Cink a szorongás ellen: Cinkhiány miatt szorongsz?

Azon kapta magát, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb szorongástól szenved? Úgy érzi, hogy a szíve dobog és a pulzusa szapora? Azon kapta magát, hogy képtelen elaludni, vagy nehezen tudja magát motiválni? Ha igen, a válasz egyszerűbb lehet, mint gondolta volna…

A szorongás irányíthatja az életét
Sok nem szenvedő számára csábító lehet, hogy a „szorongást” valami nagyon jelentéktelen dolognak tekintse. Végül is, nem mindannyian szorongunk időnként? Nem normális, hogy aggódunk egy közelgő vizsga vagy egy számla miatt, amit tudjuk, hogy nem tudunk kifizetni?

A valóságban persze a szorongás meglehetősen széles skálán létezik, és sokunkra jelentős hatással lehet. Egyesek számára ez egy kellemetlen érzés a gyomrunk mélyén, ami miatt éjszakánként ébren fekszünk. Mások számára a szorongás valóban legyengítő állapot lehet, amely megakadályozza, hogy olyan „normális” életet éljünk, amilyenre vágyunk.

És ez még nem minden. A szorongást gyakran az orvosok által „depressziós szindrómának” nevezett betegség szerves részének tekintik. A depresszió súlyosságának felmérésére használt számos eszköz tartalmaz a szorongás érzésére vonatkozó kérdéseket. Az, hogy Ön folytatja a munkáját, vagy vigyáz a gyerekeire, vagy takarítja a házát, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem szenved szorongástól.

Mi az a cink?

A cink meglehetősen ritka elem – de olyan, amelyet sokan közülünk név szerint is elég jól ismerünk. Egy tudományos tanulmány azt állította, hogy a cink a földkéreg mindössze 0,02%-át teszi ki, és valójában sokkal ritkább, mint sok más elem, amiről valószínűleg még nem is hallottál. El tudnád például magyarázni, hogy mit csinál a cirkónium és a vanádium, annak ellenére, hogy mindkettő gyakoribb, mint a cink?

Mindezek ellenére a cink által kínált egészségügyi előnyök sokasága azt jelenti, hogy elég jól ismert. A cinkről például kiderült, hogy döntő szerepet játszik az immunrendszerben. Tanulmányok kimutatták, hogy egy cinkpasztilla szopogatása sokkal hatékonyabb lehet a megfázás megelőzésében, mint a narancslé lenyelése.

Ebben a cikkben azonban különösen fontos, hogy a cink hogyan működik az agyban és az idegekben. Neuronjaink hossza jelentősen eltérhet, és jellemzően egyetlen üzenet (például a fájdalom, amit akkor érez, ha valami forró dologhoz érünk) több idegpályán keresztül halad végig az útja során.

Ezeknek a hosszú távú üzeneteknek a kulcsa a szinapszisok – azok a területek, ahol két ideg összekapcsolódik. Itt a neurotranszmitterek néven ismert anyagok utaznak át a résen, biztosítva, hogy az üzenet az egyik idegtől a másikig eljusson, amíg el nem éri a végső célját. Tudományos vizsgálatok megállapították, hogy a cink lényegében ezeknek a neurotranszmittereknek a felszabadulását szabályozza. Cinkhiány esetén tehát előfordulhat, hogy a kémiai üzenetek nem haladnak olyan zökkenőmentesen a szervezetben, ami vélhetően hatással lehet a depresszió tüneteire – beleértve a szorongást is.

Ezt az elképzelést tovább alátámasztandó tudósok egy csoportja arról számolt be, hogy „az agyi cink állapotának változásait neurológiai rendellenességek széles skálájával hozták összefüggésbe, beleértve az agy fejlődésének károsodását, az Alzheimer-kórhoz hasonló neurodegeneratív rendellenességeket és a hangulati zavarokat, beleértve a depressziót is. A cinket a traumás agysérüléssel, stroke-kal és görcsrohamokkal összefüggő neuronális károsodásban is szerepet játszottak”.

A cink tudománya a szorongás ellen

A szorongás mélyebb depresszió jele lehet, amely gondos kezelést igényel.Eddig alapvetően megértettük, hogy mi a cink, és hogy mit tesz a szervezetben. De még ne tételezzünk fel semmit tényként. Ehelyett merüljünk el néhány újabb tudományos kutatásban, amelyek segítenek megmagyarázni a cink szorongásra és egyéb depressziós tünetekre gyakorolt hatását.

Az egyik legkiterjedtebb vizsgálat Ausztráliában zajlott. Az úgynevezett „Australian Longitudinal Study on Women’s Health” (Ausztrál hosszmetszeti tanulmány a nők egészségéről) 58 000 nőt bátorított arra, hogy mindenféle egészséggel kapcsolatos információt küldjenek be. A tanulmány eredményeit, miután befejeződött, elemezték, hogy megállapítsák a trendeket, mintákat és összefüggéseket.

Szerencsére az összegyűjtött adatok között szerepelt egy táplálkozási kérdőív és egy olyan felmérés is, amelynek célja a résztvevők depressziós szintjének felmérése volt. Az eredmények egy nagyon világos mintát mutattak, miszerint minél kevesebb cinket fogyasztottak az étrendben, annál nagyobb volt a depressziós tünetek, például a szorongás valószínűsége. Ráadásul a népesség felső és alsó szegmensei közötti különbségek megdöbbentőek voltak; a legtöbb cinket fogyasztó egyének 30-50%-kal kisebb valószínűséggel szenvedtek depresszióban, mint azok, akik a legkevesebb cinket fogyasztották.

Ezt a tendenciát más tanulmányok is igazolták. Az egyik vizsgálatban például klinikai depresszióval diagnosztizált és teljesen egészségesnek ítélt személyeket egyaránt bevontak. Vérmintát vettek, és a két csoport eredményeit összehasonlították. Megállapították, hogy az alacsonyabb cinkszint mindenképpen összefüggésbe hozhatónak tűnt a depresszió tüneteivel, azonban a nők körében ez a hatás sokkal nagyobb volt.

Ez a trendvonal még erősebb volt, amikor a vizsgálat idején antidepresszáns gyógyszereket szedő nőket hasonlították össze. A szóban forgó szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy „a nem megfelelő étrendi cinkbevitel hozzájárul a nők depressziós tüneteihez”, továbbá, hogy „a cink jótékony kiegészítője az antidepresszáns terápiának nőknél”. Egy másik hasonló tanulmány megállapította, hogy a szorongásban szenvedő egyéneknél a vér cinkszintje átlagosan 22%-kal alacsonyabb.

Segít-e a több cink szedése a szorongáson?

A cinkpótlás gyors és egyszerű módja lehet a napi ajánlott 10-15 mg cink bevitelének. az eddigi tudományos kutatások elég egyértelműek – a depressziós tünetek, mint például a szorongás, általában szorosan összefüggnek a szervezet alacsony cinkszintjével. Az összefüggés azonban nem feltétlenül bizonyítja az ok-okozati összefüggést.

A következő kérdés tehát az, hogy a cink ezen szintjének emelése étrenddel vagy étrendkiegészítővel valóban jótékony hatással van-e a szorongásos érzésekre?

Egy vizsgálatban az anorexiában szenvedő egyének cinkszintjét követték nyomon. Nem meglepő módon ezek a szintek jelentősen elmaradtak az ajánlott szinttől. A kérdés az volt, hogy ezek a szintek az étrendi bevitel hiánya miatt csökkentek-e a feljegyzett szintre, vagy maguk az alacsony cinkszintek befolyásolják az anorexia nervosa eseteit.

Ennek az elképzelésnek a tesztelésére a résztvevőknek vagy napi 50 mg cinket, vagy egy azonos hatású placebót adtak, hogy megnézzék, milyen hatással van az emelkedő cinkkoncentráció az állapotukra. Megállapították, hogy a cinkpótlásban részesülő csoportban a placebocsoporthoz képest jelentős javulást tapasztaltak a depresszió és a szorongás érzésében.

Egy másik vizsgálatban a korábban „súlyos depressziónak” minősített betegeket napi 25 mg cink-szulfáttal egészítették ki, amelyet a már felírt antidepresszánsok mellett szedtek. Meglévő gyógyszeres rutinjuk ellenére megállapították, hogy 12 hét elteltével depressziójuk javulás jeleit mutatta.

E vizsgálat eredményei nemcsak a cink szorongás elleni jótékony hatását erősítik meg, hanem azt is bizonyítják, hogy még a már gyógyszeres kezelés alatt álló emberek is profitálhatnak a cinkpótlásból.

Végül a cinkről kimutatták, hogy a krónikus enyhe stressz esetén is jótékonyan hat, ahol mindössze 10 mg cink testsúlykilogrammonkénti fogyasztása már egy hét alatt „gyors antidepresszáns-szerű hatást” mutatott. Nem csoda tehát, hogy a cink szorongásra gyakorolt hatását vizsgáló tudósok egy csoportja arra a következtetésre jutott, hogy „nemcsak azt mutatták ki, hogy a cinkhiány depresszióhoz hasonló és szorongásszerű viselkedést vált ki, hanem a cink pótlását a súlyos depresszió kezelésében is alkalmazzák”.

Szorongás & orvosi segítség

A szorongás súlyos állapot lehet, és a kezeléshez sokoldalú megközelítésre lehet szükség. Bár az eddigi bizonyítékok határozottan arra utalnak, hogy a cinkbevitel növelése segíthet, minden depresszióval összefüggő állapotot azonnal orvoshoz kell irányítani.

Orvosa számos kezelést javasolhat, beleértve az antidepresszánsok kúráját vagy tanácsadást. Legrosszabb esetben legalább megbeszélheti a véleményét az étrendjének extra cinkkel való kiegészítéséről. Megfelelő segítséget kapni, ha egészségügyi problémákkal küzd, a legjobb esetben is fontos, de ilyen körülmények között különösen fontos.

Mennyi cinket kell szedni szorongás esetén?

Az eddigi tudományos kutatások különböző erősségű cinket használtak, és a hatás valószínűleg attól függ, hogy mennyire súlyos a hiányállapotod. Jelenleg mindenkinek napi 10 mg cink fogyasztása ajánlott, bár a terápiás dózisok ennél jóval magasabbak is lehetnek.

A fenti tanulmányok alapján úgy tűnik, hogy kezdetben érdemes egy alacsonyabb, 10 mg-os adaggal kezdeni, hogy lássuk, észlelünk-e bármilyen hatást. Ha nem, ezt idővel mindig lehet növelni a kívánt eredmény elérése érdekében, orvosával együtt.

Hogyan növelheti a cinkbevitelt

Számos tengeri élelmiszer, például az osztriga kiváló cinkforrás az étrendben. 2 egyszerű és hatékony módja van a cinkszint növelésének. Először is, természetesen létezik egy sor ésszerűen megfizethető árú cink-kiegészítő, mint például a mi 15 mg-os tablettáink. A legegyszerűbb megoldáshoz egyszerűen vegyen be naponta egy tablettát egy pohár vízzel. Egy holisztikusabb megközelítés érdekében fontolja meg a cinkben gazdagabb élelmiszerek fogyasztását. A cinkben gazdag élelmiszerek közül a következők a legjobb példák:

Tenger gyümölcsei – Az osztrigát tartják az élelmiszerek „királyának”, ha cinkről van szó. Szerencsére számos, ennél sokkal vonzóbb összetevő közé tartozik a homár, a rák, az érdes lepényhal vagy a nyelvhal.

  • Hús – A bárány, a marha, a sertés és a csirke nagyszerű cinkforrások.
  • Tejtermékek – A tej, a sajt és a joghurt nagyszerű, magas cinktartalmú opciók.
  • Magvak és diófélék – A kesudió, a tökmag és a mandula a legjobb lehetőségek közé tartoznak.
  • Dúsított élelmiszerek – Ne feledkezzen meg a szupermarketekben kapható hagyományos élelmiszerek széles választékáról, amelyeket egyre gyakrabban dúsítanak hozzáadott cinkkel. Sok reggelizőpelyhet például már a gyártási folyamat során lenyűgöző mennyiségű cinket adnak hozzá.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük