milliónyi potenciálisan káros kórokozó vesz körül minket. Az emberi immunrendszer fő feladata, hogy ezeket távol tartsa, de egy kis segítségre még senki sem panaszkodott. Bizonyított, hogy az almaecetnek erős hatása van a baktériumokra és gombákra, így segíthet a fertőzések leküzdésében és egészségünk megőrzésében.

Egy tanulmányban a tudósok különböző, gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezőnek vélt termékeket hasonlítottak össze. Az eredmények azt mutatták, hogy az almaecet bizonyította a Candida – az olyan gombák, amelyek gyakran szerepet játszanak az élesztőgombás fertőzésekben, például a szájpenészben – ellenőrzését.

Egy másik elemzésben szándékosan fertőztek meg baktériumokkal olyan salátaféléket, mint a rukkola és az újhagyma. A beoltás után citromlé és almaecet keverékével kezelték őket, hogy felmérjék a hatást. Megállapították, hogy a keverék még kis mennyiségben is képes volt a baktériumkultúrákat olyan szintre csökkenteni, hogy azok már nem voltak kimutathatók.

Súlycsökkenés

Egy egyszerű, de elegáns kísérletben arra kérték az önkénteseket, hogy fogyasszanak egy kenyérből és egy adag ecetből álló reggelit. A fogyasztás után a jóllakottság érzését rögzítették. A tudósok közvetlen összefüggést találtak a teltségérzet és az elfogyasztott ecetsav (ecet) mennyisége között. Ebből az következik, hogy az olyan táplálékkiegészítők, mint az almaecet, segíthetnek abban, hogy hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat, és ennek eredményeként csökkentett ételfogyasztásra ösztönözhetnek.

Emellett egy 2009-es, a Bioscience, Biotechnology and Biochemistry című szaklapban közzétett tanulmányban a résztvevőknek 12 héten keresztül naponta ecetsavat kellett szedniük. Az eredmények azt mutatták, hogy az ecetsav csökkentette az általános testsúlyt, a hasi zsírszövetet, a derékkörfogatot és a trigliceridszintet. Úgy gondolják, hogy az ecetsav befolyásolhatja a szervezetben a keményítő emésztését és felszívódását, ami növeli a jóllakottságot és csökkenti a kalóriabevitelt, ami idővel fogyást eredményezhet. Ennek eredményeképpen az almaecetes diéta az évek során egyre népszerűbbé vált.

Visszerek

Egy érdekes tanulmány a helyi almaecet alkalmazásának hatását vizsgálta a visszerességben szenvedőknél. A vizsgálatban résztvevőket arra ösztönözték, hogy folytassák az orvosuk által korábban előírt kezelést, de a résztvevők felét arra is bátorították, hogy almaecettel kenjék be a lábukat. Úgy tűnik, az ecetnek statisztikailag szignifikáns hatása volt, a szóban forgó tudósok rámutattak, hogy a kezelés „növelte a konzervatív kezelés pozitív hatásait”.

Mennyi almaecetet kell használni?

Az almaecetet lehet hígítani és helyileg alkalmazni, vagy italként, illetve étrend-kiegészítő formájában fogyasztani.

Helyi alkalmazás esetén az ecetet vízzel kell hígítani az irritáció elkerülése érdekében.
Italok esetében vízzel hígítsuk. Sokan úgy találják, hogy napi akár háromszor 2 evőkanál bevétele jótékony hatású.
Az almaecet-kiegészítők esetében mindig kövesse a címkén található utasításokat.

Almaecet mellékhatások és kölcsönhatások

Az ajánlott irányelvek betartása mellett szedve nincsenek ismert mellékhatások. A túlzott fogyasztás azonban irritációt okozhat az emésztőrendszer nyálkahártyájában. Emiatt mindig kövesse a címkén található adagolási utasításokat.

Úgy gondolják, hogy a nagy mennyiségű almaecet hosszú távú használata csökkentheti a káliumszintet, ezért ha csontritkulásban vagy alacsony káliumszintben szenved, óvatosan használja.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük