Az esti kankalin olaj egészségügyi előnyei

Az esti kankalinolaj gazdag omega-6-tartalmának köszönhetően többféleképpen is jótékony hatással van az egészségünkre. Az eperfű magjából préselt olaj gazdag egy speciális omega-6 zsírsavban, a gamma-linolénsavban (GLA), amelyről úgy gondolják, hogy gyulladáscsökkentő hatással van a szívre és az agyra.

Bár az olaj férfiak és nők számára egyaránt előnyös, a nők a hormonális egyensúlytalanságok stabilizálása érdekében szívesen fogyasztják. Fedezze fel, hogyan szedje az esti kankalinolajat a legjobb eredmények elérése érdekében.

Mi az az esti kankalin?

Az esti kankalin Észak-Amerikában vadon termő növény, amely esténként fényes sárga virágokat hoz, innen ered a neve is. A magokból préselt olaj az egyik leggazdagabb természetes forrása a gamma-linolénsav (GLA) nevű omega-6 zsírsavnak, amely az olaj egészségügyi előnyeiért felelős. Hagyományosan az esti kankalin olajat számos gyógyító tulajdonsága miatt a „király mindenesének” nevezték.

A szervezet az esti kankalinolajban lévő GLA-t prosztaglandinoknak nevezett hormonszerű anyagokká alakítja át, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és segítenek az agyalapi mirigy hormonjainak szabályozásában. A GLA a sejtek felépítéséhez, az idegek működéséhez és a bőr rugalmasságához is elengedhetetlen.

A GLA nélkülözhetetlen a jó egészség fenntartásához, de a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni. Az átalakulási folyamatot számos tényező zavarhatja, például az öregedési folyamat, az alkoholizmus, a rossz táplálkozás és az egészségügyi problémák.

Az esti kankalinolaj előnyei

Az esti kankalinolaj több szempontból is előnyös az egészségre, és az évek során széles körben tanulmányozták. Klinikai bizonyítékok támasztják alá a használatát az alábbi problémák esetében:

PMS: Sok nő úgy találja, hogy az esti bimbóolaj enyhíti a premenstruációs szindróma (PMS) és a premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD) gyakori tüneteit, különösen a hangulatingadozásokat, a mell érzékenységét és a menstruációs görcsöket. Úgy gondolják, hogy a GLA prosztaglandinokat szabályozó képessége segít csökkenteni a szervezet gyulladásos válaszát a menstruáció körüli hormoningadozásokra. Sok nőnél, aki súlyos PMS-ben, endometriózisban vagy PCOS-ben szenved, alacsony GLA-szintet találnak.

Meddőség: A GLA növeli a méhnyaknyálka termelődését és vékonyabbá teszi azt, ami segíti a spermiumok mozgékonyságát és elősegíti az egészséges reprodukciót. Bár az esti boglárkaolaj jótékony hatással lehet a termékenységre, a terhesség későbbi szakaszában nem ajánlott, mivel a méh falát összehúzódásra serkentheti, és megindíthatja a szülést.

Bőr: Az eperfűmagolajról kimutatták, hogy mérsékelt javulást biztosít az olyan gyulladásos bőrbetegségek kezelésében, mint az ekcéma, a dermatitisz és a pattanások. Több európai országban az orvosok az olajat ezen állapotok kezelésére írják fel. Még nem teljesen tisztázott, hogy az eperfűmagolaj milyen előnyökkel jár ezekben az állapotokban. A szakértők úgy vélik, hogy az esti boglárkaolaj a faggyútermelés és az eltömődött pórusok csökkentése révén enyhíti a pattanásokat. Az ekcéma esetében koncentrált GLA-t biztosít azoknak, akiknek nehézséget okoz az étkezési zsírok GLA-vá történő átalakítása. Egy 1207 ekcémás beteg bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy az esti bimbóolaj jótékonyan hat az ekcémás betegekre azáltal, hogy enyhíti a viszketést, a kéregképződést, az ödémát és a bőrpírt.

Agyműködés: Ígéretes bizonyítékok mutatják, hogy az esti bimbóolaj segíthet csökkenteni az olyan gyakori agyi rendellenességek kockázatát, mint a hiperaktivitás, a figyelemhiányos zavar (ADHD), a depresszió és a skizofrénia. A prosztaglandinok kémiai hírvivőként működnek az agyban, és segítenek az idegi impulzusok szabályozásában, amelyekről úgy gondolják, hogy támogatják a normális agyműködést, az impulzuskontrollt és a koncentrációt. Egy ADHD-s betegek bevonásával végzett vizsgálat szerint az omega-3 és -6 kombinációjának négy hónapon át történő szedése jelentősen csökkentette a tüneteket, ha gyermekeknél 2-4 gramm, illetve felnőtteknél 2-8 gramm dózisban szedték.

Cukorbetegség: A cukorbetegeknél néha előfordul, hogy a szervezetük nehezen alakítja át a linolsavat GLA-vá (a felhasználható formává), ezért nagyobb a GLA hiányának kockázata. A GLA pótlása segíthet a diabéteszes neuropátia elleni védekezésben, sőt egyes esetekben akár vissza is fordíthatja az idegkárosodást. Egy vizsgálatban 100 diabéteszes neuropátiában szenvedő felnőtt 1 éven keresztül napi 480 mg esti kankalinolajat kapott. Az eredmények jelentős javulást mutattak az ideggenerációban, és az olyan tünetek, mint a bizsergés, zsibbadás kevésbé voltak kifejezettek a placebóhoz képest.

Mellfájdalom: Az esti kankalinolajat néha alkalmazzák masztalgia (mellfájdalom) kezelésére, különösen ciklikus masztalgia esetén, amikor a nőknél közvetlenül a menstruáció előtt fájdalom jelentkezik a mellekben. Sok masztalgiában szenvedő nőnél alacsony az omega-6 zsírsavtartalom, ezért az esti bimbóolaj egész hónapban történő pótlása segíthet a szintek kiegyensúlyozásában és a fájdalom enyhítésében. A klinikai vizsgálatok eredményei eddig vegyesek voltak, de úgy tűnik, hogy 3000 mg esti boglárkaolaj és 1200iu E-vitamin kombinációja csökkentheti a mellfájdalmat egyes nőknél, ha legalább négy hónapon keresztül szedik.

Hogyan szedhető az esti kankalinolaj

Az esti boglárkaolaj napi 3000-4000mg-os adagokban bizonyult előnyösnek, amelyet több adagra lehet osztani a nap folyamán. Ha jó minőségű esti boglárkaolaj-készítményt keresünk, az olajnak körülbelül 8% GLA-ra kell standardizáltnak lennie. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben naponta körülbelül 240mg-320mg GLA-t szed.

Az esti kankalinolajból többféle készítmény is kapható, így nehéz lehet eldönteni, hogyan szedje az esti boglárkaolajat az Ön igényeinek legjobban megfelelő módon. Az olaj helyileg alkalmazható bőrre és hajra, akár tisztán, akár hidratálóval keverve. Könnyen felszívódik és nem komodogén, így nem tömíti el a pórusokat. Kiegészítő formában az esti kankalinolajat étellel együtt kell bevenni, hogy a szervezetben jól felszívódjon.

Az esti kankalinolaj hatásmechanizmusa miatt nem valószínű, hogy azonnali enyhülést biztosít. Ehelyett az olajat több hónapon keresztül kell szedni. Ha Ön bármilyen vényköteles gyógyszert szed, a kiegészítés előtt ellenőrizze, hogy az esti bimbóolajjal együtt biztonságosan szedhető-e.

Sok szakértő azt tanácsolja a terhes nőknek, hogy kerüljék az esti bimbóolaj használatát, mivel az olaj feltehetően méhösszehúzódásokat vált ki, és megindíthatja a szülést. Míg egyes szakértők azt javasolják, hogy az olaj szedése legalább a terhesség 34. hetéig biztonságos, mások azt javasolják, hogy teljesen kerüljék.

Az esti kankalinolaj mellékhatásai

Az esti kankalinolaj-kiegészítők kiváló biztonsági adatokkal rendelkeznek, ha az ajánlott irányelveken belül szedik őket. Az esti bimbóolaj kisebb mellékhatásai közé tartozhat a fejfájás, az emésztési zavarok, a hányinger vagy a lágy széklet. Az olaj egyeseknél allergiás reakciót is kiválthat; ha kiütést, viszketést vagy légzési nehézséget észlel, hagyja abba a használatát, és forduljon egészségügyi szakemberhez.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük