Felmérés szerint megdöbbentő mennyiségű cukor van a forró italokban

Az Action on Sugar nevű kampánycsoport szerint több nagy kávéházlánc veszélyesen magas cukortartalmú italokat árul a főutcán. Az Action on Sugar 131 forró ízesített italt elemzett, és a vizsgálat eredménye szerint a forró italokban, például a kávékban, lattékban, mokkákban, forró gyümölcsitalokban és forró csokoládékban olyan mennyiségű cukor van, amelyet a jótékonysági szervezet szóvivője „sokkolónak” nevezett.

Piros címkék

Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal kifejlesztett egy jelzőlámpás címkézési rendszert, amely egy adott étel vagy ital tápanyagtartalmának jelzésére szolgál, és segít a fogyasztónak eldönteni, hogy milyen gyakran fogyassza vagy igyon belőle. Tanulmányuk eredményeinek áttekintése után,

az Action on Sugar megállapította, hogy a vizsgált italok 98 százaléka cukortartalma miatt piros címkét kapna, ami azt jelenti, hogy csak alkalmanként vagy édességként szabad fogyasztani, és hogy az embereknek alaposan meg kell fontolniuk, milyen gyakran és mennyit fogyasztanak ezekből az italokból.

Perspektíva

Egy átlagos doboz Coca Cola kilenc teáskanálnyi cukrot tartalmaz, és a vizsgálatba bevont forró italok egyharmada tartalmazott legalább ekkora mennyiséget. Az Action on Sugar elnöke, Graham Macgregor professzor így kommentálta ezeket az eredményeket: „Ez egy újabb példa arra, hogy milyen botrányos mennyiségű cukrot adunk az ételeinkhez és italainkhoz. Nem csoda, hogy nálunk a legmagasabb az elhízás aránya Európában”.

Tavaly olyan cégek kerültek tűz alá, mint a Starbucks, a Costa és a Caffe Nero, mert néhány karácsonyi italukban magas volt a zsír- és cukortartalom. Az Action on Sugar szerint azonban a közelmúltbeli kritikák ellenére is csak keveset tettek a helyzet javítása érdekében.

A tanulmány eredményei

A vizsgált házon kívüli forró italok teljes választékából több mint a feléről derült ki, hogy a felnőttek és a tizenévesek számára ajánlott napi maximális cukormennyiségnél többet tartalmaz. Három vállalat áll a legrosszabb bűnösök top tízes listáján: Star Bucks, Costa Coffee és KFC. Az első helyet a Starbucks szerezte meg a Hot Mulled Fruit – Grape with Chai, Orange and Cinnamon Venti nevű italával, amelyről megállapították, hogy adagonként 25 teáskanál cukrot tartalmaz.

Összesen hét Starbucks forróital-termék foglalta el az első tíz helyezést. A Costa Coffee két helyet foglalt el az első tízben, a harmadik helyen a Chai Latte Massimo állt, amely 20 teáskanál cukrot tartalmazott adagonként. A KFC a kilencedik helyen végzett a Mocha nevű termékével, amely 15 teáskanál cukrot tartalmaz adagonként. A lista végén számos más vállalat is szerepelt, köztük a Caffe Nero, az Eat, a Pret a Manger, a McDonald’s, a Greggs és a Lion.

A 131 vizsgált ital közül mindössze három nem felelt meg a piros címke kritériumainak, ezek a Costa Coffee Chocolate Babyccino, a Mocha Cortado (Eat Out) és a Mocha Cortado (Eat In), amelyek mindegyike három teáskanál cukrot tartalmaz.

Hogyan hat a cukor az egészségünkre?

Nem minden cukor egyforma, és egyes cukrok gyorsabban felszívódnak, mint mások. A cukornak két fő kategóriája van: az élelmiszerekben természetesen megtalálható cukrok és az élelmiszerekhez hozzáadott szabad cukrok. A cukorral édesített italok nagy mennyiségben tartalmaznak gyorsan felszívódó szabad cukrokat, amelyekről kimutatták, hogy elősegítik az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget és a fogszuvasodást. A magas cukorfogyasztás felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt összefügg a súlygyarapodással. A cukor kalóriát szolgáltat, és a bármilyen forrásból származó túlzott kalóriabevitel hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

Az ingyenes cukrok azonban felesleges kalóriákat biztosítanak anélkül, hogy fontos tápanyagokat, például fehérjét, rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanának. Egyes tudósok úgy vélik továbbá, hogy a magas cukortartalmú étrend befolyásolhatja bizonyos hormonok reakcióját, amelyek részt vesznek az étvágy szabályozásában. A 2-es típusú cukorbetegség olyan állapot, amikor a szervezet nem képes megfelelően szabályozni a vérben lévő glükóz mennyiségét. Normális esetben egy inzulin nevű hormon szabályozza a glükóz felvételét, de a 2-es típusú cukorbetegségben az ember vércukorszintje túl magas lesz, vagy azért, mert a hasnyálmirigy nem képes inzulint termelni, vagy azért, mert ellenállóvá válik a hormonnal szemben.

A cukorfogyasztás közvetlen és közvetlen kapcsolatban áll a 2-es típusú cukorbetegséggel, és az International Journal of Obesity című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a cukortartalmú italok bizonyítottan rontják az inzulinérzékenységet, valamint elősegítik a túlzott súlygyarapodást, ami szintén a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezője. A Brit Dietetikusok Szövetsége szerint a magas cukorfogyasztás fogszuvasodáshoz, más néven fogszuvasodáshoz vezethet.

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb probléma az Egyesült Királyságban, és becslések szerint körülbelül minden harmadik embernél jelentkezik ez a probléma. A fogszuvasodás a szájban lévő savaknak a dentint és a fogzománcot megtámadó hatására alakul ki, ami végül lyukakhoz és szuvasodáshoz vezet.

Nem kellene felelősséget vállalnunk a saját cukorfogyasztásunkért?

Lehetne azzal érvelni, hogy képmutató, ha autonómiára vágyunk az élelmiszer-választás során, ugyanakkor elvárjuk a kormánytól, hogy megvédjen minket önmagunktól. Emellett túlságosan is kényelmes egy bizonyos élelmiszert vagy élelmiszercsoportot kiemelni és bűnösnek bélyegezni. Nem is olyan régen a zsírt az egészség nemezisének tekintették, és az alacsony zsírtartalmú lehetőségeket úgy hirdették és tekintették, mint engedélyt a magas cukortartalmú élvezetek fogyasztására.

Az igazság az, hogy cukoradóval vagy anélkül, de a legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy az édes ételek és italok magas cukortartalmúak, és csak mértékkel szabad fogyasztani őket. Mindazonáltal 25 teáskanál cukor egyetlen adag ételben vagy italban elfogadhatatlan, és kötelező iránymutatásokat kellene bevezetni, hogy vagy korlátozzák a gyártók által hozzáadható cukor mennyiségét, vagy jobban felhívják a fogyasztók figyelmét az élelmiszerek és italok cukortartalmára.

Ízlelőbimbóink hamar alkalmazkodnak a kevesebb cukorhoz, és a külső szabályozástól eltekintve, a cukortartalom mennyiségét úgy tudjuk szabályozni, hogy egyszerűen csökkentjük a cukorban gazdag ételek és italok mennyiségét az étrendünkben. Az élelmiszerek és italok kiválasztásakor tanúsított éber hozzáállással, valamint az élelmiszerek címkézésének segítségével a cukortartalom összehasonlításával lehetséges a cukorbevitelünket egészséges szintre csökkenteni.

Mennyi cukor a túl sok?

Számos egészségügyi szervezet, köztük az Egészségügyi Világszervezet, az Egyesült Királyság táplálkozással foglalkozó tudományos tanácsadó bizottsága és az Amerikai Szívgyógyászati Társaság ajánlásokat adott ki a cukorbevitelre vonatkozóan. Általánosan elfogadott, hogy az alábbi mennyiségek irányadóak a cukorbevitelnek a jó egészséget elősegítő maximális szintre való csökkentésére:

  • A 4-6 éves korú gyermekek: 19 g vagy 5 teáskanál naponta.
  • 7-10 éves gyermekek: 24 g vagy 6 teáskanál naponta.
  • 11 évesek és idősebbek: 30 g vagy 7 teáskanál naponta.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük