Fish Oil vs Krill Oil – Mi a különbség?

A halolaj és a krillolaj a piacon kapható két legnépszerűbb étrend-kiegészítő, amelyek előnyei a jobb bőrtől az egészségesebb szívig terjednek.

A sok marketing és tudományos zsargon miatt azonban nehéz lehet tudni, hogy melyik kiegészítőt érdemes szedni, és mi a különbség a kettő között.

Nem tudja, melyik a legjobb Önnek? Ne aggódjon, itt vagyunk, hogy megpróbáljuk egy kicsit tisztázni a dolgokat…

Miért érdemes halolajat vagy krillolajat szedni?
Az esszenciális zsírsavakat (EFA-k) az emberi szervezet nem termeli, ezért azokat a táplálkozásunkkal kell beszereznünk. Az EFA-knak két fő típusa van: az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, amelyek mindkettőre szükség van többek között a hormontermeléshez, az egészséges hajhoz és bőrhöz, az agy fejlődéséhez és a véralvadáshoz.

Ezek az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak (néha „PUFA-knak” is nevezik őket) bizonyítottan segítenek csökkenteni a krónikus gyulladást, és ezért a szervezet számos állapotában segíthetnek.

Az esszenciális zsírsavak (mint például az EPA és a DHA) gyulladásra gyakorolt hatásai a szív- és érrendszeri egészségtől kezdve a látásig mindenre hatással vannak.

Nem csoda tehát, hogy oly sokan szednek valamilyen kiegészítőt a szervezet zsírsavszintjének fenntartása érdekében.

A kutatások azt is mutatják, hogy az omega-3 és omega-6 olajokat valahol 2:1 vagy 4:1 közötti arányban kell fogyasztani. Ugyanakkor a legtöbb emberről úgy gondolják, hogy valójában valahol 10:1 és 30:1 között fogyasztja. Ez azt jelenti, hogy sokan közülünk hiányt szenvednek az omega-3 olajokban, és ezt az egyensúlyhiányt olyan betegségekkel hozták összefüggésbe, mint az ízületi gyulladás, az asztma és a depresszió.

Az omega-3-kiegészítők ezért hasznosak lehetnek az omega-3-szintünk növelésében, és ezáltal az általános egészségi állapotunk javításában.

Halolaj

Ahogy a neve is mutatja, a halolajat különféle tengeri halakból vonják ki. Különösen magas koncentrációban az olyan halakban található, mint a makréla, a hering és a tonhal – az úgynevezett „olajos halakban”.

Az olajos halakból származó zsírsavak előnyei jól ismertek, és az évek során jelentős forrásokat fektettek tudományos kutatásokba. A halolajok mára az orvostudományban is elismertek, és számos hatóság hirdeti a halolajok előnyeit.

Ma már mindenkinek ajánlott, hogy heti két adag olajos hal elfogyasztásával, vagy omega-3 halolaj-kiegészítőkkel való pótlással biztosítsa az elegendő omega-3 bevitelét. A kettőt összehasonlító tanulmányok nem találtak különbséget a táplálékkal fogyasztott halolajok vagy a táplálékkiegészítők jótékony hatásai között.

Nem csoda tehát, hogy a halolaj az egyik legismertebb táplálékkiegészítő a piacon, amely praktikus és költséghatékony megoldást kínál.

Krill olaj

Krillnek nevezik az óceánban élő apró rákfélék bizonyos fajtáit. Úgy gondolhatunk rájuk, mint a garnélarákok vagy a garnélarákok mikroszkopikus rokonaira.

A krill a bolygó egyik legnépesebb élőlénye, és a tengeri ökoszisztéma fontos részét képezik. Ők jelentik a tápláléklánc kezdetét számos jól ismert állat, köztük olyan óriások számára is, mint a bálnák.

Bár szinte bárhol megtalálhatók, a legnagyobb koncentrációban általában a sarki óceánok tiszta, tiszta vizében fordulnak elő. Ennek eredményeként a legtöbb krillolaj az antarktiszi krillből (Euphausia superba) származik. Ezeket a mélytengeri krilleket speciális halászflották gyűjtik be, majd a bennük lévő jótékony hatású olajokat a táplálékkiegészítő ipar számára vonják ki.

A krillolaj jellemzően gazdag vörös színű, köszönhetően az astaxanthin nevű erős antioxidánsnak. Egyes hatóságok szerint ezek az antioxidánsok az omega-3 olajok esetében megállapítottakon kívül más egészségjavító előnyöket is biztosíthatnak.

Míg a halolaj jól ismert az egészségügyi körökben, a krillolaj sokkal újabb, és sokkal kevesebb tudományos kutatás támogatja. Az azonban nem kétséges, hogy a krillolaj ugyanazokat a jótékony zsírsavakat tartalmazza; a kérdés inkább az, hogy miért érdemes a krillolaj szedését fontolóra venni a legismertebb halolajakkal szemben?

Fish Oil Vs Krill olaj: Melyik a legjobb?

A halolaj vs. krillolaj vitában talán a legérdekesebb különbség a táplálkozástudományi szakemberek által „biológiai hozzáférhetőségnek” nevezett dologból adódik. Laikus nyelven szólva ez a szervezet azon képessége, hogy ténylegesen hasznosítani tudja a krill- és halolajban található jótékony zsírsavakat.

Egy vizsgálatban a résztvevők vagy 3 gramm krillolajat, vagy 1,8 gramm halolajat kaptak naponta. Ezután a többszörösen telítetlen zsírsavak és a koleszterin szintjét követték nyomon. A tudósok megállapították, hogy mindkét csoportban statisztikailag szignifikánsan nőtt mind az EPA, mind a DHA zsírsavak mennyisége, és a koleszterinszint is javult. A tudósok nem találtak különbséget a két összehasonlítható étrend-kiegészítő hatása között.

Talán még meglepőbb, hogy a szakértők azt találták, hogy a jótékony hatású PUFA-k koncentrációja különbözött a két étrend-kiegészítő között. A biztosított 3 g krillolajban 543 mg EPA-t és DHA-t találtak.

Ezzel szemben az 1,8 g halolaj 864 mg-ot biztosított ugyanezen zsírsavakból.

Mi folyik itt tehát?

Először is, ebből az elemzésből úgy tűnik, hogy a krillolaj, bár gazdag hasznos omega-3 olajokban, súlyra vetítve valójában kevesebbet tartalmaz. Ugyanakkor a jótékony hatások azonosnak bizonyultak – úgy tűnik tehát, hogy a szervezet valahogy jobban tudja hasznosítani ezt a kisebb adagot.

Az eddig elvégzett korlátozott számú vizsgálatból úgy tűnik, hogy két elem játszik közre. Először is, a két különböző olaj kissé eltérő formában van jelen. Míg a krillben lévő omega-3 olajok foszfatidilkolin néven ismert formában vannak jelen, addig a halolajok általában trigliceridek formájában vannak jelen.

A második elem, amely ebből következik, hogy bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a krillolaj könnyebben felszívódik a szervezetben, így előnyösebbnek bizonyulhat.

Egy tanulmány, amely a krillolaj és a halolaj biológiai hozzáférhetőségét hasonlította össze, azt találta, hogy „a krillolajban lévő EPA és DHA 72 órás hozzáférhetősége magasabb volt, mint a… halolajban”. Bár a krillolajjal kapcsolatos kutatások még nagyon gyerekcipőben járnak, úgy tűnik, hogy a krillolaj a halolajok bizonyított előnyeit kínálja, de könnyebben hozzáférhető formában. Ennek eredményeképpen úgy tűnik, hogy a halolajhoz képest alacsonyabb krillolaj-bevitelből is ugyanolyan előnyökre lehet szert tenni.

Egyesek azzal is érvelnek, hogy a krillolaj biztonságosabb és tisztább, mivel környezetileg fenntartható módon, kevésbé szennyezett vizekből származik.

A krillolaj és a halolajok közötti utolsó különbség a bomlás témája. A krillolaj a betakarítástól számított 2-4 órán belül elkezd bomlani, míg a halolaj 48-72 órán keresztül friss marad. Ennek következtében a gyártóknak vagy frissen kell tartaniuk a krillt, vagy le kell fagyasztaniuk, amíg készen nem állnak az olaj kinyerésére. Ez azt jelenti, hogy a krillolaj-kiegészítők előállítási költségei általában magasabbak a hagyományos halolajhoz képest.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük