Az MSM (metilszulfonil-metán) egészségügyi előnyei

A kén az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló elem a szervezetben. Szintjének egészséges szinten tartása fontos lehet számos olyan struktúra számára, amelyet nap mint nap használunk. Talán nem is tudod, de egy olyan kiegészítő, mint az MSM, fontosabb lehet számodra és az egészséged számára, mint gondolnád.

Az MSM egy szerves kén, amelyet általában ízületi gyulladás, sportsérülések és ínhüvelygyulladás kezelésére használnak. Úgy gondolják, hogy a gyulladás csökkentésével és az ízületi szövetek helyreállításának elősegítésével támogatja az ízületek működését. Az MSM-et népszerűen étrend-kiegészítő formájában szedik, azonban krémek is kaphatók.

Mi az MSM?

Az MSM, más néven metilszulfonil-metán egy stabil kénforrás, amely természetes módon megtalálható az emberi szervezetben, a növényekben és az állatokban. A szervezetben a kén az ízületi porcok kulcsfontosságú építőköve, és közvetlenül részt vesz a kollagénmolekulák előállításában és megerősítésében. A kollagén rugalmas jellege „rugalmasságot” kölcsönöz a sejtmembránoknak, segít megőrizni azok rugalmasságát és tömörségét.

Ahogy öregszünk, a kollagéntermelés csökken, ami azt jelenti, hogy az ízületeink nem pattannak vissza olyan gyorsan a sérülésekből, mint korábban, és gyakran merevek és fájdalmasak lesznek. Az MSM hozzáadása az étrendhez segíthet pótolni az elvesztett készleteket.

Ezzel párhuzamosan bizonyítékok utalnak arra, hogy az MSM hatással lehet a szervezetben lévő gyulladásokra. A gyulladást elsősorban az ízületi fájdalomra és duzzanatra gyakorolt hatása miatt ismerjük, de ez egy olyan folyamat, amely az egész testben előfordul, mint reakció a sérülésekre és fertőzésekre. Még edzés után is előfordulhat – erről később még szót ejtünk.

Az MSM előnyei

Az MSM egészségügyi előnyeit vizsgáló tanulmányok többsége rövid távú, átlagosan körülbelül három hónapos, bár a kutatások folyamatban vannak. Eddig az MSM legfontosabb előnyei a következők voltak:

Osteoarthritis

Mivel az MSM szerepet játszik az ízületek karbantartásában, természetes, hogy összekapcsoljuk a kiegészítőt és az ízületi gyulladást. Két fronton is támogatja az osteoarthritis kialakulását: a gyulladás ellen védő kiegészítőként és a porcok összetevőjeként. Mivel a porcvesztés az osteoarthritis fő hibapontja, minden, ami segíthet annak egészségesen tartásában, áldás lesz. Ugyanígy egy olyan kiegészítő is, amely csökkenti a duzzanatot és a fájdalmat, amelyet ezen ízületek használata okoz. Mit mond tehát a tudomány erről a kérdésről?

Egy tanulmány az MSM-et glükozaminnal, egy másik ízületeket támogató vegyülettel kombinálta. A vizsgálatban 118 térdízületi artritiszben szenvedő beteget osztottak négy csoportra; az első csoportba tartozó betegek napi 1500 mg glükozamint, a második csoportba tartozók 1500 mg MSM-et, a harmadik csoportba tartozók glükozamint és MSM-et is, a negyedik csoportba tartozók pedig placebót kaptak. A 12 hetes vizsgálat végén az eredmények azt mutatták, hogy a glükozamin, az MSM és ezek kombinációja jelentősen javította a térdfájdalmat és a mozgást a placebóhoz képest.

Az izmok regenerálódása edzés után

Intenzív edzés során az izmok sérülnek és fájdalmasak lesznek (ez ismerős érzés lesz az edzőteremben rendszeresen edzőtáborozóknak), de egy másik folyamat is lejátszódik a szervezetben: az oxidatív stressz. Itt a sejtek molekuláris szintű károsodása következik be, mivel a testmozgás növeli a szabad gyökök termelését: olyan molekulákét, amelyek az említett sejtkárosodást okozzák.

Egy rövid távú tanulmány szerint 3000 mg MSM napi pótlása jelentősen csökkentette az izomfájdalmat, amikor a fájdalomszintet 48 órával az edzés után mérték. Úgy gondolják, hogy az MSM segíthet megelőzni az edzés közbeni megerőltetés okozta további ízületi károsodást is azáltal, hogy sejtszinten eltávolítja a salakanyagokat és felgyorsítja a sejtek regenerálódását.

Bőrápolás

Emlékszel, hogy említettük, hogy az MSM segít feltölteni az ízületek kollagénjét? Ez a bőrre is átterjed. Talán ismeri a kollagéntartalmukkal büszkélkedő bőrápolási termékek sokaságát, és nem véletlenül; a kollagén segít fenntartani a bőr rugalmasságát, így az fiatalosnak tűnik.

Gyulladáscsökkentő hatása segíthet bizonyos foltok megjelenésén is. Egy gyakran idézett tanulmány a rosacea nevű betegségre összpontosít, amelyet bőrpír, nagy foltok és látható erek jellemeznek. Az MSM-et szilimarinnal kombinálva 46 betegnél tesztelték a rosacea ellen; úgy találták, hogy javítja „a bőrpírt, a papulákat, a viszketést, a hidratáltságot és a bőr színét”.

Haemorrhoidák

Az a mód, ahogyan az MSM fokozza a szervezet gyulladás elleni védelmét, állítólag hasznos az aranyér ellen. Bár nincs túl sok kutatás ezen a területen, egy tanulmány a hatékonyságát vizsgálta, amikor hialuronsavval és teafaolajjal kombinált gélben alkalmazzák. Kimutatták, hogy 14 nap elteltével „jelentősen csökkentette az összes tünetet… a [placebóhoz] képest”.

Hajhullás

Az egészséges haj fenntartásához és növekedéséhez kollagénre van szükség, ezért úgy gondolják, hogy az MSM jótékony hatással lehet a hajhagymák és hajszálak erősségére és épségére. A kén a haj elsődleges fehérjéjének, a keratinnak is fontos összetevője.

Allergiák

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy az MSM gyulladáscsökkentő hatásai enyhíthetik a szénanátha tüneteit, beleértve a légúti torlódást és a viszketést.

Mennyit kell szednem?

Az MSM természetes módon olyan élelmiszerekben fordul elő, mint a diófélék, a tej és a nyers káposzta, de ezekben még a táplálékkiegészítőkhöz mérten is elenyésző mennyiség található. Emellett érzékeny a hőre, ezért ezeket az élelmiszereket nyersen kell fogyasztani – ami bizonyos emberek számára nem a legétvágygerjesztőbb, nem is beszélve a tejtermékekkel és diófélékkel járó intoleranciákról és allergiákról.

Kiegészítő formájában naponta akár 6000 mg-ot is bevehetünk két-három adagra elosztva. Kétféle MSM-kiegészítő létezik: kristályosított és desztillált. A kristályosított MSM olcsóbb, de a szerves kénből származó szennyeződéseket és nehézfémeket tartalmazhat. Ehhez képest a desztillált MSM egy olyan eljáráson megy keresztül, amely teljesen eltávolítja a szennyeződéseket, ezért jobb minőségűnek számít. Ezért mindig a desztillációval tisztított MSM-et válasszuk.

Nincs bizonyíték az MSM terhesség alatti használatára, ezért az óvatosság kedvéért ebben az időszakban kerülni kell a pótlást.

MSM mellékhatások és kölcsönhatások

Jelenlegi ismereteink szerint nincsenek komoly, széles körben elterjedt mellékhatások (hat hónap alatt bizonyítottan biztonságos). Nagyon ritka esetekben előfordulhat hasmenés és egyéb gyomor-bélrendszeri irritáció.

Ezen kívül nincsenek ismert kölcsönhatások vényköteles gyógyszerekkel. Vannak olyan jelentések, amelyek szerint az MSM bizonyos esetekben vérhígítóként hat, azonban; ha bármilyen aggálya van, kérjük, konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen MSM-kiegészítőt szedne.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük