Az Aloe Vera előnyei a bőr számára

Az aloe vera világszerte híres számos egészségügyi alkalmazásáról és felhasználásáról. Azonban e különleges növény népszerűsége ellenére sokan nem ismerik a konkrétumokat arról, hogy mit tartalmaz az aloe vera, és hogy változatos tápanyag-összetétele hogyan támogatja egészségünk különböző területeit.

Ebben a cikkben az aloe vera fő hírnevét vesszük szemügyre: azt a képességét, hogy segít ápolni a bőrünket.

Mi az Aloe Vera?

Az aloe vera az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő a sima, egészséges bőrért. az aloe vera egy közönséges növény, amely eredetileg az Arab-félsziget forró, száraz éghajlatán honos. Napjainkban az Aloe növény nemzetség több mint 400 különböző fajt foglal magába, amelyeket világszerte termesztenek és termesztenek. Az Aloe verát sötétzöld, gyakran szürke levelei különböztetik meg, amelyek 20-100 cm magasra is megnőhetnek.

A különböző aloe vera-fajták különböző típusú leveleket hoznak, egyesek sima és húsos, míg mások kiemelkedő, fehér végű tüskékkel rendelkeznek. Annak ellenére, hogy az aloe vera a mai társadalomban nagy népszerűségnek örvend, ez nem új keletű jelenség. Az aloe vera első feljegyzett emberi felhasználására az i. e. 16. században került sor az ókori Egyiptomban, ahol „a halhatatlanság növényeként” emlegették.

A történelem során az aloe veráról és annak gyógynövényes előnyeiről olyan országokban találtak igazolt említéseket, mint Kína, Japán, India, Görögország, sőt még a Római Birodalom is.

Milyen tápanyagok vannak az aloe verában?

Az aloe vera növény levelei rengeteg különböző tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot, enzimet és rostot tartalmaznak, amelyek sokoldalúan felhasználhatóvá és az emberi egészségre gyakorolt jótékony hatásúvá teszik. Ezek közé tartoznak a következők:

  • A-, B-, C-, D- és E-vitaminok
  • B12-vitamin (az aloe vera egyike azon kevés növénynek, amely tartalmazza ezt a tápanyagot).
  • Réz
  • Magnézium
  • Kálium
  • Cink

Több mint 75 különböző vegyületet találtak az aloe verában, amely két különböző összetevőt eredményez, amelyeket a különböző iparágak rendszeresen kihasználnak, hogy maximalizálják termékeik tápanyagtartalmát.

  • Aloe latex – A latex sárgás folyadékként található meg az aloe vera levelek belső rétegében. A latex, vagy lé az aloe vera levelek levágásával vagy megtörésével nyerhető. Ügyelni kell arra, hogy ezt a fajta aloe verát soha ne fogyassza le, mert a jelentések szerint hashajtó hatású, és komolyabb emésztési egészségügyi komplikációkat okozhat.
  • Aloe gél – Ez az aloe vera azon része, amellyel nagyobb valószínűséggel van tapasztalata. Ez az átlátszó gélről ismert, hogy tartalmazza az aloe verával állítólagosan összefüggésbe hozott gyógyító tulajdonságok egy részét, és sokkal biztonságosabb az Ön számára, ha élelmiszerekben vagy étrend-kiegészítőkben összetevőként vagy ízesítőként használják.

Miben található meg az Aloe Vera?

Az imént tárgyalt lenyűgöző tápanyagtartalmának köszönhetően nem meglepő, hogy az aloe verát széles körben használják a legkülönbözőbb iparágakban, leginkább a gyógyszeriparban és a szépségiparban.

A samponokban, kondicionálókban, arckrémekben, zselékben, szappanokban, hidratálókban és egy sor más higiéniai termékben használt aloe vera és a benne lévő tápanyagok sokféle egészségjavító tulajdonsággal rendelkeznek. Bár az aloe vera az előbb említett alkalmazásoknál ritkább, de különböző konyhákban összetevőként vagy ízesítőanyagként, valamint étrend-kiegészítőkben használt extrakcióként is használják.

Mit tesz az aloe vera a bőrért?

Most, hogy már jól értjük, miért keresik és használják rendszeresen az aloe verát, elkezdhetjük megvizsgálni, hogy ez a jótékony hatású növény milyen módon segíthet támogatni és ápolni a bőrünket.

Sebgyógyítás

Az aloe verát népszerű természetes gyógymódként használják, hogy segítse a sebek, például a horzsolások, vágások és égési sérülések gyógyulását. Nyugtató és antimikrobiális tulajdonságai segítenek a sebek tisztításában és fertőtlenítésében, ami segíthet az általános gyógyulási folyamat felgyorsításában.

Egy 1995-ös tanulmány az aloe vera hatékonyságát vizsgálta az égési sérülések kezelésében. A tudósok 27 résztvevőből álló mintát használtak, 9 nőből és 18 férfiból, akiket a thaiföldi Ramathibodi kórház égési osztályára vettek fel.

Az égett területet két egyenlő méretű részre osztották, az egyiket vazelines gézzel, a másikat aloe vera oldattal kezelték. A kötéseket naponta kétszer tisztították, és az égési sérüléseket a vizsgálat időtartama alatt meghatározott időközönként ellenőrizték. Az eredmények azt állapították meg, hogy „az aloe vera géllel kezelt sérülés gyorsabban gyógyult, mint a vazelines gézzel kezelt terület. Az aloe géllel kezelt területen a gyógyulás átlagos ideje 11,89 nap volt, míg a vazelin gézzel kezelt seb esetében 18,19 nap”.

Az aloe verát a napégés gyógyítására is előszeretettel használják. Amikor bőrünk túl sokáig van kitéve a nap erős ultraibolya sugarainak, végül a bőrsejtek elkezdhetnek elpusztulni, ami gyulladáscsökkentő választ vált ki a szervezetben, hogy segítsen a gyógyulásban és megvédje a bőrt a további károsodástól. Az aloe vera gyógyító tulajdonságait ki lehet használni az égési sérülések okozta azonnali fájdalom vagy kellemetlenségek csökkentésére, valamint az általános gyógyulási folyamat elősegítésére és esetleges gyorsítására.

Nyugtatja és hidratálja

Az aloe vera gélek segíthetnek a bőr megnyugtatásában és hidratálásában. mivel az aloe vera száraz éghajlaton honos, levelei képesek hatalmas mennyiségű vizet tárolni, hogy megakadályozzák a növény kiszáradását még a legnagyobb hőségben és körülmények között is. Ennek a képességnek köszönhetően a levelekben található gélt gyakran használják a bőr hidratálására vagy hidratálására tervezett gyógyszeripari termékek alapjául.

Sokan elfelejtik, hogy a bőr egy szerv, és hogy hihetetlenül fontos szerepet játszik abban, hogy káros méreganyagok, vegyi anyagok, baktériumok vagy más idegen szennyeződések ne jussanak be a szervezetünkbe. Azonban csak azért, mert nincsenek tátongó sebek, még nem jelenti azt, hogy a bőrének nincs szüksége folyamatos támogatásra, hogy segítsen kivédeni a baktériumok támadását, amelyekkel nap mint nap szembesül.

Ha a bőre nem megfelelően hidratált, akkor az egyes bőrsejtek elkezdhetnek elhalni és hámlani. A száraz bőr nagyobb valószínűséggel válik irritálttá, ami miatt sokkal könnyebben szakadhat, szakadhat vagy alakulhat ki kiütés. Aloe vera alapú gél vagy krém használatával biztosíthatja, hogy bőre mindig hidratált és tiszta maradjon, különösen a kényes vagy sérülékeny területeken, például az arc és a szem körül.

Antioxidáns tulajdonságok

Az aloe vera fantasztikus forrása a C- és E-vitaminnak, amelyek arról híresek, hogy segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta potenciális károkkal szemben.

A szabad gyökök abban különböznek más molekuláktól, hogy páratlan számú elektronnal rendelkeznek. Az elektronok általában párosítva vannak, és szerves szerepet játszanak a molekulák szerkezeti stabilitásának biztosításában. Amikor a szabad gyök molekulák kölcsönhatásba lépnek a bőrsejtekkel, megpróbálhatnak elektronokat lopni, hogy stabil párt alkossanak. Az e folyamat által okozott károsodás, az úgynevezett oxidatív stressz, képes a bőrsejtek megrepedésére vagy károsodására, ami hozzájárulhat az immunrendszer gyengüléséhez.

Egy 2003-ban Kínában végzett tanulmány az aloe vera kivonat különböző korú példányainak antioxidáns tulajdonságait vizsgálta más növényi vegyületekkel, például a butilált hidrotoluolnal (BHT), egy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező szerves vegyülettel és az E-vitamin egyik összetevőjével, az α-tokoferollal szemben. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy „minden aloe-kivonat jelentős antioxidáns aktivitást mutatott”, és hogy „a hároméves kivonat mutatta a legerősebb gyökfogó aktivitást”.

Számos különböző aloe vera bőrkrém áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek megvédeni a bőrét a szabad gyök molekuláktól. A lehető legjobb eredmény elérése érdekében azonban érdemes megfontolni, hogy olyan speciális krémeket keressen, amelyeket további E-vitaminnal dúsítottak, ami segíthet javítani a krém vagy gél hatékonyságát és hatásfokát.

A foltok és pattanások kezelése

Az akne olyan bőrbetegség, amelyet az okoz, ha a testén lévő pórusokat elhalt sejtek, toxinok és/vagy baktériumok eltömítik. Ezek a területek olyan tüneteket kezdhetnek mutatni, mint a mitesszerek, fehér mitesszerek, foltok és akár zsíros bőr.

Az aloe verát, antimikrobiális tulajdonságai miatt, gyakran használják gyógynövényként az arcra, hogy segítsen meggyógyítani a pattanások és hegek miatt kialakuló foltokat és hegeket. Az aloe vera gazdag természetes C-vitaminforrás, amely segíthet a kollagén, a bőrben és más kötőszövetekben található fontos fehérje előállításában. A kollagén segít abban, hogy a bőrsejtek rugalmasak, feszesek és erősek maradjanak, ami, ha a foltok és a pattanások elleni küzdelemben szeretne segíteni, hasznos kiegészítője lehet a bőrápolásnak.

Egy 2004-es kísérletben az aloe vera gél és az illóolajok pattanásokra gyakorolt hatását vizsgálták. Mintaként 84 pattanásos egyetemi hallgatót használtak, akiket hét különböző csoportra osztottak, és mindegyiket más-más oldattal kezelték, amelyet naponta kétszer, reggel és este, mosakodás után alkalmaztak. Az elváltozások számát a vizsgálat kezdetén, majd a vizsgálat négy hetes időtartama alatt naponta megszámolták.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy „az Ocimum olajos testápoló termékek hatékonysága az aloe gél tartalmának növekedésével nőtt. A hígítatlan vagy 50%-os aloe gélt tartalmazó termékek voltak a legaktívabbak, és gyorsabban szüntették meg a gyulladásos elváltozásokat, mint a standard termék”.

Anti-Ageing előnyök

Az aloe vera a bőrön alkalmazva öregedésgátló előnyöket kínálhat.Ez az utolsó lehetséges előny, amit az aloe vera nyújthat, nagyrészt ugyanazt a tudományt foglalja magában, mint az előzőekben tárgyalt téma. Az aloe vera képes lehet elősegíteni a kollagéntermelést, hogy a bőr egészséges maradjon. Elegendő kollagén nélkül a bőr megereszkedhet, ráncosodhat és gyorsabban öregedhet.

Az aloe vera bőrkrémek, gélek és kiegészítők a változatos tápanyagtartalmuk miatt segíthetnek ellensúlyozni ezeket a különböző bőrproblémákat. Mint korábban említettük, különösen a C-vitaminról ismert, hogy szerepet játszik a kollagéntermelésben, így e tápanyag bevitelének növelése aloe vera termékek vagy kiegészítők használatával vagy fogyasztásával ideális megoldás lehet az öregedés elleni erőfeszítések fokozására.

Szerencsére a különböző gyógyszeripari és szépségápolási termékek széles skálája áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek. Amikor az ideális lehetőséget keresi, próbáljon meg alkoholmentes, magas százalékban aloe vera kivonatot tartalmazó fajtákat találni, mert ezek nagyobb valószínűséggel kínálnak jobb eredményeket.

Ezeket a termékeket az étrendjével is összehangolhatja, ha olyan ételeket is fogyaszt, mint a paradicsom, az avokádó és a diófélék, hogy maximalizálja a hasznos vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok bevitelét, amelyek tovább segíthetik az öregedés elleni erőfeszítéseket a bőre javára.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük