Az ördögkarom egészségügyi előnyei

az ördögkarom hatásai

Az ördögkarom, tudományos nevén Harpagophytum procumbens, egy olyan növény, amelynek hagyományos felhasználása hosszú múltra tekint vissza. Az ördögkaromot az évek során számos panaszra használták, többek között vízhajtóként, nyugtatóként, lázcsillapítóként és az emésztés javítására.

A növény fájdalomcsillapító hatása azonban a legismertebb, és a közelmúltban a tudományos közösség is szigorúan tesztelte. Ennek az érdeklődésnek a hatására az ördögkarom az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált azon fogyasztók körében, akik biztonságos és költséghatékony megoldást keresnek az ízületi és izomfájdalmak csökkentésére.

Mi az ördögkarom?

Az ördögkarom egy alacsony növésű növény, amely Afrika déli részén, többek között Zambiában, Zimbabwéban és Botswanában található. A csúnya köznapi neve ellenére az ördögkarom valójában egy igen vonzó növény, finom piros virágaival a nyári hónapokban. A növény a virágzást követő maghüvelyekről kapta a nevét, amelyeket fekete tüskék vagy kampók borítanak – állítólag az ördög karmaira hasonlítanak.

Amióta az európai bevándorlók felfedezték a növény számos hagyományos felhasználási módját, egyre népszerűbbé vált. Namíbia exportálja a legnagyobb mennyiséget, ahol a Kalahári-sivatagban bőségesen megtalálható. Az export olyannyira megnőtt, hogy az utóbbi években a vadon termő növények betakarítása helyett a növény kereskedelmi célú termesztésére törekedtek.

Az ördögkarom előnyei

Az ördögkaromról tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást, és ezáltal az ízületi és izomfájdalmakat. az ördögkaromban található hatóanyagot „harpagosid” néven ismerik. A tanulmányok szerint a harpagosid gyulladáscsökkentő hatású, ami viszont segíthet enyhíteni az ízületi vagy izületi panaszokat.

Bár a kutatások még folynak ezen a területen, számos érdekes tanulmány pozitív eredményeket talált az ördögkarom-kiegészítővel kapcsolatban. Az egyik vizsgálatban 118 krónikus hátfájásban szenvedő betegnek négy héten keresztül vagy 6000 mg Devil’s Claw-t, vagy egy azonos hatású placebót írtak fel. A vizsgálati időszak végére megállapították, hogy a Devil’s Claw csoportból kilencen voltak fájdalommentesek, míg a placebocsoportból csak egynél tapasztalták ugyanezt az előnyt.

Más vizsgálatok még ennél is nagyobb eredményeket mutattak ki. Egy németországi tanulmányban 63 önkéntes vett részt, akik hát-, váll- vagy nyaki izomfájdalomtól szenvedtek. A kezelt csoport négy héten keresztül napi két 480 mg Devil’s Claw tablettát kapott, és kéthetente fájdalomméréseket végeztek. A vizsgálatot vezető tudósok „egyértelmű klinikai hatékonyságról” számoltak be, miután „rendkívül jelentős hatást” tapasztaltak mind az izomfájdalomra, mind a merevségre.

Máshol 2400 mg Devil’s Claw-t adtak 75 térd- vagy csípőpanaszoktól szenvedő betegnek. A betegek a jelentések szerint 24%-os javulást tapasztaltak a fájdalomértékekben, 22%-os javulást az ízületi merevségben, és átlagosan 23%-os javulást a fizikai funkcióban. Figyelembe véve, hogy a vizsgálat időtartama mindössze 12 hét volt, ezek valóban nagyon lenyűgöző eredmények, az orvosok a kellemetlenségek és a funkció „folyamatos javulásáról” számoltak be. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ilyen vizsgálati körülmények között a Devil’s Claw „klinikailag előnyös hatást” fejt ki.

Míg az ördögkaromot hagyományosan általános fájdalomcsillapítóként használják izomfájdalmakra és -fájdalmakra, újabban a szakértők elkezdték felmérni hatékonyságát kifejezetten ízületi gyulladás esetén.

Egy tanulmány itt az Egyesült Királyságban 259 ízületi gyulladásban szenvedőnek írták fel az ördögkaromot nyolc héten keresztül. A Phytotherapy Research című szaklapban közzétett eredmények a fájdalom csökkenését és a merevség javulását mutatták ki az összes főbb érintett ízületben, beleértve a csípőt, a térdet és a kezet. E javulások eredményeként a felmérések az életminőség jelentős javulásáról is beszámoltak.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az ördögkarom „hatékony és jól tolerálható komoly kezelési lehetőség az enyhe és közepesen súlyos degeneratív reumatikus reumatikus rendellenességek kezelésére, amely javítja az életminőséget”.

Mennyit vegyek be?

Az ördögkaromot általában 1000-4000 mg-os adagokban szedik a legjobb eredmények elérése érdekében.A tudósok még mindig vizsgálják az optimális adagolást, és ezt a kérdést bonyolítja az a tény, hogy egyes vizsgálatok a résztvevőknek adott ördögkarom-kivonat teljes mennyiségét rögzítik, míg mások csak a harpagosid szintjét mérik.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb pozitív hatást mutató tanulmány 50-100 mg körüli harpagosid dózist használ. A felhasznált készítmény erősségétől függően ez valószínűleg nagyjából 1000-4000 mg standardizált kivonatnak felel meg.

A tudományos elemzés „korlátozott bizonyítékot” sugall a 30 mg harpagosidnál kevesebbet tartalmazó ördögkarom-kivonat hatékonyságára, de nagyobb mennyiségeknél a hatás sokkal észrevehetőbb. Sőt, egy tanulmány, amely a különböző dózisok hatását kívánta felmérni, arra a következtetésre jutott, hogy „erős bizonyíték áll rendelkezésre a használatra… 50mg harpagosidnak megfelelő napi dózisban”.

A Simply Supplements által forgalmazott szupererős tabletták tablettánként 600 mg ördögkaromot tartalmaznak, és naponta kettőt ajánlott bevenni belőlük. Egy reggeli és egy esti étkezés utáni bevétel valószínűleg a leghatékonyabb rutin.

Mellékhatások és kölcsönhatások

Az ördögkarom növekvő népszerűségének egyik oka a megállapított lenyűgöző biztonsági adat. Egy tudóscsoport összegyűjtötte az ördögkarommal végzett 28 klinikai vizsgálat eredményeit, keresve az esetleges problémákat. Adataik azt mutatták, hogy az ördögkarom szedésének mellékhatásai nagyon szokatlanok, a betegek nagyjából 3%-át teszik ki. Ráadásul a mellékhatások általában nagyon enyhék voltak, a leggyakoribbak a kisebb gyomorpanaszok voltak. Sőt, amikor összehasonlították az ördögkaromot szedő és a placebo tablettát kapó személyeket, nem volt különbség közöttük.

Nem végeztek vizsgálatokat a gyermekekre gyakorolt hatásáról, ezért az ördögkarom nem alkalmas számukra. Továbbá, a gyomorfekélyben vagy epekövekben szenvedőknek nem szabad Devil’s Claw-t szedniük, ahogyan a terhes nőknek sem. Magas vérnyomásban vagy szívbetegségben szenvedő egyéneknek szedése előtt konzultálniuk kell orvosukkal.

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük