Az Aloe Vera egészségügyi előnyei

Az Aloe Vera egészségügyi előnyei

Az Aloe vera egy világhírű növény, amely általában trópusi környezetben található szerte a világon. Az aloe verát évek óta helyileg használják, hogy enyhítse az égési sérüléseket és az irritációt. A gyártási eljárásokban elért legújabb fejlesztések azonban lehetővé tették, hogy szájon át bevehető aloe vera-kiegészítőket állítsanak elő. Az Aloe vera lenyelése régóta keresett, mivel a növény tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és aminosavakkal.

Az aloe vera étrend-kiegészítők vagy aloe gélt vagy aloe latexet (más néven aloin), vagy ezek keverékét tartalmazzák. A gél, amelyet a növény belső részén található levelekből nyernek, áttetsző és kocsonyaszerű. A latex a növény bőre alól származik, és sárga színű.

Milyen előnyei vannak az Aloe verának?

Az aloe vera bőrkrémek népszerűek a hidratálás és a bőr kisimítása miatt. az elkövetkező években remélhetőleg több kutatást végeznek az aloe vera ellátással kapcsolatban. Egyelőre azonban itt van néhány előnye az aloe verának, amelyekről úgy gondolják, hogy rendelkeznek.

Bőrnyugtató

Az aloe vera gélek népszerűek a bőr simítására és hidratálására. az aloe vera krémeket már évek óta használják, hogy nyugtató hatást gyakoroljanak a bőrre. Az aloe vera gazdag tápanyagprofiljába beletartozik a bőr egészsége szempontjából fontos C- és E-vitaminok jelenléte. Az aloe vera helyileg alkalmazva hozzájárul a bőr hidratálásához, ezáltal elősegíti a sima és egészséges kinézetű bőr kialakulását. Az aloe vera krémeket előszeretettel használják napégés, pikkelysömör, pattanások, herpesz, száraz bőr és sebgyógyulás esetén.

Emésztés

Bár az aloe vera emésztésre gyakorolt jótékony hatásait nem kutatták, sokan használják az emésztőrendszer megnyugtatására és a rendszeres bélmozgás elősegítésére.

Szájüregi egészség

Van néhány ígéretes bizonyíték arra vonatkozóan is, hogy az aloe vera javíthatja a szájüregi egészséget, nevezetesen a szájfekélyek/szájfekélyek súlyosságát és időtartamát, amelyek jelentős kellemetlenséget okoznak. A szájfekélyre és a szájfekélyre jelenleg szintén nincs alternatív kezelés.

Egy kettős vak vizsgálat megállapította, hogy 40 betegnél az aloe vera gél helyi alkalmazása jelentősen csökkentette a fekélyek gyógyulási idejét, valamint csökkentette a betegek által érzékelt fájdalomértéket és a környező gyulladást.

Tápanyagok elérhetősége

Az aloe vera hatékony kiegészítője lehet bizonyos alapvető tápanyagok szervezet általi hozzáférhetőségének növelésére. Egy 2005-ben a Phytomedicine folyóiratban közzétett tudományos vizsgálat megállapította, hogy mind az aloe vera gél, mind az aloe vera egész levélkivonat jelentősen megnövelte a C-vitamin és az E-vitamin biológiai hozzáférhetőségét (a szervezet ellátottságát).

A C-vitamin számos szerepet tölt be a szervezetben. A C-vitamin egyik fő hatása a kollagénképzés, amely hozzájárul a csontok, a bőr, az íny, a fogak, az ízületi porcok és az erek egészségéhez. A C-vitamin, amelyet aszkorbinsavként is ismerünk, ugyanilyen fontos a fáradtság csökkentésében, a vas felszívódásában, valamint az immunrendszer, az idegrendszer és a pszichológiai funkciók optimális működésében. A C-vitamin emellett vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja elraktározni. Ennek következtében szervezetünknek naponta bőséges ellátásra van szüksége ebből a tápanyagból az optimális egészség elősegítése érdekében.

Az E-vitaminnak is számos szerepe van, de a legfontosabb, hogy a C-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns, ami azt jelenti, hogy ezek a tápanyagok segítenek megvédeni sejtjeinket az oxidatív stressztől.

Összességében tehát e fontos tápanyagok hozzáférhetőségének növelése valószínűleg jótékony hatással lesz az egészségre. Az aloe vera újabb pozitívuma!

Fogyás

Egy dél-koreai egyetem 2013-ban publikált kutatása szerint 136 cukorbeteg vagy cukorbetegség előtt álló férfi esetében a napi kétszer 147 mg aloe vera gélt tartalmazó aloe vera étrend-kiegészítő szedése szignifikánsan nagyobb súlyvesztéshez és zsírvesztéshez vezetett a placebóhoz képest.

Gyulladáscsökkentő

Az aloe verának rengeteg potenciális egészségügyi előnye van.Az olyan helyzetek, mint a rossz táplálkozás, az alacsony fizikai aktivitás, a betegségek és a kor előrehaladtával a gyulladásos markerek növekedéséhez vezethetnek a szervezetben. A magas gyulladásos szintek jelenléte vélhetően számos betegséghez hozzájárul, beleértve a rákot és a szívbetegségeket, amelyek a nyugati világban folyamatosan jelen vannak.

Jó okkal keresik tehát sokan a gyulladáscsökkentő stratégiákat a szervezetükben. Az aloe vera másik javasolt előnye, hogy képes csökkenteni a gyulladásos citokinek számát. Bár rágcsálókban, az aloe vera rendelkezésről kimutatták, hogy csökkenti a gyulladásos szinteket, amelyek az elhízás és a II. típusú cukorbetegség következményei.

Anyagcsere-egészség

Az aloe vera számos potenciálisan előnyös egészségügyi előnnyel jár: Az elhízás és a cukorbetegség területén maradva, az aloe vera pótlása feltehetően az anyagcsere állapotunkat is befolyásolja. A Nutrients című szaklapban megjelent tanulmány éppen azt a kérdést vizsgálta, hogy a szájon át történő aloe vera-kiegészítés javíthatja-e az anyagcsere-egészséget.

Ez a tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy cukorbetegeknél és cukorbetegség előtt állóknál az aloe vera pótlása képes csökkenteni az éhgyomri vércukorszintet. Emellett a glikozilált hemoglobin (HbA1c) szintje, amely az elmúlt 4-6 hét átlagos vércukorszintjéről ad információt, szintén csökkent. Ez arra utal, hogy az aloe vera szerepet játszhat az inzulinrezisztencia folyamatos kezelésében. Ugyanilyen lenyűgöző volt az is, hogy a kutatók bizonyítékot találtak a vérzsírprofil javulására, mivel a trigliceridek és az LDL („rossz”) koleszterinszint csökkent, a HDL („jó”) koleszterinszint pedig emelkedett.

Az is figyelemre méltó, hogy ez a tanulmány véletlen besorolásos kontrollvizsgálatok metaanalízise (több tanulmány adatait egyesítő nagy tanulmány) volt, amelyet széles körben a tudományos bizonyítékok arany standardjának tekintenek. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy metaanalízis csak annyira erős, amennyire a benne szereplő tanulmányok erősek, és mivel az aloe vera pótlását nem kutatták túlságosan alaposan, csak öt tanulmányt vontak be. Emiatt a szerzők hangsúlyozták, hogy szükség van további, megbízható módszertannal rendelkező kutatásokra, amelyek nemcsak az aloe vera előnyeit, hanem a biztonságosságát is vizsgálják.

Ennek ellenére az aloe vera mögötti előzetes bizonyítékok izgalmasak, és sokan döntöttek úgy, hogy ezzel a növényi alapú termékkel egészítik ki az étrendjüket.

Mennyi Aloe verát kellene szednem?

Sajnos, mint sok más növényi eredetű tápanyag esetében, a kutatások a növények különböző részeit használják, amelyek eltérő mennyiségben tartalmazzák a jótékony hatást kifejtő aktív vegyületeket. Az aloe verával kapcsolatos kutatások egy része például a gélt használta, míg más tanulmányok a latexet vagy a kettő keverékét tartalmazó terméket használták. Ezt a problémát súlyosbítja, hogy az aloe vera pótlására, különösen annak biztonságosságára vonatkozóan viszonylag kevés kutatás készült, ami azt jelenti, hogy az optimális adagolás jelenleg nehezen meghatározható.

Ennek ellenére a legtöbb, embereken végzett kutatás szerint a napi 100-500 mg aloe gél szájon át történő szedése sikeres volt a testsúlycsökkentés, az anyagcsere és az emésztés egészségének javításában. Egy vizsgálatban akár 1500 mg-os adagokat is alkalmaztak mellékhatások nélkül.

Helyi alkalmazásra 50%-os aloe vera gélt alkalmaztak naponta kétszer a vényköteles krémek mellett a pattanások kezelésére felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. Égési sérülések, sekély vágások, pikkelysömör és herpesz kezelésére naponta többször is alkalmaztak már gyenge, 0,5%-os aloe vera gélt.

Vannak-e mellékhatásai az Aloe Verának?

Mielőtt bármilyen kiegészítő rendszerbe kezdenénk, fontos megérteni, hogy vannak-e mellékhatásai a tápanyagnak, és hogy kölcsönhatásba léphet-e egy folyamatban lévő egészségügyi problémával.

Ami az aloe vera gélt illeti, ez a termék valószínűleg biztonságos, ha szájon át szedik vagy helyileg alkalmazzák az ajánlott adagokban.

Ami az aloe vera latex vagy levélkivonatot illeti, több tudományos jelentés is megjelent a napi 250-500 mg-os napi adagok májkárosodásáról. Ezek a jelentések mindegyike 40 év feletti nőkről szólt. Bár a károsodás pontos mechanizmusát még nem sikerült meghatározni, ennek előfordulása ritkának tűnik. Azt is meg kell jegyezni, hogy amint ezeknél a nőknél abbahagyták az aloe vera pótlását, a májat érő stresszmarkerek néhány hónapon belül normális értékekre csökkentek.

A káros hatások elkerülése érdekében ajánlott az aloe verát akkor is kerülni, ha valaki gyomor-bélrendszeri problémákkal (Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás stb.), veseproblémákkal vagy aranyérrel küzd. A cukorbetegeket is figyelmeztetik az aloe vera pótlására, mivel ez csökkentheti a vércukorszintet, ami azt jelenti, hogy a gyógyszeres kezelést esetleg módosítani kell. Ha a cukorbetegek mégis szeretnének aloe-kiegészítőket szedni, ajánlott rendszeresen ellenőrizni a vércukorszintjüket.

Az aloe vera latexéről azt is feltételezik, hogy jelentős kölcsönhatásokat mutat a szívbetegségek kezelésére használt digoxinnal (lanoxin). Mivel az aloe vera természetes hashajtó, ez gyakran csökkenti a szervezet káliumraktárait, amelyek kritikus fontosságúak a szívizomzat normális működéséhez.

Mivel az aloe vera szájon át történő fogyasztásának (gél vagy latex) biztonságosságára vonatkozó kutatások hiányoznak, nem ajánlott a szedése terhes nőknek vagy gyermekeknek. Az aloe vera gél viszont biztonságosan alkalmazható helyileg.

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük