Ginseng és szexuális egészség

A ginzeng használata a szexuális teljesítmény fokozására és a szexuális diszfunkció kezelésére az ókori Kínába nyúlik vissza, ahol Shen-Nung császár azt javasolta, hogy a gyökér emberi alakhoz való hasonlósága bizonyítja afrodiziákum tulajdonságait.

Ez a cikk áttekintést nyújt a férfiak szexuális működésével kapcsolatos két leggyakoribb állapotról, a korai magömlésről és a merevedési zavarról, és összefoglalja a ginseng kezelésükben való felhasználásával kapcsolatos legújabb kutatásokat.

Mi az a korai magömlés?

A korai magömlés az, amikor a férfi túl gyorsan ejakulál közösülés közben. Az NHS szerint az átlagos ejakulációs idő körülbelül öt és fél perc, de nincs rögzített leírás arra vonatkozóan, hogy mi számít a szexuális együttlét normális időtartamának.

Az, hogy a szex elég hosszú-e vagy sem, elsősorban az egyén és partnere véleménye határozza meg, és a korai magömlés egyik definíciója az, hogy a páciens képtelen kontrollálni vagy késleltetni az ejakulációt, ami elégedetlenséget vagy szorongást eredményez a páciens számára.

Mi a merevedési zavar?

A merevedési zavar az a tartós képtelenség, hogy a pénisz merevedése megfelelő merevségű legyen a kielégítő szexuális teljesítmény eléréséhez vagy fenntartásához. A merevedési zavar okai széles körűek, és mind fizikai, mind pszichológiai természetűek lehetnek. A gyógyszerek, a szabadidős drogok és az olyan életmódbeli tényezők, mint az elhízás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás, a leggyakoribb tényezők közé tartoznak, amelyek hozzájárulnak a merevedési zavar etiológiájához.

A szexuális diszfunkció előfordulása

Az NHS szerint a férfiak körülbelül 10%-ának van valamilyen, a szexszel kapcsolatos problémája, például merevedési zavar és korai magömlés.

A korai magömlés alkalmi epizódjai gyakoriak, és általában nem adnak okot aggodalomra, de Angliában 50 szexuálisan aktív férfi közül körülbelül 1-et érint az elsődleges korai magömlés, amelyre jellemző, hogy szinte minden szexuális együttlét során idő előtti magömlést tapasztalnak.

A merevedési zavar a 20 és 40 év közötti férfiak 7-8%-át érinti, és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik.

Mit mond a kutatás a ginsengről és a szexuális funkcióról?

A ginsengnek a korai magömlés kezelésében a koreai ginseng más hagyományos növényi gyógyszerekkel kombinált helyi alkalmazását követően néhány pozitív eredményt mutattak ki.

Egy, az Urology című szaklapban közzétett tanulmányban a keveréknek a péniszre történő, a szexuális együttlét előtt egy órával történő alkalmazását követően az ejakuláció késleltetve volt, és mindkét partner kielégültsége nőtt. Megfigyeltek azonban néhány helyi mellékhatást, például enyhe égő érzést és enyhe fájdalmat.

Az International Journal of Impotence Research 2013. márciusi számában megjelent kettős vak klinikai vizsgálat szerzői szerint a ginseng az emberi egészség számos aspektusára, köztük a szexuális funkcióra is pozitív hatással lehet.

A kísérletben összesen 119 enyhe vagy közepes fokú merevedési zavarban szenvedő férfi vett részt, akiket arra jelöltek ki, hogy nyolc héten keresztül napi 1200 mg koreai ginzengbogyó-kivonatot vagy placebót szedjenek. Az adatokat a merevedési zavarok nemzetközi indexének (IIEF) és a korai magömlés diagnosztikai eszközének (PEDT) segítségével gyűjtötték. Az eredmény mind az IIEF, mind a PEDT pontszámok javulását mutatta a ginzengkivonattal kiegészített csoportban, és arra a következtetésre jutottak, hogy a koreai ginzeng bogyó kivonat biztonságos és hatékony alternatív gyógymód a szexuális diszfunkcióban szenvedő férfiak számára.

Egy külön placebo-kontrollált vizsgálatban, amelyet az Asian Journal of Andrology című szakfolyóiratban tettek közzé, 143 merevedési zavarban szenvedő férfi beteg nyolc héten keresztül naponta kétszer 1000 mg Panax ginsenget vagy 1000 mg placebót szedett. A placebocsoportban nem tapasztaltak javulást, de a ginsengkivonatot szedő csoportban a merevedési funkció és az általános elégedettség pontszámai jelentősen magasabbak voltak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgálatban használt ginzeng-kivonat alkalmazható a férfi betegek merevedési funkciójának javítására.

A British Journal of Clinical Pharmacology című szakfolyóiratban közzétett szisztematikus áttekintés a húsz elektronikus adatbázisban végzett keresésből származó adatok összegyűjtése után értékelte a vörös ginzengnek a merevedési zavarok kezelésére vonatkozó bizonyítékokat. A tanulmányban hét randomizált kontrollvizsgálat eredményeit elemezték, és a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy azok a vörös ginzengnek a merevedési zavarok kezelésében kifejtett hatására utalnak, és hogy a jövőbeni kutatások indokoltak.

A ginzeng szerepelt egy másik, általánosabb, szisztematikus áttekintésben, amely a British Medical Journal Clinical Evidence című szaklapban jelent meg, és amelyben a merevedési zavarok kezelésére szolgáló számos kezelés hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálták. Ebben a tanulmányban a merevedési zavarok különböző kezeléseinek minőségét a GRADE-rendszer segítségével értékelték, amelyet széles körben az orvosi kutatások által generált bizonyítékok minőségének legmegbízhatóbb értékelési módszerének tartanak.

A GRADE-értékelési rendszer a nagyon alacsonytól a magasig terjed, és a vizsgálat végén az egyetlen olyan kezelés, amely magas GRADE-értékelést kapott, a Viagrához hasonló vényköteles gyógyszerek voltak.

A ginzeng a GRADE közepes értékelést kapott, és úgy jellemezték, hogy valószínűleg jótékony hatással van a merevedési zavarban szenvedőkre.

Mennyi ginsenget kell szednie egy személynek?

A ginsengnek számos különböző fajtája létezik, és a kiegészítőkben használt összetevők erőssége a különböző márkák között változik. Ez megnehezíti a ginzeng használatára vonatkozó általános ajánlás megállapítását, és jelenleg nem léteznek végleges adagolási irányelvek.

A vizsgálatok során pozitív hatásúnak bizonyult mennyiségek általában napi 1000 mg körül kezdődnek, de végső soron a ginzenggel való kiegészítést fontolgató személynek mindig követnie kell a címkén feltüntetett utasításokat vagy egy megfelelően képzett egészségügyi szakember tanácsát.

Mennyire biztonságos a ginseng?

A British Medical Journal Clinical Evidence Review szerint a ginzeng hagyományos gyógymód, amelynek a szokásos adagokban kevés káros hatása van. A ginzeng mellékhatásai ritkák, de néhány esetben álmatlanságról, fejfájásról, gyomorpanaszokról és székrekedésről számoltak be. A ginzeng kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, és aki gyógyszert szed, a ginzeng használata előtt konzultáljon háziorvosával vagy gyógyszerészével.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük