Hogyan befolyásolja a B-vitamin az aknét

Mielőtt elkezdenénk – A B-vitamin komplex

Mint azt valószínűleg Ön is tudja, a B-vitaminnak nyolc különböző típusa létezik, amelyeket gyakran egyszerűen „B-vitamin” néven emlegetnek.

A valóságban azonban ezek a vitaminok mindegyike egészen más hatást gyakorolhat a szervezetre.

Ennek eredményeképpen a leghatékonyabb, ha az egyes B-vitaminokra összpontosítunk, amelyek látszólag hatással vannak a pattanásokra. Függetlenül attól, hogy milyen konkrét B-vitaminokról beszélünk, létfontosságú értékelni, hogy ezek általában nem tárolódnak a szervezetben.

Ehelyett, ha többet fogyasztasz, mint amennyire a szervezetednek valóban szüksége van, akkor az egyszerűen kiválasztódik a vizelettel. Ezt azért fontos tudni, mert ez azt jelenti, hogy a hiányok elkerülése érdekében mindannyiunknak rendszeresen szükségünk van egy állandó, megbízható B-vitamin forrásra.

Ne feltételezd, hogy csak azért, mert múlt hónapban sok pulykát ettél, a B6-vitamin szinted feltétlenül magas lesz.

Az eredmény az, hogy miközben végigmegyünk a B-vitamin pattanásokra gyakorolt hatásain, különös figyelmet kell fordítanod az étrendi forrásokra (vagy fontolóra kell venned a pótlást), hogy biztosítsd, hogy a szervezetedet szinte napi szinten jótékonyan tápláld. Ha szükséges, nézzen utána, hogy megváltoztassa a rendszeres étrendjét, vagy adjon hozzá egy olcsó kiegészítőt, hogy biztosítsa ezt a folyamatos támogatást.

B5-vitamin pattanások ellen

A B5-vitamin segíthet felülről csökkenteni a zsíros bőrt, ezáltal az akne súlyosságát. számszerűen végigjárva a különböző B-vitaminokat, a B5-vitamin az első a listán, amelyről ismert, hogy hatással van az aknéra.

A B5-vitamin, néha „pantoténsav” néven ismert, széles körben elterjedt tápanyag, amely a legkülönfélébb élelmiszerek hatalmas választékában megtalálható. Ez valószínűleg jó hír, mert a B5-vitamin rengeteg különböző hatással van a szervezetre.

A pantoténsav a „Co enzim A” (vagy röviden CoA) néven ismert anyag egyik fő összetevője. A B5-vitamin döntő szerepe ennek az anyagnak a létrehozásában szinte teljes mértékben megmagyarázza a szervezet számára nyújtott különböző előnyeit, beleértve az aknékra gyakorolt hatását is.

A Co Enzyme A számos szerepe közül az egyik a szervezetben az, hogy lebontja a zsírsavakat, hogy azok központi összetevői felhasználhatók legyenek a mindennapi anyagcserében. Ez talán nem hangzik a legizgalmasabb folyamatnak, de az aknés emberek számára a hatás igencsak lenyűgöző lehet.

A legtöbb pattanásos eset azért alakul ki, mert a bőr faggyúmirigyei túlzott mennyiségű olajat termelnek. Ezek viszont az olaj mennyisége miatt elzáródhatnak, ami az általunk pattanásként azonosított duzzanathoz és bőrpírhoz vezet.

A pattanások csökkentésének rendkívül hatékony módja tehát a bőrben lévő olajok mennyiségének korlátozása; pontosan ez az, amit a Co Enzyme A – és ezen keresztül a B5-vitamin – segít elérni.

Ennek az elméletnek a tesztelésére az elmúlt években számos lenyűgöző tudományos vizsgálatot végeztek. Az egyik vizsgálatban száz súlyos pattanásoktól szenvedő betegnek napi 10 gramm B5-vitamin fogyasztását írták elő, négy egyenlő nagyságú adagban. Az önkéntesek néhány napon belül azt tapasztalták, hogy pórusaik mérete csökkenni kezdett, bőrük kevésbé zsírosodott, és a pattanások látható tünetei kezdtek megszűnni. Nyolc hét napi ellátást követően a legtöbb résztvevő jelentős javulást mutatott az állapotában.

Érdekes módon az eredmények elérését követően a teljes napi bevitel fokozatosan csökkent, 18 hónapon keresztül.

A vizsgálatot végző tudósok megjegyezték, hogy a napi 1-5 gramm közötti fenntartó adag hatékonyan tartja kordában az aknét, a tünetek kezdeti súlyosságától függően.

Egy szigorúbb teszt során az önkénteseket véletlenszerűen két különböző csoportra osztották. Az egyik csoport B5-vitamin-kiegészítőt, míg a másik placebót kapott. Így tisztességes összehasonlítást lehetett végezni a pantoténsav és a kezelés nélküli kezelés hatásai között. A 12 hetes vizsgálat után a két csoport közötti különbségek „szignifikánsnak” bizonyultak, a B5-vitaminos csoportban a pattanások sokkal nagyobb mértékben javultak, mint a kezelést nem kapó személyeknél.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pantoténsav jelenleg ajánlott bevitele mindössze napi 6 mg, míg ezek az aknés vizsgálatok napi 10 grammos vagy annál nagyobb adagokat használtak. Ez több mint 1500%-os növekedést jelent a tipikus adaghoz képest.

Míg a fenti tanulmányok azt állítják, hogy a B5-vitamin magas bevitele „biztonságos, jól tolerálható és csökkenti az összes arcelváltozás számát”, vannak olyan egészségügyi szakemberek, akik aggodalmukat fejezték ki az ilyen magas dózis hosszú távú hatásaival kapcsolatban. Ezért azt tanácsoljuk, hogy kérjen szakorvosi tanácsot, mielőtt elkezdene egy B5-vitaminos kezelési programot.

A B5-vitamin nagyszerű természetes forrásai közé tartozik a csirkemáj, a napraforgómag, a lazac, az avokádó, a kukorica, a brokkoli és a gomba, míg a B5-vitamin-kiegészítők könnyebb megoldást jelenthetnek, ha a magasabb beviteli számokat szeretné elérni.

B6-vitamin pattanások ellen

A B6-vitamin nagyszerű forrásai közé tartozik a csirke és a pulyka.A B6-vitamin, más néven piridoxin, fontos szerepet játszik bőrünk és nyálkahártyánk karbantartásában. A tudósok már régóta megfigyelték, hogy mind az emberek, mind az állatok, ha B6-vitamin-hiányos étrenden élnek, hajlamosak a száraz, hámló, viszkető bőr kialakulására. Szerencsére ez a szövődmény hamar megszűnik, ha megfelelő mennyiségű piridoxint viszünk be az étrendbe.

Érdekes itt megjegyezni, hogy egy kísérletben megpróbálták változtatni a B6-vitamin szintjét a pattanásokban szenvedőknek. Azt találták, hogy az 50 mg és 250 mg közötti adagok (a súlyosságtól függően) „a bőr zsírosságának jelentős csökkenését” eredményezték, ami viszont sok alanynál javította a pattanásokat.

Másrészt érdekes beszámolni arról, hogy a nagyobb dózisok hasonló hatást váltottak ki, mint a hiányosságok, például „szárazságot és hámlást”.

Ezért, bár van némi bizonyíték arra, hogy a B6-vitamin jótékony hatással lehet az aknés olvasókra, úgy tűnik, hogy a túlzás majdnem olyan káros, mint a hiány. Ezért valószínűleg az „édes pont” elérése lesz a legelőnyösebb a bőr számára.

Az NHS jelenlegi ajánlásai szerint a B6-vitamin bevitele az étrendbe nők esetében napi 1,2 mg, férfiak esetében pedig napi 1,4 mg. Azt is javasolják, hogy napi 200 mg-nál több vitamin szedése „a karok és lábak érzésének elvesztéséhez, az úgynevezett perifériás neuropátiához vezethet”.

Ennek következtében az első célodnak annak biztosításának kell lennie, hogy megfelelő B6-vitaminhoz juss az étrendedben. Ha a táplálékkiegészítő használata mellett dönt, akkor ügyeljen arra, hogy ne lépje túl a napi 200 mg-os küszöbértéket. Mivel korábbi tanulmányok már 50 mg-ból is jótékony hatást tapasztaltak, ez biztonságosabb cél lehet, mielőtt a bevitelt az Ön állapotára gyakorolt hatás függvényében módosítaná.

A B6-vitamin nagyszerű étrendi forrásai közé tartozik a pulyka, a marha- és csirkehús, a tonhal, a pisztácia, a pinto bab, az avokádó és a napraforgómag. Ha azonban könnyebb megoldást szeretne, fontolja meg B6-vitamin tablettáinkat, amelyekkel könnyen, 50 mg-mal növelheti bevitelét.

B12-vitamin a pattanások ellen

Tanulmányok megállapították, hogy a B12-vitamin egyes betegeknél jelentős hatással lehet a pattanásokra. A B12-vitamin azonban távolról sem csökkenti a pattanások előfordulását, hanem inkább úgy tűnik, hogy pozitívan ösztönzi azokat.

Azokban a tanulmányokban, amelyekben a betegek gyakran kapnak B12-vitamin-injekciókat, gyakran megjegyzik, hogy a pattanások már egyetlen injekció után is megjelenhetnek, de a kezelés abbahagyásával hamarosan elmúlnak. A hatások különösen a nők körében jelentkeztek.

A kutatások arra vonatkozóan, hogy miért van ilyen radikális hatása a B12-vitaminnak az aknékra, azt sugallják, hogy közvetlenül befolyásolja a bőr baktériumait. Röviden, amikor a B12-vitamin szintje megemelkedik, a pattanásokhoz vezető baktériumok „feltöltődnek”, és ekkor „porfirin” néven ismert kémiai vegyületeket kezdenek termelni.

A porfirinek a természetben előforduló pigmentek, amelyek bizonyítottan kiváltják a pórusokat körülvevő gyulladást, amelyet pattanásként ismerünk.

Az üzenet itt az, hogy a B12-vitamin túladagolása, akár az étrendeden keresztül, akár étrend-kiegészítőkön keresztül, valójában rosszabbá teheti az aknét, mint amilyen egyébként lehetne.

Az NHS napi 1,5 mcg bevitelét ajánlja, és a B12-vitamin magas szintje megtalálható a húsban, a tojásban és a tejtermékekben.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük