Hogyan használjuk a borsmentát puffadásra

A borsmenta egy vadon élő növény, amely a világ számos részén nedves területeken nő. Évszázadok óta használják természetes gyógyszerként az emésztési zavarok, például puffadás, kellemetlen érzés és emésztési zavarok esetén. De vajon van-e tudományos igazság a használata mögött, vagy ez is, mint néhány más gyógynövény, alig több, mint placebo?

Mi okozza a gyomorpuffadást?

Legtöbbünk tapasztalt már alkalmanként valamilyen fokú puffadást. Annak ellenére, hogy ez a tapasztalat mennyire gyakori lehet a lakosság körében, furcsa, hogy a tudományos közösség egyelőre nem tud teljesen megegyezni a puffadás legvalószínűbb okában.

Az eddig elvégzett rengeteg tudományos vizsgálat alapján valószínűnek tűnik, hogy számos különböző probléma vezethet az általunk puffadásként tapasztalt állapothoz. A témával foglalkozó egyik átfogó tanulmány szerint a legvalószínűbb lehetséges okok közül csak néhányat említhetünk: a túlérzékeny bélrendszer, amely „rángatózik” vagy „görcsöl”, valamint a bélflóra egyensúlyhiánya (a „barátságos baktériumok” hiánya).

A borsmenta a puffadás ellen valóban működik?

A borsmenta segíthet a puffadáson: A borsmenta emésztési zavarok esetén történő történelmi használatának köszönhetően számos tudományos vizsgálatot végeztek, amelyek célja a hatásainak felmérése volt. Egy emésztési problémáktól szenvedő férfiakkal végzett vizsgálat során az önkéntesek vagy borsmenta tablettát, vagy placebót kaptak, hogy mérjék, mindkét anyag milyen hatással van a puffadás és a puffadás érzésére.

Míg a placebocsoport 29%-os javulásról számolt be az emésztési érzések terén, addig a borsmentás csoport sokkal jelentősebb, 83%-os hatást tapasztalt. Másképp fogalmazva, úgy tűnik, hogy a borsmenta ezekben a kísérleti körülmények között majdnem háromszor hatékonyabb volt az emésztési problémák csökkentésében, mintha egyáltalán nem csináltak volna semmit.

Egy másik vizsgálatban önkéntesek egy csoportjának borsmenta kapszulát adtak, amelyet 15-30 perccel étkezés előtt kellett bevenniük. Ez azt jelentette, hogy a legtöbb önkéntes napi 3-4 kapszulát fogyasztott el. Négy hét elteltével minden résztvevőt megkértek, hogy számoljanak be tapasztalataikról. Az eredmények azt mutatták, hogy a borsmentát szedő személyek 83%-a tapasztalt kevesebb puffadást, és 79%-uk az étkezés utáni hasi fájdalom enyhüléséről is beszámolt.

A metaanalízist a tudományos vizsgálatok „arany standardjának” tekintik. Egy ilyen tanulmányban a tudósok összesítik több tucat más, korábbi, világszerte több tudós által végzett kísérlet eredményeit. Az ilyen módon összegyűjtött eredmények segítenek egy átfogóbb áttekintést adni a kérdéses témáról, mivel kiküszöbölnek minden olyan torzítást vagy kiugró értéket, amely befolyásolhatja az egyes kísérletek eredményeit.

Szerencsére éppen egy ilyen elemzést végeztek a borsmenta potenciálisan jótékony hatásairól az emésztési problémákra, például a puffadásra. A metaanalízis összesen kilenc különböző kísérlet eredményeit gyűjtötte össze, amelyekben 726 önkéntes vett részt. A szakértők megállapították, hogy még egy ilyen összevont eredmény is egészen markáns javulást mutatott az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteiben, beleértve a gyomorfúvódást is. Eredményeik azt mutatták, hogy a borsmenta „szignifikánsan jobb, mint a placebo” az összes IBS-tünet esetében. Az emésztési problémák széles skáláján mutattak ki javulást, beleértve a hasi fájdalmat, a kellemetlen érzést, a puffadást, a hasmenést és a székrekedést.

Az eddigi kutatások annyira reménykeltőek voltak, hogy a borsmentát most az orvostudomány más területein is tesztelni kezdték. Például az endoszkópiák elvégzésekor jellemzően görcsoldó szereket használnak, hogy a vizsgálat során ne mozduljon el a bélfal.

Nemrégiben azonban egyes hatóságok kísérletezni kezdtek a borsmentával, mint e gyógyszerek természetesebb alternatívájával. A 8 269 endoszkópos vizsgálat során, amelyek során vagy nem alkalmaztak gyógyszeres kezelést, vagy borsmentaolajat, vagy a szokásos görcsoldó szereket, azt találták, hogy a borsmentaolaj ugyanolyan jól teljesített, mint a többi gyógyszer, sőt idősebb betegeknél még jobban is működött, mint a szokásos kezelések.

Ez valóban segít hangsúlyozni, hogy a borsmenta nemcsak a gyomor megnyugtatásában hatékony, hanem egyre inkább azt is, hogy az orvosi közösségben mennyire elfogadottá válik.

Hogyan segít a borsmenta a puffadásban?

A tudomány elég egyértelműnek tűnik; a borsmenta valóban pozitívan befolyásolja a különböző emésztési állapotokat, beleértve a puffadást is. De ha az eredmények ennyire egyértelműnek tűnnek, akkor a következő kérdés az, hogy a szakértők szerint mi vezet valójában ehhez a hatáshoz?

A borsmentában természetesen előforduló különböző vegyületeket vizsgáló tanulmányok azt sugallják, hogy a gyógyhatást a borsmentaolajok – amelyeket együttesen egyszerűen csak „borsmentaolajként” ismerünk – fejtik ki. A tanulmányok a borsmentaolajat a „görcsoldók” néven ismert vegyületek csoportjába sorolták. Ahhoz, hogy elmagyarázzuk, mit jelent ez, és miért fontos, meg kell értenünk, hogyan működnek az izmok egy nagyon alapvető szinten…

Valószínűleg tudod, hogy a kalcium létfontosságú az egészséges csontok és fogak szempontjából, de talán nem tudod, hogy az izomösszehúzódásban is döntő szerepet játszik. Anélkül, hogy túlságosan szakszerűvé tennénk, amikor a kalcium felszívódik az izmokba a vérből, az adott izom elkezd összehúzódni. Ahogy ez a kalcium ismét elkezd eloszlani, az izom elkezd ellazulni.

Míg ugyanez a folyamat az egész testben végbemegy, a kalcium folyamatosan be- és kiáramlik az izmokba, hogy azok működjenek, ugyanez a folyamat a bélben is végbemegy. Végül is az étel nem csak a gravitáció segítségével halad végig az emésztőrendszeren; ehelyett a bélrendszert úgy kell elképzelni, mint egy izmokkal bélelt csövet, amelyen keresztül az étel finoman átpréselődik.

Tanulmányok azt mutatják, hogy sok IBS-ben szenvedő és átmeneti emésztési problémákkal küzdő ember túlműködő emésztőrendszerben szenved. Lényegében az emésztőfalat bélelő izmok görcsbe rándulhatnak, ami kellemetlen érzéshez és puffadáshoz vezet.

A borsmenta bizonyítottan tartalmaz egy „monoterpén” néven ismert vegyi anyagot, amely ténylegesen blokkolja a kalcium felvételét. Ezáltal fizikailag megakadályozza az emésztőrendszer rángását, ami az IBS tüneteinek javulásához vezet. Egyszerűen fogalmazva úgy tűnik, hogy a borsmentaolaj blokkolja azt a kémiai reakciót, amely egyébként a bélrendszerben túlreagáláshoz és az ebből eredő puffadáshoz vezet.

Mellékhatások és problémák

Bár számos tudományos vizsgálat pozitív javulást jelzett a gyomorfúvódás érzésében, azt is érdemes megemlíteni, hogy a felhasználók tapasztaltak bizonyos mellékhatásokat. Bár ezek jellemzően igen csekélyek, és hamar elmúlnak, mindazonáltal érdemes ezeket szem előtt tartani, amikor eldönti, hogy a borsmenta a megfelelő megoldás-e az Ön számára.

A leggyakrabban tapasztalt mellékhatás a gyomorégés volt, bár a jelentések szerint ez „enyhe és átmeneti jellegű”. Ennek természetesen tökéletes értelme van. Ugyanazok az összetevők, amelyek képesek ellazítani a bélfal izmait, ellazíthatják a záróizmokat is, amelyek megakadályozzák, hogy a gyomorsav feljusson a nyelőcsőbe.

Érdekes módon, hogy a borsmenta szedésekor fellépő gyomorégés élményét korlátozzák, a legtöbb modern étrend-kiegészítő ma már gondosan bevonja a kapszuláit vagy tablettáit. Úgy gondolják, hogy ez csökkenti a savas reflux kockázati tényezőjét, mivel biztosítja, hogy a jótékony hatású vegyületek csak azután válnak hozzáférhetővé a szervezet számára, miután áthaladtak magán a gyomron.

Hogyan kell szedni a borsmentát puffadás ellen?

A borsmenta számos formában kapható. Történelmileg a borsmentából teát készítettek, amelyet szükség szerint lehetett fogyasztani a gyomor megnyugtatására. Bár talán még mindig ez a legnépszerűbb módja az öngyógyításnak, számos fontos szempontot nem szabad elfelejteni.

Először is, a különböző körülmények között termesztett növények olajtartalma eltérő lehet, ami azt jelenti, hogy maga a levelek használata minden alkalommal eltérő eredményt hozhat. Emellett érdemes kiemelni, hogy bár a borsmenta egyszeri adagja segíthet a gyomorfúvódás csökkentésében, arra is van bizonyíték, hogy a hatás idővel növekszik.

Például egy vizsgálatban, amelyben IBS-ben szenvedőknek hat héten keresztül napi háromszor szedendő borsmentát írtak fel, a borsmenta jótékony hatása nemcsak hogy nőtt a vizsgálati időszak alatt, de az eredmények lassan csökkentek a következő két hétben, amint abbahagyták a borsmenta fogyasztását. A borsmenta tabletta vagy kapszula hatékonyabb lehet, mint a gyógyászati célú borsmentatea fogyasztása. ez azt jelenti, hogy a rendszeresen gyomorfúvódástól szenvedő egyének számára valóban előnyösebbnek bizonyulhat a folyamatos, következetes szedése, akárcsak egy multivitamin tabletta esetében.

A borsmenta szedésének másik lehetősége, amely sokak számára praktikusabbnak bizonyulhat, a borsmenta tabletta vagy kapszula használata. A különböző borsmentanövények széles skálájából származó hatóanyagokat kombinálva az ilyen kiegészítők megbízhatóbb, kiszámíthatóbb eredményekhez vezethetnek. Ráadásul sokkal egyszerűbb egyszerűen lenyelni egy kapszulát közvetlenül minden étkezés előtt, mint friss borsmentaleveleket felforralni.

A borsmenta tabletta vagy kapszula formájában történő szedésekor azt tanácsoljuk, hogy ezeket egészben, egy pohár vízzel nyelje le. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a tabletták szétrágása jelentősen növeli a mellékhatások, például a savas reflux esélyét.

Mit tehetek még a puffadás ellen?

A borsmenta csak a gyomorfúvódás egyik lehetséges kezelési módja. Bár rengeteg kutatás rávilágít a hatékonyságára, csak nagyon ritkán működik ugyanaz a megoldás mindenkinél.

Ha rendszeres puffadással küzd, akkor rengeteg lehetséges gyógymód létezik. Egyre több bizonyíték van például arra, hogy a gyomorfúvódás eseteinek egy másik tényezője a táplálékunk emésztését segítő bélbaktériumok egyensúlyának felborulása lehet. Egy tudományos elemzés azt állította, hogy a „baktériumok helyreállítása” jótékony hatású lehet.

Egyszerűbben fogalmazva, a probiotikumok használata sok embernél előnyösnek bizonyulhat. Ráadásul az ilyen anyagok más gyógymódokkal, például borsmentával együtt is használhatók a még nagyobb általános hatás érdekében. A puffadás kezelésének másik lehetősége lehet az úgynevezett „alacsony FODMAP-értékű” étrend alkalmazása. A FODMAP egy rövidítés, amely az „erjeszthető oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok” rövidítése.

Ahogy a név is sugallja, ez a folyamat az étrend megváltoztatását jelenti, hogy minimalizáljuk a puffadásérzetet vagy általánosabb IBS-t rontó, bizonyítottan rosszabbodó ételek fogyasztását. Az alacsony FODMAP-értékű diétáról részletes információt itt talál.

 

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük