Az orbáncfű egészségügyi előnyei

Az orbáncfű egészségügyi előnyei

Az orbáncfüvet már régóta szedik és használják a gyógyászatban, már az ókorban is. Népszerű gyógynövény, gyakran ajánlják azoknak, akik szellemileg fáradtnak érzik magukat, vagy akiknek nehézséget okoz a kikapcsolódás. Mit is jelent ez pontosan, és segíthet-e a virág a test körüli egyéb panaszokon?

Ebben a cikkben elmagyarázzuk az orbáncfű néhány finomságát, és azt, hogy étrend-kiegészítői milyen előnyökkel járhatnak a napi használat során. Sok más étrend-kiegészítőhöz hasonlóan a képességeit illetően is előfordulhatnak téves információk az interneten – mi azért vagyunk itt, hogy a tényekkel szolgáljunk.

Mi az orbáncfű?

Az orbáncfű, más néven Hypericum perforatum, egy Európában őshonos évelő növény. Aranysárga virágai vannak, és gyakran gyomnövénynek tekintik, mivel réteken és sövényekben nő. Ennek ellenére a növényt évszázadok óta gyógyászati célokra használják. Hippokratész és Plinius számos, a sebgyógyulásra és a hátfájásra gyakorolt jótékony hatást jegyzett fel az orbáncfűről, a középkorban Angliában pedig gyakran akasztották az ajtók fölé, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

Nevének eredete nem világos. Úgy vélik, hogy Keresztelő Szent Jánosról nevezték el, és egyes szakértők szerint a virágokon található kis piros pöttyök a mártírhalált halt szent vérét jelképezik. Mások szerint egyszerűen azért kapta a nevét, mert a növény Szent János napján (június 24-én) teljes virágzásban van.

A növényt széles körben tanulmányozták gyógyhatásai miatt, és komoly bizonyítékok támasztják alá az enyhe és közepesen súlyos depresszió kezelésére való alkalmazását. Az ezen előnyök mögött meghúzódó mechanizmusok azonban még nem teljesen ismertek. A növény számos vegyi anyagot, úgynevezett hipericint, hiperforint és flavonoidokat tartalmaz, ezért a gyógynövényt néha „Hypericum” néven forgalmazzák.

Az orbáncfű és a depresszió

Megalapozott bizonyítékok támasztják alá az orbáncfű használatát az enyhe és közepesen súlyos depresszió kezelésében. A súlyosabb depressziós rohamok kezelésére azonban több kutatásra van szükség.

Egy 29 különálló vizsgálat (összesen 5489 résztvevő bevonásával) metaanalízise szerint az orbáncfű ugyanolyan hatékony a depresszió tüneteinek javításában, mint az antidepresszáns gyógyszerek, a résztvevők 28%-ánál nagyobb valószínűséggel tapasztaltak javulást. Az elemzés azt is kimutatta, hogy az orbáncfű kevés, vagy egyáltalán nem okozott mellékhatást, ellentétben a kontrollcsoportok által szedett antidepresszáns gyógyszerekkel.

Bár a hatásmechanizmusok még nem teljesen tisztázottak, úgy gondolják, hogy az orbáncfű késlelteti a szerotonin, noradrenalin és dopamin neurotranszmitterek visszaszívódását, ami azt jelenti, hogy több ilyen neurotranszmitter áll a szervezet rendelkezésére.

Egyes beszámolók szerint az orbáncfű „ugyanolyan jól oldja a depressziót, mint az olyan gyógyszerek, mint a Prozac”, és több európai országban, köztük Németországban is a depresszió első számú kezelési módjává vált.

A virág ígéretesnek bizonyult a SAD tüneteinek, köztük a szorongás, az alacsony libidó és az alvászavarok csökkentésében. Gyakran alkalmazzák fényterápiával kombinálva, egy másik ismert kezeléssel, amely UV-fényt használ a beteg hangulatának javítására. Ami a tudományos bizonyítékokat illeti, az orbáncfű használata kifejezetten a SAD elleni segítségként egyelőre kevés – jobb minőségű kutatásokra van szükség, mielőtt szilárd összefüggést lehetne megállapítani, annak ellenére, hogy a hagyományosabb depresszió ellen is hatékony.

Egyéb előnyök

A depresszión kívül az orbáncfű számos más módon is jótékony hatással van az egészségre:

  • Menopauza: Bizonyos bizonyítékok alátámasztják az orbáncfű használatát a hőhullámok enyhítésére, különösen, ha fekete nadálytővel együtt szedik.
    Szorongásos zavarok: Úgy gondolják, hogy az orbáncfű elősegíti a stabilitás és a kontroll érzését, azonban a mai napig nincs elegendő bizonyíték arra, hogy hangulatstabilizáló szerepét alátámasztaná. Ez a hipotézis összefügghet azzal, hogy a depresszióban szenvedők közül sokan szorongásos tünetekkel is küzdenek.
  • Kényszerbetegség (kényszerbetegség): A bizonyítékok nem meggyőzőek, de néhány tanulmány szerint napi körülbelül 900 mg orbáncfű 12 héten át történő szedése javíthatja a tüneteket.
  • Gyulladáscsökkentő: Az orbáncfű gyulladáscsökkentő hatású is lehet, amely segíthet enyhíteni a gyakori fájdalmakat. Egy vitairat ezeket a hatásokat „figyelmen kívül hagyott potenciálként” írja le a virágban.
  • Genitális herpesz vagy ajakherpesz: Egyesek úgy találják, hogy az orbáncfű segít csökkenteni a felfázás korai tüneteit, beleértve a szúrást és az égést.

Mennyit vegyek be?

Az orbáncfű többféle formában kapható, beleértve a teát, a tinktúrákat és a táplálékkiegészítőket. A kísérletek többsége 900 milligrammot (mg) használt napi három adagra elosztva, de egyesek akár napi 1800 mg-ot is használtak. Több hétig, sőt hónapokig is eltarthat, amíg a teljes előnyöket megtapasztaljuk.

Bizonyos esetekben az orbáncfű alkalmas lehet gyermekek és serdülők számára, azonban csak háziorvosuk felügyelete mellett szabad szedni. A gyermekek bevonásával végzett vizsgálatokban napi 150 mg és 1800 mg közötti mennyiségű orbáncfű-kivonatot alkalmaztak. Orvosi felügyelet nélkül ne adjon orbáncfüvet gyermekeknek vagy serdülőknek.

A terhesség és szoptatás alatti használatra vonatkozóan jelenleg nem állnak rendelkezésre elegendő biztonsági adatok, ezért ebben az időszakban kerülendő.

Engedélyezés és regisztráció

A gyógynövény készítménye nagymértékben változhat, ezért az orbáncfű-kiegészítő vásárlásakor keresse a THR logót. A gyógynövény értékesítését az Orvosi és Egészségügyi Termékeket Szabályozó Ügynökség (MHRA) engedélyezi, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban történő forgalomba hozatalhoz a táplálékkiegészítőnek viselnie kell a regisztrációs jelzést. Ez a védjegy azt mutatja, hogy a kiegészítés engedélyezett, jóváhagyott és biztonságos és elfogadható színvonalon gyártott.

Orbáncfű mellékhatások

Az orbáncfű megfelelő módon alkalmazva kiváló biztonsági adatokkal rendelkezik. Egyeseknél a gyógynövény enyhe mellékhatásokat okozhat, beleértve a szájszárazságot, szédülést, székrekedést, gyomor-bélrendszeri tüneteket és a napfényre való érzékenységet.

Kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a warfarint, a proteázgátlókat, az epilepszia elleni gyógyszereket és az orális fogamzásgátlókat. Nem szabad más antidepresszánsokkal együtt szedni, és ismert, hogy kölcsönhatásba lép a kemoterápiás gyógyszerekkel, ezért nem szabad szedni a kemoterápia előtti hetekben vagy a kemoterápia alatt. Ha Ön bármilyen vényköteles gyógyszert szed, az orbáncfű szedése előtt konzultáljon háziorvosával.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük