Fűrészpálma hajhullás esetén

A hajhullás előbb-utóbb sokunkat érint, és a hajhullás hatása az életminőségre súlyos lehet. Nem csoda, hogy az évek során a hajdugóktól a gyógyszeres samponokig rengetegféle kezelés jelent meg.

A közelmúltban azonban a tudományos közösségben jelentős érdeklődést váltott ki a fűrészpálma növény természetes kivonata. De mi is az a fűrészpálma, és miért használják egyre többen a hajhullás kezelésére?

Mi okozza a hajhullást?

A hajhullásnak sokféle típusa létezik, de messze a leggyakoribb az úgynevezett „genetikai hajhullás”. Ezt leggyakrabban a férfiak tapasztalják, amikor a hajvonal hátrébb tolódik, ami a tipikus „özvegycsúcshoz” vezet. Előrehaladottabb esetekben a koponya teteje is elvékonyodhat. Ezt általában „férfias kopaszodásnak” nevezik.

Érdekes módon a nőknél is előfordulhat genetikai hajhullás, bár ritkábban.

A szakértők az „androgén alopecia” (vagy röviden AGA) kifejezést használják ennek az állapotnak a leírására mind a férfiak, mind a nők esetében. De milyen tudomány áll az AGA hajhullás okainak hátterében?

Tudjuk, hogy mind a férfiak, mind a nők szervezetében van tesztoszteron, bár természetesen a férfiak tesztoszteronszintje általában sokkal magasabb. Úgy tűnik, hogy egy „5-alfa-reduktáz” (5AR) nevű enzim a tesztoszteront egy dihidrotesztoszteron (DHT) nevű vegyi anyaggá alakítja át.

Ez a DHT viszont az, ami a feltételezések szerint kopaszságot okoz. Ez az androgén alopecia elnevezést is jobban megmagyarázza; a tesztoszteron androgénnek – a férfi nemi hormonok másik elnevezésének – minősül. Úgy tűnik, hogy a DHT közvetlenül a szőrtüszőkre hat, és olyan hajszálakat termel, amelyek vékonyabbak, rövidebbek és törékenyebbek, mint a normál haj.

A szakértők szerint ezt a DHT-nak a bőr alatti szövetre gyakorolt hatása okozza, amely egyébként teljesen hidratáltan tartja a hajat. A DHT vélhetően ennek a szövetnek a elvékonyodását okozza, nyomást gyakorolva a hajhagymákra, ami ritkuló hajhoz vagy teljes hajhulláshoz vezet.

Amint azt elképzelhetjük, ezért két lehetséges módja van az ilyen típusú hajhullás kezelésének; vagy megakadályozhatjuk a tesztoszteron DHT-vá alakulását, vagy alternatívaként blokkolhatjuk a hajhagymák receptorait, hogy a DHT-nak sokkal kisebb hatása legyen.

Mi a fűrészpálma?

A fűrészpálma a Serenoa repens, egy általában melegebb éghajlaton termő pálmafa közismert neve. Nyugat-Indiában őshonos, de Észak-Amerika mérsékeltebb éghajlatú részein is megtalálható. A ma fűrészpálma néven ismert étrend-kiegészítőt általában a fa bogyóiból nyerik, és tabletta vagy helyi krém formájában kapható.

Hogyan segít a fűrészpálma a hajhullásban?

A fűrészpálma eddig talán nem kapta meg a tudományos közösség részéről a neki kijáró figyelmet. Ennek eredményeként a tudósok csak most kezdik feltárni a rejtélyt, hogy a jelek szerint hogyan befolyásolja a hajhullást. A szakértők most úgy vélik, hogy a fűrészpálma kétféleképpen is hatással van a hajhullásra: Úgy tűnik, hogy gátolja az 5AR aktivitását, és ennek eredményeként segít megakadályozni a tesztoszteron DHT-vá történő átalakulását.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a fűrészpálma a szőrtüszők receptorainak blokkolásával a DHT hajhagymákra gyakorolt hatását is csökkentheti. Bár a fűrészpálmával kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak, ha a táplálékkiegészítő számos felhasználójának igaza beigazolódik, akkor a közelmúltban felfedezett egyik legizgalmasabb hajhullás elleni gyógymódot jelentheti.

Mi a tudomány a fűrészpálma hajhullás esetén?

Számos, a közelmúltban végzett tanulmány célja az volt, hogy megállapítsa a fűrészpálma hatékonyságát a hajhullás csökkentésében. Az egyik jól ismert vizsgálatban a 23 és 64 év közötti résztvevők öt hónapon keresztül fűrészpálmát kaptak. A hajfedettségüket a kezelés előtt és után is felmérték, és 60%-ban javulást tapasztaltak. Ennek ellenére fontos leszögezni, hogy a résztvevők száma kicsi volt, így ez messze nem egy átfogó vizsgálat volt.

Egy második, meglehetősen szigorúbb kísérletben 50 résztvevő 24 hónapon keresztül napi 320 mg fűrészpálmát kapott. A kutatók megállapították, hogy a fűrészpálmát szedő résztvevők 38%-ánál a hajnövekedés növekedett, különösen a fejtetőn.

Végül egy utolsó vizsgálatban 62 résztvevőt osztottak három csoport egyikébe. Az első csoport fűrészpálmával dúsított sampont és krémet, valamint napi szájon át szedhető táplálékkiegészítőt kapott. A második csoport placebóval egyenértékű készítményeket kapott, míg az utolsó csoport a fűrészpálmás sampont és krémet, de placebo-kiegészítőt használt.

Az eredmények érdekesek. Nem meglepő, hogy a placebo termékeket használó csoport nem tapasztalt további hajnövekedést. Ezzel szemben mindkét másik csoportban a hajnövekedés jelentős, 20% és 35% közötti növekedését tapasztalták. Talán a legérdekesebb, hogy a szájon át szedett kiegészítőt szedő csoport tapasztalta a legnagyobb növekedést, ami arra utal, hogy a fűrészpálma-kiegészítők hatékonyabbak lehetnek, mint a helyi alkalmazások.

Amellett, hogy a fűrészpálmát a hajhullás kezelésével is összefüggésbe hozták, a hólyaghurut, a csökkent nemi vágy és a prosztata egészségének javításával is összefüggésbe hozták.

Hogyan kell szedni a fűrészpálmát

Mielőtt bármilyen új kiegészítőt szedne, fontos, hogy konzultáljon orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az Ön számára biztonságos a szedése, és a fűrészpálma különböző formákban, többek között tabletták, porított kapszulák és folyékony kivonatok formájában kapható. A tabletta a legkönnyebben elérhető módja a kiegészítés szedésének, és a szakértők napi kétszer 1000-2000 mg fűrészpálma bevétele javasolt.

A fűrészpálma mellékhatásai

Az egyik legvonzóbb dolog a fűrészpálmával, mint kiegészítéssel kapcsolatban az, hogy eddig úgy tűnik, hogy nagyon biztonságos kezelés a hajhullás kezelésére. Növekvő népszerűsége miatt számos tanulmány értékelte a fűrészpálma-kiegészítés lehetséges veszélyeit, és az eredmények szinte teljes mértékben pozitívak voltak.

Az egyik tanulmány, amely a fűrészpálma lehetséges mellékhatásait vizsgálta, megállapította, hogy „a legtöbb felhasználó jól tolerálja, és nem jár súlyos mellékhatásokkal”. Megállapították továbbá, hogy a mellékhatások többsége „enyhe, ritka és visszafordítható”, és magában foglalhatja a hányingert, a fejfájást vagy a csökkent libidót.

Egy másik megállapította, hogy „a gondos értékelés ellenére a fűrészpálma súlyos toxicitására utaló bizonyítékot nem észleltek ebben a klinikai vizsgálatban”. E pozitív kezdeti eredmények ellenére a fűrészpálma nem ajánlott gyermekek vagy terhes nők számára, amíg további vizsgálatok nem készülnek el.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük